Zo kun je veilig internetten op de camping wifi

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar ongemerkt deel je via social media, internetbankieren, e-mail en gewoon op internet heel wat persoonlijke gegevens. Op vakantie en op de camping doe je dit vaak ook ongemerkt via de wifi van de camping, het restaurant of het zwembad.  Op deze openbare wifinetwerken liggen je gegevens voor hackers voor het grijpen.  Maar er zijn manieren hoe je dit op de camping maar ook thuis kunt beveiligen met een VPN- verbinding.

4g vs Wifi wat is veiliger?

Op vakantie gebruik je vaak jouw 4g- of 5g-buitenland abonnement van je mobiele telefoon afwisselend met de wifi van de camping of een restaurant. Eerder legde ik al eens de verschillen uit tussen wifi, mifi en 4g en welke je op de camping het beste kunt gebruiken. 4g heeft als voordeel dat het jouw unieke verbinding is en dus veilig. Nadeel is dat er vaak hoge kosten aan verbonden zijn. Zeker als je ook films of muziek gaat streamen. De openbare wifi van de camping is juist vaak onveilig, maar wel goedkoop of zelfs gratis.

Tot welke gegevens hebben hackers toegang via de campingwifi?

Niet alle publieke netwerken zijn onveilig, maar uit testen blijkt dat dit voor het merendeel wel geldt.  Hackers kunnen dan in de verbinding tussen jouw laptop, telefoon of tablet komen en de wifirouter, waardoor zij met kwade bedoelingen volledige toegang tot jouw apparaat kunnen krijgen als ze dat willen. Ze kunnen er zelfs malware op installeren. Maar ook kunnen ze toegang krijgen tot jouw mailverkeer, social media, apps zoals die van jouw bank etc. als dit niet goed is beveiligd.

Een VPN kan hackers op openbare wifinetwerken buiten de deur houden.

Een VPN-verbinding ( uitleg) , Virtual Private Network,  is een app die je kunt gebruiken op al je devices, van de desktop thuis tot de laptop en je mobiele telefoon op vakantie of op de camping. Deze app zorgt ervoor dat jouw verbinding wordt versleuteld en hackers hier geen toegang toe kunnen krijgen en ook niet kunnen zien waar jij je bevindt. Maar een VPN-verbinding heeft nog een aantal andere voordelen.

Lees ook:  Kortingscode Vrijbuiter, 10% 'testhetzelf' korting!

Wat een VPN-verbinding kan doen op reis?

  1. Privacy gegarandeerd: Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat jouw IP-adres niet zichtbaar is. Dat betekent dat je anoniem kunt surfen op het internet en dat websites maar ook hackers je niet kunnen identificeren of kunnen zien waar jij je bevindt. Dit is fijn op vakantie, maar zeker ook thuis.
  2. Gegevens veilig: Omdat een VPN-verbinding jouw verbinding versleutelt en een openbaar netwerk in een privénetwerk verandert, kunnen hackers en andere kwaadwillenden of kwajongens geen toegang meer krijgen tot jouw met internet verbonden apparaten. Je kunt dan dus veilig gebruikmaken van het draadloze netwerk van de camping op je laptop, mobiele telefoon of tablet zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de veiligheid van je gegevens.
  3. Nederlandse tv kijken: Wat ik zelf ook nog een groot voordeel vind, is dat je met VPN-verbindingen geoblokkades van streamingdiensten kunt omzeilen. Dat betekent dus dat je vanuit Italië gewoon We zijn er bijna! kunt kijken op Uitzending Gemist, in Spanje de Nederlandse Netflix kunt kijken of juist vanuit Nederland de Amerikaanse Netflix. Daarmee wordt het aanbod ineens een stuk groter.

Hoe werkt een VPN-service?

Voor de echte nerds is zelf een VPN-server thuis opzetten een optie maar voor de meeste kampeerders zal dat niet echt een optie zijn.  Je hebt dan de keus om voor een VPN-service via software/app te kiezen. Er zijn gratis versies, maar net als bij bijvoorbeeld Facebook betaal je dan nog dan nog steeds met je data. En die wilde je nou net beschermen.

Daarom zijn er verschillende VPN-aanbieders zoals bijvoorbeeld VPN Nederland die voor een klein bedrag per maand deze service aanbieden. Je installeert dan één keer de software of de app en daarna wordt de beveiligde verbinding meteen privé en heb je er geen omkijken meer naar.

Kan ik mijn VPN-verbinding van thuis ook op de camping gebruiken?

Of je jouw VPN-verbinding van thuis ook onderweg en dus op de camping of op vakantie kunt gebruiken, is afhankelijk van de VPN-aanbieder. Niet bij iedere VPN-provider is standaard meegenomen dat je jouw VPN op (een ongelimiteerd aantal) apparaten buitenshuis kunt gebruiken.

Is de wifi op de camping veilig te gebruiken?

Publieke of  openbare wifinetwerken op campings, in restaurants of hotels zijn dus veelal slecht beveiligd. We gebruiken het internet thuis maar ook op vakantie inmiddels voor allerlei activiteiten waarmee we veel persoonlijke data delen. Je kunt dit soort netwerken dus enkel veilig gebruiken wanneer je gebruikmaakt van een VPN-service. Bijkomend voordeel is dat je privacy wordt gegarandeerd en je de geoblokkades van streamingdiensten kunt omzeilen.

Lees ook:  7 tips om je toilettas handig in te pakken

camping apps

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VPN Nederland.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

  • Goede tips! Wij wisten eerlijk gezegd niet dat die wifi verbindingen zo slecht beveiligd waren en dat criminelen daar dus zo makkelijk misbruik van kunnen maken!

Laat jouw reactie achter