Redwood Arco 300 Air, het huismerk van Vrijbuiter. Met polyester tentdoek, een meegeleverde pomp en voor een tent van dit formaat nog best veel leefruimte. Voor de prijs van ruim 300 euro krijg je best veel tent voor je geld zo lijkt het. Mij werd gevraagd om de oppomptent te testen met een kritische blik dus dat heb ik dan ook gedaan.
Een compacte opblaasbare familietent voor 3 tot 4 personen. Dat is deEen opblaasbare tent heeft voor- en nadelen
Het fijne van een opblaastent is dat het opzetten veel makkelijker is, en sneller gaat, dan bij stokkententen. Dat is vooral handig als je aan het rondtrekken bent of als je in je eentje of met een horde kinderen om je heen de tent moet opzetten. Nadeel is wel dat ze over het algemeen wat zwaarder zijn, een grotere pakmaat hebben én het opvouwen wat meer aandacht vraagt. Hoe dat bij de Redwood Arco 300 Air zit, vertel ik je zo.
Opblaastenten timmeren aan de weg
De opblaasbare tenten zijn volwassen geworden. De techniek om de juiste buizen te maken is inmiddels gevonden en knappende luchtbuizen of inzakkende tenten komen amper meer voor. Daardoor zie je dat ook steeds meer goedkopere tenten ook als opblaastent worden uitgebracht. Zo ook de Redwood Arco 300 Air.
Makkelijk draagbaar
De Arco 300 Air komt in een zwarte polyester handtas van ongeveer 80 x 35 cm rond. Door de grote lussen is hij goed te dragen over één schouder. In de zak zitten de buitentent, slaaptent, pomp en haringen. Alles bij elkaar weegt het 18,4 kilo. Voor een opblaastent van dit formaat is dat nét iets boven het gemiddelde. Maar hij is nog goed te tillen.
Opgezet binnen 15 minuten?
Voor het opzetten van de Redwood Arco 300 Air rol je de tent uit, steek je de haringen in de hoeken erin en begin je de drie buizen op te pompen. Ik heb altijd geleerd dat je bij een oppomptent in het midden begint en daarna de buitenste buizen oppompt. De meegeleverde pomp heeft een overloopventiel, daardoor kun je het aantal bar niet aflezen, maar je kunt hem ook nooit te hard oppompen. Als alles staat, steek je de laatste zeven haringen in de grond. Dan hang je de slaaptent erin en hij staat. In mijn eentje deed ik er de eerste keer 15 minuten over. Met zijn tweeën gaat dat vast nog net iets sneller.
Het opzetten gaat heel intuïtief en eigenlijk vanzelf. Ik moest nog twee keer een duw tegen de buizen geven zodat ze op de juiste plek schoten. Wel vind ik dat er voor een dergelijke tent vooral aan de achterkant best veel scheerlijnen uitgezet moeten worden. Vooraan slechts twee, aan de zijkanten zet ik ze alleen uit als er slecht weer op komst is, maar aan de achterkant vier die eigenlijk altijd uitgezet moeten worden. Na 15 minuten kun je je tent dus inrichten. De slaaptent kun je nadat je die de eerste keer erin hebt gehangen, eventueel ook laten zitten.
Redwood Arco Air, een 3- of 4-persoonsopblaastent?
Qua leefruimte vond ik de tent met zo’n 2,5 m x 3 m behoorlijk ruim. Hij is 1,90 m hoog waardoor ik er met mijn 1,86 m net rechtop in kon staan. Het slaapvertrek is echter een beetje aan de krappe kant voor vier personen. Het is 215 cm x 240 cm, waardoor je alleen als je 60 cm matjes gebruikt, er met vier personen in past. Je bagage moet dan in de voortent. Dus voor twee personen of drie personen is hij beter geschikt en dan blijft er ook ruimte over om je tassen met kleding te stallen.
De slaapruimte is trouwens één grote ruimte. Er is geen gordijn of rits waarmee je de twee ruimtes kunt scheiden. Wel is de slaaptent gemaakt van donkere polyester stof waardoor het er een stuk donkerder – niet pikkedonker – is dan in de rest van de tent. Wel fijn als je kinderen vroeg erin moeten of wanneer je van uitslapen houdt.
Polyester tentdoek en vééééél ventilatie
Het is een polyester tent. Dat betekent dat je er bij heet weer rekening mee moet houden dat de tent ook warmer wordt dan een katoenen tent bijvoorbeeld. Gelukkig heeft de tent veel ventilatiemogelijkheden. De voordeur, zijdeur, in de achterwand, in de voorwand twee gaten en in twee zijramen is horgaas opgenomen. Als je alles openzet en de wind staat goed, dan merk je dat meteen. Ik testte de tent toen het buiten 28° was en na het openen van alle ventilatie werd de temperatuur dragelijk in de tent. Een katoenen tent heeft nog steeds mijn voorkeur, maar dan betaal je ook snel minimaal drie keer zoveel.
De polyester buitentent heeft een waterkolom van 3000. Daaraan kun je aflezen in hoeverre hij waterdicht is. Onze blogger Akke heeft de tent in Zweden 2 weken getest in de regen zonder problemen. Een waterkolom van 2000 is het minimum en is wat de meeste Decathlon tenten hebben. Deze Redwood oppomptent heeft dus een iets sterker tentdoek. Op basis van deze sterkte zou je verwachten dat je met een dergelijke opblaasbare tent minimaal zo’n 13 tot 17 weken kunt kamperen.
Vast kuipzeil is erg fijn
Bij de meeste tenten in deze prijsrange zie je in plaats van een vast kuipzeil een inhaakbare versie. De Redwood Arco 300 Air heeft echter een vast kuipzeil. Erg fijn, want daarmee hou je meer vocht, viezigheid en ongedierte buiten de tent. Bij de voordeur kun je het kuipzeil loshaken en platleggen zodat je er niet telkens overheen struikelt.
Arco 300 Air met of zonder luifel?
Veel van dit soort tenten hebben geen luifel en dan moet je met een tarp aan de slag voor schaduw. Bij de Redwood Arco 300 Air is als extra wel een luifel beschikbaar. Je moet deze wel apart aanschaffen. Hij is verkrijgbaar onder de naam Canopy Arco Air en komt met een glasfiber stok, waardoor je de tent en dus schaduw met zo’n 2,5 m verlengt. Met de rits, rits je hem vast aan de tent. Dat is erg fijn als er weinig schaduw beschikbaar is.
Past hij weer in de zak?
Vooral bij opblaasbare tenten is dat altijd, maar weer de vraag. Het opvouwen van deze tent is alleen te doen, ik heb het gedaan, maar samen is makkelijker. Het is namelijk van belang dat je voordat je begint met opvouwen, de buizen een beetje helpt met leeglopen. Draai ze open en laat ze leeglopen. Daarna loop je iedere buis nog even langs en pers je de laatste lucht eruit.
Als je dat gedaan hebt, vouw je hem, met de deuren open, in vieren. Nu kun je de tent oprollen. Het zou in principe met de pomp in het midden moeten kunnen. Persoonlijk vind ik dat een beetje een gedoe en doe ik het zonder en hem die later toe. De slaaptent laat ik wel hangen. Het oprollen met je knieën op de rol gaat dan prima en daarna paste hij met een beetje duwen terug in de zak. De pomp paste er ook nog in en de rits ging zonder veel moeite dicht.
-
Algemeen
7.8
-
Opzetgemak
9.0
-
Pakmaat / Gewicht
7.0
-
Kwaliteit
7.4
Pluspunten
- Binnen 15 min. opgezet
- Vast kuipzeil
- Donkere slaapruimte
- Werkende ventilatie
- Luifel los verkrijgbaar
- Relatief grote leefruimte
- Handige draagzak
Minpunten
- Polyester tentdoek = warm
- Geen tussenwand slaapruimte
- Veel scheerlijnen
Eindconclusie: Review Redwood Arco 300 Air
Je zou de Redwood Arco 300 Air kunnen typeren als een basic model opblaastent met een goede basis. Als tent is hij erg geschikt voor mensen die in hun eentje een tent moeten opzetten of als je rondtrekt. Hij staat namelijk binnen 15 minuten. Opzetten van een opblaasbare tent blijft een feestje. Het vast kuipzeil en de goed werkende ventilatie zijn echt een pluspunt. Aan de andere kant merk je bijvoorbeeld aan het ontbreken van een tussenwand in de slaapruimte en de dubbele ritsen in de deuren – je moet de hor en buitendeur apart openritsen – dat het om een basismodel gaat. Alles bij elkaar krijg je best veel tent voor het bedrag dat je betaalt. Fijn, want dan kun je de luifel er ook bij nemen, wat wel een aanrader is. Hij is er trouwens in het groen én het grijs mocht je dat nog belangrijk vinden.
Waar te koop?
Kan de tent aan de voorkant dicht? Wij hebben een vos op de camping die ‘s nachts de tent in komt, waardoor ik niet meer rustig slaap en ik zoek daarom een nieuwe tent. Bedankt!
Bedoel je de voordeur van de tent? Die kan gewoon dicht inderdaad
Ben meer tijd kwijt geweest met het weer inpakken van de tent dan het opzetten. Zou je nog iets specifieker kunnen zijn v.w.b. het inpakken. Je hebt het over opvouwen in vieren met de deuren open en dan oprollen? Uiteindelijk is het me ook gelukt maar vraag niet hoe En ‘no-way’ dat de pomp ook terug in de zak kon. Graag nog wat meer tips; ik wil straks op de camping geen Jiskefet-act moeten spelen. Dank alvast voor je reactie
Dag Willem ik heb de tent niet bij de hand maar volgens mij stond de vouwinstructie ook in de zak.
In ieder geval eerst de luchtbuizen helemaal leeg persen door er nog een keer met je hand langs te gaan.
Dan vouwen en checken met de breedte van de tas of het gaat passen.
Dan rollen, dat kan met de pomp in het midden maar zonder vind ik makkelijker. Altijd met de deur open en van achter naar de deur toe rollen Goed aandrukken en met je knie aangedrukt houden terwijl je verder rolt.
Moet echt goed passen zo.
Een hele leuke tent alleen vindt ik een schuine deuropening niet zo geweldig.Bij regen moet je de tent dichtdoen om inregenen te voorkomen of er de luifel bij aanschaffen.Zelf hebben wij een tent met een “wenkbrauw “en heb je bij regen geen last.
Wij gebruiken de tent met 2 en zijn juist blij dat er geen tussen wand is. Groot voordeel van deze tent zijn de vele ventilatie openingen: aparte hordeuren, raam met hoe in slaap gedeelte waardoor je de sterren kunt zien. Daardoor is deze tent even luchtig als een katoenen tent. Nadeel is dat bij harde regen de voorflap van buitenaf strak vastgezet moet worden, anders komt het water toch de tent in en bij ons lekt ie wat bij de buizen, gaan kijken of spul om de naden te dichten helpt. Maar ik raad iedereen deze tent aan.
Klopt als je met zijn tweeën bent is een tussenwand niet nodig maar vaak kun je bij tenten tegenwoordig zelf kiezen wat nog fijner is