caravanhoes willen en zo ja welke dan?
Caravanhoezen: er gaan een hoop verhalen over de ronde. “Een caravanhoes zou voor schimmels zorgen of de caravan komt vol krassen onder de hoes vandaan na de winter.” Dat is gelukkig al lang niet meer zo. Maar moet je eenWel of geen caravanhoes?
Kun je je caravan zonder caravanhoes een winter buiten laten staan? Ja, dat kan prima, maar of het op de lange termijn slim is, is de vraag. Eén winter zonder bescherming buiten staan, dat moet iedere caravan zeker aankunnen. Helemaal als je hem in de herfst nog een keer in de was zet. Als je dit echter meerdere jaren na elkaar doet, dan kan dat wel problemen opleveren.
Verhalen over dat een hoes juist slecht zou zijn voor je caravan zijn allang niet meer waar. Alle hoezen zijn tegenwoordig ademend, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. Ook het krassen hoeft niet langer een probleem te zijn. De binnenzijden van caravanhoezen zijn van een zacht materiaal gemaakt wat krassen voorkomt. Wel moet je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, waarover later in dit artikel meer.
Gebruik geen bouwzeil!
Ik zie ze nog steeds weleens bij mensen op de oprit staan. Caravans met een groot oranje, blauw of grijs bouwzeil eroverheen met daar spanbanden omheen. Dat is geen goed idee. Ten eerste ademt het niet, waardoor het schimmel en condens in de hand werkt en daarnaast zitten er weekmakers in waar met name niet alle caravanramen tegen kunnen. Door alle vouwen die erin zitten, is de kans op krassen ook nog eens een stuk groter. Niet doen dus. Gebruik gewoon een caravanhoes.
Waarom wel een caravanhoes gebruiken?
Een caravanhoes is er ter bescherming van de buitenkant van jouw caravan. Weersinvloeden en vuil kunnen het materiaal van de caravan aantasten. Een caravanhoes beschermt de caravan tegen:
Vuil: Door een caravanhoes te gebruiken voorkom je dat er vuil op je caravan komt. Vooral als de caravan de hele winter buiten staat, maar ook in de stalling, verzamelt zich vuil en soms zelfs mos op de wanden en het dak. Met een hoes voorkom je dat en het scheelt bovendien een flinke schoonmaakbeurt in het voorjaar.
Vocht: Wanneer een caravan lang buiten staat zonder bescherming, kan er regen of sneeuw op het dak blijven liggen. Daarnaast kan via de ventilatie of rubbers die niet goed meer werken vocht de caravan binnendringen. Bij echt nieuwe caravans is dit minder een probleem, maar bij oudere modellen speelt dat wel. Een caravanbeschermhoes zorgt ervoor dat dit vocht niet de caravan kan binnendringen of het materiaal kan aantasten.
UV-straling: De meeste caravanhoezen laten geen UV-straling door. Dit is prettig, want UV-straling kan voor verkleuring van bijvoorbeeld kunststof randen of de wanden en het dak van je caravan zorgen.
Soorten caravanhoezen
Eigenlijk zijn er twee soorten caravanhoezen: een volledige hoes die alle wanden én het dak van de caravan bedekt én een dakhoes. Deze laatste kan zowel voor de caravan als camper gebruikt worden, maar bedekt enkel het dak. Een dakhoes is vaak wat goedkoper. Maar omdat ze met flinke spanbanden werken, moet je daarbij eigenlijk sowieso ook hoekbeschermers gebruiken en aanschaffen, waardoor het prijstechnisch niet meer uitmaakt. Daarnaast hebben de meeste caravanbeschermhoezen tegenwoordig een rits, waardoor je ook in de winter gewoon bij de deur kunt.
Caravanhoes voor stalling of voor buiten?
De meeste producenten van caravanhoezen maken geen verschil meer tussen een caravanhoes voor binnen of buiten. Wel kan het ook in de stalling in de wintermaanden slim zijn om je caravan onder een hoes te zetten. Dat scheelt een hoop stof en viezigheid op je caravan en scheelt je een middag flink poetsen.
Welke caravanhoes? Waar moet je op letten?
Bij het kopen van een caravanhoes moet je wel op een aantal dingen letten, zodat je de juiste hoes bestelt voor jouw sleurhut.
Ademend: Kies altijd voor een caravanhoes met een ademend vermogen. Eigenlijk alle caravanhoezen hebben dat tegenwoordig, maar echt oude hoezen en bouwzeilen hebben dat niet en dat kan voor veel narigheid zorgen.
Waterdicht: De meeste caravanhoezen zijn tegenwoordig standaard waterdicht, maar soms vind je toch een hoes die enkel voor de stalling bestemd is die wel ademend is, maar niet waterdicht. Toch even checken dus.
Kwaliteit: De meeste hoezen zijn gemaakt van polypropeen – ook wel polypropyleen of TNT genoemd. De kwaliteit van de hoes wordt grotendeels bepaald door het aantal gebruikte lagen van dit materiaal. Gebruik je de hoes in de stalling dan heb je aan 2 lagen genoeg, maar gebruik je de beschermhoes ook buiten dan is 3 lagen het minimum en 4-laags hoezen zijn een plus.
Spanbanden: Er zijn verschillende soorten hoezen. Sommigen hebben enkel een elastiek of spanbanden onder de caravan door. Dat is veelal prima voor een hoes in de stalling, maar als je de caravan buiten laat staan kan de hoes door de wind gaan flapperen. Dat verhoogt de kans op krassen. Staat je caravan dus buiten dan is een caravanhoes met (gedeeltelijke) spanbanden aan te raden.
Rits: Niet alle caravanhoezen hebben een rits. Dit is echter wel verrekte handig. Je kunt dan ook in de winter makkelijk bij de deur komen als je iets uit de caravan wilt halen. Het makkelijkste is het wanneer je de hele zijkant los kunt ritsen. Dan maakt het immers niet uit waar de deur zit.
Hoe moet je een caravanhoes plaatsen?
Volg bij het plaatsen van de caravanhoes de gebruiksaanwijzing, omdat de volgorde van stappen soms per type hoes een beetje afwijkt. In het algemeen geldt:
- Reinig de buitenkant van de caravan zodat er geen viezigheid of stof meer op zit en zorg dat deze helemaal droog is voordat je de caravanhoes aanbrengt.
- Aan te raden is om de ramen van de caravan eerst in te pakken met doorzichtig huishoudfolie. Dit voorkomt dat er door stiekem achtergebleven vuil toch minikrasjes kunnen ontstaan.
- Je vouwt de hoes open en legt deze langs de lengte van de caravan. Let erop dat de ritsen aan de kant van de deur zitten.
- Vanaf een trap hang je de hoes eerst over de voorste zijhoek van de caravan en daarna over de achterste zijhoek.
- Vanaf de achterkant van de caravan kun je de hoes nu goed over het dak heen tillen. Dit doe je daarna ook aan de voorkant waarna de hoes over de hele caravan hangt.
- Daarna span je de spanbanden of de elastieken aan. Maak ze strak, maar oefen niet te veel druk uit.
- Je caravan is winterklaar.
Een andere methode die ook goed werkt als je met zijn tweeën bent is door ieder een bezem of stok aan de binnenkant van de hoes te plaatsen en dan vanaf stap 5 ieder aan een zijkant van voor naar achteren te lopen. Terwijl je de hoes hoog houdt met de bezem en over de caravan trekt.
Verschillende maten caravanhoezen
Misschien wel het belangrijkste is dat de caravanhoes op maat is. Er zijn speciale hoezen voor types van een Fend, Hobby, Knaus, Tabbert of Kip caravan. Maar deze zijn vaak peperduur. Daarom gebruiken de meeste kampeerders universele caravanhoezen. Deze zijn in verschillende maatranges te krijgen. Het is van belang dat een caravanhoes zo goed mogelijk past bij de maten van jouw caravan.
Lengte: Je meet de lengtemaat door de lengte van de opbouw van je caravan te meten, dus zonder de dissel. Hou wel rekening met een eventueel fietsenrek. Meet je caravan 7 meter? Dan kies je bijvoorbeeld voor een hoeslengte tussen de 650 – 710 cm
Breedte: Je meet de breedte op door de breedte van de opbouw op het breedste punt te meten. Hierbij hou je dus ook rekening met bijvoorbeeld een bevestigde rolluifel. Er zijn verschillende breedtematen beschikbaar. Een dergelijke breedtemaat is altijd het maximum. Sommige hoezen zijn universeel wat meestal een maximale breedte van 250 cm betekent.
Een aantal populaire hoezen zijn:
Obelink caravanhoes: Deze hoes is gemaakt van extra dikke 3-laags niet geweven polypropyleen stof voor de wanden en 4-laags voor het dak en is beschikbaar in lengtes tussen de 366 – 701 cm. De breedte is voor alle lengtes 235 cm. Door de stof en de spanbanden zijn deze caravanhoezen ook erg geschikt om in de winter buiten te gebruiken. Voordeel van deze caravanhoes is dat hij over een rits beschikt zodat je ook in de winter makkelijk bij de deur kunt.
Eurotrail caravanhoes : Deze hoes is van een 3-laags TNT kwaliteit waardoor hij ook binnen en buiten te gebruiken is, maar waarschijnlijk net iets minder lang meegaat dan de 4-laags varianten. Hij is beschikbaar in lengtes tussen de 400 en 750 cm en de standaardbreedte is 250 cm. Mooi meegenomen is dat deze hoes ook een rits heeft.
Pro Plus caravanhoes: Deze caravanhoes is ook gemaakt van TNT stof. De wanden zijn 3-laags, het dak is 4-laags en beschikt ook over een rits en spanbanden. Qua prijs is dit veelal de duurste in dit rijtje. Hij is beschikbaar in lengtes van 366 – 701 cm en is standaard 235 cm breed. Dit merk heeft wel de kleinste hoesmaat beschikbaar voor kleine caravans zoals de Kip.
Wat is de beste caravanhoes?
De hierboven genoemde caravanhoezen van Obelink, Pro Plus en Eurotrail zijn het meest voorkomend en ook de huismerken van kampeerwinkels zijn daarop gebaseerd. De verschillen zijn ook niet schrikbarend groot. Alleen Brunner en Travellife bieden volledig 4-laags TNT caravanhoezen, maar deze zijn aanzienlijk duurder en momenteel slecht verkrijgbaar.
De Obelink caravanhoes biedt op dit moment de beste prijs-kwaliteitverhouding, ritsen en sterke spanbanden voor een hele goede prijs. Het is trouwens een goed idee om zeker in de winter ook een hoes over je dissel te gebruiken. Hiermee vermijd je corrosie. Daarvoor zijn speciale disselhoezen beschikbaar.
caravanhoes
Wij hebben een caravan gekocht waar een caravanhoes om heeft gezeten
nou ik kan je zeggen dat de caravan er dof van wordt we hebben gepoetst als gekken maar tevergeefs ik zou er dus nooit een hoes omheen doen
Wat vervelend, wat waarschijnlijk hier is gebeurd is dat de hoes niet voldoende strak heeft gezeten en de binnenstof van inferieure kwaliteit was. Hierdoor krijg je dat ze gaan klapperen in de wind wat tot kleine krasjes kan leiden.
vraag over ander merk
Goedenavond,
Een duidelijk verhaal. Kent u het merk Campout Fritidstillbehör – Tenhult uit Zweden en zijn hun hoezen van goede kwaliteit?
Daar ben ik niet bekend mee helaas.
Caravanhoes zijn niet schadelijk voor je lak.
Onzin, van een hoes wordt je caravanlak niet dof. De vorige eigenaar heeft hem slecht behandeld of hij woonde in het aRijnmond of misschien lang aan zee gestaan. Voor verweerde of oudere lak zijn speciale soorten was.
Zoek hoes voor Kip Shelter
Weet iemand een bedrijf die een hoes op maat kan maken?
Waarschijnlijk kunnen ze dit bij Atoma tent wel
Buitenstalling Spanje
Wij kamperen in voor- en najaar in Spanje, ‘s zomers en in de winter staat de caravan in een buiten stalling.
Vooral ‘s zomers staat er een brandende zon op de caravan.
Is een caravan hoes hier een aanrader?
Bvd, Rob.
Ik durf daar geen uitsluitsel over te geven maar op zich zou het materiaal daar tegen moeten kunnen hoewel het dan wel sneller vergaat.
interessant
Geschokken
Ik stal mijn KIP uit 1994 in een stalling.Zonder hoes.Na dit gelezen tehebben ben ik op onder zoek gegaan naar een hoes.Wat een prijzen ,mijn kip is 1.83 breed en 2.20 hoog misschien komt het door de buiten sporige maten.Dus ik sla dit over.
Ik heb nog wel een vraag ;moet er nu wel of niet een vochtvreter tijdens de winter opslag geplaats worden.Of is het beter geen vochtvreter maar het keuken raam op een kiertje open telaten.
Dit is voormij een delemma
Zelf ben ik van mening dat een vochtvreter geen goed idee is omdat het juist vocht aantrekt. Gewoon raam of luik, wel met hor, op een kiertje zetten werkt prima.
raam of luik
Is 1 raam of 1 luik voldoende om op een kiertje te zetten.