Deens Funen – De 7 leukste dingen om te doen

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Op ongeveer 750 kilometer van Utrecht ligt het Deense eiland Fyn, of Funen zoals we in Nederland zeggen. Je treedt er in de voetsporen van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, bezoekt er kastelen of geniet van weidse uitzichten over graanvelden en fjorden.

Tijdens mijn bezoek aan Funen verbleef ik op camping Bøsøre Strand en vanaf daar maakte ik diverse dagtrips. In deze blog 7 tips met bekende én onbekende dingen in dit mooie stuk van Denemarken.

Egeskov Entree

1. Bezoek Egeskov Slot

De topattractie van Funen is Egeskov Slot. Het sprookjesachtige kasteel is een mooi bewaarde waterburcht met bloemrijke tuinen waar je heerlijk doorheen kunt dwalen. Ook voor onze kinderen is het een paradijs: er is een fantastisch doolhof om doorheen te dwalen (er blijkt een geheime tip te zijn om eruit te komen!) en uit de speeltuin met boomkroonpad was vooral de jongste niet weg te slaan.

klimmen in de bomen

EgeskovEen bewoond kasteel met mysterieuze voorwerpen

Het kasteel zelf wordt nog steeds bewoond en is daarom maar deels te bezichtigen, maar desondanks zijn er veel te zien. Vooral het enorme poppenhuis van Titania dat in een van de kamers staat opgesteld, maakt indruk op ons – ook vanwege het bijbehorende verhaal.

Het poppenhuis is namelijk gemaakt voor elfjes, omdat de dochter van Sir Neville Wilkinson het zielig vond dat deze onder de wortels van een boom moesten leven. Uiteindelijk is er 15 jaar gebouwd aan het huis, dat al op veel plekken (onder andere in Legoland!) tentoongesteld is geweest en nu een vaste plek op Egeskov heeft gevonden.

Een ander bijzonder voorwerp zagen we op de zolder van het kasteel. Daar ligt een houten pop, die niet mag worden verplaatst. Gebeurt dat wel, dan zal het kasteel op kerstavond instorten. Het geloof bij de bewoners van het kasteel hierin is zo sterk, dat er voor de zekerheid lange tijd helemaal geen kerst werd gevierd op het kasteel.

Op Egeskov vind je musea in een museum

Buiten het kasteel, maar in de kasteeltuinen, zijn verschillende ‘sub-musea’, waaronder hallen met fietsen en motoren, koetsen en heel veel brandweerauto’s. Durfals kunnen zich ook nog even in de crypte van Dracula wagen.

De must-see voor de kampeerder ligt echter een stukje verderop. In een bijgebouw van het kasteel ligt namelijk het eerste Camping-Outdoormuseum van Europa. Wow! Over dit museum wil ik je zo veel vertellen dat ik er een aparte blog aan wijd.

Lees ook:  Denemarken? Waai eens uit op West-Jutland - 6 tips

Andersenhus 1

2. Beleef sprookjes in het Hans Christian Andersenhus

Sinds dit jaar heeft Odense, één van de mooiste steden van Funen,  er een topattractie bij: Het Hans Christian Andersenhus. Het museum is nog niet volledig open als wij er zijn, maar we kregen alvast een voorproefje. En dat smaakt naar meer!

In dit architectonische hoogstandje dat midden in het oude deel van de stad (tip: wandel ook daar gewoon even doorheen!) is opgetrokken, kom je alles te weten over de schrijver van Het lelijke eendje, Het meisje met de zwavelstokjes en De prinses op de erwt. En over zijn verhalen natuurlijk. In de grote zalen van het museum word je via multimediaschermen en met behulp van 3D-projecties echt onderdeel van de sprookjes.

Andersenhus 2

Binnenkort komt er een Engels- en Duitstalige audioguide beschikbaar, zodat het ook voor buitenlandse toeristen allemaal nog meer gaat leven. Nu ruikt het in het hele gebouw nog naar verf en staan er her en der bouwhekken. Ook het restaurant is nog niet open, maar het is duidelijk dat Odense bezig is om zich op de kaart te zetten, en wat ons betreft is dat terecht.

Wandelen op Aero

3. Pak de veerboot naar Aerø

Vanaf het havenstadje vaar je in ongeveer een uurtje naar Aerøskøbing, op het eiland Aerø. Je kunt dat met de auto doen, maar waarom zou je? Op Aerø is het openbaar vervoer gratis en met een oppervlakte van 88 vierkante kilometer is het eiland niet heel groot. Doordat er weinig auto’s zijn, vonden wij Aerø een heerlijk eiland om op te wandelen. We wandelden om het Vitsø Nør, een groot meer dat in de Middeleeuwen nog met de zee verbonden was en een eigen haventje had. Nu is het een mooi natuurgebied met heel veel verschillende soorten vogels die je vanuit een vogelkijkhut kunt bestuderen. Vergeet je verrekijker dus niet!

Aero

Ook Aerøskøbing is een sfeervol plaatsje. De straatjes hebben er kinderkopjes en in de kleurrijke panden vind je verschillende galerieën. Bovendien is er een heerlijke ijssalon die je absoluut niet moet overslaan! 

Gorillapark 2

4. Klauter tussen de bomen in het Gorillapark

Dit klimpark ligt in de buurt van Svendborg. Met wel zeven verschillende parcoursen voor groot en klein vermaakten wij ons ruim een halve dag in het Gorillapark. Als echte apen klommen we in de touwbruggen, klauterden door netten en overwonnen hindernissen op hoogte, terwijl we steeds veilig vast zaten. Vooral onze oudste dochter was fan van het zipline-parcours, waar je begint met een kabelbaan van 300 meter lang. En heb je die eenmaal gehad, dan volgen er nog 12 kabelbanen. In totaal doe je meer dan een half uur over dat parcours, supercool!

Lees ook:  Van tent naar tent: Fietsen door Prachtig Jutland

Ohavsmuseet

5. Ga kijken, voelen en ruiken in Øhavsmuseet

In Faaborg ligt sinds 2020 het Øhavsmuseet, een niet al te groot museum dat ook fungeert als startpunt voor allerlei activiteiten in de natuur in de omgeving. Het Øhavsmuseet is het eerste museum op Funen dat wij bezochten waar we onze schoenen uit moesten doen! In de tentoonstelling van het museum draait het namelijk allemaal om onze zintuigen. Dat betekent dus dat je in het museum kijkt, luistert, ruikt en voelt, zelfs met je voeten.

Het leuke is dat je in dit museum overal aan mag zitten en dat je door proefjes en testjes nieuwsgierig wordt gemaakt naar de werking van je zintuigen, en vooral naar de uitwerking van natuur op je zintuigen. Doel is natuurlijk dat je er daarna ook echt op uittrekt in de natuur, en dat kan in de buurt van Faaborg ook volop. Kijk bijvoorbeeld eens naar mijn volgende tip.

Svanninge Bakker

6. Wandel de gele route in Svanninge Bakker

Svanninge Bakker is een natuurgebied in de buurt van Faaborg. Er is een bos, er zijn stuifduinen en kinderen kunnen zich uitleven in de natuurspeeltuin. De gele route hier is ongeveer 6 kilometer lang, en daarmee ben je een uurtje of twee zoet. En na afloop eet je natuurlijk een ijsje bij Skovtrolden, vertaald: “De Bostrol”

Wist je trouwens dat er bij Svanninge Bakker ook een natuurlijke sculptuur van Finn de Trol staat? De legende zegt dat hij het gat heeft gegraven waar nu Arreskov Sø ligt. Het zand dat uit het gat kwam heeft hij in de rondte gegooid, en dat zijn de duinen die er nu liggen.

Fynske landsby

7. Beleef oud-Funen bij Fynske Landsby

Waan jezelf even terug in de negentiende eeuw in het openluchtmuseum den Fynske Landsby. In dit museum is een heel dorp nagebouwd en zo kun je er goed beleven hoe de Denen vroeger leefden en werkten.

In het museum zijn allerlei gebouwtjes verzameld die vroeger op een andere plek op Funen stonden. Het leuke is dat er in de zomer in veel gebouwtjes wat te doen is. Er wordt ijzer gesmeed en manen gevlochten en terwijl onze kinderen “les” krijgen in het schooltje, proeven wij een slokje bier bij de brouwerij.

Den Fynske Landsby ligt vlak bij Odense. Check wel even van tevoren op de kalender wanneer er wat te doen is in het museum, want er zijn niet elke dag activiteiten, en die geven wel juist nét dat beetje extra.

Lees ook onze tips over kamperen in Denemarken en voor de regio’s” West-Jutland, Zuid- Jutland, inclusief Sonderjylland en Ringkobing

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending