Eigen tent? Vanaf welke leeftijd mag het?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Regelmatig kijken mensen mij vreemd aan als ik vertel dat mijn zoon van 7 op de camping in zijn eigen tent slaapt. ‘Is hij daar niet te jong voor? ‘ of “Is dat niet een beetje gevaarlijk helemaal alleen in zo’n koepeltent? Tja vanaf welke leeftijd kunnen kinderen in een eigen tent slapen? Wij vroegen het een expert.

Is slapen in een eigen tent naast die van de ouders verantwoord?

De vraag of het voor een kind alleen in de tent slapen veilig is komt regelmatig op fora en facebook voorbij. Ook in de media laait de discussie regelmatig op. In 2016 is was er een hoop te doen rondom het seksuele misbruik van een achtjarig Nederlands meisje op een Franse camping. Volgens de orthopedagoog die toentertijd werd geïnterviewd kan slapen in de eigen tent juist heel goed zijn voor het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid en kun je kinderen eenvoudigweg niet tegen dit soort uitzonderingen beschermen. Een andere orthopedagoog Marina van der Wal geeft juist aan dat je kinderen tot en met de basisschoolleeftijd moet beschermen en het dus helemaal niet moet doen. Dus of het verantwoord is blijft een inschatting van de ouders.

kamperen in de tuin 1

Leeftijdsgrens eigen tent

Maar vanaf welke leeftijd mag een kind in een eigen tent slapen? Mijn zoon sliep al op zijn vijfde voor het eerst alleen in een bijzettent.  Hij vroeg er destijds zelf om, we hebben het gedaan en het ging prima. Nu hij 7 is slaapt hij soms bij ons in de vouwwagen, soms in zijn eigen tent, omdat hij het beide leuk vind.  Er is dan ook niet echt een leeftijdsgrens voor het alleen slapen.  Het ene kind is er al aan toe als het 5 is een ander pas als het 12 is. Volgens de orthopedagoog moet je per kind bekijken wat het aankan. Meestal kunnen kinderen dat prima zelf aangeven.

Gemiddeld is een kind ongeveer 8 jaar als ze in een eigen tent naast die van pappa en mamma gaan slapen. Een tweede kind is vaak wat jonger omdat de aanwezigheid van de grote broer of zus voor gezelligheid en veiligheid zorgt.

kamperen in tuin 1

Oefenen in een eigen bijzettent in de tuin

Het is aan te raden om wel eerst te oefenen met het slapen in de eigen bijzettent.  Je kunt het tentje bijvoorbeeld een nacht in de tuin opzetten of op de camping er eerst een nachtje zelf naast gaan liggen.

Lees ook:  Kamperen in Nieuw-Zeeland, 7 tips voor vertrek

Wij hebben het eerst ook een nachtje in de tuin geprobeerd en toen dat prima ging hebben we het op de camping geprobeerd. Wat hielp was dat we in de tuin de achterdeur open hadden gelaten en de buitenlamp aan. Hem een enorme stapel Duckies mee hadden gegeven en een eigen zaklamp. Mocht het tegengevallen zijn dan kon hij zo weer naar zijn eigen bed.

Tips om slapen in de eigen tent voor de ouders makkelijker te maken

Slapen in je eigen tentje is voor zowel de kinderen als de ouders best spannend. Maar met een paar tips wordt het voor beide makkelijker.

Maak goede afspraken: bijvoorbeeld over wel of niet alleen naar het toiletgebouw, wat te doen bij storm en onweer en hoe je kind jullie ’s nachts kan bereiken.
Zorg voor licht: geef je kind een eigen zaklamp en laat de lamp in de voortent bijvoorbeeld branden gedurende de nacht.
Zorg dat je elkaar kunt horen: vooral als je zelf in een camper of caravan slaapt hoor je minder goed wat er in de tent naast je zich afspeelt. Laat in dat geval de deur of het raam open en zet het bijzettentje zo dicht mogelijk bij het raam.

Dus vanaf welke leeftijd mag een kind in een eigen tent?

Tja daar verschillen de meningen dus over. De één zegt helemaal niet de ander wanneer het kind er klaar voor is. De leeftijd wanneer een kind klaar is voor een eigen tent dus verschilt gewoon per kind. Maar met een beetje voorbereiding en goede afspraken wordt het voor zowel het kind als de ouders veiliger en minder spannend.

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en af en tips over slapen in een eigen tent.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending