WiFi, mifi, Starlink of hotspot op de camping? Wat werkt wel?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk WiFi, mifi, starlink of hotspot? Wat gebruik jij voor snel internet op de camping? Sommige kampeerders kiezen bewust voor een camping zonder WiFi, maar voor steeds meer kampeerders is WiFi op de camping een basisbehoefte geworden. Toch is het WiFi op de camping vaak instabiel, langzaam en onbetrouwbaar. Gelukkig zijn daar oplossingen voor.

wifi camping

Eigenlijk zijn de oplossingen voor een trage WiFi op de camping onder te verdelen in twee soorten. Je kunt de aanwezige WiFi versterken en stabieler maken of je kunt in plaats van de WiFi 3G of 4G gebruiken.  Dit laatste kan via een mifi of hotspot op je mobiele telefoon met data Sim Only abonnement.

mifi wifi camping

Mifi op de camping is dat wat?

Mifi oftewel mobiele WiFi is eigenlijk hetzelfde als het mobiele 3G of 4G-netwerk van je mobiele telefoon provider. Je hebt hiervoor een mifi router en een simkaart met data-only abonnement nodig.

Voordelen mifi:

De simkaart gaat in de mifi router die het signaal van 3G of 4G omzet naar WiFi zodat je met meerdere apparaten, laptop, tablet en telefoon, van het signaal gebruik kunt maken. De reële 3G snelheid is meestal 5 tot 10MBit en van 4G is dit zo’n 10 tot 20MBit. Als WiFi goed werkt, is die meestal sneller, maar op de meeste campings haal je bij je tent de 10Mbit niet.

De mifi is ook ideaal voor als het WiFi signaal van de camping niet de hele camping beslaat of als je met een camper onderweg bent, en wel meerdere apparaten wilt gebruiken gedurende de dag.

Bij de aanschaf van een mifi router moet je eigenlijk vooral op twee dingen letten. Ten eerste of de router geschikt is voor 3G én 4G-netwerken en ten tweede de batterijduur. Deze laatste is vaak minimaal een uur of 10 voordat hij weer aan de oplader moet. De TP-LINK M7450 is een veelgebruikte Mifi router die voor de meeste kampeerders meer dan genoeg opties heeft.  Wil je een super snelle verbinding en veel videobellen of gamen dan is de Netgear Nighthawk M2 een beter alternatief.

Nadelen mifi:

Met een Mifi heb je een stabiele verbinding waar je verschillende apparaten op kunt aansluiten zonder dat je telefoon batterij leeg wordt getrokken. Wel heb je natuurlijk altijd een extra apparaat bij je welke ook opgeladen moet blijven én moet je voor de Mifi een apart abonnement afsluiten.

Plussen
+ Betrouwbare verbinding
+ Vaak sneller dan camping Wifi
+ Meerdere apparaten aan te sluiten
+ Goed te beveiligen.
+ Ook onderweg te gebruiken
+ Spaart de accu van je mobiele telefoon.
Minnen
– Extra apparaat
– Data abonnement nodig
– Data limiet in de gaten houden

Waar te koop? 

TP-LINK M7450

Netgear Nighthawk M2

mobiele hotspot camping

Is mijn telefoon als hotspot een alternatief op de camping?

WiFi, mifi? Waarom niet gewoon je telefoon met sim-only als hotspot gebruiken op de camping? Dat is natuurlijk een optie. Alle Android en Iphone telefoons kun je als hotspot instellen. Hierdoor maakt de telefoon net als bij mifi van het 3G of 4G-signaal een WiFi signaal.

Voordelen mobiele telefoon als hotspot:

Zoals ik bij de Mifi al aangaf, is het fijne van een 3G of 4G netwerrk dat je een stabiele verbinding hebt en ook hier veilig andere apparaten op jouw netwerk kunt laten internetten. De hotspotfunctie is een prima oplossing als je het enkel af en toe gebruikt om even te kunnen internetten of een filmpje te kijken.

Nadelen mobiele telefoon als hotspot:

Het grote nadeel van je mobiele telefoon als hotspot gebruiken is dat de hotspotfunctie veel vraagt van de batterij. De meeste telefoons houden het hooguit vier uur vol. Ook kan als je de hotspotfunctie gebruikt terwijl de mobiele telefoon in de lader zit de accu te heet worden waardoor deze kapot kan gaan. Wil je langer gebruik maken van internet en is er geen WiFi dan is een mifi router wellicht een uitkomst.

Plussen
+ Altijd te gebruiken
+ Geen extra apparaat nodig
+ Betrouwbare verbinding
+ Vaak sneller dan camping Wifi
+ Meerdere apparaten aan te sluiten
+ Goed te beveiligen.
Minnen
– Accu snel leeg
– Accu kan heet worden
– Data abonnement nodig
– Datalimiet in de gaten houden

Geen roamingkosten voor data binnen de EU

Omdat roamingkosten ook voor data binnen de EU tot het verleden behoren is 3G en 4G gebruik een stuk goedkoper geworden en een echt alternatief voor WiFi op de camping. Dat geldt zowel voor het gebruik door middel van de hotspotfunctie als de mifi functie op de camping.

De laatste blijft wel duurder omdat je daar een apart abonnement voor moet afsluiten en een aparte router voor nodig hebt. Daarom is die optie beter geschikt voor kampeerders die langere tijd rondtrekken of langere tijd per jaar op de camping verblijven.

wifi mifi camping internet

Pas op deze landen hebben nog wel roaming

Binnen de EU moet je wel op blijven letten dat je niet over je databundel heen gaat. Want de tarieven die je per MB buiten je bundel betaalt zijn nog steeds behoorlijk. Bij de meeste providers kun je hiervoor een sms notificatie aanzetten.

Daarnaast zijn er ook nog landen in Europa die niet binnen de EU vallen waar mobiel bellen op de camping dus wel onder de roaming blijft vallen. Dit zijn: Albanië, Andorra, Armenië, Bosnië, Georgië, IJsland, Kosovo, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Monaco, Noorwegen, Oekraïne, Rusland, San Marina, Vaticaanstad, Wit-Rusland, Turkije en Zwitserland. Hier zitten dus nog wel degelijk een paar populaire kampeervakantie en camping bestemmingen tussen.

Een WiFi versterker voor op de camping

Een andere manier om WiFi op de camping te verbeteren is gebruik te maken van een WiFi extender ook wel WiFi versterker genoemd. Deze WiFi versterker maakt verbinding met de WiFi van de camping en zet daarna een eigen wifi netwerk met eigen naam op.

Lees ook:  Review: Biolite Charge 80PD: Een robuuste powerbank

Voordelen WiFi extender:

De WiFi versterker verbetert het signaal van de bestaande camping wifi en geeft je de mogelijkheid om hier met meerdere apparaten op in te loggen. Voordelen daarvan zijn dat het gebruik veiliger is dan de camping Wifi én dat je niet per apparaat een WiFi voucher nodig hebt zoals op sommige campings wordt gevraagd, wat geld bespaart.

WiFi versterkers zijn er in vele soorten en maten maar uit vele testen komt de Alfa WiFi-Camp Pro 2v2 als beste voor op de camping. Deze heeft namelijk een hoog zendvermogen en kan ook het signaal van KPN en Ziggo-hotspots versterken. Daarnaast is deze wifi versterker voor de camping waterdicht waardoor hij ook prima buiten de caravan te installeren is voor een nog beter signaal.

Nadelen WiFi versterker op de camping:

De WiFi versterker lijkt daardoor een hele goede optie voor de camping. Hij heeft echter één groot nadeel. Er moet wel een camping WiFi signaal van voldoende kwaliteit zijn voor de extender om zijn werk te doen.  En dat is nu net wat op veel campings het probleem is. Daarnaast is het wel weer een extra antenne die je moet aansluiten, dat is vooral vervelend als je vaak rondtrekt.

Plussen
+ Geen extra abonnement nodig
+ Geen data limiet
+ Veiliger dan camping WiFi
+ Meerdere apparaten aan te sluiten
+ Versnelt de camping WiFi
+ Goed te beveiligen.
Minnen
– Extra apparaat
–  Snelheid en betrouwbaarheid afhankelijk van kwaliteit camping WiFi
– Extra antenne bij het opzetten / afbreken.

WiFi-Camp Pro 2v2 waar te koop?

Is Starlink een optie?

Dan is er nog de optie Starlink van onze gekke vriend Elon Musk. Die heeft namelijk zoveel satelieten de lucht in geschoten dat je nu overal ter wereld echt snel internet kunt hebben. Dus ook thuis én op de camping. 

Met Starlink heb je onbeperkt internet via een  100 Mbp verbinding wat voor de meeste mensen gewoon snel genoeg is. Voor Starlink heb je wel een startpakket nodig met ontvanger. Deze kun je dus thuis gebruiken, maar neem je dan ook mee als je op vakantie gaat. Daarnaast sluit je een Starlink abonnement af van €50 per maand. Vooral voor digital nomads en kampeerders die overwinteren kan dit een interessante optie zijn. 

Conclusie: Wifi versterker, mifi of hotspot op de camping?

Mijn ervaring met camping wifi is dat deze vaak van een zeer wisselende kwaliteit is als deze überhaupt al beschikbaar is op alle campingplaatsen. Als er kwaliteitsWiFi is gebruik ik die. Is die er niet, dan kies ik voor stabiel internet het liefste voor de hotspot op mijn mobiele telefoon of een mifi zoals de TP-LINK M7450.

Welke van de twee je gebruikt hangt af van hoe intensief je internet gebruikt op de camping en hoelang je per jaar kampeert. Heb je een seizoensplaats of kampeer je vaak lang op dezelfde plek dan is de Alfa WiFi-Camp Pro 2v2 wifi versterker de beste keuzeZet daarbij wel altijd de SMS-reminder voor je datagebruik aan. Hoe maak jij gebruik van internet op de camping?

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

20 reacties

 • Hi Tjerk,
  ik zag dat de link voor je wifi versterker naar Coolblue gaat, prima bedrijf alleen de EnGenius ENS202EXT EZ Hotspot Extender is er niet meer verkrijgbaar.

  Ps de 400mW is toch eigenlijk niet toegestaan in NL/Europa?
  Groet Bert

  • Hallo, 100mw is als Max toegstaan, al denk ik dat deze 400mw gegenereerd uit goed afgesteld componenten geen overlast veroorzaakt. je kunt bij de meeste ook het radio vermogen wat reduceren om vooral een schoon signaal over te houden.

  • hoe kom ik aan een modem in mijn camper
   ik wil graag tv en internet in mijn camper hebben en niet afhankelijk zijn van de camping of elders

 • il heb veel last dat ezwifi exstender uitvalt,dan moet hem opnieuw opstarten,verbinding ezwifi naar wifi camping,als ik er niet ben word ook mijn camera uitgeschakeld, deze start niet authomaties op vind ik wel een nadeel grt Henk

  • Ik heb deze op mijn camper, installatie is heel simpel. Het gebruik is echter niet simpel. Ik probeer het kort te houden, volgens mij heb ik werkelijk alles geprobeerd om het werkend te krijgen. Let wel, ik ben geen expert:
   Het verbinden met internet ging in Frankrijk in ieder geval niet of nauwelijks, wat ik ook probeerde. De ene simkaart werkte de ene keer wel, de andere keer niet. Een tweede simkaart werkte helemaal niet en het saldo was direct op nadat hij in de router ging (wtf?). Een derde simkaart ging online, maar na het opladen van saldo ineens niet meer. Een vierde simkaart werkte in mijn telefoon, maar niet in de Maxview en daarna ook niet meer in mijn telefoon (simlock vrije simkaart). Mijn abonnement sim ging de ene keer wel, de andere keer niet online. Let op, dit is in alle gevallen na dagen, eindeloos peuteren en proberen. Eindeloos en frustratie heeft een nieuwe betekenis gekregen. Dit was namelijk voor 80 % op advies van het helpdesk van Maxview.
   Om eerlijk te zijn, dit ding drijft mij tot wanhoop. Ik snap echt niet waarom het niet werkt, terwijl het zo simpel zou moeten zijn. De simkaarten werken bijvoorbeeld wel in mijn telefoon.
   De app drijft mij tot waanzin, met slechte inlog en gebrekkige informatie. Het inloggen op de router zelf via de webpagina gaat wel prima, maar zelfs dan is er nauwelijks mee te werken.
   Je kan wel verbinden met een wifi, niet te ver weg van de de wifi bron gaan staan maar dat werkt wel. Het mobiele internet krijg ik niet aan de praat, ik denk dat de MaxView een dure dop voor het in het dak geboorde gat is… helaas.

 • Niet alle wifi is geschikt voor een extender

  • 6.0
   Kwaliteit:
  • 6.0
   Gebruiksgemak:
  • 6.0
   Pakmaat:

  Niet alle wifi is geschikt voor een extender
  Op sommige campings krijg je inderdaad de naam van het wifi netwerk (SSID) en het wachtwoord en kun je met een extender het signaal versterken omdat je in kunt loggen. Op andere campings krijg je een code en, nadat je verbinding gemaakt hebt met het wifi netwerk (zonder wachtwoord) krijg je een webpagina op je browser en moet je de code invullen. Ik zou niet weten hoe je het signaal van dit soort wifi netwerken moet versterken.

  • Dit is ontzettend lastig. Je hebt dan nog altijd een browser nodig om die code in te voeren. Een MiFi of extender heeft dat niet. Zelf heb ik een constructie gemaakt met een Raspberry Pi, maar ik ben ook ICT’er en dan is het wat makkelijker.
   Dit probleem is niet alleen op campings, maar ook in hotels. Voor die laatste een kleine tip: Zoek een Wifi extender met een UTP aansluiting. De meeste hotels hebben een ook een UTP poort ergens in de muur die geen code nodig heeft.

 • Aankoop
  Hebben camper en kijken af en toe tv via iPad of laptop
  Beeld loopt niet door terwijl spraak wel doorloopt
  Is dit middels WiFi pro te verhelpen?.

  • Dat kan, maar vaak trekt het beeld en geluid na een tijdje wel bij. Zelf heb ik dit probleem op een laptop, maar op een ander apparaat binnen hetzelfde netwerk weer niet.

   Maar u geeft al aan dat het om twee apparaten gaat. Persoonlijk zou ik de instellingen eens nakijken en proberen de kwaliteit te verlagen. Ouder machines (iPad of laptop) hebben heel soms wat last van nieuwere beeldtechnieken zoals HD en 4K.
   Mocht het verlagen van de kwaliteit niet werken dan zou ik het eens proberen op een locatie met echt goede internet, zoals bij iemand thuis.

  • 10.0
   Kwaliteit:
  • 6.0
   Gebruiksgemak:
  • 10.0
   Pakmaat:

  kwaliteit is goed en geluid is ook goed.
  instellen vraag wat gedeukt voor al met de wekker functie moet hij aan het stroom!

 • Werking extender Netgear Nighthawk R7000
  Wie kan mij helpen om deze extender te koppelen aan een Wi-Fi netwerk van een camping met wachtwoord of middels een gegeven voucher? Het enige wat mij is gelukt is dat nu de extender verbonden is met internet via camping en dat ik het netwerk van de extender niet meer zie, dus alles loopt vast. Kan niet meer inloggen of uitloggen!

 • Campingwifi

  • 8.0
   Kwaliteit:
  • 8.0
   Gebruiksgemak:
  • 8.0
   Pakmaat:

  Chromecast gebruiken op Campingwifi
  Goedenmiddag,

  Misschien niet een review, maar wel een belangrijke vraag voor campingwifigebruikers! Ik ben eigenaar van een minicamping, en regelmatig hebben gasten bij mij problemen op de wifi om televisie te kijken bij gebruik van een chromecast..Zij kunnen geen verbinding krijgen tussen de campingwifi en de chromecast. De oplossing die “Chromecast” zelf opsomt is, dat ik de “Clientisolatie” zou moeten uitzetten. Maar dat wil ik niet, want deze maakt een belangrijk onderdeel uit van de beveiliging van het wifinetwerk en zijn gebruikers. Is er een andere oplossing bekent bij iemand, zodat men toch via mijn campingwifi-netwerk verbinding met de chromecast kan maken? .

 • Vodafone
  Ik zit al vanaf 1995 bij libertel/vodafone. Je kreeg er toen een gratis kaartje bij voor de mifi Gratis betekend dat ik de gig’s verbruik van mijn telefoonabonnement. Zodra ik mijn abonnement wijzig ben ik dat kwijt dus dus ik blijf zitten waar ik zit werkt echt super. Ik kan dus ook gewoon blox bijkopen mocht ik niet uitkomen maar met 40 gig ook niet echt nodig. Helaas bieden ze dit niet meer aan bij nieuwe abonnementen

 • Wifi mifi apparaat
  Sinds een paar jaar hebben wij van kpn digitenne wat steeds meer een drama begint te worden met ontvangst bij onze stacaravan ad rand vh bos in Rheezerveen, ondanks de € 5,00 p/mnd. Aangezien we een paar jaar geleden een gratis sim kaartje van kpn, voor alleen internetverbruik (ik kan met mijn unlimited data dagelijks data hier naar toe delen) hebben gekregen en ik deze in een smartphone of tablet kan doen voor mobiele hotspot , zitten wij te overwegen om een WiFi MiFi te nemen. Met mijn telefoon als hoofd verspreider van de data en daar achter 2 tablets en 2 telefoons wordt de verspreiding ervan niet zo krachtig.
  Nu las ik dat er verschillende mobiele wifi mifi apparaten zijn oa tplink en de avm FritzBox. Wie kan mij deze op goed verbruik nog meer aanraden?

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending