TV kijken op de camping – Wat zijn de beste opties?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk TV kijken op de camping. Soms is het fijn om toch je favoriete programma of die voetbalwedstrijd live te kijken. Toch even lekker ‘We zijn er bijna!’ kijken? Maar wat is de beste manier om TV te kijken op de camping: TV-app en internet, satellietschotel, Digitenne of gewoon via de kabel? Dit zijn je opties:

4 manieren om TV te kijken op de camping

Grofweg zijn er vier manieren waarmee je TV kunt kijken tijdens het kamperen: via het internet van de camping wifi of met behulp van 4G/5G op je mobiele telefoon, met een aparte schotelantenne en ontvanger voor op de camping, met Digitenne of via een kabelaansluiting. Hieronder bespreken we per optie de voor- en nadelen.

camping apps

TV kijken op de camping met een app

TV kijken op de camping via internet

TV kijken op de camping kan in de meeste gevallen prima via internet tegenwoordig. Je hebt dan uiteraard wel een goede wifi, 4G- of 5G-verbinding nodig en een TV-app op je smartphone of tablet.  De meeste grote providers zoals Ziggo, KPN en Tele2 bieden een dergelijke app aan waarmee je live-tv kunt kijken op de camping in de EU.

Let op: Voor veel streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ geldt dat je vaak niet alle series en films in alle landen kunt bekijken met je Nederlandse abonnement, omdat ze gebruikmaken van geoblocking.  Wil je dit wel, dan moet je gebruikmaken van een VPN-verbinding op de camping.

TV met Chromecast of Apple TV op de camping?

Wil je liever niet op je telefoon of tablet, maar gewoon op je TVin je caravan of camper TVkijken, maar wel via internet? Dat kan ook. Je moet dan of een Chromecast (werkt het fijnste met Android telefoons) of een Apple TV (Iphone) aanschaffen.

Dit zijn kleine apparaatjes die je in de USB-aansluiting van je televisie plugt, waarna je het beeld van je telefoon naar je tv kunt streamen. Dit werkt alleen als de wifi sterk genoeg is. Je kunt eventueel ook vanaf 4G of 5G streamen als je van je smartphone een hotspot maakt.

TV kijken met app

Plussen
+ Geen extra TV-abonnementskosten
+ Geen TV nodig
+ Geen extra apparatuur nodig
Minnen
– Je bent afhankelijk van een goede internetverbinding.
– Je mobiel of tablet heeft een kleiner scherm.
– Bij gebruik op 4G of 5G gebruik je veel data, wat extra kosten kan betekenen.

TV kijken camping

TV kijken via de satelliet schotel

Je kunt op de camping ook TV kijken door een satellietschotel te gebruiken. Met een schotel kijk je – waar je ook bent – gratis naar honderden wereldwijde zenders. Gratis Nederlandse zenders zijn er niet meer. Je hebt dus een satellietschotel en -ontvanger nodig + een schotelabonnement om met een schotel-TV te kijken op de camping.

Lees ook:  15 afkoel tips die je caravan of tent koel houden

Het grote voordeel van TV op de camping via een satellietschotel is dat enerzijds de beeldkwaliteit heel goed is en je niet afhankelijk bent van internet. Maar anderzijds krijg je ook een enorm groot zenderpakket. Om een goede beeldkwaliteit te hebben op de camping moet je wel een open ruimte hebben zonder bijvoorbeeld hoge bomen die het signaal kunnen verstoren.

Wel moet je flink investeren, want je hebt niet alleen een satellietschotel (eventueel met driepoot en een CI+ schotelontvanger of TV met CI+ ingang) nodig, maar ook nog een abonnement bij Canal Digitaal.

TV kijken met schotel

Plussen
+ Veel zenders, inclusief Nederlandse
+ Goede beeldkwaliteit
+ Ook thuis te gebruiken
+ Niet afhankelijk van internet

Minnen
– Veel extra apparatuur nodig
– Alleen met abonnement Canal Digital
– Schotel moet je op iedere camping opnieuw afstellen
– Bomen kunnen het signaal beïnvloeden

TV kijken op de camping

TV kijken via Digitenne

Digitenne is een dienst van KPN waarmee je overal in Nederland draadloos TV kunt kijken. Dus ook op de camping. Je maakt daarbij gebruik van het signaal dat de ether-zendmasten van KPN door heel Nederland uitzenden. Dat is meteen ook het grootste nadeel van deze optie, want je kunt er alleen in Nederland Nederlandse zenders mee ontvangen. In andere EU-landen kun je alleen de lokale zenders ontvangen.

Je kunt alleen van Digitenne gebruikmaken als je klant bent bij KPN of hier apart op de camping een abonnement voor afsluit. Daarnaast moet je TV een DVB-T2-signaal kunnen ontvangen. SommigeTV’s hebben dit ingebouwd. Is dat niet zo, dan heb je er naast de Digitenne-antenne ook een apart  TV-kastje voor nodig. Dit zit in het Digitenne startpakket.

TV kijken met Digitenne

Plussen
+ Geen internet nodig
+ In Nederland stabiel

Minnen
– Alleen in Nederland, Nederlandse zenders
– Alleen voor KPN-abonnees
– Extra starterspakket nodig

camping tv

TV kijken op de camping via de (coax) kabel

Sommige campings, vooral grotere of met luxere plekken, bieden soms de mogelijkheid om een plek met een CAI-aansluiting oftewel kabelaansluiting te reserveren. Het enige wat je dan zelf mee moet nemen, is een coax kabel met een flinke lengte, minimaal 20 meter, die je rechtstreeks kunt aansluiten op je TV.

Je moet zo’n plek vaak wel vooraf reserveren. In Nederland zijn er steeds minder campings die deze optie om TV te kijken aanbieden en buiten Nederland zijn er al helemaal weinig campings die dit als service hebben. Daarnaast heb je in het buitenland dan vaak enkel lokale zenders.

Lees ook:  7 camper boeken waar camperaars blij van worden!

TV kijken via de kabel

Plussen
+ Geen abonnement nodig
+ Geen internet nodig
+ Geen apparatuur nodig behalve een coax kabel

Minnen
– Op steeds minder campings beschikbaar
– In het buitenland vaak geen Nederlandse zenders

Wat is nu de beste manier om TV te kijken op de camping?

Wat mij betreft, is de makkelijkste manier gewoon via internet en de TV-app van bijvoorbeeld Ziggo of T-Mobile. Je moet dan wel een goede internetverbinding hebben, maar gelukkig zijn er steeds minder campings en plekken in Europa waar dat niet het geval is. Zeker met de opkomst van satelliet-internet en grote unlimmited data abonnementen.

Wil je niet afhankelijk zijn van internet, dan is een satellietschotel de meest voor de hand liggende keuze, maar hierbij ben je wel genoodzaakt de nodige apparatuur en een abonnement af te sluiten.

tv kijken camping

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ziggo.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

4 reacties

 • Wij missen de tv niet :)

  • Algemeen
  • Gebruiksgemak
  • Pakmaat
  • Kwaliteit

  Wij missen de tv niet 🙂
  Wij kijken thuis bijna geen TV meer (het is meer een stroom reclame met soms een programma tussendoor heb ik soms het idee.). Dus in de caravan ook helemaal geen TV ingebouwd. Soms kijken we nog weleens een sport wedstrijd of Formule 1. We hebben dan ook gewoon de laptop mee met bovengenoemde Ziggo App (en F1tv app) en daar redden we ons prima mee. Voor die paar zaken die wij kijken of ons 4g abonnement ook meer dan voldoende als het WiFi niet toereikend is.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending