Een kind dat niet slaapt op de camping kan je vakantie een stuk minder relaxed maken. Ik herinner mij nog avonden dat we gefrustreerd en niet meer zo blij voor de tent zaten te wachten totdat de oogjes dicht gingen. In de afgelopen 12 jaar hebben we veel geprobeerd om onze kinderen op vakantie te laten slapen als thuis. Met deze tips gaat het slapen van jouw baby, peuter, kleuter of kind op de camping vast een stuk makkelijker.
1. Probeer thuis je campingbedje, slaapmat of slaaptent uit
Vooral bij baby’s en peuters, maar ook bij wat oudere kinderen helpt het ontzettend als ze al een beetje gewend zijn aan waar ze op slapen. In onze blog over slaapmatten, slaaptenten en campingbedjes voor je kind op de camping leggen we al uit dat er best wat verschillende mogelijkheden zijn. Onze ervaring is dat ieder kind anders is. Onze dochter sliep bijvoorbeeld heel slecht in een Deryan slaaptentje, terwijl haar broer dat juist erg fijn vond.
Probeer dus voordat je met kinderen gaat kamperen ze eerst thuis of bij opa en oma een paar keer in hun ‘campingbed’ te laten slapen. Dan weet je of slapen überhaupt lukt en kan je kind alvast wennen aan zijn of haar nieuwe bedje.
2. Neem baby’s lievelingslakens mee
Hoe meer er vertrouwd is aan de omgeving waar ze in slapen, hoe makkelijker je kind op de camping in slaap valt. Geur is voor baby’s een belangrijke manier om te weten of ze veilig zijn. Daarom is het goed om de dekentjes en het onderlaken van thuis mee te nemen naar de camping of om ze te laten slapen in de vertrouwde kinderwagenbak. Die geur kennen ze namelijk al als bekend en veilig. Veiligheid heeft bij slapende baby’s op de camping sowieso aandacht nodig.
Maar laat ook oudere kinderen thuis al eens in hun eigen bed in hun kinderslaapzak slapen. Vinden ze supercool, maar zo krijgt ook deze al een beetje een bekende geur. Slapen wordt op vakantie zo een stukje makkelijker.
3. Maak het donker
Thuis doe je de gordijnen ook dicht. In een caravan of camper is dit makkelijk na te bootsen, vergeet het daklicht niet. In een tent is dat soms lastiger omdat deze juist overdag en tijdens zomeravonden erg licht is. Hier zijn echter een paar oplossingen voor om je kind toch te laten slapen:
- Donkere (hand)doek: Als je deze over het campingbedje legt lijkt het al meer op thuis.
- Slaaptentje: Een slaaptentje van bijvoorbeeld Decathlon of Deryan sluit helemaal om je kind heen en maakt het donker. Daarmee is het meteen duidelijk dat het slaaptijd is.
- Donkere slaapcabine: Veel nieuwere tenten hebben tegenwoordig ‘Fresh&Black’ of ‘Blackout’ slaapcabines. Deze zijn veel donkerder dan de gewone binnententen. Mocht je tent dat niet hebben, dan kun je ook nog altijd overwegen je slaapcabine te verven zoals wij bij onze Holtkamper Cocoon deden. Onze dochter sliep hierdoor echt veel sneller in.
4. Lekker warm maken
Slapen doe je alleen als je het lekker warm hebt. Dus neem een winterslaapzak mee, ook in de zomer kan het ‘s nachts koud zijn voor je kleintje. Extra dekentjes en een extra isolatiemat voor onder het matrasje van het campingbedje of onder de Deryan zijn ook een aanrader.
5. Laat je kind in koelte slapen op de camping
Vooral in de zomer is het voor je kind of baby lastig slapen op de camping door de hitte. Probeer daarom voor zo veel mogelijk verkoeling te zorgen.
- Kampeerplaats: Kies een campingplek met schaduw vanaf de middag.
- Schaduw: Slaapt je baby of peuter nog overdag? Zet dan het campingbedje of de Deryan in de middag buiten de tent, caravan of camper in de schaduw van struiken of bomen. Zijn die er niet, dan kun je een tarp gebruiken.
- Kleding: Laat ze lekker in hun luier slapen en met dunne of geen dekentjes.
- Ventilator: Je kunt ook voor een tent-ventilator kiezen of airco in je caravan of camper, maar wees je er wel bewust van dat die geluid maken, wat je kind en de andere campinggasten wakker kan houden.
6. Kies je campingplek zorgvuldig
Lawaai is vaak ook een boosdoener van niet kunnen slapen op de camping. Het geluid van afwassen bij het toiletgebouw, gegier uit de speeltuin of de tunes van de kinderdisco kunnen het slapen voor je kind of baby lastig maken.
Kies dus liever een plek op 70 meter van de speeltuin en het toiletgebouw dan er direct naast. Dan heb je wel de lusten maar niet de lasten. Heb je alleen een baby dan is het ook het overwegen waard om juist niet op het kinderveld te gaan staan.
7. Tja, de bedtijd
Bedtijd op vakantie is altijd een dingetje. Je bent zelf uit je ritme, je kinderen zijn nog zo lekker aan het spelen en dan gaan ze toch later naar bed. Volgens een peiling van het Jeugdjournaal gaan kinderen op vakantie gemiddeld 1,5 uur later naar bed. Volgens slaapexperts is dat niet altijd een goed idee en zou je onderscheid moeten maken tussen kinderen onder en boven de 6 jaar. Tips die zij geven:
- Rituelen: Daar is ie weer. Alles wat bekend is, is vertrouwd en daardoor kun je dus ontspannener en lekkerder slapen. Hou dus de douche-, voorlees- en pyjamarituelen zo veel mogelijk gelijk aan thuis.
- Onder de 6 jaar: Voor baby’s, peuters en kleuters geldt: hou gewoon het ritme en de tijden van thuis aan. Dan slapen ze het beste. Dat is ook onze eigen ervaring. Een avond laat uit eten met onze kleuter was ontzettend gezellig, maar hij was daarna twee dagen uit zijn ritme en niet te genieten.
- Boven de 6-8 jaar: Tussen de 6 en de 8 jaar leren kinderen volgens de slaapexperts om gemiste slaap te compenseren en uit te slapen. Hierdoor kun je vanaf die leeftijd kinderen wat langer laten opblijven op vakantie. Blijf daarbij kijken naar je kind. Compenseert hij de slaap door uit te slapen dan kan dat prima. Lukt dat nog niet, dan is hij nog niet aan opblijven toe.
- Op- / Afbouwen: Zowel aan het begin als het einde van de vakantie geldt volgens de slaapexperts dat langzaam opbouwen én afbouwen voordat ze weer naar school gaan, de key is. Dus niet meteen van 20:00 naar 22:00, maar in stapjes van een half uur per twee dagen bijvoorbeeld.
8. En met meerdere kinderen dan?
Samen in een (slaap)tent is natuurlijk supergezellig, maar als je kinderen qua leeftijd en bedtijd dicht bij elkaar zitten, is het door het lawaai en het keten van de ander lastig inslapen. Een vis-à-vis tent of een tent met aparte slaapcabines is een goede optie. Een andere oplossing is om verschillende bedtijden te hanteren, zodat het ene kind al slaapt als het andere kind zijn nest in kruipt.
9. De dag afbouwen
Hij klinkt als een inkoppertje, maar op de camping is het afbouwen van de dag vaak lastiger dan thuis. Op de camping is voor kinderen ook zoveel leuks te beleven. Vooral voor kinderen tot een jaar of 8 zorgt het rustig afbouwen van de dag ervoor dat ze makkelijker inslapen.
Wij kiezen er dan dus vaak voor om na het avondeten geen tikkertje meer te spelen of de speeltuin nog eens op zijn kop te zetten, maar nog even een spelletje te doen, te kleuren of een boekje te lezen. Dan komen ze alvast in de relaxmodus.
10. Bereid je mentaal voor en heb geduld
Misschien wel de belangrijkste tip. Bereid je er gewoon, maar op voor dat de eerste twee of drie nachten op de camping wennen zijn voor je kind of baby. Het zal gewoon wat langer duren en als je zelf daar relaxed onder blijft, straal je dat ook uit. Daardoor zal je kind dat overnemen en heerlijk gaan slapen op de camping.
reageer