Vanaf 15 juni kost mobiel bellen, sms’en en internetten op vakantie net zo veel als in Nederland! Mobiel bellen en internetten op de camping in het buitenland dat kan je een klein fortuin kosten. Snel voor je de grens over gaat je mobiele internet uitzetten, je laten bellen in plaats van zelf bellen, het behoort vanaf deze zomer tot het verleden. Kampeermeneer zet alle info over het afschaffen van roaming binnen Europa voor je op een rij.

Wat is Roaming?

Als je nu mobiel belt, gebeld wordt, een sms stuurt of mobiel internet gebruikt op een buitenlandse camping dan betaal je extra kosten. Deze betaal je aan jouw telefoonprovider voor het gebruik van het netwerk in het buitenland. Dat noemen we roamingkosten.  Deze kosten kunnen oplopen tot bijna 23 cent per minuut voor bellen of 24 cent per MB voor internetten. Dat maakt het kamperen voor de één net iets minder leuk en voor de ander juist nog leuker. Je voelt je daardoor net iets verder van huis.

Wat verandert er aan mobiel bellen en internetten in het buitenland per 15 juni 2017?

De roaming tarieven binnen de EU voor zowel mobiel bellen als gebeld worden, sms’en en mobiel internet verdwijnen voor alle providers. Bellen vanaf de Franse camping met vrienden die een camping verderop staan of met opa en oma in Nederland kost vanaf 15 juni net zoveel als vanuit Nederland.  Ook een Netflix filmpje kijken in je hangmat in Toscane, het gebruik van de navigatie op je mobiele telefoon of een lokaal restaurantje opzoeken op Yelp via 4G kost niets extra.  Zolang je binnen je bundel blijft betaal je dus niets extra.  Zodra je over je bundel heengaat in belminuten of MB’s dan zijn daar wel gewoon net als thuis extra kosten aan verbonden.

Moet ik iets doen om gebruik te maken van de nieuwe regeling?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. Het is Europese wetgeving die ingaat, de verwachting is dat de regeling daarom automatisch gaat gelden voor iedereen met een mobiele telefoon binnen de EU. Telecomproviders hebben hier echter nog geen mededelingen over gedaan.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Zijn er beperkingen waar ik rekening mee moet houden?

Ja, er zijn beperkingen en uitzonderingen. Als gewone gebruiker kun je maximaal 60 dagen per jaar gebruik maken van mobiel bellen en internetten in Europa zonder roamingkosten. In bepaalde gevallen zoals bij studenten die in het buitenland studeren of wanneer je in het buitenland werkt kunnen er uitzonderingen aangevraagd worden.

In welke landen kan ik straks zonder roaming bellen en internetten op de camping?

De wetgeving is alleen in de 28 EU-lidstaten geldig. Dit zijn België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Voor de meeste kampeerlanden gaat deze dus gewoon gelden.

In welke Europese (kampeer) landen blijven de roaming tarieven wel bestaan?

Landen waar mobiel bellen op de camping wel onder de roaming blijft vallen zijn: Albanië, Andorra, Armenië, Bosnië, Georgië, IJsland, Kosovo, Lichtenstein, Macedonië, Moldavië, Monaco, Noorwegen, Oekraïne, Rusland, San Marina, Vaticaanstad, Wit-Rusland, Turkije en Zwitserland omdat dat geen EU landen zijn. Hier zitten dus nog wel degelijk een paar populaire vakantie en campingbestemmingen tussen. Helemaal zorgeloos mobiel bellen en internetten is het dus ook nog niet.

Hoe zit het met mobiel bellen en internetten buiten de EU?

De nieuwe regelgeving gaat 15 juni 2017 alleen in voor bellen binnen de 28 landen die binnen de EU vallen . De roamingtarieven voor bellen, sms’en en internetten buiten de Europese Unie blijven gewoon bestaan. Maar zolang je niet gaat kamperen in de Sahara, Zwitserland of in Yosemite Park heb je op de camping geen last meer van roaming tarieven.

Volg kampeermeneer ook op facebook, twitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en mooie campings.

Rating: 4.7/5. From 7 votes.
Please wait...

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

1 reactie