Digital nomad worden en locatieonafhankelijk werken? Voor velen klinkt het als een droom. Niet meer naar kantoor, geen files, je eigen tijden bepalen en in de lunchpauze een duik nemen in de oceaan. Maar hoe word je digital nomad? En met welke praktische zaken moet je rekening houden? In dit artikel vind je vijf tips, gebaseerd op onze eigen ervaring voor iedereen die droomt van het leven als digital nomad.
Wanneer ben je een digital nomad?
Een digital nomad is iemand die locatie-onafhankelijk kan werken. De meeste digital nomads werken online. Een digital nomad heeft geen vaste werkplek en heeft daardoor de mogelijkheid om veel te reizen.
Samen met mijn man ben ik ongeveer een jaar geleden begonnen aan ons ‘digital nomad’-avontuur. Wij genieten enorm van deze vrijheid en vinden het leuk om onze ervaringen met jullie te delen. In dit artikel vind je onze vijf tips voor iedereen die ervan droomt om digital nomad te worden.
Tip 1. Trek de stoute schoenen aan en probeer het eens!
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen wil ik als allereerste tip zeggen: probeer het gewoon eens uit! Dat is de beste manier om te ervaren hoe het is om te leven als digital nomad. Je hoeft natuurlijk niet direct je baan op te zeggen en met je zelfgebouwde camper naar de andere kant van Europa te reizen, maar je kunt ook eerst voor een week digital nomad worden, als voorproefje om te ontdekken wat je wil.
Heb je in je huidige baan de mogelijkheid om online te werken? Vraag je baas dan of het mogelijk is om een week vanaf een andere locatie te werken. Bijvoorbeeld vanaf een camping in Nederland of een huisje net over de grens. Zo leer je wat voor jou werkt als digital nomad.
Mijn man en ik hebben vorig jaar, voordat we écht digital nomad werden, een maand vanuit Skopje (Macedonië) gewerkt. We huurden een Airbnb, werkten vier dagen per week en in de lange weekenden konden we het land ontdekken. Dit was voor ons een ontzettend mooie ervaring die heeft geleid tot waar we nu zijn: fulltime digital nomads!
Tip 2. Zoek naar een baan die bij je past
Een baan die je leuk vindt en goed bij je past, is superbelangrijk als je ultiem wilt genieten van dit avontuur dat je tegemoet gaat. Daarnaast moet je gaan nadenken in welke vorm je wilt werken; zo zou je freelancer kunnen worden of je kunt op zoek gaan naar een baan die op afstand uitgevoerd kan worden.
Vijf veelvoorkomende beroepen van digitale nomaden zijn:
- Tekstschrijver
- Online marketeer
- Vertaler
- Programmeur
- Grafisch ontwerper
Een online uit te voeren beroep is ideaal als je ervoor kiest om locatie-onafhankelijk te gaan werken. Daarnaast heb ik ervaren dat het fijn is als je veel werk zelfstandig kunt doen omdat vergaderen niet altijd soepel verloopt, bijvoorbeeld door trage internetverbindingen en de gezellige maar o zo luide achtergrondgeluiden in koffietentjes.
Het vinden van een locatie-onafhankelijke baan die voldoende betaalt, is misschien niet erg makkelijk, maar vergeet niet: het is niet onmogelijk! Handige platforms voor digital nomads zijn bijvoorbeeld Jellow, Malt en Hoofdkraan, maar de belangrijkste is LinkedIn, zie ook tip 4.
Toen wij besloten om locatie-onafhankelijk te gaan werken zijn we in het jaar voor we vertrokken een dag minder per week gaan werken. Deze vrije dag gebruikten we om onze eenmanszaak op te richten en opdrachtgevers te zoeken. Dit gaf ons het vertrouwen dat we onderweg voldoende werk zouden hebben en dat we het financieel konden redden.
Tip 3. Een camper is ideaal (voor ons)
Voor ons is een camper de ideale manier om te leven als digital nomad. Het leven in een camper geeft namelijk veel vrijheid omdat we kunnen gaan waar en wanneer we maar willen. We hebben altijd ons eigen huis (en kantoor) bij ons en het is ook niet erg als het een dag regent. Vaak klappen we op een regenachtige dag de laptop open, zo hebben we dankzij het weer een hele nuttige dag!
Toen we onze Mercedes Sprinter ombouwden, hebben we rekening gehouden met het feit dat de camper niet alleen zou fungeren als onze woonplaats, maar ook als kantoor. Zo hebben we een vrij grote eettafel/bureau waarvan we de hoogte kunnen verstellen om ergonomisch te zitten (Lagun tafelpoot). Onze camper heeft bovendien genoeg accucapaciteit, een eigen wifirouter (zie ook tip 5) en een luifel tegen zon of regen.
Maar een camper is natuurlijk niet de enige mogelijkheid: je kunt voor langere tijd een huis huren in het buitenland, verblijven in hotels of hostels, of je kunt bijvoorbeeld via organisaties als Work-away werken in ruil voor eten en accommodatie. Wil je uitzoeken welke manier het best bij je past? Zie tip 1 en probeer verschillende manieren eens uit door een week een caravan te huren of juist een camper!
Tip 4. Zoek verbinding met andere digital nomads
Op social media platforms zoals Instagram, Facebook en LinkedIn kun je contact zoeken met andere digital nomads. Als je nog droomt van het leven als digital nomad is dit een ontzettend leuke manier om meer te leren over de manier van leven. Daarnaast delen mensen vaak ook hun valkuilen en de leukste tips voor de mooiste bestemmingen. Superhandig dus!
Heb je het roer al omgegooid en werk je al locatie-onafhankelijk? Dan kunnen die connecties zomaar eens handig worden om vacaturemogelijkheden te delen en natuurlijk om elkaar onderweg te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.
Wij vinden het ook altijd ontzettend leuk om andere digital nomads tegen te komen, maar ook om onze ervaringen te delen met mensen die dromen van het leven als digital nomad. Zo krijgen we met regelmaat berichten van mensen die ervan dromen, maar de stap niet durven zetten. Onze top tip voor deze mensen? (Zie tip 1)
Tip 5. Praktische tips voor digital nomads
Ben je na al die tijd uitgebreid onderzoek en voorbereiding zover om de stap te zetten en digital nomad te worden? Dan is er nog een aantal praktische dingen om rekening mee te houden. Hier zetten we de belangrijkste tips op een rijtje:
- Betrouwbaar internet: niet elke camping of café heeft betrouwbaar en snel internet. Het is daarom fijn om zelfvoorzienend te zijn. Met een mifi router maak je makkelijk je eigen, vaak veel betrouwbaardere wifi netwerk.
- Accu & zonnepaneel: grote kans dat je als digital nomad vele uren achter je laptop zit. Het is dan fijn om voldoende stroom te hebben om de dag door te komen. Met een huishoudaccu en zonnepaneel kom je vaak al heel ver. Zorg wel ook dat je op de camping je accu kunt opladen en neem de juiste campingstekkers mee.
- (Medisch) verzekerd: verblijf je langere tijd in het buitenland? Let dan op de maximale duur van je reisverzekering. De meeste reisverzekeringen hebben een maximale reisduur van maximaal 90 dagen. Lees daarom van tevoren de voorwaarden van je reisverzekering door en sluit als dat nodig is een andere verzekering af.
- Reisbestemming: reis je binnen Europa? Dan kun je zonder problemen overal werken. Ben je van plan buiten Europa te werken als digital nomad? Dan kan het zijn dat je een werkvergunning voor het desbetreffende land moet aanvragen. Lees je daarom goed in voor vertrek.
- Belastingen: ben je zelfstandig ondernemer, woon je in Nederland en werk je langere tijd in het buitenland? Dan moet je in de meeste gevallen nog belasting betalen in Nederland. Deze regels veranderen zodra je uitgeschreven bent als Nederlands inwoner, win in dat geval altijd advies in van een expert.
Digital nomad, een droomleven of…?
We beseffen maar al te goed dat het een enorme luxepositie is om onze baan op te kunnen zeggen en een leven met veel meer onzekerheid tegemoet te gaan.
We zijn als digital nomads altijd ver weg van familie en vrienden, we hebben geen vaste woonplaats en onze camper is ook niet super-de-luxe (bijv. geen vast toilet en geen douche).
Wij ervaren het leven als digital nomad over het algemeen wel als heel positief: we zien de mooiste plekken, zijn elke dag buiten, hebben veel tijd voor elkaar en leren nieuwe mensen, talen en culturen kennen. Onder aan de streep is de digital nomad levensstijl perfect voor ons op dit moment. En jij? Zou jij het zien zitten om digital nomad te worden?
Dit blog is geschreven als gastblog door:
reageer