Voor mijn gevoel zijn bolderkarren een tijdje uit de mode geweest, maar de laatste jaren zie ik ze weer steeds vaker in het bos, op het strand en op de camping. Zelf weet ik namelijk nog dat ik als klein jochie er ontzettend van genoot als mijn vader mij door het bos trok. Misschien dat dat ook de reden was dat ik als trotse vader er meteen ook één wilde hebben. Een opvouwbare bolderkar natuurlijk, want dat is makkelijk. Maar inmiddels zijn we al bij de derde bolderkar en dit is de eerste die mag blijven.
Een bolderwagen is eigenlijk niet voor kinderen
Ik kocht onze Redwood bolderwagen als trotse vader vooral voor het pleziertje van onze kinderen. Nou ja, ook omdat ik het zelf gewoon leuk vind om die lachende gezichtjes zo te mogen trekken en af en toe af te zijn van het gezeur van ‘is het nog ver?’ tijdens een wandeling.
Toch zijn bolderwagens officieel niet geschikt om als vervoersmiddel voor kinderen te gebruiken volgens de meeste fabrikanten, omdat ze er snel uit kunnen vallen. Dat is echter één van de redenen waarom ik onze Redwood bolderwagen zo fijn vind. De opstaande rand is namelijk bijna 40 cm hoog. Dat is 10 tot 15 cm meer dan bij de meeste bolderkarren waardoor de kinderen vooral als ze nog klein zijn, minder makkelijk eruit duvelen.
Er kan extra veel in deze bolderkar, en dat is handig op de camping
De maten van de bak van de bolderkar zijn ongeveer 93 x 50 x 38 cm (l x b x h). Dat is niet alleen hoger maar ook langer dan de meeste bolderwagens. Er kan erg veel in. Vooral als we met de tent kamperen en met de auto niet het veld op mogen is dat erg handig. Met deze bolderkar hebben we in twee keer lopen onze hele kofferbak met kampeerspullen leeg. Ook als we naar het strand gaan, kun je hierdoor veel meenemen en passen er naast de strandspullen nog één of twee kinderen in.
Deze bolderkar kan tegen een stootje
De mooiste bolderkarren vind ik die houten versies, maar die krengen zijn zo zwaar dat ze op een zachte ondergrond niet te trekken zijn. Onze Redwood opvouwbare bolderkar weegt ruim 11 kilo. Dat is redelijk licht. Hij is echter wel echt sterk en robuust. Dat merk je vooral aan de gebruikte buizen, deze zijn net een slag zwaarder en dikker dan onze vorige Kruitvat- en Gamma-kar.
Onze vorige bolderkarren waren van Kruitvat en Gamma, deze waren ook beiden opvouwbaar, maar waren een stuk minder sterk. Als daar twee kinderen in zaten van samen nog geen 40 kilo, begon hij door te buigen. Onze Redwood bolderwagen kan tot 100 kg dragen, maar daar kom ik nooit aan en dus buigt hij ook niet door. Ik kan me zelfs voorstellen dat als onze zoon straks zijn eerste folderwijk krijgt, hij ook deze bolderkar meeneemt.
Perfect voor bos, strand en camping door de harde wielen
Je hebt bolderkarren met luchtbanden en bolderkarren met kunststof wielen. Beide hebben hun voor- en nadelen. Onze Redwood bolderwagen heeft kunststof wielen die ongeveer 9 cm breed zijn. Voordeel hiervan is dat het op zachte ondergronden zoals zand op het strand, paden in het bos of het gras op de camping, fijn rijdt. Zelfs in het mulle zand rijdt hij, als hij niet te zwaar beladen is, prima. Veel andere bolderkarren hebben juist smalle banden en dat gaat op het strand niet zo lekker. Bijkomend voordeel van de kunststof-wielen is dat ze niet lek kunnen.
Nadeel van deze banden is dat het minder fijn rijdt op harde ondergronden zoals de stoep. De kunststof banden lopen dan prima, maar maken wel veel lawaai.
Een opvouwbare bolderwagen, is dat makkelijk?
De meeste bolderkarren, buiten die mooie, maar zware houten bolderwagens, zijn tegenwoordig opvouwbaar. Persoonlijk weet ik inmiddels niet beter, maar handig blijft het wel. Het grootste deel van het jaar gebruik je hem immers niet en dan kun je hem ingeklapt in de hoek van de schuur zetten of achter in de achterbak van je auto laten liggen, just in case. Onze bolderwagen meet opgevouwen 25 x 20 x 82 cm (l x b x h) en staat meestal rechtop in de hoek van de schuur.
Hoe makkelijk of moeilijk gaat dat opvouwen bij de Redwood bolderkar?
Ken je die opvouwbare kinderbedjes met zo’n lus midden in het matras die je naar beneden moet drukken om het bedje uit te klappen? Op diezelfde manier klap je de Redwood bolderwagen uit. Het is de eerste keer, net als bij het babybedje, even zoeken, maar daarna klap je hem in 30 seconden in en uit. Je legt de bodem erin die in de opberghoes zit en hij is klaar voor gebruik. Ook de trekstang vouw je op in twee delen en kun je met een schuifsysteem weer tot één stang maken.
Opvouwen gaat net zo makkelijk. Er zit ook een opberghoes bij die ervoor zorgt dat de bolderwagen ingeklapt blijft. De hoes past precies en het is soms een beetje wringen om die er weer omheen te krijgen. Je moet sowieso de inlegbare en opvouwbare bodem als laatste in het vak van de hoes doen, anders past het niet.
Beoordeling
-
Algemeen
8.0
-
Gebruiksgemak
7.5
-
Kwaliteit
8.0
-
Extra's
7.0
Pluspunten
+ Zeer robuust
+ Grote ruime bak met hoge rand
+ Tot 100 kg te beladen
+ Makkelijk in– en uitvouwbaar
+ Goed voor bos, gras en strand
+ Geen lekke banden
+ Klem voor trekstang
Minpunten
– Geen rem
– Geluid op stoep
– Opberghoes past maar net
Waarom deze bolderwagen wel mag blijven
We hebben de Redwood bolderkar nu al een tijdje en hij mag blijven. Hij is gewoon een stuk sterker en robuuster dan de voorgangers van Kruitvat en Gamma en kan tot 100 kilo dragen. Het invouwen en uitvouwen gaat echt makkelijk als je weet hoe het moet. Ingevouwen neemt hij weinig ruimte in in de schuur of achterbak van de auto. Door de harde brede wielen rijdt hij erg fijn op zachte ondergronden zoals in het bos, op het strand en de camping en dat is waar wij de bolderwagen het meest gebruiken. Rijd je met de bolderwagen vooral door de stad en dus over het trottoir, dan maken de kunststof wielen wat te veel lawaai en zou ik voor een exemplaar met luchtbanden kiezen.
reageer