Welke fietsendrager voor mijn caravan? 4 tips voor je kiest!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Fietsen en kamperen horen wat mij betreft bij elkaar, maar hoe neem je de fietsen mee en wat is nu de beste fietsendrager voor op je caravan? En wil je hem alleen met de caravan gebruiken of ook op andere momenten? In deze blog geven we je antwoord op deze vragen.

Fietsen mee? Of een vouwfiets?

Fietsen zijn superhandig voor op vakantie of de camping, maar hoe neem je ze mee wanneer je ook al een caravan achter je auto hebt hangen? Zeker voor elektrische fietsen is dat een uitdaging door het hoge gewicht.

Een perfecte oplossing is er niet, want bijna elke fietsendrager voor de caravan beïnvloedt het weggedrag van je auto met caravan. Misschien is een vouwfiets nog wel de beste optie. Deze zijn er tegenwoordig ook elektrisch, maar mocht dat geen optie zijn, dan helpen we je graag kiezen welke fietsendrager voor op de caravan bij jouw situatie past. 

beste fietsendrager caravan

Welke fietsendrager kies je voor je e-bike?

Wil je graag twee elektrische fietsen meenemen? Dan heb je een fietsendrager nodig die geschikt is voor dit gewicht. Een fietsendrager voor twee e-bikes weegt soms wel 60 kilo. De meeste normale fietsendragers voor de caravan kunnen maximaal 45 tot 50 kilo dragen. En ook de gewichtsverdeling is een aandachtspunt.

Omdat elektrische fietsen zo zwaar zijn, is achterop of voorop niet altijd een goed idee. Dit kan tot slingeren leiden. Let bij e-bikes zeker ook op dat je caravan niet meer weegt dan 75% van het totale gewicht van je auto plus bagage. En plaats de fiets(en) bij voorkeur boven de as.

Wil je de fietsen ook mee kunnen nemen zonder je caravan?

Wanneer je een fietsdrager voor je caravan gaat kopen, dan is dit ook even iets om over na te denken. Wil je bijvoorbeeld op je bestemming de fietsen ook mee kunnen nemen op de auto voor fietstochtjes in de buurt? Dan heb je een caravanfietsdrager nodig die zowel op je auto als in je caravan kan. ProPlus  en Twinnyload hebben bijvoorbeeld “disseladapters”. Dit zijn trekhaakknobbels die je op de dissel monteert. Daar kun je de trekhaakfietsdrager op plaatsen.

Let wel op het gewicht, want dit komt dan al snel boven het maximum. Wanneer je een disseladapter met lage kogel koopt, dan kun je ook je disselbak blijven gebruiken. Vind je de kogeldruk een probleem, dan kun je de fietsen ook achterop de auto of op het dak van de auto plaatsen. De hoge kogeldruk kun je ook compenseren door het gewicht anders te verdelen.

Fietsendrager op de achterwand, het dak, dissel of in de caravan?

Je hebt vier opties om je fietsen mee te nemen met je caravan:

 • Op de dissel
 • Op de achterwand
 • Op het dak
 • In de caravan

Elke optie heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen, dus die lopen we allemaal even langs. 

Fietsendrager op de dissel van je caravan

De meest populaire optie is om de fietsen op de dissel van de caravan te plaatsen. Let dan wel altijd even goed op de maximale kogeldruk. Die kun je eventueel ook verlagen door de caravan en auto anders te beladen. Er zijn handige kogeldrukmeters die je kunt kopen, zodat je precies weet of je niet boven de maximale kogeldruk komt.

Lees ook:  Goedkoop kamperen: Slim besparen op de reis naar de camping

Past een fietsdrager op mijn dissel?

Niet elke fietsdrager past op elk type caravan en verder hangt het ook af van de soort fietsen die je mee wilt nemen. Er moet voldoende ruimte op de dissel aanwezig zijn voor de fietsdrager. De ruimte op de dissel moet minimaal 40 centimeter zijn en de afstand tot de auto minimaal 65 tot 70 centimeter. 

fietsendrager dissel caravan

Let op gewicht

De lichtste fietsendragers voor de caravan zijn van aluminium en kunststof en wegen rond de 4,5 kg. De nieuwste fietsdragers hebben ook een kantelsysteem en zijn zwaarder, namelijk zo’n 6,5 kg. Daardoor kunnen er ook e-bikes mee worden genomen op deze fietsdrager. De populaire Thule Superb heeft bijvoorbeeld een draagvermogen van 60 kg, veelal genoeg voor 2 elektrische fietsen zonder accu. 

Kantelbare fietsendrager?

Een kantelbaar systeem voor je fietsendrager is eigenlijk wel een must wanneer je met de caravan op pad gaat. Zo kun je altijd bij de disselruimte van je caravan.  En bij de nieuwste generaties fietsdragers hoef je ook niet eerst de fietsen eraf te halen voordat je hem kunt kantelen. Ook een oprij goot is handig. Daarmee kun je de fietsen er zo op rijden!

kantelbare fietsendragerr voor caravan

Beste fietsendragers voor op de dissel?

De meest populaire fietsdragers voor de dissel zijn die met U-beugel. De Obelink Front II pro is zeer populair, want is goedkoop. Deze heb ik zelf ook op de vouwwagen. Nadeel is wel dat deze vrij basic is, vooral in de bevestiging van de fietsen. De Enduro BC260 is dan completer en steviger. Deze fietsdrager heeft fietsklemmen en een schuifsysteem zodat je ook bij de disselbak kunt als de fietsen erop staan. 

De meeste fietsdragers voor op de dissel zijn voor twee fietsen, maar er zijn er ook een paar waar drie fietsen op passen zoals de Thule caravan bike carrier superb. 

Voordelen: 

 • Een disselfietsdrager is ideaal bij een caravan die zwaar is aan de achterzijde. Zo blijft de kogeldruk stabiel
 • Je kunt de fietsen er makkelijk op plaatsen
 • Koop je een disseladapter, dan kun je er ook een kogelfietsdrager op plaatsen en de fietsen ook meenemen wanneer je op de camping staat
 • Geen slingergevaar
Nadelen

 • Heeft toch altijd invloed op het weggedrag van de auto
 • Gebruik neuswiel soms lastig
 • Bij sommige disselfietsdragers kan de disselbak niet open
 • Windgeruis
beste fietsendrager caravan

Fietsendrager achterop de caravan

Er zijn ook fietsendragers voor achterop je caravan. Populair is bijvoorbeeld de Thule Sport G2 fietsendrager.  Die kun je laten monteren door een dealer, maar een beetje handige doe-het-zelver kan het ook zelf. 

Deze fietsdrager wordt vastgeboord in de achterwand, dus dat betekent gaten in je caravan en een kleine kans op lekkage. Met de fietsen achterop neemt het gewicht toe en dus ook de kans op slingeren. Zeker bij elektrische fietsen is dit dus niet aan te raden.

Dissel vrij

Je hebt wel de hele dissel vrij en je kunt de achterbak van de auto gewoon nog makkelijk openen evenals de disselbak. Je kunt kiezen uit een standaard fietsendrager voor achterop je caravan of één met een manuele of elektrische lift.

Zo hoef je niet te tillen en wanneer je hem niet gebruikt, kun je hem omhoog klappen. Er passen meer fietsen op en er bestaan zelfs fietsdragers voor achterop voor vier fietsen zoals de Thule Elite G2  die je kunt uitbreiden met 2 extra goten tot vier fietsen. Let bij het plaatsen van vier fietsen zeker op de kogeldruk, maar het kan wel als je de juiste gewichtsverdeling hebt.

Fietsen in de caravan

Voor de stabiliteit en het weggedrag is dit eigenlijk de beste optie omdat je het gewicht dan exact boven de as kunt plaatsen. Maar door de smalle deur en nauwe bocht is dit lang niet altijd mogelijk en zeker ook niet heel praktisch.

Wanneer je de fietsen in de caravan plaatst, zet ze dan altijd vast met spanbanden. Fietsen in de caravan zorgt voor de beste wegligging en geen windgeruis. Wanneer de fietsen niet goed vaststaan, is er wel kans op beschadiging van je interieur. 

Voordelen: 

 • Perfecte wegligging door optimale plaatsing gewicht en dus meest veilig
 • Geen kosten voor je fietsdrager
 • Achterbak, dissel, neuswiel blijven bereikbaar
 • Geen windgeruis
Nadelen

 • Niet alle fietsen passen in elke caravan
 • Kans op beschadiging van je interieur
fietsendragerr op dak uit met caravan

Fietsen op het dak van de auto

Wil je graag vier fietsen meenemen? Op het dak van je auto kun je makkelijk vier fietsen kwijt. Je hebt wel meer luchtweerstand tijdens je reis. Je brandstofverbruik neemt dus toe. Volgens ADAC (de Duitse ANWB) is dat gemiddeld zo’n 20%.

Heb je ook een dakkoffer? Dan zijn er ook losse goten, zelf heb ik de Twinny Load dakfietsdragers en naar tevredenheid, voor naast je dakkoffer. Deze kun je op vrijwel elk type dakdrager voor elke auto plaatsen. Fietsen op het dak is de meest veilige optie. Zo wordt het rijgedrag van je caravan niet beïnvloed.

Nadelen zijn naast het extra brandstofverbruik dat je zware fietsen soms lastig op het dak kunt tillen. Heb je een grote SUV, dan pas je soms ook niet meer onder de tolpoorten door. Ook parkeren in de parkeergarage is vaak niet mogelijk met fietsen op het dak van je auto. 

Voordelen: 

 • Handig wanneer je meer dan twee fietsen wilt meenemen
 • Beïnvloedt rijgedrag caravan niet en dus veiliger
 • Geen windgeruis
Nadelen

 • Het is een flink gewicht om op je dak te tillen, dus dat vraagt even wat handigheid
 • Extra brandstofverbruik
 • Het dak van je auto kan beschadigen
 • Je past niet meer in parkeergarages en met een SUV niet meer onder tolpoorten door
 • Wanneer je rondtrekt is het niet praktisch omdat je steeds de fietsen er weer op moet zetten

Eén fiets voor en één fiets achter

Wil je echt de optimale gewichtsverdeling? Dan kun je ook één fiets voorop en één fiets achterop plaatsen. Zo verdeel je het gewicht van de fietsen mooi. Door het extra gewicht aan de voor- en achterkant neemt de gevoeligheid voor slingeren wel toe.

Zo veel mogelijk gewicht in de buurt van de as is eigenlijk de meest veilige optie. Je kunt dit natuurlijk ook compenseren door extra ander gewicht op de as te plaatsen. 

Wat is de beste fietsendrager voor een caravan? 

Welke fietsendrager je kiest voor je caravan blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze. Vind je veiligheid het meest belangrijk? Dan zijn de fietsen in je caravan of op het dak van je auto de meest veilige keuzes. Zo is er geen kans op slingeren. De meest populaire optie is de fietsendrager op de dissel. Dit heeft wel nog steeds wat invloed op het weggedrag, maar minder dan achterop.

Een fietsendrager achterop de caravan is de minst veilige optie. Het is ook echt bewezen dat dit voor de minst goede wegligging zorgt. Door het gewicht aan de achterzijde te plaatsen, neemt de kans op slingeren toe. Zeker wanneer de keuken van je caravan ook achterin zit. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending