Camperhoes: Zin of onzin? Waar let je op?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een camperhoes, is dat een goed idee of juist niet?  In een stalling of onder de carport, is dat nodig? Of wanneer je camper langere tijd buiten staat, dan hebben regen, zon en wind natuurlijk vrij spel. Ook bladeren, vogelpoep en algen hebben geen positieve uitwerking op het dak en de wanden van je camper. En dan hebben we het nog niet eens over al het extra poets- en schoonmaakwerk. Maar je hoort vaak wisselende verhalen. Hoe zit het nu met zo’n camperhoes?

Wel of geen camperhoes?

Kun je je camper zonder camperhoes een winter buiten laten staan? Ja, dat kan prima, maar of het op de lange termijn slim is, is de vraag. Eén winter zonder bescherming buiten staan, dat kunnen campers en zeker buscampers prima aan. Helemaal als je hem aan het einde van het zomerseizoen nog een keer in de was zet. Wel is het zo dat de laklaag van je camper onder een beschermhoes langer mooi blijft. Daarnaast scheelt het een hoop poetswerk. 

Gebruik geen bouwzeil!

Af en toe zie ik nog steeds campers op de oprit staan, bedekt met een groot oranje, blauw of grijs bouwzeil, vastgezet met spanbanden. Doe het niet!

Allereerst laat zo’n zeil net als bij een caravanhoes geen lucht door, wat schimmel en condensatie bevordert. Daarnaast bevatten deze zeilen weekmakers die niet alle kunststof camperramen goed verdragen. Bovendien, door de plooien in het zeil, is het risico op krassen op de lak en glazen ramen aanzienlijk hoger. Het is dus beter om hiervoor een speciale camperhoes te gebruiken.

beschermingshoes camper

Camperhoezen zijn de laatste jaren flink beter geworden

Verhalen over dat een hoes juist slecht zou zijn voor je camper zijn allang niet meer waar. Camperhoezen zijn de laatste jaren ook flink verbeterd. In het verleden was de camperhoes vaak van dichte stof en kreeg je soms krassen en zelfs schimmelvorming onder de hoes. Dat is al lang niet meer zo. 

Tegenwoordig zijn ze bijna allemaal van ademend en zacht materiaal. De problemen vanuit het verleden zijn daarmee opgelost. Toch is een camperhoes niet altijd verstandig. We zetten alle plussen en minnen en de voorzorgsmaatregelen die je moet treffen even op een rij. 

Waarom wél een camperhoes gebruiken?

We beginnen maar even met de voordelen. Want wanneer je camper ook buiten staat, dan is een camperhoes eigenlijk wel een aanrader.

1. Je camper blijft in perfecte staat: met stip de belangrijkste reden natuurlijk. Een camper is een flinke investering en dus is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. Zo verleng je de levensduur van je camper. Wanneer hij buiten staat, is de kans op lekkage, verkleuring van de buitenkant en bijtende vlekken veel groter. 

Er kan dan makkelijk schade ontstaan. Ook is er kans op lekkage en schimmel aan de binnenkant. Kortom, je camper buiten laten staan, betekent dat hij sneller veroudert. Met een camperhoes voorkom je ook verkleuringen van de buitenlaag en de ramen.

2. Geen groen dak: Staat je camper op een parkeerplaats of buiten? Dan vallen er vaak bladeren, insecten en vogelpoep op het dak. In het voorjaar heb je dan vaak een groen dak door de algvorming. Sta je onder bomen, dan heb je soms ook harsplekken met vastgekleefde insecten op je camper. Een flinke poetsklus dus. En je camperdak is natuurlijk ook niet de meest makkelijk bereikbare plek om schoon te maken.

3. Minder poetsen: Ook is het heerlijk ontspannen natuurlijk wanneer je je camper helemaal droog, schoon en netjes onder de hoes vandaan haalt. Dan hoef je hem alleen nog maar in te pakken. Niet urenlang schrobben en poetsen, spinrag en vuil verwijderen. Heerlijk.

Nadelen van een camperhoes?

Wanneer je camper binnen staat of in een stalling, dan is een camperhoes niet echt noodzakelijk. Maar het kan wel prettig zijn omdat je dan niet alle stof, viezigheid en bijvoorbeeld vogel-, insectenpoep en spinraggen hoeft te verwijderen. Er is echter ook een aantal nadelen van een camperhoes

Lees ook:  Een camper huren op IJsland. Hoe en waarom?

1. Plaatsen: Het is best even een klusje om de hoes over je camper heen te trekken. Maar wanneer je weet hoe het moet, dan zijn er ook trucjes en gaat het sneller. Zo is het bijvoorbeeld handig om het met zijn tweeën te doen en de hoes met touwen over je camper heen te trekken. Doe je het alleen, dan ben je meestal wel meer dan een uur bezig om hem te plaatsen.

2. Groot pakket: In de zomer moet je je camperhoes natuurlijk ergens opbergen. En het is best een groot pakket. Dus wanneer je klein woont en geen berging of garage hebt, dan is dat even iets om rekening mee te houden.

3. Checken: We raden wel aan om bijvoorbeeld na een storm even te checken of alles nog goed vastzit. Controleer sowieso een paar keer per winter of alle banden nog goed vastzitten en er niks kan schuiven of gaat tikken. 

4. Water op dak: Het is wel handig om een paar schuimblokken op het dak van je camper te plaatsen. Zo is er wat ruimte tussen de camperhoes en je camperdak en weet je zeker dat het doek niet nat op het dak ligt en er plassen op blijven liggen. Camperhoezen zijn namelijk berekend op een groot pak sneeuw of grote plassen water op het doek. Houd daar dus rekening mee. 

camperhoezen

Kan een camperhoes over de schotelantenne?

Goed nieuws: daar gaat de camperhoes gewoon overheen. Zonder problemen voor je schotel of antenne. De hoes is namelijk ruim genoeg. En de beschermhoes kan ook zonder problemen over de dakluiken heen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Camperhoezen zijn er in allerlei soorten prijzen en maten. Het belangrijkste is eigenlijk het materiaal. Dit moet zacht en ademend zijn. Verder zijn er nog wat handige keuzeopties:

Ademend: De meeste camperhoezen zijn tegenwoordig van vlies, een non-woven materiaal dat ademt en vocht doorlaat. Dit materiaal is ook waterafstotend waardoor het langer duurt voordat er vocht doordringt. Let er bij de aankoop dus op dat het materiaal goed zacht, waterafstotend en ademend is. Daarmee voorkom je krassen en schimmel.

De juiste maat: Voor elk type en formaat camper is er een andere camperhoes. Zo zijn er camperhoezen voor alkoof-, integraal en half integraal campers. De juiste maat is cruciaal om de camper goed te kunnen beschermen. Hij moet dus echt exact om je camper heen passen. Anders kan hij gaan klapperen bij harde wind en dit kan krassen veroorzaken. 

Spanbanden: Het aantal spanbanden verschilt per merk en type camperhoes. Een aantal extra spanbanden maakt het wel een stuk makkelijker om de hoes te plaatsen.

Openingen deur en bergruimte: Sommige camperhoezen hebben openingen bij de deur en bergruimte. Zo kun je toch naar binnen en spullen in- of uit de bergruimte halen. Ook kun je dan tussendoor eventueel wat onderhoud en reparaties doen. je kunt ook kiezen voor enkel een dakhoes, zodat enkel je dak beschermd en schoongehouden wordt. 

Kwaliteit: De meeste camperhoezen zijn gemaakt van polypropeen en de kwaliteit hangt af van het aantal lagen materiaal. Wil je je camper buiten plaatsen? Dan heb je minimaal drie lagen nodig en een camperhoes met vier lagen is nog beter. Staat de camper in een stalling dan is een camperhoes met twee lagen al voldoende.

Hoe lang gaat een camperhoes mee? 

De meeste camperhoezen zijn gemaakt van 3 laags of 4 laags SFS of TNT (polypropyleen). Hoe dikker de hoes hoe langer deze veelal mee gaat. Maar de gemiddelde levensduur van deze hoezen als ze buiten staan is zo’n 3 of 4 seizoenen. Binnen in de stalling is dat makkelijk het dubbele. 

Welke maat camperhoes heb ik nodig? 

Misschien wel het belangrijkste is dat de camperhoes past. Er zijn speciale hoezen voor alkoof campers maar ook voor bijvoorbeeld Fiat Ducato, Hymer, Dethleffs en Bürstner. Maar deze zijn vaak peperduur. Daarom gebruiken de meeste kampeerders universele camperhoezen. Deze zijn in verschillende maten te krijgen. Het is van belang dat een camperhoes zo goed mogelijk past bij de maten van jouw camper.

Maat camperhoes

Vorm: De meeste camperhoezen zijn universeel. Ze kunnen dus zowel voor een alkoof, integraal, buscamper of half integraal camper gebruikt worden. 

Hoogte: De hoogte van camperhoezen is meestal standaard tussen de 250 en 270 cm. Is je camper hoger, dan laat de hoes aan de onderkant een deel van je camper zichtbaar. Dit is op zich niet erg. Er blijft alleen onderaan een deel zichtbaar. Ik heb nog maar weinig hoezen gezien voor een hoog model. 

Lees ook:  Een pickup camper huren in Nederland bij Robin en Ellen!

Breedte: Je meet de breedte op door de breedte van de opbouw op het breedste punt te meten. Hierbij hou je dus ook rekening met bijvoorbeeld een bevestigde rolluifel. De meeste universele camperhoezen hebben een breedte van tussen de 230 en 240 cm. 

Lengte: dit is de belangrijkste maat. Je meet de lengtemaat door de lengte van de hele camper te meten, Hou wel rekening met een eventueel fietsenrek of trap aan de achterzijde. Meet je camper 5,5 meter?  Dan kies je bijvoorbeeld voor een hoeslengte van 570 cm. 

Een aantal populaire hoezen zijn:

beschermingshoes camper
Travellife camperhoes:  Deze beschermhoes is gemaakt van extra dikke 4-laags niet geweven polypropyleen stof en heeft dus het dikste materiaal, maar verder is hij echter erg basic. De 7 sjorbanden en de elastieken zoom spannen de camperhoes af, maar er zit geen rits in, dus je kunt niet in de camper als hij is ingepakt. De hoes is standaard 240 cm breed en 270 cm hoog en verkrijgbaar in de lengte maten  550 cm – 800 cm.  Qua prijs is dit vaak de goedkoopste keuze

camperhoes pro plus
Pro Plus camperhoes: De camperhoezen van Pro Plus zijn gemaakt van 3-laags SFS kwaliteit.  In de zoom van de ProPlus camperhoes zit een elastische band verwerkt, zodat hij makkelijk om de camper sluit. Door de rits aan beide kanten kun je ook als de hoes er omheen zit, in de camper komen en met de spanbanden trek je de hoes makkelijk strak.  De hoes is standaard 235 cm breed en 270 cm hoog en verkrijgbaar in veel verschillende lengtematen tussen de 570 – 850 cm.  

Van Pro Plus is er ook alleen een camper dakhoes te verkrijgen van hetzelfde materiaal met een breedte van 300 cm en een lengte van 500 – 1000 cm. 

Eurotrail camperhoes
Eurotrail camperhoes: Ook de camperhoes van Eurotrail is van 3-laags SFS kwaliteit net als de Pro Plus hoezen.  Hij heeft echter meer spanbanden dan de Pro Plus hoes waardoor deze strakker is af te stellen.  Hij heeft aan één zijde een deur met rits om toch nog in de camper te kunnen. De Eurotrail camperhoes is standaard 240 cm breed en 270 cm hoog. Hij is verkrijgbaar in de lengtes 450 – 850 cm en dus ook geschikt voor kleinere campers en camperbusjes. 

Ook Eurotrail heeft een camper dakhoes zonder zijkanten met een breedte van 300 cm en een lengte van 550 – 650 cm. 

Wat is de beste camperhoes?

De hierboven genoemde camperhoezen van Travellife, Pro Plus en Eurotrail zijn het meest voorkomend. De verschillen zijn ook niet schrikbarend groot. 

De Travellife camperhoes biedt op dit moment de beste prijs-kwaliteitverhouding, 4-laags en een hele goede prijs, maar helaas geen ritsen om tussendoor in de camper te kunnen. Is dat wel een vereiste, dan zou ik voor de Eurotrail camperhoes kiezen vanwege de hele open te ritsen zijkant. 


Tips voor het plaatsen van je camperhoes

Over het dak

Het handigste is om de camperhoes vanaf het dak over je camper heen te trekken. Je laat de hoes aan de zijkanten een stuk naar beneden hangen. Vanaf de grond trek je de hoes daarna strak. Wanneer je een camperhoes voor buiten koopt met veel spanbanden, dan is het een stuk eenvoudiger om je hoes te plaatsen.

Pas op voor uitsteeksels

Achter uitsteeksels zoals een dakraam of schotel blijft de hoes natuurlijk vaak hangen. Let daar dus goed op bij het plaatsen, anders trek je de hoes stuk. Dek eventuele scherpe randen af zodat er geen scheur ontstaat in de hoes,

Spanbanden met haak of stok onder camper door

De spanbanden gooi je onder de camper door zover mogelijk naar de andere kant. Met een stok of haak trek je ze vervolgens onder de camper door. Daarna maak je ze aan de andere kant vast. Met de extra spanbanden aan de voor- en achterkant zorg je ervoor dat de hoes strak om de camper heen zit.

Leg de hoes naast de camper

Haal de camperhoes uit de zak en vouw deze naast de camper uit zodat hij al op de juiste manier ligt. Zitten er ritsen in de hoes? Maak deze dan los zodat de hoes makkelijk over de camper heen kan. Plaats de hoes netjes en strak over je camper.

Touw of ladder

De camperhoes voor buiten plaats je het makkelijkst met iemand samen. Maak touwen vast aan de zijkant en trek hem voorzichtig over je camper heen. Je kunt ook een ladder plaatsen en de hoes zo over de camper heen trekken. Trek de hoes mooi strak en zet de spanbanden vast met de clips aan het buitenwerk van je camper.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending