Veilig een auto inpakken voor de vakantie. Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan en ben je elke keer gewoon blij als de auto ingepakt is en alles er weer in past. Ik pakte de auto ook altijd propvol en was trots dat we in onze auto, toen nog een kleine Atos, alles mee konden nemen. Totdat ik een paar maanden geleden een schokkende video zag. Deze video zorgt ervoor dat ik sindsdien de auto anders inpak en met deze tips kun jij ook de auto veilig inpakken om te gaan kamperen.
Veilig een auto inpakken? Ik deed maar wat
Een paar maanden geleden zette ik bovenstaande foto van onze ingepakte auto bij een blog over onze kampeervakantie op Texel. Door alle spullen kon je haast niet zien dat er ook een kind in zit. Daar kwamen veel reacties op. ‘Dit is ontzettend gevaarlijk!’, ‘Weet je wel wat er bij een noodstop gebeurd?’
Ik schrok hiervan want ik had er gewoon nog nooit over het veilig inpakken van de auto nagedacht. Maar sinds ik onderstaande film van de ADAC, de Duitse ANWB, gezien heb, pak ik de auto nooit meer hetzelfde in.
Tip 1. Koop een grote auto, dan is de auto inpakken makkelijk
Dit is natuurlijk een inkopper, maar een auto met een grote kofferbak pakt makkelijker in. Wij hebben bij de keuze voor een nieuwe auto rekening gehouden met onze vakantiewensen. Tja, je bent natuurlijk een Kampeermeneer of niet!
Onze Citroën Berlingo heeft een enorme kofferbak. De kofferbak is ook erg rechttoe rechtaan waardoor het makkelijk inpakken is. De tent en een stapel kratten passen makkelijk naast elkaar. Niet iedere kofferbak is zo. Soms heb je vreemde hobbels die het praktisch inpakken van de auto lastig maken.
Tip 2. Auto inpakken, maak hem bodemzwaar
Als je de auto inpakt, zorg er dan voor dat je de zware items onderin de kofferbak legt. Het liefst zet je bij het inpakken van de auto deze items zo dicht mogelijk tegen de rugleuning van de achterbank aan. Zo kunnen zware spullen zoals koffers, de gasfles of kratten met kleding niet naar voren schieten als je een noodstop maakt. De achterbank werkt zo als een barrière.
Daarnaast zorgt dit er voor dat het zwaartepunt van je auto lager komt te liggen waardoor hij betere wegligging heeft. Ook zal hij minder heftig reageren in het geval van een ongeluk.
Tip 3. Auto inpakken? Laat veel thuis!
Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar hoe minder je meeneemt, hoe makkelijker het inpakken van de auto is. Als je de helft van de kleren meeneemt en tussendoor een was doet of met het bord op schoot eet en ook nog de tafel thuis laat, scheelt dat aanzienlijk veel ruimte. Een auto inpakken is dus ook vooraf keuzes maken.
Ga je een auto inpakken stop kleding dan niet in koffers, maar in deze handige duffeltassen. Sporttassen zijn makkelijker te vormen en nog op hun plek te duwen. Ze schuiven ook minder makkelijk dan zo’n harde koffer. Probeer als het even kan zo in te pakken dat de hoedenplank nog dicht kan.
Tip 4. Gebruik bij het inpakken van de auto een bagagenet
Niet iedereen lukt het om alles in de auto in te pakken zodat de hoedenplank nog dicht kan. Vooral als je met de tent op vakantie gaat, is dat een uitdaging. Dus gaat de hoedenplank er af en is het stapelen geblazen. Juist een auto inpakken op deze manier is gevaarlijk. Alles wat boven de rugleuning van de achterbank uitkomt is in het geval van een noodstop een projectiel dat door de auto heen kan vliegen. Daarom gebruiken wij in onze nieuwe auto een bagagenet.
Een bagagenet, of hondentralie is er al vanaf €25,- en zorgt ervoor dat items niet door de auto heen vliegen. Als je een bagagenet gebruikt, kun je bij het inpakken van de auto dus wel tot het plafond stapelen. Zorg er ook bij een bagagenet voor dat de bovenste items de lichtste zijn.
Tip 5. Auto inpakken: Maak de dakkoffer niet te zwaar!
Als je een bagagenet niets vindt omdat je ook nog een beetje overzicht wilt, is een kar of dakkoffer misschien een alternatief. Karren ben ik persoonlijk geen groot fan van, of het moet om vouwwagens gaan. Ze zijn weliswaar makkelijk in te pakken en geven veel ruimte, maar vertragen de reis vaak behoorlijk. Daarom zou ik dan zelf voor een dakkoffer kiezen.
De ANWB testte onlangs een aantal dakkoffers waarbij de Harpo Traxer 6.6 als beste koop uit de test kwam en de Thule Motion XL als beste werd getest. Een auto inpakken is dan een stuk makkelijker want er is meer ruimte.
Belangrijk bij het beladen van een dakkoffer is dat je deze weer niet te zwaar maakt. Het maximum gewicht staat vaak op de koffer vermeld. Dus vul de koffer vooral met lichte, volumineuze kampeerspullen. Zo zorg je dat het zwaartepunt laag blijft te liggen. Hoewel het met inpakken handiger is als de dakkoffer aan één kant van de auto zit, is plaatsing in het midden veiliger. Dat heeft wederom met dat zwaartepunt te maken.
Tip 6. Auto inpakken: Niets op de achterbank!
Inmiddels nemen onze kinderen de achterbank in, maar in het verleden bouwden we die ook helemaal vol. Slaapzakken, reis toilettassen, koelbox, alles slingerde er rond. Niet doen! Alles wat los op de achterbank ligt kan bij een ongeluk losschieten en door de auto heen vliegen.
Omdat onze kinderen nog klein zijn kunnen wij wel de voetenruimte voor de achterbank gebruiken bij het inpakken. Achter de passagiersstoel komt een krat te staan met eten voor onderweg en aan de andere kant achter de bestuurder de koelbox. Deze zitten ingeklemd tussen de stoelen en achterbank en kunnen dus geen kant op omdat ik deze ook met spanbanden vast zet.
Tip 7. Doe een bandentest na het inpakken van de auto
Ga je een auto inpakken en zwaar beladen test dan ook de bandenspanning. Eerste stop nadat wij van huis zijn vertrokken is voor ons altijd het benzinestation. Dan testen we de bandenspanning en vullen deze eventueel bij.
Nog beter is het om de bandenspanning thuis te meten omdat de banden dan nog niet warm zijn en de meting nauwkeuriger is. Je kunt dit thuis makkelijk doen met een bandenspanningsmeter. Test deze altijd met een vol beladen auto en pas hem dan aan. Dat scheelt in de wegligging én in het benzinegebruik.
Bonustip auto inpakken: Maak een foto
Wij pakken de auto nu dus echt anders in, want de veiligheid van mijn gezin gaat toch echt voor alles. Een auto inpakken is dus best even een klusje, maar met deze tips ga je in ieder geval veilig op pad. Als laatste wil ik je nog één bonustip geven. Maak nadat je de auto hebt ingepakt een foto met je mobiel. Een auto inpakken is thuis immers vaak makkelijker dan wanneer je al aan het kamperen bent. Zo weet je ook op de terugweg nog hoe je alle kampeerspullen weer in de auto krijgt! En dan nog één belangrijke tip die het veilig houdt: Zorg dat je uitgerust veilig vertrekt.
Veiligheid voor alles! Vind het goed dat je de veiligheidsmaatregelen goed aangeeft, want denk dat veel mensen nooit over een bagagenet hebben nagedacht, maar bij een botsing kan het inderdaad gevaarlijk zijn als er voorwerpen los liggen.
Helemaal mee eens maar dan moet je dat eerst wel weten.
Volgens mij gaat het vaak niet om het gewicht wat de dakkoffer aan kan, maar juist wat je maximale dakbelasting van je auto is! Had een auto die maar 60 kg aan dakbelasting kon hebben. Dan ben je met je dakkoffer snel klaar. 2 kg aan dakdragers en dakkoffer van 17 kg, dan heb je nog maar 41 kg over om te beladen. Vaak word er ook over het hoofd gezien dat je ook een maximale asbelasting heb. Hierdoor word een auto vaak compleet verkeerd beladen.
Bagagebox
Een goed door dacht verhaal.Zeker als het gaat over de div hulp bagage middelen zoals dakkoffer of aanhangwagen,maar er is nog een mogelijkheid gehuurd of tekoop en dat is de bagagebox.Deze is simpel op de trekhaak te plaatsen (als een fietsendrager) laag zwaartepunt en geen last van veranderende aerodynamica omdat de box achter de auto op de trekhaak bevestigd is.Er zijn verschillende uit voeringen qa inhoud.
Dank voor de Aanvulling, dat is een goede tip