Goedkoop kamperen: Slim besparen op de reis naar de camping

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Uren in de auto, drie keer tanken en iedere keer als je moet afrekenen, doet het pijn in je portemonnee. Zo ben je al een paar honderd euro kwijt voordat je goed en wel op de camping staat. Daarom deze week in de serie ‘Goedkoop kamperen’: Hoe kun je slim besparen op de reis van en naar de camping?

Laat je Tomtom tolwegen vermijden

Een ritje naar Zuid Frankrijk of Spanje kost je ook al snel tussen de €60 en €90 aan tol.  Dat zijn heel wat lekkere ijsjes voor het hele gezin. Als je dicht bij huis blijft, heb je ook hier weinig last van. Wil je toch naar de Middellandse Zee dan kun je geld besparen door de tolwegen te mijden.

Wil je niet iedere keer vlak voor de tolpoort een ruk aan het stuur geven om uit te wijken naar de provinciale weg, dan kan je Tomtom Go Camper of Garmin Camper of andere camper en caravan navigatie je helpen.  Op de meeste navigatiesystemen kun je namelijk instellen dat bij het berekenen van de route tolwegen gemeden moeten worden. Zo kun je makkelijk besparen. Deze tip gaat ook heel goed samen met de mindfull rijden tip.

Mocht je wel de tolwegen pakken. Check dan altijd het bedrag op de borden en het bedrag op de automaat. Het komt heel soms voor dat je door bijvoorbeeld een dakkoffer of een grote camper automatisch in het verkeerde tarief wordt ingedeeld. Door op de knop assistentie te drukken kun je vragen het tarief aan te laten passen.

Foto: Rutger

Foto: Rutger Flickr

Kies voor een kletspartner, da’s pas goedkoop kamperen

Heb je in de auto nog één of meerdere zitplaatsen over dan kun je daarmee tijdens je vakantie verdienen. Via Blablacar kun je namelijk jouw lege zitplaatsen, van bijvoorbeeld Amsterdam naar Florence of voor een deel van de reis, aanbieden aan geïnteresseerde reizigers.  Via de website of de App kun je jouw rit aanbieden of zoeken naar medereizigers. Zij betalen gemiddeld ongeveer €6,50 per persoon per 100 kilometer.  Een handige manier om geld te besparen en het kan ook de reis nog een stuk gezelliger maken.

Pak de fiets of de benenwagen

De meeste mensen gaan kamperen met de auto, maar je kunt natuurlijk ook prima met de benewagen of met de fiets op fietsvakantie gaan. Het is een heerlijke manier om een gebied te ontdekken en je komt vaak op plaatsen waar je anders nooit zou komen. 

Lees ook:  Milieusticker Spanje, heb je die echt nodig?

Je kunt natuurlijk gewoon achter je huis op je fiets stappen en beginnen te rijden. Een andere manier is om, eventueel met de fiets, op de trein te stappen en een flink eind verderop weer uit te stappen om vanuit daar naar huis te fietsen. Interail kan dan een goedkope optie zijn.  Je bespaart enorm op brandstof maar zult waarschijnlijk wel wat meer kwijt zijn aan binnenbanden en mueslirepen.

Foto: Vincent

Foto: Vincent

Tank goedkoop, gebruik de app

In Nederland verschillen de brandstofprijzen binnen een straal van een paar kilometer soms enorm en kun je vele euro’s besparen door bij het juiste tankstation te tanken. Er zijn apps beschikbaar die je zo kunnen laten zien waar je in de buurt goedkoop kan tanken. Een goede voor heel Europa heb ik nog niet kunnen vinden, maar voor Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn wel individueel goede apps te downloaden. Met die 10 cent die je per liter bespaart kun je al snel een rondje op het terras bestellen.

Doe aan mindfull rijden

Niet alleen het mijden van tolwegen kan een reden zijn om je te beperken tot de 80 kilometer wegen.  Ook Mindfull rijden kan daar een reden voor zijn. Want door langzamer te rijden, zie je meer, leer je het land van een andere kant kennen en bespaar je ook nog eens op je brandstofkosten. Ik heb me namelijk laten vertellen dat veel auto’s bij een snelheid van 80 á 90 kilometer per uur zuiniger rijden dan bij 130, zeker als je met een dakkoffer of aanhanger rijdt.  Getest heb ik het nog nooit, want dat geduld dat heb ik gewoon niet.

Blijf dichtbij huis

Kamperen in Nederland of net over de grens scheelt een hoop kilometers en dus ook benzine en euro’s. Je staat er niet altijd bij stil maar heen en weer naar de Coté Azur kost je al snel €300,- zonder tol. Vaak hoor je mensen zeggen de extra reiskosten besparen we weer op de camping, omdat de campings in Nederland zo duur zijn.

Ook in Nederland zijn goedkope campings te vinden én Duitsland is zelfs het goedkoopste campingland van West Europa. Je kunt door dichtbij huis te blijven dus echt flink besparen. Ben je bang dat je dan geen vakantiegevoel krijgt? Neem dan eens een kijkje in Zuid Limburg of in de heuvels achter Nijmegen. Allebei slechts een dik uur rijden vanaf Utrecht dus dat scheelt echt flink in de kosten. En oh ja het scheelt ook een hoop achterbankruzies en gejengel.

Lees ook:  11 handige dingen voor op je To Do list na een vakantie

Ook op de kampeerreis kun je dus op veel verschillende manieren besparen. Nog één laatste dan. Zorg dat je bandenspanning goed is want ook dan gebruik je minder brandstof. Heb jij nog een goede tip om op het vervoer naar de camping te besparen? Deel hem met ons.

In de serie ‘Goedkoop kamperen” verschenen ook: 

Like de Kampeermeneer facebookpagina en blijf op de hoogte van de laatste kampeer en camping tips. Het hele jaar door vakantie!

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

4 reacties

 • Wat een leuk blog! Blij dat ik je ontdekt heb.
  Het betalen van tol neemt idd een hap uit je reisbudget, maar ben je met de alternatieve routes niet nog meer tijd kwijt?

  • Dankjewel! Blij dat ik ontdekt ben. 😉 Die tolwegen is inderdaad vaak of het één of het ander. Ik heb het nooit echt getest maar als je 80 km per uur rijdt en niet te veel hoeft te remmen en op te trekken schijn je zuiniger te rijden. Het duurt wel langer en je maakt waarschijnlijk ook meer kilometers. Maar de grootste winst zit hem in het mindfull rijden. Je ziet en ontdekt veel meer. En ook in de auto is de vakantie al begonnen!

 • De fietsvakantie is mijn feestje. Veel en andere uitdagingen dan wanneer je met de auto rijdt, natuurlijk. Maar dat van die binnenbanden is niet waar. Als je investeert in goede anti-lek buitenbanden en je doet daar een goeie binnenband in dan heb je vrijwel nergens last van. Ik rijd met zo’n 20 kg bagage al ruim zesduizend kilometers op dezelfde fietsbanden zonder ook maar één keer lek te rijden. Vinnik wel heel prettig.
  Nu nog een oplossing vinden voor die mueslirepen.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending