Knuthenborg Zoo, safaripark, dino bos en waterspeeltuin in één

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik In Lolland, in het Zuiden van Denemarken, ligt in het dorpje Bandholm het Safaripark Knuthenborg Zoo. Tijdens onze vakantie in Zuid Denemarken bezochten we dit park. Het is zo populair dat we er voor in de file moesten staan maar dat is niet zonder reden. 

Eerst in de file dan naar Knuthenborg Zoo

Het is ongeveer 30 kilometer rijden vanaf Nysted Strandcamping. Hoewel we denken ruim op tijd te zijn vertrokken, komen we op twee kilometer voor het park terecht in een on-Deens fenomeen: File! Aanvankelijk denken we nog aan wegwerkzaamheden, maar na een kwartiertje sukkelen in de rij realiseren we ons dat het toch echt een rij is van mensen die allemaal naar Knuthenborg Zoo willen. Bij de poorten staat het verkeer rijendik opgesteld, om na het open gaan van de slagbomen via een smalle poort het gigantische dierenpark in te rijden.

Knuthenborg Zoo is een gigantisch safaripark

Knuthenburg Zoo is namelijk een safaripark, je rijdt er in je auto doorheen en bekijkt de dieren vanachter je voorruit. In het park is een aantal grote parkeerplaatsen, van waar je rondes kunt wandelen. Het hele park wandelend doen kan echter niet: daarvoor is het te groot en ook niet alle gebieden zijn via looppaden met elkaar verbonden.

Knut1

Picknicken tussen de dieren

Stel je bij de Knuthenburg dierentuin trouwens geen grote restaurants of andere horeca voor. Er zijn juist (natuurlijk alleen in de zones zonder gevaarlijke dieren) behoorlijk wat picknickvelden. Veel Deense families spreiden er op een zonnige dag zoals toen wij er waren, hun kleedje uit en gaan er heerlijk ongedwongen uit hun eigen picknickmand zitten lunchen. Wat de zoo wel heeft, is een aantal kleinere kiosken, verdeeld over het park. Zorgen dat je zonder koffie zit, hoef je je dus niet te maken.

Knut3

Knut4

Het serieuze werk: hier wordt Knuthenborg Zoo een safaripark

Het eerste stuk in Knuthenborg Zoo is het opnieuw filerijden. We passeren ezels en paarden, en stappen uit om de loslopende geitjes te aaien. Na een wildrooster komt het serieuze werk: giraffen, zebra’s en neushoorns. De beesten grazen onverstoorbaar vlakbij de weg, de drukte lijkt ze niet te deren. 

Lees ook:  Doen in Ringkøbing: klimmen, zandkastelen, boottocht en meer...

Als we een gelegenheid zien om af te slaan en zo aan de file te ontsnappen, grijpen we die. Een bordje wijst naar het “Ulvenskoven”, een gebied waar wolven zitten. Via een sluis rijden we er in, en vrijwel direct loopt er een witte wolf naast onze auto. Van zo dichtbij hebben we nog nooit een wolf gezien, en wat ziet hij er aaibaar uit!

Uitstappen is natuurlijk niet toegestaan, evenmin als het openmaken van de raampjes. Als er een probleem is, moet je toeteren: een parkranger komt dan aangesneld. Voor ons is dat niet nodig. Wij verlaten ongedeerd het wolvenbos en rijden via bizons, kamelen en wilde paarden verder naar de apen.

Hier verlaten we de auto en stappen in een tractor-treintje, dat ons door het apenverblijf rijdt. Bij het instappen krijgen de kinderen een handvol nootjes. Deze kun je via vernuftig gemaakte gaatjes onder de ramen van het treintje naar buiten strooien. De apen komen er direct op af, en zo zie je ze van heel dichtbij!

Knut5

Voedertijd bij de tijgers

Een klein stukje voorbij het apenverblijf is het domein van de tijgers. Ook hier kun je met je auto inrijden. Omdat het vanwege de voedertijd erg druk is, kiezen wij ervoor de auto te parkeren en een korte wandeling te maken naar een dikke glasplaat, van waarachter je de tijgers kunt bekijken. Een goede keuze, zo blijkt: de tijgers komen vlakbij en we kunnen prachtig zien hoe de dieren de gevoerde stukken vlees aan stukken scheuren.

En dan, dino-bos of speeltuin? 

De Knuthenborg zoo bestaat uit drie delen. Behalve het safaripark is er ook een dino-bos en een geweldig grote speeltuin. Na ons tijger-avontuur onderbreken wij dan ook onze safaririt en maken vanaf de centrale parkeerplaats een wandeling door het dino-bos. Bij de parkeerplaats is een kiosk voor een ijsje en een kop koffie. Ook is er hier een gelegenheid voor wc-bezoek. Slim om die te benutten, want toiletten zijn in het park niet heel dik gezaaid.

Knuthenborg7

Je waant je in Jurassic Park

In het dino-bos waan je je werkelijk in Jurrassic Park. Via een mooi opgezette route langs bewegende en geluid makende dino’s die steeds groter en angstaanjagender worden, lijkt het alsof je steeds dieper het bos in gaat. We zeggen tegen elkaar dat het maar goed is dat de dino’s zijn uitgestorven: sommige exemplaren wil je echt niet tegenkomen bij een boswandeling op een zondagmiddag!

Lees ook:  6 gave activiteiten om te doen in Sønderjylland, Zuid Jutland

Knut6Dino botten opgraven én uithakken

De dino-route voert uiteindelijk naar een letterlijke hoogtepunt: een gigantische Pata Gotitan Mayoram, die hoog boven de bomen uittoornt. Aan het eind van het dinobos in Knuthenborg zoo staat een tentenkamp. Ook hier is nog vanalles doen. Je kunt er zelf botten opgraven, fossielen uit kalksteen hakken en een kleine tentoonstelling over dinosauriërs bekijken. Onze jongste dochter vindt het allemaal prachtig. We krijgen haar haast niet meer mee, ze zou hier ùren kunnen rondkijken.

Limpopo-land: Heel veel waterpret

Het grote speeltuin-gedeelte van Knuthenborg Zoo heet Limpopo-land. Je kunt er glijden van glijbanen en klimmen in klimkastelen. Limpopoland heeft zelfs een wildwaterbaan en een achtbaantje. Hoewel voor beide de wachttijden relatief lang waren, geven die attracties net even wat extra’s, zeker voor oudere kinderen.Knut7Knut8
Ook is er een fantastische waterspeeltuin, geschikt voor kinderen mèt en zonder zwemdiploma. Oudere kinderen banjeren door een gracht naar een soort eiland, om via een kabelbaan over het water terug te keren. Jongere kinderen kijken verwachtingsvol naar een boom met emmertjes water: welke zou er gaan vallen, het liefst op hun hoofd? Zeker als het zo warm is als tijdens ons bezoek is het heerlijk om in de waterspeeltuin af te koelen. Zwemkleding meenemen dus!

Knuthenborg Zoo veel meer dan een dierentuin

We hebben een heerlijke dag gehad in Knuthenborg Zoo. Het is veel meer dan enkel een dierentuin. Als je de drukte aan het begin achter je hebt gelaten is het een bijzondere ervaging om zo dicht bij de dieren te komen. Het dino-bos en vooral de speeltuin maken het ook voor iets oudere kinderen tot een jaar of 12 een leuk dagje uit.  In de omgeving  van Oost Denemarken heeft DirksDotter nog meer tips voor een leuk dagje uit. 

Lees alles over onze vakantie in Møn Seeland en Lolland en Falster:
– Het eiland Møn Denemarken: 6 x doen met kinderen
Hårbølle Strand, camping in de natuur op Deens Møn
Stevns Klint: de kerk die net niet helemaal in zee stortte
– De echt leuke dingen om te doen in onbekend Denemarken Lolland en Falster

Deze reis maakte Erik op uitnodiging van VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent, delen we onze eigen en eerlijke ervaring. 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending