6 gave activiteiten om te doen in Sønderjylland, Zuid Jutland

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Sønderjylland ligt vlak bij de Duitse grens, en toch is het echt Denemarken. Wij verbleven er een kleine week en kunnen alleen maar zeggen dat het heel erg “Hygge” was, Deens voor gezellig. De mooie natuur, de interessante geschiedenis en typische lokale zorgden ervoor dat we hier een heerlijke tijd hebben gehad. Wij delen zes absolute aanraders met je.

Sønderjylland: een gebied waar natuur en geschiedenis elkaar ontmoeten

Sønderjylland, Zuid Jutland, ligt helemaal zuidelijk in Denemarken, tegen de Duitse grens aan. Dit deel van Jutland heeft in tegenstelling tot de rest van West Sønderjylland veel heuvels. Bovendien is er een echte Waddenkust met uitgestrekte stranden en lange rijen duinen. 

Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen of op een andere manier van de rust en de natuur genieten. Maar in Zuid Jutland is ook nog een hoop meer te doen. We waren een kleine week in dit gebied tijdens onze kampeerrondreis door Zuid Denemarken.  In Sønderjylland waren dit onze favoriete activiteiten:

high1

1. Zoeven aan de ziplines van Highpark

Op zeven kilometer van Sandskaer Strandcamping vind je het Highpark. Kinderen en volwassenen vanaf 1.20 meter kunnen zich hier uitleven op touwbruggen en ziplines. Er zijn wel 5 verschillende parcoursen, van “goed te doen” tot “best wel heftig”.high2

Cool….mag ik nog een keer?

Met helmen op en een klimgordeltje aan staan we na een duidelijke uitleg trillend van opwinding bij de start van ons eerste parcours. De veiligheidshaak gaat aan het touw en dan is er geen weg meer terug. Eerst een touwbrug, een oversteek met hangende boomstammen en dan gelijk de eerste kabelbaan. Voor onze jongste dochter is het best wel even spannend. Na een korte aarzeling stapt ze over het randje en zoef…Weg is ze. Met een grote smile landt ze aan de overkant. Dat was cool, mag ik nog een keer?

Ondertussen zoeken wij waar onze oudste is. Ergens hoog tussen de bomen zien we haar gaan. Angst kennen ze op deze leeftijd nog niet. Na vier uur houden we het voor gezien. We zijn moe en gaan terug. Dat zou trouwens niet per se hoeven: Het highpark heeft ook een kleine camping én een pannenkoekenrestaurant.

Gendarm1

2. Ga wandelen over de Gendarmstien

Langs de rand van het Flensburger Fjord ligt het lange afstands-wandelpad Gendarmstien. Het pad is genoemd naar de douane-beambten die rond 1920 over dit pad patrouilleerden om de grens met Duitsland te bewaken tegen smokkelaars.

Het pad is een lange-afstandswandelpad van 84 kilometer lang. Vanuit het toeristenbureau worden er wandeletappes met overnachting en bagagevervoer georganiseerd, maar je kunt het pad ook gewoon op eigen gelegenheid wandelen. Alleen een deel van het pad lopen kan ook, maar dat vraagt wel wat planning qua vervoer. Lang niet alle plekken langs de route zijn met openbaar vervoer bereikbaar. Informeer daar dus even goed naar!

Lees ook:  Denemarken? Waai eens uit op West-Jutland - 6 tips

Wij werden door iemand van het toeristenbureau afgezet bij het plaatsje Stensigmose en vanaf daar wandelden we naar Sønderborg, een stuk van ongeveer 15 kilometer.

Gendarm2

Langs de kust, maar toch afwisselend

Op de kaart  lijkt het of het pad volledig langs de kustlijn loopt en dus wat saai is, maar daar vergissen we ons echt in. De goed bewegwijzerde route voert via kronkelende paadjes door bosjes, langs trappetjes, door velden en over keien van het strand.

Hoewel de lucht dreigend is en er af en toe wat druppels vallen, nemen we soms de tijd om te genieten van de fantastische uitzichten onderweg. Toch ook weer niet te lang, er is ons in Sønderborg namelijk een echte Sønderjyllandse koffietafel beloofd. En die wil je niet laten lopen!

sonder9

3. Doe de speurtocht in het Sønderborg Slot

Duidelijk zichtbaar aan het water ligt Sønderborg Slot. In dit kasteel leer je alles over de historie van het bijzondere gebouw en haar bewoners. Gelijk na binnenkomst kom je op een indrukwekkende binnenplaats. En als je met kinderen bent is dit dé plek om de app van het kasteel te downloaden. In deze app zit namelijk een speurtocht, waarmee kinderen zich heel lang kunnen vermaken. Aan de hand van verschillende aanwijzingen, die verstopt zijn in schilderijen en andere museumstukken, moeten de kinderen proberen om een diefstal uit het museum te voorkomen. Ondertussen wordt je wel mooi het hele museum doorgeleid en wordt ervoor gezorgd dat je er ook nog wat van opsteekt. Als ouders doen wij enthousiast mee, en zo vliegt de tijd voorbij.

Romo2

4. Ga blowkarten of vliegeren op Rømø strand

Hou je van actie? Ga dan naar het strand van Rømø. Dit waddeneiland aan de westkust van Denemarken bereik je via een smalle dijk die van het vasteland naar het eiland voert. Daarna is het nog een klein stukje naar het bijna vier kilometer brede zandstrand bij Havneby. Met je auto rijd je er gewoon op, een unieke ervaring!

Eenmaal op het strand zetten wij koers naar een grote Deense vlag, die naast een tweetal busjes wappert. Hier wachten Michael en Steven van Kitesyd ons op. Helaas hebben ze slecht nieuws: door de grote hoeveelheid water op het strand is het niet verantwoord om te blowkarten. Het is echt te nat.

Romo1

Gelukkig hebben ze wel aan een alternatief gedacht en tien minuten later staan we dan ook met onze voeten stevig in het zand een vlieger te besturen. Prachtig, die kracht van de wind en voor ons ook wel avontuurlijk genoeg. De uitnodiging om ’s avonds mee te doen met een workshop kitesurfen slaan we dus maar even af.

1864

5. Bezoek Dybbol Banke en eet een ijsje bij Frydendal Ismejeri

Het hele verhaal over de Deens-Duitse oorlog in 1864 kun je leren in museum Dybbol Banke. Eigenlijk is het een must-see om te begrijpen wat zich hier in de regio allemaal heeft afgespeeld. Hier, op het hoogste punt van Sønderjylland, werd een hevige slag uitgevochten en het museum vertelt veel over het leven in de frontlinie. Je kunt er een film bekijken (Jammer genoeg alleen in het Deens!) en  er worden allerlei demonstraties gegeven over het soldatenleven ten tijde van de oorlog.

Lees ook:  Het eiland Møn Denemarken: 6 x doen met kinderen

Twee kilometer voorbij het museum vind je een kleine ijsfabriek, gewoon bij een boerderij. En zegt dat hier het lekkerste ijs van heel Zuid Jutland wordt gemaakt. Van heinde en verre komen mensen naar de fabriek om te genieten van een ijsje. Hoewel de buitentemperatuur vandaag niet al te hoog is, laten ook wij ons verleiden. En eerlijk is eerlijk: dit was echt genieten!

universe4

6. Ga op onderzoek in Universe

Misschien wel een van de grootste geheimen van Sønderjylland is het Universe Park. Is het een pretpark? Nou nee. Een museum dan? Ook niet echt. Het best laat Universe zich omschrijven als een NEMO in de open lucht. Een soort doe-ontdek-beleef en leer-park dus.

In Universe is echt een massa aan dingen te doen. Gelijk al bij de ingang kun je je krachten meten met het optillen van een auto. En ja: Dat lukt dus.

Klimmen en je eigen route kiezen

Even verderop kan er geklommen worden in een reusachtige staalconstructie. Je zit stevig vast met een gordeltje en het mooie is dat je binnen de constructie helemaal zelf je route kan kiezen. Dit hebben we nog nooit ergens anders gezien. Voor de durfals is er in het park een segway-parcours met hindernissen. Mocht je daar te klein voor zijn, dan zijn er elektro-autootjes waar je in rond kunt sjezen.

Het midden van het park wordt gevormd door een groot blauw gebouw in de vorm van een ijsklontje. Dit gebouw, dat eerder op een Wereldtentoonstelling heeft gestaan staat midden in het water. Het bijzondere is dat er aan de buitenkant allemaal water vanaf stroomt. Je moet dus naar binnen via een waterval! Binnenin wordt van alles uitgelegd over natuurkunde en geologie. Vulkanisme, Gletsjers, noem het maar op.

universe6

In Universe is voor iedereen wat leuks te doen

Mensen die wat meer van “doen” houden, komen ook erg aan hun trekken. Je kunt in Universe een heuse film maken, gigantische bellen blazen met zeepsop, een minigraver besturen, een ritje maken in een virtuele 4D-achtbaan, te veel om op te noemen. Wat meer relaxed kun je naar shows over schei- en natuurkunde kijken of naar een 3D-film in het theater.universe2

Heel erg cool vonden onze kinderen de “ball factory”, een grote hal gevuld met ballenbak-ballen. Met allerlei vormen van lucht kun je in deze hal de ballen alle kanten op laten gaan. Je kunt er pijpleidingen maken voor de ballen en zelfs een bal in de lucht laten zweven!

De hele dag hebben we ons geweldig vermaakt en de kinderen durfden zelfs te stellen dat dit leuker was dan Legoland!

universe5

Sønderjylland is een actieve vakantieregio

Slechts 600 kilometer vanaf Nederand is Sønderjylland, Zuid Jutland wat ons betreft een ideale vakantieregio. Een behapbare afstand van Nederland, vriendelijke mensen, mooie campings en veel dingen om te doen: wat wil je op vakantie nog meer!

Lees alles over onze vakantie in Sønderjylland, Zuid Jutland:
– Alles wat je moet weten over kamperen in Denemarken
6 x wat te doen in Sønderjylland
Camping tip Sønderjylland, krabben vangen aan het strand

Deze reis maakte Erik op uitnodiging van VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent, delen we onze eigen en eerlijke ervaring. 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending