Het kampeerseizoen zit er voor velen weer op. De camper, caravan of vouwwagen mag weer naar de stalling. Hoe bereid je jouw caravan of camper goed voor op een winter in de caravanstalling? Moet je nu juist wel ventileren of niet? Is het handig om een vochtvreter te plaatsen? Wat doe je met de handrem en de accu? Allemaal vragen die dan al snel de kop op steken. Met deze 19 tips komt jouw kampeervriend goed de winter door.
Moet je de caravan of camper wel of niet ventileren in de stalling?
Dit is een vraag waar de meningen enorm over verschillen. De één zegt nee dit is niet nodig en je krijgt er stof en ongedierte voor terug, de ander zweert erbij. Condens ontstaat wanneer vochtige lucht afkoelt en er verschillen zijn in temperatuur tussen binnen de camper/caravan en buiten in de caravanstalling. Condens wil je voorkomen want dit kan schimmel veroorzaken. Ik ben dus een voorstander van ventileren, maar doe het wel slim:
1. Ventilatieroosters: moderne caravans hebben vaak ingebouwde ventilatieroosters. Zet deze in de stalling open. Dan hoef je geen ramen open te zetten.
2. Zet ramen open: zet twee van de ramen of het dakluik van de camper of caravan tegen elkaar open maar doe er een hor voor. Als je de hor gebruikt kan er geen ongedierte naar binnen komen.
3. Koelkast op een kier: maak de koelkast goed droog en laat de deur of klep op een kier staan. Zo voorkom je condens en vieze luchtjes. Zelf doe ik er altijd een handdoek tussen.
4. Gebruik geen vochtvreters: sommige mensen zweren erbij, een vochtvreter in de stalling. Als je de ramen of ventilatieroosters open hebt dan is een vochtvreter niet nodig en zou zelfs juist vocht aantrekken van buitenaf.
5. Kussens omhoog: Heb je losse kussens op de bankjes liggen zet deze dan op hun zijkant en zet de bankjes open. Zo kan het goed luchten.
6. Open toilet -en kastdeuren: zo voorkom je dat het toilet of de kast een muffe geur krijgen omdat ze zo ook gelucht worden. Niet vergeten ze weer dicht te doen als je de caravan na het seizoen weer ophaalt. 😉
Foto: TijsB
Grote schoonmaak voordat je naar de caravanstalling gaat
Sommige mensen vinden het overdreven om de caravan of camper schoon te maken voordat deze naar de caravanstalling gaat. Maar als je jezelf in het voorjaar wat werk wilt besparen kun je hem beter nu schoonmaken voordat hij de stalling in gaat dan over een half jaar. Met deze schoonmaak tips hou je jouw kampeervriend schoon en mooi.
7. Binnen afnemen: neem binnen alle oppervlakken, kastjes, de keuken en het sanitair af met een vochtige doek en een sopje met allesreiniger. Zo zorg je er voor dat er geen stof meer ligt en dat alle kruimels zijn verdwenen.
8/ Buiten poetsen: gedurende het kampeerseizoen gaat er viezigheid op de buitenkant van de caravan, camper of vouwwagen zitten. Het is het beste om dit zo snel mogelijk schoon te maken, maar doe het zeker voordat hij voor de winter naar de stalling gaat. Anders is het vuil in het voorjaar een stuk lastiger schoon te maken.
Bij de kampeerwinkel zijn speciale reinigingsmiddelen te verkrijgen. Wil je het jezelf makkelijk maken dan kun je bij sommige wasstraten ook met de caravan er doorheen rijden. Laat er dan meteen ook een waxlaag opspuiten zodat het vuil niet meer zo makkelijk hecht. Deze wasstraten zijn er niet heel veel van, maar misschien zit er één in de buurt van jouw caravanstalling?
9. Alles drogen: zorg ervoor dat alles goed droog is nadat je het hebt schoongemaakt voordat de caravan of camper de caravanstalling weer in gaat. Zo voorkom je dat de luchtvochtigheid hoog blijft terwijl hij in de stalling staat, en daarmee condens.
10. Caravanhoes?: Wil je voorkomen dat je in het voorjaar opnieuw flink moet poetsen, dan kan een caravanhoes een slimme zet zijn. We schreven eerder al waar je op moet letten als je een caravanhoes aan gaat schaffen.
Ruim de caravan uit voordat hij naar de stalling gaat
11. Alle eten er uit: haal al het eten uit de caravan, camper of vouwwagen als hij gaat overwinteren in de stalling. Laat je het er in liggen dan trekt dat ongedierte aan. Dan kampeer je straks niet meer alleen met jouw gezin maar met meerdere gezinnen.
12. Gasflessen er uit: bij de meeste caravanstallingen is het vanwege de verzekering niet toegestaan om de gasflessen in de caravan te laten staan. Haal deze er dus uit en berg ze thuis op of in de speciale ruimte van de stalling.
13. Plastic zakje om gasdrukregelaar: doe een plastic zakje om de gasdrukregelaar en doe daar weer een elastiekje om. Zo kan er geen stof of viezigheid in je gasslangen komen.
14. Haal de accu er uit: heeft je caravan een caravan mover? Haar dan de moveraccu en de huishoudaccu er uit gedurende de winter. Je kunt deze gedurende de winter aan de druppellader leggen of zelf één keer in de twee maanden ongeveer geheel opladen.
Zo blijft alles heel
Als de caravan of camper lang stil staat kan er hoe stom het ook klinkt door het stilstaan vanalles kapot gaan. Maar met een beetje onderhoud voordat hij de stalling in gaat kun je een hoop gemier voorkomen.
15. Talkpoeder: doe talkpoeder op deurrubbers en haal de ruitenwissers er bij de camper af. Het talkpoeder zorgt ervoor dat de rubbers niet uitdrogen.
16. Volle tank: zorg er bij een camper voor dat de dieseltank vol zit. Daarmee voorkom je dat er zich condens in de tank gaat vormen, wat weer voor veel andere narigheid kan zorgen.
17. Grafietpoeder in de sloten: spuit een beetje grafietpoeder in de sloten om te voorkomen dat de sloten straks erg stroef gaan of helemaal niet meer in beweging te krijgen zijn. Gebruik geen kruipolie of siliconenspray om dat dit de mechaniek van het slot kan aantasten.
18. Bandenspanning: zorg dat de bandenspanning goed is voordat de camper, caravan of vouwwagen naar de stalling gaat. De bandenspanning mag ongeveer één á twee bar boven de adviesdruk zijn. Je kunt dit makkelijk zelf thuis doen met een bandenspanningsmeter. Dat scheelt weer een rit langs het tankstation. Zo blijven je banden in goede vorm ook als er door het stil staan lucht uitloopt.
Laatste winterslaap check voor de stalling
19. Tanks leeg? Zijn alle tanks met schoon water, afvalwater en het chemische toilet leeg? Zorg dat er geen water meer in zit dat kan bevriezen. Ook het chemisch toilet moet natuurlijk leeg zijn want dat kan een behoorlijke stank achterlaten.
20. Leidingen leeg? Draai het kraantje open en laat deze helemaal leeg lopen zodat de leidingen echt leeg zijn en niet kunnen bevriezen in de caravanstalling.
21. Handrem eraf: in de stalling als je de caravan of camper voor maanden laat staan is het beter om de handrem niet te gebruiken. Ik heb me laten vertellen dat de remmen dan door viezigheid en roest vast kunnen komen te zitten. In de meeste stallingen heb je een vlakke ondergrond en kan hij gewoon zo blijven staan. Wil je toch meer zekerheid gebruik dan de gele kegs of draai de poten uit als dat is toegestaan.
22. Verzekering: Check je caravanverzekering. Niet alle stallingswijzen worden door iedere caravanverzekering gedekt. Staat je caravan bijvoorbeeld in het buitenland in de stalling of bij je thuis onder het afdak dan is dat niet altijd verzekerd. Een caravanverzekering vergelijken en opnieuw afsluiten kan altijd nog.
Klaar voor de stalling!
Heb je de hele lijst met 19 tips voor de caravanstalling afgewerkt dan is het tijd om voor de winter afscheid te nemen van jouw kampeervriend. Je caravan, camper of vouwwagen zal je missen, maar staat veilig en schoon in de stalling te wachten op een nieuw kampeerseizoen dat gaat komen.
1 Handig bij het leeg laten lopen van de leidingen: zet alle kranen open en zet de caravan aan de voorzijde flink omhoog dan loopt alle water uit de leidingen. 2 sommige movers zijn voorzien van een kleinere accu deze volledig laden en dan in de stalling zonder druppellader. Lees de handleiding van de mover. Succes!
Handig die tips van Kampeermeneer senior! 😉
over het gebruik van vochtvreters in de caravan tijdens de winterstalling;
wij gebruiken ze wel en plaatsen er 1 in de serviceruimte ter hoogte van het matras. Een mens zweet veel en dat wordt opgeslagen in het matras.
Hoe denkt kampeermeneer hierover?
Dat kan je denk ik het beste doen voor je hem dan binnen zet in een stalling. Een vochtvreter trekt altijd vocht aan, als je caravan niet hermetisch dicht zit trekt hij dus ook gewoon vocht van buiten de caravan aan. Zo haal je uiteindelijk meer vocht in je caravan dan je lief is. Die dingen werken m.i. een beetje averechts.
Eens met Ron, In de stalling zou ik geen vochtvreters gebruiken.
Beste Tjerk, na lezing van de mooie artikelen wil ik toch een opmerking plaatsen.
Bij veel tankstations kun je de gewenste banden spanning voor de caravan niet halen. De vul compressor gaat daar niet tot de gewenste druk van 3 of 4 Bar.
Als enthousiast toerfietser gebruik ik voor de banden van caravan en auto mijn goeie fietspomp met drukmeter; die gaat (voor mijn racefiets zelfs teveel) tot max 9 bar….
Die gaat dan ook altijd mee in de disselkast.
Handig inderdaad!
Zorg voor je banden tijdens de stalling
Naast dat ik mijn banden iets meer druk geeft tijdens de winterstalling, zet ik de banden op een paar triplex plaatjes.
Omdat de caravan op een betonnen ondergrond staat zou dit voorkomen dat er vocht wordt onttrokken uit het rubber van de band. Dit voorkomt dan weer snelle scheurvorming.
Daar was ik me niet bewust van maar dank voor je aanvullende tip!
Dan heb ik altijd mazzel gehad maar bij bandenboeren kun je daarvoor zeker wel terecht!
Beste Tjerk,
Wij vullen de banden van onze caravan (en auto) al jaren met stikstof. Nooit een probleem ervaren met te lage bandenspanning. Voor we weggaan op een lange reis even langs de ‘bandenboer’ om de boel te laten controleren. Bijvullen is meestal minimaal.
Water uit leidingen blazen met een stuk binnen fietsband met ventiel, deze op de waterkraan, wel open zetten, plaatsen en met fietspomp eruit blazen
Petr, deze tip is geniaal! Ik blaas altijd met m’n mond op de kraan al het water uit de leidingen, maar dat is een flinke klus. Dit gaat een hoop ademnood en hoofdpijn besparen, bedankt hiervoor!
Zijn er caravanners die hun banden met stikstof laten vullen?
Sorry Hans onvoldoende goed gelezen
Dank voor je tips! Wij beginnen net met caravans, maar laten hem dit komend jaar op 1 plek staan. Wat doe ik met de banden? Moeten die ergens op stan en zo ja, wat is het beste materiaal? Dank alvast en groet.
tips voor buitenstalling caravan?
Wij hebben sinds kort een 20 jaar oude caravan, en deze staat buiten gestald. Heb je daar ook tips voor?
Dag Yvonne, misschien is dit artikel over Caravanhoezen handig?
Vergeet ook niet de boiler leeg te laten lopen
Goeie!
Fietsband
Hallo,
Hoe plaats ik het stuk fietsband dan op de kraan?
Fietsband op kraan
Hi Frank, ik haal de het deel met de “kleine gaatjes” van de kraan af. Daarna een open geknipte fietband aan 1 zijde dicht maken en de andere zijde “vochtig” over de kraan schuiven,
Kost wel even wat inspanning en hou de band goed vast op de kraan, anders schiet deze er weer vanaf.
Daarna fietsband op druk brengen en in 1 keer de kraan open doen.
Dank voor je tip Tom en de uitleg. Kan best handig zijn.
Voortent?
Wat doe je met de voortent en luifel? Blijft deze in de caravan?