Welk tenttapijt heb ik nodig, wat is het beste?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Tenttapijt zorgt ervoor dat je comfortabeler door je eigen voortent of onder je luifel kunt lopen, het houdt vuil en vocht buiten én voelt vooral erg fijn en warm aan je voeten. Maar wat is nu het beste tenttapijt? Moet je voor een Safaritex of Bolon tapijt kiezen of toch voor een ander tentkleed? Oh en hoe zit het met schoonmaken? Omdat ik hier best wat vragen over kreeg, leg ik het je uit.

Waarom is een tenttapijt nodig?

Een tenttapijt is niet per sé nodig, je kunt ook prima zonder. Een tenttapijt of tentkleed zorgt echter voor een beetje extra comfort. Je kunt een tenttapijt binnen in de voortent leggen zodat je niet over het gras of het koude kuipzeil of grondzeil hoeft te lopen. Een tenttapijt kun je ook buiten de tent onder de luifel leggen. Dan heb je geen last van het inlopen van viezigheid en kun je eventuele kale plekken in het gras bedekken. Dat loopt een stuk fijner.

Heb je onder tenttapijt een grondzeil nodig?

Vooral wanneer je het tenttapijt in de voortent gebruikt, is het aan te raden wel een grondzeil of worteldoek onder het tenttapijt te leggen. Dit zorgt ervoor dat de vochthuishouding in je voortent gezond blijft. Gebruik in ieder geval niet van dat wegwerpplastic onder je tenttapijt. Het is slecht voor het gras, gaat niet lang mee én mocht je een overstroming hebben dan kan het water niet weg.

safaritex of bolon2

Welke soorten tenttapijt zijn er?

Safaritex of gaatjestapijt: Dit is het meest bekende tenttapijt op de camping. Dit Aerotex of Safaritex gaatjes tapijt, dit zijn merknamen, maar bijvoorbeeld Obelink heeft ook eigen merk en is ook prima,  is gemaakt van pvc-schuim en juteweefsel en is te vergelijken met een antislip mat. Het voelt erg zacht aan de voeten, schuift niet en door de gaatjes valt het meeste zand en vuil er meteen doorheen. Fijn aan dit tapijt is dat je het makkelijk op maat kun knippen zodat het precies in je voortent of onder de luifel past.

Daarentegen is het door de antislip structuur juist lastig te vegen en schoon te maken. Ook heeft gaatjestapijt het nadeel dat het soms enorm kan stinken. Alsof het niet droog is opgeborgen. Deze geur is meestal na een paar uur weer verdwenen. In vergelijking met de Bolon tenttapijten is gaatjestapijt ook een stuk zwaarder wat opvouwen lastiger maakt. Wel komt het meestal in een handige tas.  Veel kampeerders zweren toch bij dit tenttapijt en dat komt vooral door het gevoel dat het onder je voeten geeft. Het voelt erg comfortabel. 

Lees ook:  13 hippe buitenkleden om je tuin of tent te pimpen!

Bolon of geweven tapijt: Sinds een jaar of tien is er ook Bolon tenttapijt op de markt. Isabella heeft hier een groot assortiment van. Het Bolon tapijt is gemaakt van polypropeen, een soort combinatie van nylon en PVC. Het gaat hierdoor langer mee dan het gaatjestapijt omdat het erg sterk is. Ook is het makkelijker schoon te maken. Het stinkt niet en lijkt beter tegen vochtbestendig te zijn dan gaatjestapijt.

Elk voordeel heeft een nadeel. De Bolon tenttapijten hebben geen gaatjes dus je zult het wat vaker moeten vegen of afkloppen. Daarnaast voelt het minder zacht aan dan het gaatjestapijt, maar wat mij betreft nog steeds comfortabel.

Buitenkleed of chill matten: Helemaal hip zijn nu de chill matten of buitenkleden als tenttapijt in de voortent of onder de luifel. Ook deze matten zijn gemaakt van polypropyleen maar dan vaak wel een dikkere versie zodat ze zachter aanvoelen en nog duurzamer zijn. Eigenlijk zijn het dus gewoon Bolon matten, maar dan dikker geweven. En ik heb een paar hele gave buitenkleden gespot. 

Deze matten zien er vaak mooi uit omdat er allerlei patronen in geweven zijn. Ze zijn in verschillende afmetingen en vormen te krijgen, maar bedekken eigenlijk nooit de hele voortent of luifel. Voor de één is dit een nadeel voor de ander juist een voordeel omdat het wat natuurlijker aandoet.

buitenkleed als tenttapijt

Hoe kun je tenttapijt goed schoonmaken?

Alle genoemde tenttapijten kun je schoonmaken door ze af te nemen met warm water en een sopje van allesreiniger. Bij de Bolon tapijten gaat dat wel veel makkelijker dan bij de gaatjes tapijten.  Deze laatste krijg je met alleen een sopje meestal niet meer helemaal schoon na een kampeerseizoen.

Je kunt beide soorten kleden ook schoonspuiten met de tuinspuit of hogedrukreiniger op de zachtste stand met een platte kop. Zo spuit je het meeste vuil er wel vanaf.

Een andere manier om de kleden schoon te maken is ze in de wasmachine te doen. Gewoon thuis lukt dat meestal niet omdat de tentkleden te groot zijn. Maar in wasserettes zijn grote trommels beschikbaar waarin ze wel passen. Je kunt ze dan op 40 graden wassen. Vooral in Frankrijk zie je deze grote trommels vaak bij tankstations. Maar ook in Nederland zijn er inmiddels verschillende locaties

tenttapijt

Tenttapijt los leggen of vast zetten?

Alle tenttapijten kun je in principe gewoon los neerleggen. Wil je echter voorkomen dat het gaat opkrullen of dat je er over struikelt? Dan kan het handig zijn om het tapijt met tapijthaken en haringen vast te zetten.

Lees ook:  Caravantrekker kopen, hier moet je op letten!

Welke maat heb ik nodig?

De Safaritex en Bolon tapijten zijn er meestal in een standaardbreedte van 2, 2,5 of 3 meter en worden soms ook per strekkende meter verkocht. Koop gaatjestapijt iets breder dan de grootte van je voortent of luifel dan kun je het tenttapijt zelf op maat knippen. Bolon is iets lastiger zelf goed te knippen dus vraag hier om een maat zo dicht mogelijk bij wat je nodig hebt. In veel kampeerwinkels kun je het ook laten omzomen.

Welk tentkleed is het beste?

Er zijn vaak in het voorjaar aanbiedingen van Safaritex tenttapijt bij de Lidl, Action of Kruitvat over het algemeen kun je er helaas vanuit gaan deze dit echt om inferieure kwaliteit gaat. Met name de dikte van het materiaal is minder en het slijt vaak sneller. Wil je graag gaatjes tenttapijt dan zou ik echt voor dit gaatjestapijt kiezen in een donkere kleur. Dan heb je het langste plezier van iets zachts onder je voeten.

Maar zoals ik hierboven al heb laten doorschemeren kies ik zelf liever voor een Bolon tenttapijt of Chill mat. Dit gaat langer mee dan Safaritex, geen gekke geurtjes, makkelijk schoon te maken en voelt nog steeds comfortabel aan je voeten. Zelf hebben we dan ook een grote hippe chill mat van Bo-Camp onder de luifel liggen.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

14 reacties

 • Het liefste leg ik geen tenttapijt neer; blijft het gras ook beter. Toen we nog kleine kinderen hadden legden we onder de hele luifel tenttapijt, dan werden ze minder vies bij het op de grond spelen en speelde het vaak lekkerder dan in het gras. Nu hebben we een stuk van 2×3 mee, dat leggen we alleen daar neer waar we het nodig vinden. Voor het opstapje ligt altijd een deurmatje; om op te staan als je je schoenen uit doet.

 • Beste kampeermeneer,
  Weet u of (en zo ja hoe) ik mijn Travellife tenttapijt zelf zou kunnen omzomen omdat het net te groot is voor onze voortent? Het gaat om de zijkant die rafelt en die vanuit de fabriek ook is “gezoomd”.

   • De ervaring leert dat het toch de grasmat aantast. En die grasmat moet wel een heel seizoen mee. Wat dat betreft is het gaatjestapijt de beste keuze. Ook voor de kampeerders na jou.

 • Bolontapijt

  • 10.0
   Kwaliteit:
  • 10.0
   Gebruiksgemak:
  • 10.0
   Pakmaat:

  Langer
  Beste Tjerk,

  Een kleine aanvulling. Je schrijft dat bolontapijt ongeveer 10 jaar op de markt is (2020) maar ik heb het al 25 jaar hoor. En het is absoluut aan te raden. Op vakantie af en toe bezemen. Thuis de hogedrukspuit erop, goed laten drogen en klaar….

 • Gewicht
  Wat is je ervaring betreft het gewicht van een tenttapijt of buitenkleed? Ik vind die oriëntaalse look buitenkleden prachtig, maar ze lijken me behoorlijk zwaar en log om mee te nemen ivt een standaard tenttapijt.

  • Een tenttapijt neemt an sich minder ruimte in maar vaak nemen mensen een tenttapijy voor de hele voortent en een buitenkleed neem je meestal voor een kleiner oppervlak zodat de pakmaat redelijk dicht bij elkaar ligt

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending