Een familietent kopen is best een grote aankoop en als je een verkeerde keuze maakt, kun je daar iedere vakantie last van hebben. Een goede gezinstent kan immers voor een hoop gezelligheid zorgen of juist voor frustraties als het tegenvalt. Waar moet je op letten als je een familietent gaat kopen? Hoe groot moet hij zijn? Welk materiaal is handig? Welke indeling? Een hoop vragen. In dit artikel help ik je de beste familietent voor jouw situatie vinden.
Een gezinstent vinden die bij je past is een kunst maar de onderstaande tips helpen.
Een juiste of ongeschikte gezinstent kan je vakantie maken of breken
Inmiddels is onze oudste bijna 11 en kampeer ik dus alweer jaren als vader. Man wat is kamperen met je gezin fijn. In die jaren hebben we verschillende tenten gehad en uitgeprobeerd waardoor ik inmiddels weet dat niet iedere familietent een succes is. Onze eerste tent bleek namelijk te klein en onze tweede tunneltent was juist weer te groot voor ons waardoor het opbouwen telkens bijna twee uur duurde. Niet fijn als je een trekkende kampeerder bent, maar minder erg als je drie weken op dezelfde camping blijft.
Waar moet je op letten bij het kopen van een familietent?
Wat de beste gezinstent is, is niet voor iedereen gelijk. Het is afhankelijk van je gezinssamenstelling, budget, de manier waarop je kampeert, in welke regio en in welk jaargetijde je kampeert. Maar met de onderstaande tips kun jij voor jezelf bepalen welk soort familietent het beste bij jouw situatie past.
4-, 5- of 6-persoons familietent kopen?
De meeste familietenten zijn geschikt voor 4, 5 of 6 personen. Er zijn ook nog wel grotere tenten voor 8 personen maar daarvan is het aanbod kleiner. Maar welke grootte tent heb je nodig?
Mijn devies is altijd: koop een tent die bedoeld is voor minimaal één persoon meer dan het gezin waar je mee gaat kamperen. Dit doe je omdat er dan in de slaapcabines ruimte overblijft voor je kledingtassen of kratten. Daarnaast is het fijn dat het gewoon past als er een keer een vriendje of vriendinnetje mee gaat kamperen.
Je kinderen slaapen niet voor altijd bij je in de tent
Hou wel rekening met de leeftijd van de kinderen
Het kopen van een familietent voor één persoon meer dan de grootte van het gezin, moet je echter wel in perspectief zien. Want je kinderen willen niet voor eeuwig bij jou, en zelfs bij elkaar, in de tent slapen.
Echt! Onze oudste wilde al met 5 jaar in zijn eigen tent terwijl ik verwacht dat onze jongste nog tot minimaal haar 10e bij ons wil blijven slapen. Als je verwacht dat dat punt nadert, koop dan nu alvast een tent voor het juiste aantal personen of met een vis-à-vis indeling zodat de kids een eigen compartiment hebben. Ook hebben kinderen op een gegeven moment vaak behoefte aan privacy. Dat kan het moment zijn voor een eigen tent, maar ieder een eigen slaapcabine kan dan ook een oplossing zijn.
Rondtrekken of lang op één plek
Weet van jezelf vooraf wat voor kampeerder je bent als je een familietent koopt. Zet je jouw tent iedere zomer drie weken lang op één plek neer? In dat geval wil je een tent met comfort en ruimte voor als het weer eens tegen zit en alle bagage die je meeneemt. Gewicht en opbouwtijd zijn dan minder van belang.
Ga je juist iedere vier dagen naar een andere camping of juist ook in het voorjaar en najaar weekendjes kamperen, dan is makkelijk opbouwen en afbreken ineens een stuk belangrijker. Oppomptenten zijn dan vaak een goede keuze, maar is wel zwaarder. Ga je echt met je gezin backpacken, op fietsvakantie of wandelen, dan is een echte lichtgewicht familietent een betere keuze. Eerder schreef ik al over onze eigen overwegingen bij een lichtgewicht familietent.
Een opblaasbare tent heeft zo zijn voor- en nadelen
Stokken- of opblaasbare familietent
Hoewel de meeste gezinstenten nog steeds tunneltenten met stokken zijn, zijn de opblaasbare tenten steeds populairder. Het grote verschil tussen de twee is opzetgemak en tijd versus gewicht en pakmaat.
Een opblaasbare familietent staat gemiddeld in 15 á 20 minuten. Bij een stokken tunneltent ben je al snel 35 a 50 minuten aan het opbouwen. Het grote nadeel van de opblaasbare tenten is dat ze zwaarder zijn maar vooral ook meer ruimte innemen, wat vaak net het verschil kan zijn tussen wel of geen dakkoffer of aanhanger meenemen.
Wel of geen vast grondzeil in je tent
Niet iedere familietent heeft een vast grondzeil. Zelf zou ik altijd voor een familietent met een vast grondzeil kiezen. Dat maakt het opzetten sneller en makkelijker en zorgt voor minder condens en ongedierte in de tent.
Het voordeel van een in- en uitritsbaar grondzeil is dat je dit bij het afbreken apart kunt laten drogen, schoonmaken of inpakken. Als ik heel eerlijk ben, ben ik daar zelf meestal te lui voor en laat ik het gewoon ingeritst zitten en maak het bij het opvouwen schoon. Dus inritsbaar of vast grondzeil zijn beide prima.
De indeling van de gezinstent
Er zijn ruwweg twee verschillende indelingen in de familietenten. Dan hebben we het over de plaatsing van de slaaptenten en de ingang in de tent.
Slaapcabines achterin: Dit zijn tenten met een voortent met leefruimte en achterin een slaaptent met eventueel verschillende slaapcompartimenten. Vooral voor gezinnen met jongere kinderen is deze indeling fijn. Vooral als de tussenwand tussen de slaapcabines opengemaakt kan worden. Dan kun je als er ’s nachts één wakker is, makkelijk even naar ze toe.
Vis-á-vis: Bij een vis-á-vis familietent zit de deur en de leefruimte in het midden van de tent en aan weerszijden is een slaapcabine. De vis-à-vis tenten zijn erg geschikt voor gezinnen die kamperen met wat oudere kinderen die zo toch echt apart kunnen liggen en hun eigen huisje hebben.
Katoen, nylon of polyester
Hoewel veel firsttime kampeerders daar geen erg in hebben, is het materiaal van de buitentent van belang. Het bepaalt namelijk in grote mate het gewicht, maar vooral ook het binnenklimaat in je familietent. En geloof me, dat binnenklimaat is belangrijk.
Katoen: Persoonlijk mijn favoriete soort tentdoek. Katoenen tentdoek ademt namelijk ontzettend goed, waardoor je veel minder last van condens hebt in de tent en ook de warmte veel makkelijker uit de tent kan. Vooral ook als je veel in warme oorden kampeert, is katoen dus echt een aanrader. Daarnaast is katoenen tentdoek in de meeste gevallen een stuk duurzamer dan de andere materialen en gaat het langer mee. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan katoenen tentdoek. Het is duurder, droogt veel minder snel, is zwaar en neemt meer ruimte in.
Polykatoen: Polykatoen of technisch katoen is een stof die deels uit katoen en deels uit polyester bestaat. Het heeft de voordelen van beide. Het is lichter en droogt sneller dan 100% katoen en ademt nog steeds. Dit ademend vermogen is wel een stuk minder dan bij katoenen tenten, waardoor polykatoenen tenten iets sneller last van condens hebben, maar eigenlijk alleen in het vroege voorjaar en de herfst is mijn ervaring.
Polyester: Polyester tentdoek is licht en goedkoop, en een kunststof waardoor het niet ademt maar wel snel droogt. Veel familietenten zijn wel van dit materiaal gemaakt. Onze eerste gezinstent was ook een polyester tent omdat die goedkoop was en weinig ruimte innam. Het grote nadeel van deze tenten is echter dat er binnen in de tent veel meer condensvorming is, vooral als je er met vier of meer personen in slaapt, en dat ze bij zon ontzettend heet kunnen worden. Sommige polyester familietenten beschikken echter over een Fresh & Black doek wat deze opwarming juist weer reduceert.
Nylon: Nylon gezinstenten of polyamide tenten zijn ook gemaakt van kunststof vezels. Het tentdoek dat daar weer van gemaakt wordt, wordt gecoat met een UV-werende en waterbestendige laag. Het grote voordeel van nylon tentdoek is dat het superlicht is, sterk is en heel snel droogt. Het wordt dan ook vooral in lichtgewicht tenten gebruikt. Nadelen zijn er ook. Nylon rekt namelijk uit als het nat is, waardoor je tent slap kan gaan hangen en het is gevoelig voor UV-straling, waardoor het tentdoek niet geschikt is om lange tijd buiten te laten staan, maar wel voor het rondtrekken.
Let ook op deze details als je een familietent koopt
De belangrijkste overwegingen hebben we nu wel besproken, maar ook de details van een familietent kunnen je vakantie een stuk aangenamer maken.
Donkere slaapcabine: Decathlon was de eerste, maar steeds meer tentenfabrikanten maken hun slaapcabine zwart of donkergrijs. Vooral met kleine kinderen die in de zomer voor het donker in bed moeten liggen, is dit erg fijn.
Afsluitbare slaapcabine: Er zijn tenten, vaak bell- of tipitenten die wel een afscheiding met een gordijn hebben voor een slaapcabine, maar deze is dan aan de onderkant of bij de deur niet afsluitbaar. Dat is vragen om muggenbeten. Dus bij voorkeur is de slaapcabine afsluitbaar met een rits.
Horren: Horren of insectengaas in de buitendeur en de ramen van je familietent zijn erg fijn. Zo hou je insecten buiten de tent, maar kun je de boel wel goed ventileren.
Luifel: Vooral veel van de goedkopere tenten hebben geen luifel. Je kunt dan een aparte tarp gebruiken. Maar een tent uitzoeken met luifel, liefst met zijwanden om in de luwte te kunnen zitten, is een beter idee, omdat je zo bij warm weer extra schaduw hebt en bij slecht weer extra speelruimte.
Scheerlijnen: Check hoeveel scheerlijnen een tent heeft, want die zijn voor kinderen echt struikelmachines. Meestal zitten er aan een tent meer scheerlijnen dan je nodig hebt. Als je alleen de voorste en de achterste uitzet, zit je goed en kun je de resterende gebruiken bij storm.
Stahoogte: Wij Nederlanders zijn lang. Gelukkig zijn de meeste familietenten tegenwoordig minimaal 190 cm hoog, maar vooral Franse merken zijn nog weleens lager en het is best frustrerend als je constant je hoofd stoot.
Opbergvakken: Zeker geen vereiste, maar wel handig als er een aantal vakken standaard al inzit om de zonnebrand, brillen, boekjes en tekenspullen in op te bergen, maar wel voor het grijpen te hebben.
Wanden: Tipitenten en belltenten zien er supergaaf uit, maar vooral bij de kleinere exemplaren lopen de wanden erg schuin waardoor je minder leefruimte hebt. Tunneltenten daarentegen bieden juist weer veel ruimte.
Welke familietent is de beste?
Mij wordt regelmatig gevraagd om aan te geven welke gezinstent de beste is. Er zijn echter zo veel familietenten en merken dat het onmogelijk is voor mij om daar een redelijke afweging van te maken. Hieronder geef ik enkel per situatie een paar tenten aan waar ikzelf goede ervaringen mee heb, die ik zelf gezien heb of waarover ik van meerdere lezers goede verhalen heb gehoord.
Gezinstenten met stokken
Persoonlijk heeft een stokkentent nog steeds mijn voorkeur. Ze zijn lichter, hebben een kleinere pakmaat en ja opzetten duurt vaak iets langer, maar als je toch een week of langer ergens blijft staan dan maken die 15 minuten ook weinig uit.
Met een kleiner budget kun je denken aan een Decathlon tent, in een apart artikel help ik je de meest geschikte Quechua familietent kiezen. Kwaliteitstenten zoals Karsten, Esvo en de Waard tenten zijn natuurlijk erg mooi, maar ook flink aan de prijs. (Trouwens nog voor een goede prijs tweedehands te krijgen of) Maar ook (poly(katoenen versies van de iets minder premium, maar nog steeds goede merken zoals Obelink, Bardani, Redwood en Safarica en zelfs Decathlon heeft nu een katoenen tent, daar kun je jaren mee vooruit.
Opblaasbare familietenten
Een opblaasbare tent is ook een prima optie en scheelt opzettijd en gemak en misschien zelfs wel een echtelijke ruzie. Zeker voor alleenstaande ouders of als je de tent voornamelijk alleen moet opzetten kan dit een uitkomst zijn. Wel zijn ze dus een stuk groter qua pakmaat en vaak ook flink zwaarder.
Trekkerstenten
Een echte trekkerstent voor een gezin vinden vraag om nog weer behoorlijk andere vereisten en is vaak het vinden van een goede balans tussen gewicht en ruimte en comfort. We hebben een apart artikel over de keuze van een trekkerstent voor een gezin geschreven en zelf uiteindelijk voor een Nigor Wickiup gekozen.
Merken familietenten
reactie op familietent kopen
Hoi Tjerk, jammer dat je nooit Esvo tenten belicht of aanbeveelt, ik kampeer al jaren met Esvo tenten en ze zijn naar mijn bescheiden mening super tenten voor een redelijke prijs
Grote tent
Beste Tjerk,
Ik zit een beetje met het dilemma of een tent van ongeveer 7,5 meter lang en 3,4 meter breed niet te groot is voor in het buitenland betreft je staanplaats. Nog weinig ervaring met het kamperen. Lijkt me ook weer zo wat als je hele plek vol staat met tent.
Wij hebben een tent van 6 breed en 9 lang als je de scheerlijnen meetelt. Is wel te doen als je er rekening mee houdt bij de selectie van je camping. Helpt als je vooraf informeert en je afmetingen opgeeft.
Welke gezinstent heeft een luifel die af te sluiten is voor insecten?
Sinds twee jaar kampeer ik met een Basecamp Ambato VI, deze heeft een luifel die kan worden afgesloten voor insekten. Nu de oudere kinderen in een eigen tentje willen, kan ik naar een vierpersoonstent, maar wij willen graag ‘buiten’ kunnen eten zonder al teveel last van wespen. Welke gezinstenten hebben een soortgelijke luifel? Hoor graag,
Wietske
Veel van de Bardani tenten hebben zo’n optie