Doen in Ringkøbing: klimmen, zandkastelen, boottocht en meer…

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Ringkøbing is zoveel meer dan alleen een fjord. We zijn een paar dagen in Ringkøbing op West-Jutland geweest. Hoewel rustzoekers en natuurliefhebbers er hun hart kunnen ophalen hoeven ook actievelingen zich hier niet te vervelen. Klimmen, boottochten op het fjord, mooie musea. We zetten onze favoriete activiteiten voor je op een rij. 

In het wow-park zijn kinderen net apen

Vanaf onze camping in Ringkøbing  hebben we de omgeving ontdekt. Een van de leukste dingen is het Wow-park. Dit park, dat verstopt ligt in het bos tussen Ringkøbing en Skjern, kun je het best vergelijken met een heel grote natuurspeeltuin. Je vindt er vooral hoge boomhutten, touwbruggen, glijbanen van zeildoek en kabelbanen. En natuurlijk ook hier weer de Hoppepude net als op iedere camping in Denemarken.

In dit park heerst weer de typisch Deense ongedwongen sfeer. Kinderen loslaten en gaan! Vooral kinderen die net nog te jong zijn voor een “echt” klimpark, maar wel van buitenspelen houden, komen in het Wow-park aan hun trekken.  Geweldig leuk is de nettrampoline, die hoog in de bomen is opgehangen en waar naar hartenlust op gesprongen kan worden. Of het labyrint, waar je aan het begin een papiertje pakt en probeert om op je route naar de uitgang alle stempels te vinden. Onze kinderen vermaakten zich enorm.

Wow1

Hoewel we bedacht hadden alleen de ochtend in het park te blijven zijn we er bijna de hele dag geweest. En dan krijg je honger van al dat gespeel. Op het centrale veld kun je met een speciale pan boven een vuurtje popcorn bakken. Wij kozen echter voor een pølserbroodje (een Deens worstenbroodje) met een lekker vruchtensapje in het blokhut-achtige restaurant van het park. Daar had papa meer zin in. Bovendien konden we aan de tafel dan daarna onze eigen boterhammetjes opeten: dat mag ook gewoon in het park. Wat ons betreft is het Wow park echt een dikke aanrader als je in de buurt bent van Ringkøbing. 

Wow2

Ringkøbing fjord boottochten

Als je wat minder van het klimmen bent, dan vind je op ongeveer een half uurtje rijden van de Ringkøbing camping de kustplaats Hvide Sande. Deze plaats ligt op een smalle strook land tussen de Noordzee en het Ringkøbing Fjord. Hvide Sande is een levendig plaatsje. Behalve dat je er leuke toeristenwinkeltjes en appartementen vindt, kun je er terecht voor allerlei excursies op het water.

Lees ook:  Het eiland Møn Denemarken: 6 x doen met kinderen

Sea Side Safari, waar wij mee op excursie gingen, biedt bijvoorbeeld een boottocht aan waarbij je op zoek gaat naar barnsteen, of een tocht waarbij je zeehonden gaat spotten. Heel bijzonder, en vooral erg lekker, is een excursie waarbij je luncht op het fjord.  Hierbij wordt je door een gids het fjord op gevaren (zelf even aan het roer mag ook!) en als je midden op bent komt er een grote schaal met brood en allerlei vers gevangen vis tevoorschijn. Glaasje lokale wijn en een zonnetje erbij: Het leven is goed!  

Sande1

Sande2

Beklim de vuurtoren Lyngvig Fyr

Op een klein stukje van de haven van Hvide Sande staat Lyngvig Fyr. De vuurtoren zie je al van verre, en vanaf deze toren wandel je zo het Noordzeestrand op. Mocht je van uitzicht houden, dan is het mogelijk om de vuurtoren te beklimmen. Hiervoor moet je een kaartje kopen.  Er zijn losse kaartjes, maar als je meerdere musea in de regio wilt bezoeken is een “Levende Historie” combikaart echt een goed idee. Met die kaart kun je gedurende een week alle musea rond het Ringkøbing Fjord bezoeken, zoals het Skjern Museum in Ringkøbing en het Museum Vikingehavn in Hemmet.

Sande3

Alles over de Vikingen leer je in Hemmet

Een half uurtje onder Ringkøbing ligt Hemmet met een Vikingmuseum dat een tussenstop waard is. In dit openluchtmuseum kun je van alles te weten komen over de Vikingen. Er staan in museum Vikingehavn nagebouwde Vikinghuizen en ligt een aantal Vikingschepen. Verder is er een indrukwekkende offerplaats, waar de brute Vikingen slaven en kinderen offerden. Het museum is niet al te groot, maar er gebeurt wel veel: er zijn demonstraties tingieten, je kunt er boogschieten en broodjes bakken. Bovendien lopen er mensen in historische kostuums rond, wat ervoor zorgt dat het allemaal net wat meer gaat leven.

Sande4

Sande6

Robots van zand op het zandsculpturenfestival van Sondervig

Als je in de zomermaanden in de buurt van Ringkøbing bent, dan is een bezoek aan het zandsculpturenfestival in Søndervig ook een echte aanrader. Het is maar een kwartiertje rijden vanaf Ringkøbing. Op dit “festival” dat van half mei tot eind oktober plaatsvindt, kun je elk jaar gigantische sculpturen van zand, of eigenlijk een mengsel van klei en zand, bewonderen. Ook hier is kleinschaligheid weer een term die van toepassing is. Het is allemaal niet te massaal en daardoor heerst er op het festivalterrein een gezellige sfeer.

Sande7

Elk jaar is er een ander thema en dit jaar hadden de zandkunstenaars de opdracht om aan de slag te gaan met “Robots”. Het is heel leuk om te zien hoe de verschillende kunstenaars daar hun eigen draai aan hebben gegeven. Ook onze kinderen kunnen hun creativiteit botvieren. Terwijl wij aan een kop koffie zitten, leven zij zich met emmertjes, schepjes en vormpjes uit in een reusachtige zandbak. Zandkunstenaars in de dop!

Lees ook:  Kamperen in Denemarken: Dit moet je even weten!

Ringkøbing, we komen terug!

En dan zitten vier dagen Ringkøbing er alweer op. Te kort, want we hadden nog best een wandeling door het bos willen maken, of nog een keer willen geocachen hier. Er is dus nog genoeg te doen in en om Ringkøbing. Heb je weinig tijd en en kinderen mee? Dan staat het Wow park wat ons betreft boven aan jullie to-do in Ringkøbing list: dichtbij en dagvullend!

Lees alles over onze vakantie in Ringkøbing
– Het eiland Møn Denemarken: 6 x doen met kinderen
– Een echte natuurcamping in Denemarken vlakbij Ringkøbing

Ons bezoek aan Ringkøbing fjord was onderdeel van een reis door Zuid Denemarken, op uitnodiging van VisitDenmark. We geven hier zoals gewoonlijk onze eerlijke mening uit eigen ervaring.

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter