Veilig via wifi internetten op de camping

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Even snel wat opzoeken op internet tijdens je verblijf op de camping: dit doet iedereen wel eens. Bijvoorbeeld wanneer je het thuisfront een leuke vakantiefoto wilt sturen, de volgende camping wilt uitzoeken of bankzaken wilt doen. Soms is er wifi aanwezig op de camping: een handige manier om zo gebruik te maken van het internet en daarbij eigen data te besparen. Echter is het niet altijd even veilig om op zo’n netwerk te internetten. Hoe kun je toch veilig gebruikmaken van openbare wifi? Dat zochten we uit door het te vragen aan de specialisten van VPNgids.

Waarom zijn openbare wifi-netwerken soms onveilig?

Openbare wifi-netwerken zoals wifi op de camping zijn vaak niet goed beveiligd, en hackers maken daar graag gebruik van. Mochten zij kwaadwillig zijn, dan kunnen zij aan jouw inloggegevens komen nadat jij deze ergens hebt gebruikt. Hierdoor kunnen zij ook op jouw persoonlijke accounts inloggen en jouw persoonlijke gegevens bemachtigen. Vervelend, vooral wanneer jij bijvoorbeeld net jouw bankzaken hebt gecheckt. Maar ook wanneer jij bijvoorbeeld jouw mail of sociale media hebt bekeken. Wees hier dus altijd voorzichtig mee.

workation camping

Welke gegevens kunnen hackers achterhalen? 

Het kan een hoop gedoe met zich meebrengen wanneer hackers jouw bankrekening leegtrekken of vanuit jouw socialemedia-account – dus vanuit jouw naam –  dingen kunnen plaatsen. Vooral wanneer je in het buitenland op vakantie bent. Beveilig dus altijd jouw internetverbinding wanneer je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk. Op dat nu op de camping, op het terras of bij de bibliotheek is. Zo voorkom je dat iemand aan de haal gaat met jouw gegevens.

Veilig op de camping wifi met een VPN

De beste manier om binnendringers buiten te houden, is door gebruik te maken van een virtual private network, oftewel een VPN. Een Firewall, virusscanner of moeilijk wachtwoord is namelijk (helaas) niet altijd voldoende om jouw gegevens te beschermen tegen hackers. 

Een VPN is een externe server waarmee je gemakkelijk kunt verbinden vanaf jouw mobiel, tablet of laptop. Nadat je het geïnstalleerd hebt merk kun je gewoon internetten als anders maar is jouw verbinding beveiligd.

camping apps

Hoe werkt een VPN?

Een VPN-verbinding zorgt er namelijk voor dat je anoniemer bent op internet, en dus veiliger. Wanneer je via een VPN met het internet verbindt, wordt al jouw internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. Jouw internetactiviteit kan hierdoor niet meer uitgelezen worden. Daarbij worden ook jouw IP-adres aangepast naar dat van een VPN-server, waardoor je niet meer herkend kan worden. Hiermee kun je dus zorgeloos internetten!

Lees ook:  Tol voor zware campers op Autobahn Duitsland vanaf 2024

Voor de versleuteling van jouw internetverkeer is er keuze uit verschillende werkwijzen, ook wel ‘encryptie-protocollen’ genoemd. Ieder protocol heeft andere eigenschappen, bijvoorbeeld op het gebied van bevestigingssterkte, snelheid en stabiliteit van de internetverbinding. Een veelgebruikt procotol is OpenVPN: een open-source protocol dat erg goede beveiliging biedt met behoud een snelle en stabiele internetverbinding. Een goede keuze voor veilig internetten op de camping.

Hoe regel je een VPN?

Er bestaan verschillende abonnementen om een VPN in te schakelen.  Hiervoor heb je een VPN-provider nodig. Het uitzoeken van zo’n VPN-provider kan best ingewikkeld zijn omdat het soms wat technisch wordt. Het makkelijkste is om via een VPN-vergelijkingswebsite zoals VPNgids alle VPN providers in een overzicht te vergelijken, zo kun je ze onder andere snelheid en veiligheid naast elkaar zetten. Weet je niet welke aanbieder je moet kiezen? Maak dan kun je via filters aangeven wat voor jou belangrijk is als VPN-gebruiker. Na het afsluiten van de VPN kun je veilig en onbezorgd internetten op de camping. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending