WiFi, mifi of hotspot? Wat gebruik jij voor snel internet op de camping? Sommige kampeerders kiezen bewust voor een camping zonder WiFi maar voor steeds meer kampeerders is WiFi op de camping een basisbehoefte geworden. Toch is het WiFi op de camping vaak instabiel, langzaam en onbetrouwbaar. Gelukkig zijn daar oplossingen voor.

HANDIGE KAMPEERSPULLEN KAMPEERUITRUSTING WiFi, mifi of hotspot op de camping? Wat werkt voor snel internet?

Eigenlijk zijn de oplossingen voor een trage WiFi op de camping onder te verdelen in twee soorten. Je kunt de aanwezige WiFi versterken en stabieler maken of je kunt in plaats van de WiFi 3G of 4G gebruiken.  Dit laatste kan via een mifi of hotspot op je mobiele telefoon met data Sim Only abonnement.

Beter internet op de camping met:

Mifi
Mobiele telefoon als hotspot
WiFi Externder

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Mifi op de camping is dat wat?


Mifi oftewel mobiele WiFi is eigenlijk hetzelfde als het mobiele 3G of 4G netwerk van je mobiele telefoon provider. Je hebt hiervoor een mifi router en een simkaart met data only abonnement nodig.

Voordelen mifi:

De simkaart gaat in de mifi router die het signaal van 3G of 4G omzet naar WiFi zodat je met meerdere apparaten, laptop, tablet en telefoon, van het signaal gebruik kunt maken. De reële 3G snelheid is meestal 5 tot 10MBit en van 4G is dit zo’n 10 tot 20MBit. Als WiFi goed werkt is die meestal sneller maar op de meeste campings haal je bij je tent de 10Mbit niet.

HANDIGE KAMPEERSPULLEN KAMPEERUITRUSTING WiFi, mifi of hotspot op de camping? Wat werkt voor snel internet?

De mifi is ook ideaal voor als het WiFi signaal van de camping niet de hele camping beslaat of als je met een camper onderweg bent en wel meerdere apparaten wilt gebruiken gedurende de dag.

Bij de aanschaf van een mifi router moet je  eigenlijk vooral op twee dingen letten. Ten eerste of de router geschikt is voor 3G én 4G netwerken en ten tweede de baterijduur. Deze laatste is vaak minimaal een uur of 10 voordat hij weer aan de oplader moet.

Nadelen mifi:

Met een Mifi heb je een stabiele verbinding waar je verschillende apparaten op kunt aansluiten zonder dat je telefoon batterij leeg wordt getrokken. Wel heb je natuurlijk altijd een extra apparaat bij je welke ook opgeladen moet blijven én moet je voor de Mifi een apart abonnement afsluiten.

Plussen
+ Betrouwbare verbinding
+ Vaak sneller dan camping Wifi
+ Meerdere apparaten aan te sluiten
+ Goed te beveiligen.
+ Ook onderweg te gebruiken
+ Spaart de accu van je mobiele telefoon.
Minnen
– Extra apparaat
– Data abonnement nodig
– Data limiet in de gaten houden

HANDIGE KAMPEERSPULLEN KAMPEERUITRUSTING WiFi, mifi of hotspot op de camping? Wat werkt voor snel internet?

Is mijn telefoon als hotspot een alternatief op de camping?


WiFi, mifi? Waarom niet gewoon je telefoon met sim only als hotspot gebruiken op de camping? Dat is natuurlijk een optie. Alle Android en Iphone telefoons kun je als hotspot instellen. Hierdoor maakt de telefoon net als bij mifi van het 3G of 4G signaal een WiFi signaal.

Voordelen mobiele telefoon als hotspot:

Zoals ik bij de Mifi al aangaf is het fijne van een 3G of 4G netwerrk dat je  een stabiele verbinding hebt en ook hier veilig andere apparaten op jouw netwerk kunt laten internetten. De hotspotfunctie is een prima oplossing als je het enkel af en toe gebruikt om even te kunnen internetten of een filmpje te kijken.

Nadelen mobiele telefoon als hotspot:

Het grote nadeel van je mobiele telefoon als hotspot gebruiken is dat de hotspotfunctie veel vraagt van de batterij. De meeste telefoons houden het hooguit vier uur vol. Ook kan als je de hotspotfunctie gebruikt terwijl de mobiele telefoon in de lader zit de accu te heet worden waardoor deze kapot kan gaan. Wil je langer gebruik maken van internet en is er geen WiFi dan is een mifi router wellicht een uitkomst.

Plussen
+ Altijd te gebruiken
+ Geen extra apparaat nodig
+ Betrouwbare verbinding
+ Vaak sneller dan camping Wifi
+ Meerdere apparaten aan te sluiten
+ Goed te beveiligen.
Minnen
– Accu snel leeg
– Accu kan heet worden
– Data abonnement nodig
– Data limiet in de gaten houden

Geen roamingkosten voor data binnen de EU

Omdat roamingkosten ook voor data binnen de EU tot het verleden behoren is 3G en 4G gebruik een stuk goedkoper geworden en een echt alternatief voor WiFi op de camping. Dat geldt zowel voor het gebruik door middel van de hotspotfunctie als de mifi functie op de camping.

De laatste blijft wel duurder omdat je daar een apart abonnement voor moet afsluiten en een aparte router voor nodig hebt. Daarom is die optie beter geschikt voor kampeerders die langere tijd rondtrekken of langere tijd per jaar op de camping verblijven.

HANDIGE KAMPEERSPULLEN KAMPEERUITRUSTING WiFi, mifi of hotspot op de camping? Wat werkt voor snel internet?

Pas op deze landen hebben nog wel roaming

Binnen de EU moet je wel op blijven letten dat je niet over je databundel heen gaat. Want de tarieven die je per MB buiten je bundel betaalt zijn nog steeds behoorlijk. Bij de meeste providers kun je hiervoor een sms notificatie aanzetten.

Daarnaast zijn er ook nog landen in Europa die niet binnen de EU vallen waar mobiel bellen op de camping dus wel onder de roaming blijft vallen. Dit zijn: Albanië, Andorra, Armenië, Bosnië, Georgië, IJsland, Kosovo, Lichtenstein, Macedonië, Moldavië, Monaco, Noorwegen, Oekraïne, Rusland, San Marina, Vaticaanstad, Wit-Rusland, Turkije en Zwitserland. Hier zitten dus nog wel degelijk een paar populaire kampeervakantie en camping bestemmingen tussen.

Een WiFi extender voor op de camping


Een andere manier om WiFi op de camping te verbeteren is gebruik te maken van een WiFi extender ookwel WiFi versterker genoemd. Deze WiFi versterker maakt verbinding met de WiFi van de camping en zet daarna een eigen wifi netwerk met eigen naam op.

Voordelen WiFi extender:

De WiFi versterker verbetert het signaal van de bestaande camping wifi en geeft je de mogelijkheid om hier met meerdere apparaten op in te loggen. Voordelen daarvan zijn dat het gebruik veiliger is dan de camping Wifi én dat je niet per apparaat een WiFi voucher nodig hebt zoals op sommige campings wordt gevraagd, wat geld bespaart.

WiFi versterkers zijn er in vele soorten en maten maar uit vele testen komt de Engenius EZ WiFi versterker als beste voor op de camping. Deze heeft namelijk een hoog zendvermogen van 400mw en kan ook het signaal van KPN en Ziggo hotspots versterken. Daarnaast is de Engenius waterdicht waardoor hij ook prima buiten de caravan te installeren is voor een nog beter signaal.

Nadelen WiFi versterker op de camping:

De WiFi versterker lijkt daardoor een hele goede optie voor de camping. Hij heeft echter één groot nadeel. Er moet wel een camping WiFi signaal van voldoende kwaliteit zijn voor de extender om zijn werk te doen.  En dat is nou net wat op veel campings het probleem is. Daarnaast is het wel weer een extra antenne die je moet aansluiten, dat is vooral vervelend als je vaak rondtrekt.

Plussen
+ Geen extra abonnement nodig
+ Geen data limiet
+ Veiliger dan camping WiFi
+ Meerdere apparaten aan te sluiten
+ Versnelt de camping WiFi
+ Goed te beveiligen.
Minnen
– Extra apparaat
–  Snelheid en betrouwbaarheid afhankelijk van kwaliteit camping WiFi
– Extra antenne bij het opzetten / afbreken.

Conclusie: Wifi versterker, mifi of hotspot op de camping?

Mijn ervaring met camping wifi is dat deze vaak van een zeer wisselende kwaliteit is als deze uberhaupt al beschikbaar is op alle campingplaatsen. Als er kwaliteitsWiFi is gebruik ik die. Is die er niet dan kies ik voor stabiel internet het liefste voor de hotspot op mijn mobiele telefoon of een mifi. Welke van de twee je gebruikt hangt af van hoe intensief je internet gebruikt op de camping en hoelang  je per jaar kampeert. Zet daarbij wel altijd de SMS reminder voor je datagebruik aan. Hoe maak jij gebruik van internet op de camping?

Rating: 4.4/5. From 18 votes.
Please wait...

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

2 reacties

 • Hi Tjerk,
  ik zag dat de link voor je wifi versterker naar Coolblue gaat, prima bedrijf alleen de EnGenius ENS202EXT EZ Hotspot Extender is er niet meer verkrijgbaar.

  Ps de 400mW is toch eigenlijk niet toegestaan in NL/Europa?
  Groet Bert