Wanneer ik ga kamperen, probeer ik zo slim mogelijk te pakken en geen onnodige kleding mee te nemen, zeker wanneer ik een trektocht maak. Wanneer ik langer dan een weekend weg ga, betekent dit dat ik – een deel van – mijn kleding tijdens mijn kampeeravontuur moet wassen. En daarbij loop ik nog wel eens tegen een probleem aan. Maar voor dat probleem blijkt een oplossing te bestaan…
Grote wasjes, stop ze in de wasmachine
Veel campings bieden tegenwoordig de mogelijkheid om gebruik te maken van een wasmachine en droger. Een voorziening die ik alleen maar kan toejuichen, want oh wat zijn ze fijn wanneer je een flinke voorraad kleding of beddengoed wilt wassen. Ik herinner me nog maar al te goed hoe ik als kind ooit het hele beddengoed van mijn broertje onder spuugde – ja, ik wist wel hoe ik moest mikken – en mijn ouders absoluut gered zouden zijn met een nachtelijke was- en droogsessie.
Kleine wasjes…, wat doen we daar eigenlijk mee?
Maar wanneer ik op mijn trektocht enkel een T-shirt, een paar sokken en drie onderbroeken wil wassen, is het aanzetten van een wasmachine mij toch wat veel van het goede. Dit varkentje kan ik eenvoudig even met de hand wassen. De grote vraag op veel campings is echter: waar?
Vaak zie ik op campings afwasplekken en groentespoelplekken, maar zelden kom ik een textielwasplek tegen. Nu zul je denken: nou dan gebruik je toch gewoon een van de eerder genoemde plekken. Een wasbak is een wasbak toch? Nou, niet zelden zijn eerstgenoemde plekken voorzien van een bordje dat verbiedt om daar kleding te wassen. Logisch, het idee dat ik mijn groentes was in de bak waar jij net nog je zweetsokken stond uit te spoelen spreekt mij ook niet direct aan. Maar ja, die zweetsokken moeten wel schoon…
De zeldzame keer dat ik een wasbak voor textiel vond, zat er geen stop in, wat ik dan weer ontzettend jammer van dat stromende water vind. Een emmer tover ik doorgaans niet uit mijn backpack. Hooguit een opvouwbare variant, die dan weer niet stevig genoeg is om even flink in te staan schrobben.
Scrubba 'Wash Bag' waszak, groen, één maat
€51,50 Op voorraad
Specificaties
- Vederlicht en compact: dankzij het gewicht van minder dan 145 g is de compacte outdoorwastas de kleinste "wasmachine" ter wereld. Als je hem niet gebruikt, kan de campingwastas ruimtebesparend tot portemonnee-formaat worden opgevouwen.
- Onderweg wassen was nog nooit zo eenvoudig: onze mobiele wastas beschikt in de verbeterde 2018/2019 versie over een draaiventiel voor nog eenvoudiger wassen en een flexibele wasplank voor het wassen van de was.
- Ruimte en geld besparen: dankzij onze wastas wasmachine bespaar je dure bagagekosten of de ritten naar de wassalon. Pak alleen de essentie in en gebruik de mini-reiswasmachinetas voor eenvoudig wassen.
- Schone reis kleding binnen enkele seconden – je hebt geen kleingeld of stroom nodig om de reiswastas te gebruiken. Gewoon vullen, sluiten, ontluchten en de kleding 30 seconden tot 3 minuten lang in de wastas wrijven.
- Ook ideaal als droge tas: dankzij de Drybag wastas kun je je natte kleding transporteren of tegen water beschermen, de perfecte mini-wasmachine, voor kamperen, wandelen, backpacking en nog veel meer.
Creatief wassen dan maar
Gelukkig kom je met een beetje creativiteit vaak een heel eind. Bij gebrek aan een stop prop ik een wollen sok op het gootsteenputje. Mijn ondergoed kan, wanneer er geen tijdslimiet is, prima even mee de douche in en een enkele keer sneak ik toch even langs de afwasplek. Maar echt fijn voelt dit laatste niet.
Wassen tijdens een wildernistrektocht
Bij een trektocht door de wildernis wordt het nog lastiger. Een van de belangrijkste regels in de wildernis is namelijk dat je geen sporen achterlaat. Dit houdt ook in dat je het natuurwater niet vervuilt. Zeep is erg vervuilend voor natuurwater, daarom maak je, wanneer je absoluut moet wassen in natuurwater, het beste gebruik van biologisch afbreekbare zeep.
Het zou natuurlijk nog beter zijn wanneer je je kleding niet direct in het water hoeft te wassen en te spoelen. Dat geeft je de mogelijkheid om het vuile water inclusief de biologisch afbreekbare zeep verderop weg te gooien, zodat de aarde het kan filteren voordat het terug in het oppervlaktewater belandt. Maar ja, hoe doe je dat, zo midden in de wildernis?
De Scrubba
Een paar maanden geleden zag ik een hilarische advertentie van een waszak die dit probleem voor eens en altijd beloofde op te lossen: de Scrubba. De Scrubba is een waterdichte zak met aan de binnenkant een flexibel wasbord. Je begrijpt dat ik niet kon wachten om uit te testen of deze waszak zijn beloftes waarmaakt.
De Scrubba bestaat inmiddels in meerdere varianten. Ga je graag voor de allerlichtste optie, kies dan de Scrubba wash bag mini. Deze weegt slechts 70 gram. Daar staat tegenover dat je wel iets vaker moet schrobben. De mini heeft een capaciteit van één T-shirt of een paar sokken en een onderbroek. Ik testte de middelste variant, de Scrubba wash bag. Deze zak weegt slechts 142 gram en is klein op te vouwen, waardoor hij prima mee te nemen is op welk kampeeravontuur dan ook. In deze variant zou ik tot twee T-shirts, twee paar sokken en twee onderbroeken tegelijk moeten kunnen wassen. De Scrubba Stealth Pack tot slot weegt 245 gram en wast met jouw hulp drie T-shirts, drie paar sokken en drie onderbroeken tegelijk. Daarnaast is deze Stealth Pack voorzien van heel veel andere handige snufjes. Zo is hij bijvoorbeeld inzetbaar als waterdichte rugzak, buitendouche en compressiezak.
Model | Gewicht | Capaciteit |
Scrubba wash bag mini | 70 gram | 1 T-shirt of een paar sokken + een onderbroek |
Scrubba wash bag | 142 gram | 2 T-shirts + 2 paar sokken + 2 onderbroeken |
Scrubba Stealth Pack | 245 gram | 3 T-shirts + 3 paar sokken + 3 onderbroeken |
Het gebruik
Het gebruik van de Scrubba is eigenlijk heel eenvoudig:
- Je vult de Scrubba met was, zeep en water (afhankelijk van hoeveel was je hebt, vul je met water tot aan de eerste of de tweede streep).
- Rol je Scrubba als een waterdichte zak dicht.
- Open het ventiel en ontlucht de Scrubba.
- Schrob je was op het interne wasbord. Dit kan je gedurende een tijd van 30 seconden tot 3 minuten doen.
- Gooi het vieze water weg en spoel de was in de Scrubba nog eens na met fris water.
- Hang je was op en laat de Scrubba binnenstebuiten drogen.
Kind kan de was doen, toch?
Mijn bevindingen
Klinkt allemaal heel handig, maar werkt het ook echt? Ik heb de Scrubba nu op twee verschillende kampeeravonturen meegenomen en moet vaststellen dat de Scrubba inderdaad werkt. Ik vind het een uitkomst om mijn was mee te kunnen nemen naar een plek waar ik rustig kan staan of zitten schrobben. Daarnaast is het wasbord een absolute uitkomst, veel prettiger om je was echt goed schoon te krijgen dan gewoon met de hand je kleding schoon wrijven. Ik zorg er bij het wassen wel voor dat ik de extra vieze stukken van mijn kleding goed op het wasbord leg en heb tot nog toe altijd braaf drie minuten geschrobd. Ik ga namelijk graag voor zekerheid.
Een draagbare wasmachine zonder centrifuge
Wel raad ik je aan om het bij het aanbevolen aantal kledingstukken te houden. En tuurlijk kun je daar creatief mee zijn. In plaats van twee T-shirts kan je er best nog drie onderbroeken bij gooien als je juist je ondergoed wilt wassen, als het maar enigszins inwisselbaar is.
Ook het spoelen gaat met de Scrubba heel gemakkelijk. Je gooit het vieze zeepwater uit de Scrubba en vult hem met schoon water. Vervolgens kun je de zak met vers water heerlijk schudden, waardoor je zeker weet dat je was goed gespoeld is. Het is zowaar een echte draagbare wasmachine.
Het enige wat ten opzichte van de minder draagbare wasmachine bij de Scrubba ontbreekt, is de centrifuge. In het stappenplan van Scrubba wordt het niet genoemd, maar ik raad je toch aan om je was even goed uit te wringen alvorens je die ophangt ;-).
Overige handigheidjes
Ook de standaard Scrubba is multi inzetbaar. Het feit dat het water tijdens het wassen in de zak blijft, betekent ook dat er geen water van buiten in de zak komt. Wanneer hij niet als wasmachine dient, kan je deze Scrubba dus prima als waterdichte zak gebruiken voor zaken die tijdens je hike niet nat mogen worden. Hierbij kun je denken aan je kleding, maar ook aan elektronica. Verder kun je de Scrubba natuurlijk ook gebruiken voor je natte was, zonder dat de overige inhoud van je tas ook nat wordt. En tot slot: de Scrubba kan dienen als opvouwbare emmer / wateropslag.
Beoordeling
-
Kwaliteit:
9.0
-
Gebruiksgemak
10.0
-
Gewicht:
10.0
De Scrubba: ik ga niet meer op trektocht zonder
Ik vind de Scrubba een absolute uitkomst voor de avontuurlijke kampeerder. Wanneer je niet de ruimte hebt om zelf een emmer mee te nemen en geen gebruik kunt of wilt maken van een wasmachine, is de Scrubba er voor jou. De Scrubba maakt goed schoon, is niet zwaar en neemt weinig ruimte in. Daarnaast is het een absolute pre dat de Scrubba de wildernisfanaten helpt om hun was buiten het natuurwater te wassen en het vieze zeepwater op veilige afstand daarvan te lozen. Jullie merken het al: ik ben heel erg enthousiast.
reageer