9x doen in Deens Sjaelland tijdens een roadtrip

64d50467ce3ab4c72923183c1b6ddca6?s=55&d=mm&r=g Wijtske In de herfstvakantie naar Denemarken? Is dat niet heel erg koud en saai? In deze blog neem ik je mee op rondreis door Sjaelland in Denemarken, het eiland waar Kopenhagen op ligt. We hadden deze provincie al eens kort bezocht op een rondreis langs de Oostzee, maar nu werd het tijd voor een wat langere vakantie. 

Sjaelland roudtrip

Sjaelland, is prachtig

Denemarken is natuurlijk een prachtig vakantieland en veel mensen maken dan ook de oversteek van Puttgarden naar Rodby of rijden via Flensburg de grens over. Er wordt trouwens gewerkt aan de Fehnmarnbelttunnel bij Puttgarden naar Denemarken, dat maakt de oversteek naar Lolland, Falster, Sjaelland en vervolgens Zweden een stuk sneller.

Voor ons was het totaal een uur of 9 rijden naar onze eerste bestemming in het Noordwesten van Sjaelland en we maakten de oversteek via de Storebaeltsbrug (je moet wel rekening houden met tol, zo’n 37 euro ongeveer per enkele reis). De eerste indruk die wij hadden was dat het vergelijkbaar met Texel is, een groot overzichtelijk eiland met kronkelende wegen en kleine heuvels en dalen. Het landschap is erg afwisselend met zo nu en dan bossen in de mooie herfsttooi en natuurlijk ook agrarisch land, waardoor je vergezichten krijgt. 

vakwerkhuizen

1. Kastelen en vakwerkhuizen

Als je in een land als Nederland woont, waar de meeste wegen kaarsrecht zijn en breed genoeg voor twee auto’s naast elkaar, is het even wennen dat je in Denemarken over kronkelwegen rijdt waar je elkaar soms nauwelijks kunt passeren. We hebben onszelf regelmatig afgevraagd waar Google ons nou weer langs stuurt, maar dit zijn de normale wegen op Sjaelland.

Dit zorgt er ook voor dat je langs prachtige (carré) boerderijen en vakwerkhuizen komt en soms zelfs kastelen ziet staan. Die kastelen zijn dan niet te bezichtigen, maar gewoon nog in particulier bezit. Je kunt je even vergapen aan de pracht en praal van de late middeleeuwen. Google is ook hier een fijne bron om op te zoeken hoe oud zo’n landhuis dan wel is en wat de functie nu is. 

Sjaelland doen

2. Trammuseum

Omdat je in de herfstvakantie niet lekker lui bij je huisje in de zon kunt liggen of een plekje op het strand opzoekt en je handdoekje uitspreidt, ga je toch op zoek naar alternatieve activiteiten om te doen. Zo gingen we op zondag op bezoek in het Sporvejsmuseum. Je zou denken dat dit vooral over treinen gaat, maar dit is een tram- en een busmuseum.

Er staan meer dan 100 voertuigen uit verschillende periodes tentoongesteld, maar ook rijdend materieel. De entree is namelijk een tramhalte waar je in een tram stapt, die je vervolgens naar het uiteindelijke museum brengt. Dat is echt sfeervol ingericht met allerlei trams en bussen uit vervlogen tijden en om de remisehal wat leuk aan te kleden zijn er allerlei nepetalages in de winkelstraat gemaakt met de uitstraling van de jaren 40, 50 en 60.

Met verschillende trams kun je vervolgens een ritje maken door het bos met onderweg allerlei haltes waardoor je ze allemaal kunt uitproberen en kom je uiteindelijk aan bij een restauratiewagen waar je koffie en een kleine lunch kunt kopen. Al met al een heel leuk museum en ook zeer geschikt voor kinderen. 

Sjaelland activiteiten

3. Wijnproeven om elf uur ‘s ochtends

Maandag brachten we een bezoek aan een Dyrehoj Wijngaard helemaal op het westelijke puntje van Sjaelland. Daar zorgt de zeelucht en de uitermate geschikte ligging op het zuiden op de helling dat er een aantal prima wijntjes gebotteld kunnen worden. Met name witte wijn en rosé, en ook een bubbelwijn wordt er gebrouwen.

Lees ook:  Van tent naar tent: Fietsen door Prachtig Jutland

Uiteraard mocht een rondleiding en een proeverij niet ontbreken! En we gingen natuurlijk met wat souvenirs naar huis, waaronder een lekkere sparkling witte wijn en een droge witte wijn die op eikenvat gerijpt was. Overigens kun je met je camper ook bij de wijngaard verblijven, je zult dan wel je eigen sanitair aan boord moeten hebben, alhoewel je wel van het toilet gebruik mag maken.

Dit is volgens het Pintrip-principe, net als in het VK wel gebruikelijk is, dan mag je met je camper gratis bij de locatie overnachten mits je gebruikmaakt van het restaurant of de pub. Ook zagen we aan de overkant van de wijngaard een wat kleinere natuurcamping (camping Rosnaes), waar ook wel vaste plekken waren, maar wel geschikt om te kamperen en tegelijk de wijngaard te bezoeken, op loopafstand. 

4. Vuurtoren beklimmen

Op het uiterste puntje staat nog een prachtige vuurtoren die je kunt bezichtigen, maar in deze periode was deze helaas niet open. Dat is natuurlijk wel een klein nadeel van het bezoeken van een (vakantie)land in de herfstperiode. Wel konden we een prachtige wandeling maken langs het (kiezel)strand en de ruige zee. En in de haven spotten we nog een zeehond die lekker lag te luieren op een kei. 

Denemarken alpacca wandeling

5. Wandelen met alpaca’s 

Dinsdag gingen op weg naar de Alpaca farm in Gyrstinge. De route ernaartoe was ook weer prachtig en de boerderij ligt afgelegen in het dorp. Er is een kudde van zo’n 30 alpaca’s die heerlijk met elkaar scharrelen in de stal of buiten. Lina gaf ons een Engelse introductie van het karakter van de Alpaca, waarna we per persoon een alpaca toegewezen kregen om een rondje mee te gaan wandelen. Alpaca’s zijn zeker geen knuffeldieren en dus is het maar de vraag of je toestemming krijgt van jouw alpaca om hem even te aaien.

Ze houden ook echt van hun eigen personal zone dus zorg dat je niet te dicht bij komt. Gelukkig viel dit in praktijk allemaal wel wat mee en kregen we zeker de kans om Plys, Coco en Hassan even te aaien. Een leuk uitje, maar niet geschikt voor jonge kinderen. De minimumleeftijd om zelfstandig met een alpaca te mogen wandelen is 12 jaar, of met begeleiding van een volwassene 9 jaar. 

6. Op grote hoogte tussen boomtoppen klauteren

We reden ‘s middags nog even langs Kragerup Gods, een prachtig kasteel dat inmiddels ingericht is als hotel en conferentiecentrum, met daarbij een activiteitenpark, waar je kunt boerengolfen, klimmen en allerlei andere activiteiten kunt doen. Het was er rustig natuurlijk, maar ondanks dat hebben we toch even gebruikgemaakt van het GoHigh klimpark, één van de grootste klimparken van Sjaelland. 

Kopenhagen

7. Kopenhagen

De volgende dag zouden we gaan surfen aan de kust van Sjaelland, maar de aflandige wind en regen gooiden deze planning in de war en dus besloten we om met de trein een bezoek te brengen aan Kopenhagen. De treinreis duurt zo’n 40 minuutjes en je stapt natuurlijk midden in Kopenhagen uit. Meteen tegenover het station ligt het oudste pretpark van Europa, Tivoli, maar aangezien we deze al een keer bezocht hadden, lieten we de wilde attracties nu links liggen.

We wilden graag de highlights van Kopenhagen bezoeken, dus wandelden we eerst naar Christiansborg waar nu een museum gevestigd is. We hebben even getwijfeld of we deze gingen bezoeken, maar besloten om dit te bewaren voor een later bezoek zonder de puber.

Vervolgens brachten we een bezoekje aan de Nyhavn, een prachtige straat aan het water met panden met gevels in allerlei kleuren uit de late middeleeuwen. Je voelt de sfeer van de zeehandel als je er loopt. Het merendeel is nu horeca, dus we genoten er van een lekkere lunch op het terras onder de elektrische kacheltjes. 

Lees ook:  Knuthenborg Zoo, safaripark, dino bos en waterspeeltuin in één

Ook Fristad Christiania stond op het lijstje. In de jaren zestig is deze oude verlaten militaire kazerne gekraakt door een groep hippies. Na een tijdje werd de vrijstaat gedoogd en ook nu wonen er nog veel krakers, hippies, kunstenaars en andere onafhankelijke groepen mensen. Er is ook echter een guur deel waar veel drugs gedeald worden en daar zou ik ‘s avonds zeker niet willen rondlopen, ook overdag gaf dat een rare sfeer en wilden we zo snel mogelijk weg.

We liepen door naar het centrum van Kopenhagen om rustig nog wat te shoppen, waarna we met de trein weer teruggingen naar Holbaek en de camping. 

Sjaelland

8. Sterren kijken in de Sjaellandse alpen

Donderdag stond een bezoekje aan Observatoriet gepland. Dit is een observatorium dat in de jaren 50 gebouwd is in opdracht van de Universiteit van Kopenhagen. Er stond namelijk een observatorium in Kopenhagen, maar dit raakte uit functie omdat luchtvervuiling in de stad toenam.

De Universiteit besloot daarom een heel nieuw “dorpje” te bouwen in … waar technici, werklui en allerlei ondersteunende mensen samen woonden om de beste telescopen van de wereld te bouwen. Alles is nog in tact en ook nog functionerend, maar nu als museum en niet meer als observatorium.

Ze kwamen er namelijk achter dat het aantal dagen om het universum te bestuderen in Denemarken effectief op maar 30 uitkwam. Of het is te licht, of te bewolkt 😉 Het observatorium was in zijn hoogtijdagen echter wereldberoemd en er werden klokken gebouwd voor andere observatoria over de hele wereld.

Een erg mooi museum om te bezoeken, zeker ook met kinderen én je kunt er ook nog overnachten in de kampeerboerderij met een groep of in een shelter. Verwacht echter niet dat je de telescoop kunt gebruiken, maar wel bezichtigen, ik denk echter dat wanneer je er slaapt, dat je dan zeker de hemel kunt bestuderen, want het is één van de donkerste en hoogst gelegen plekken van Sjaelland, de zogenoemde Alps of Sjaelland. 

9. Vikingen bezoeken

Zaterdag, al weer onze laatste dag in Denemarken, bezochten we museum Vikingeborg Trelleborg, een fort uit 980-990. Het fort is gesticht door Koning Harald Blatand, die ook het christendom in Denemarken bracht. Er zijn wel meerdere forten in Denemarken, maar deze is wel het beste bewaard gebleven.

Vanaf 1953 is men begonnen met het opgraven en herstellen van het fort en nu worden er bijvoorbeeld met betonnen banden de outlines van de huizen aangegeven die in het fort bewoond werden. Er worden nog steeds ontdekkingen gedaan, want korte tijd geleden is er ook weer een toren ontdekt die bij de Westpoort ligt. Aangezien er weinig beschreven is over het fort, doet men her en der wat (logische) aannames.

Er is natuurlijk ook een museum waar de opgegraven vondsten te bezichtigen zijn en een schaalmodel van de fortwand, en natuurlijk is er op het terrein een longhouse nagebouwd. Hier kun je overigens ook trouwen in Vikingstijl. Het museum wordt gecomplementeerd met een Vikingdorp, in het hoogseizoen worden er verschillende demonstraties gegeven. Nu, de herfstvakantie was een week eerder dan de onze, is het wat rustiger natuurlijk. Maar desondanks krijg je een levendig beeld van de Vikingtijd. 

Sjaelland tips

Denemarken saai? Absoluut niet! 

Zondag vertrekken we vroeg naar huis. We hebben genoten in het mooie Denemarken en met name Sjaelland als een verrassend mooie regio ervaren. Zeker de moeite waard om een week te bezoeken, en dan in willekeurig welk seizoen. En het weer in de herfstvakantie? Het viel ons reuze mee, we hebben daadwerkelijk één regenachtige dag gehad, voor de rest was het met name droog, zelfs een beetje zonnig! En saai is Denemarken absoluut niet! 

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Visit Denmark en Destination Sjaelland, maar vanuit onze eigen ervaring beschreven. 

Auteur

Ik ben Wijtske, 50jaar en samen met mijn man en kinderen kamperen we er op los. Met onze Volkswagen T3 camper trekken we er op uit in Nederland en Europa. Het liefst kampeer ik op Staatsbosbeheer of alternatieve sfeervolle campings.
Leer Wijtske kennen...

1 reactie

  • Mooi

    10.0

    Leuk om te lezen
    Wij zijn op de terugreis vanuit Zweden nog enige dagen in Sørø blijven steken en hebben daar een klein beetje rondgekeken, Sørø zelf is al een leuk plaatsje, een ook het om liggende gedeelte sprak ons aan, vandaar dat ik dit wel even moest lezen, en dit heeft mijn gevoel van nog een keer teruggaan wel aangewakkerd. Vooral het trammuseum spreekt mij aan.

Laat jouw reactie achter

Sending