Test: 5 waterzakken voor wandelaars | Dit is de beste!

d93e1e3b7cb28f39c1de73173e335410?s=55&d=mm&r=g Laura Voor een lange wandeling was ik op zoek naar een drinksysteem of waterzak. Om erachter te komen welke waterzak het fijnste werkt, heb ik er meerdere getest. Het fijne van een waterzak bij het wandelen is dat je hem dicht op je rug draagt waardoor hij minder weegt en je je armen en heupen vrij hebt tijdens het wandelen. Maar welke is nu echt fijn? Ik deed de waterzakkentest!

Wanneer gebruik je een waterzak?

Sport je regelmatig voor langere tijd of ben je vaak druk met outdoor activiteiten? Dan heb je vocht nodig. Je wil niet iets vast moeten houden in je hand en regelmatig moeten stoppen om te drinken. Maak kennis met je nieuwe beste vriend: de waterzak!

Deze handige metgezel houdt je gehydrateerd zonder dat je hoeft te vertragen of je ritme te onderbreken. Daarom kan een drinksysteem in de vorm van een waterzak de oplossing zijn. Met een waterzak heb je altijd voldoende water bij je. Misschien wel het allerbelangrijkste: een waterzak heeft een zuigmond waardoor je niet morst tijdens het sporten en drinken.

Hoe zijn de waterzakken getest?

Ter voorbereiding op de Vierdaagse en de Dutch Mountain Trail heb ik heel wat kilometers in de benen. Tijdens die testruns nam ik telkens een andere waterzak mee. Zo heb ik de waterzakken getest op inhoud, vulgemak, gebruiksgemak, kwaliteit en soort drinktuit. De drinksystemen bleken vooral qua kwaliteit en gebruiksgemak nogal van elkaar te verschillen. 

Waterzak in rugzak of drinkrugzak?

Ga je een waterzak gebruiken in plaats van bidons of drinkflessen, dan heb je twee keuzes:

Waterzak in rugzak: Deze waterzakken plaats je in een rugzak geschikt voor  waterzakken. De rugzak moet dus een vak hebben voor de waterzak en een doorvoer voor de slang. Het voordeel hiervan is dat je de rugzak ook zonder waterreservoir kunt gebruiken en het vak bijvoorbeeld als laptopvak kunt laten dienen. 

Drinkrugzak: Dit zijn drinksystemen die geïntegreerd zijn in een rugzak. Je kunt deze dus alleen als drinkrugzak gebruiken, maar deze rugzakken zijn vaak wel meer ergonomisch gevormd en lichter van gewicht, maar hebben minder opbergruimte. Om het verschil te testen heb ik ook de CamelBak HydroBak 1,5L in de test meegenomen. 

Losse waterzak of drinkrugzak?

Beide watersystemen hebben voordelen. Ga ik op een lange hike van 15 kilometer of meer, dan heeft een losse waterzak mijn voorkeur. Naast water neem ik dan nog andere spullen mee zoals een EHBO-kit, snacks voor onderweg, regenkleding, droge sokken en soms zelfs een tweede paar schoenen.

Voor een korte wandeling tot 15 kilometer is een drinkrugzak extreem handig. Je hebt je handen vrij en nog een heel klein beetje ruimte over voor 1 snack en je huissleutel. Over het algemeen is een losse waterzak wat vaker in te zetten, omdat je deze desnoods nog in een heel klein rugzakje kan stoppen. Zo maak je eigenlijk heel eenvoudig je eigen drinkrugzak. Ik doe dit regelmatig met bijvoorbeeld deze wandelrugzak van 10 liter van Quechua.

Welke Waterzakken heb ik getest? 

CamelBak HydroBak LightCamelBak Fusion 2LRockrider waterzak 2LPlatypus Hoser 2LRevolutionRace Hydration bladder 2L
Gewicht360 gr. 144 gr. 105 gr. 100 gr. 120 gr.
Inhoud1.5 l. 2 l. 2 l.2 l. 2 l.
Ook beschikbaarn.v.t.2,3,6,10 l1,2, 3 l. 1, 1,8, 2, 3 L.n.v.t.
Lengte slang100 cm
Afmetingen35x23x15 cm35x30x4 cm37x18x4 cm40,5x15x3 cm 32x17x 3
BPA-vrijjajajajaja
Incl. rugzakjaneeoptioneelneenee
Check prijs
Check prijs
Check prijs
Check prijs
Check prijs
waterzakken, test, beste waterzak

Wat is de beste waterzak? 

Voordat ik de waterzakken en drinkrugzakken één voor één behandel eerst de angel er maar uithalen. Wat is de beste waterzak?  Voor mij is er één merk dat met kop en schouders boven de andere waterdrinksystemen uitsteekt. Dat is CamelBak.

CamelBak HydroBak LightCamelBak Fusion 2LRockrider waterzak 2LPlatypus Hoser 2LRevolutionRace Hydration bladder 2L
Vullen:✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪
Dinken: ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪
Gebruiksgemaak:✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪
Kwaliteit: ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪
Totaal:9,5105,582.5
Check prijs
Check prijs
Check prijs
Check prijs
Check prijs

Zelf kan ik niet zo goed kiezen tussen de Camelbak Fusion of de Camelbak HydroBak. De Fusion heeft een superhandige sluiting en drinkt heel fijn, maar de HydroBak komt met een handige rugzak, wat handig uitkomt. Qua kwaliteit hoef je in ieder geval niet te twijfelen wanneer je voor een CamelBak kiest. 

CamelBak Fusion 2L | Best getest!

Oordeel: ✪✪✪✪✪  10.0

Beoordeling
CamelBak Fusion 2L
Vullen:✪✪✪✪✪
Dinken: ✪✪✪✪✪
Gebruiksgemaak:✪✪✪✪✪
Kwaliteit: ✪✪✪✪✪
Totaal:10
Check prijs
Specificaties
CamelBak Fusion 2L
Gewicht144 gr.
Inhoud2 l.
Ook beschikbaar2,3,6,10 l
Lengte slang
Afmetingen35x30x4 cm
BPA-vrijja
Incl. rugzaknee
Check prijs

Ben je wel op zoek naar een betrouwbare waterzak, maar heb je geen behoefte aan een los rugzakje? Dan is de CamleBak Fusion van 2L ideaal. Het is de enige waterzak met een ritssluiting. Het klinkt misschien goedkoop en slecht doordacht, maar voor mijn gevoel is dat het juist niet. Naast dat het lekken voorkomt, is het ook eenvoudig in gebruik. Bijvullen was nog nooit zo makkelijk als met deze ritssluiting.

Ook dit drinktuitje van CamelBak heeft een on/off-sluiting, wat lekken voorkomt. Wanneer de sluiting erop zit, is drinken zelfs bijna onmogelijk, dus vergeten doe je het niet. Net als bij de andere CamelBaks is de waterstroom en het mondgevoel goed in orde.

Het enige wat je mist bij de CamelBak Fusion is een rugtas waar je ‘m in kunt doen en een afdekdopje voor het drinktuitje. Om toch voor extra stevigheid te zorgen heeft hij een rubberen rug. Dit voorkomt ook dat de waterzak omvalt bij het vullen. Bij het vullen van deze waterzak voor de Dutch Mountain Trail kreeg ik zelfs het compliment dat deze waterzak er wel heel professioneel uitziet. En zo voelt ie zeker in gebruik!

Meer info

Waar te koop?


Platypus Hoser 2L

Oordeel: ✪✪✪✪  8.0

9.0
Beoordeling
Specificaties
Platypus Hoser 2L
Gewicht100 gr.
Inhoud2 l.
Ook beschikbaar1, 1,8, 2, 3 L.
Lengte slang
Afmetingen40,5x15x3 cm
BPA-vrijja
Incl. rugzaknee
Check prijs

De Hoser waterzak van Platypus is een uitstekende keuze voor de outdoorliefhebber. Met een Platypus waterzak kies je voor kwaliteit en stevigheid. Dit voel je gelijk wanneer je de waterzak uit de verpakking haalt. Drinken door het siliconen drinktuitje voelt comfortabel aan.  Dit is de eerste waterzak gedurende mijn test waar ik blij van word.

Wanneer ik wil drinken, komt er eenvoudig water uit de drinktuit. Let er wel op dat het drinktuitje niet afsluitbaar is. Het vullen van de waterzak is een systeem dat ik nog niet eerder kende. Onderaan de waterzak zit een kleine draaidop, net zoals bij een flesje water. Wanneer je deze dop eraf draait, heb je de waterslang los in je hand. Bijvullen is dus ietwat onhandig bedacht van Platypus. Al met al is dit de eerste waterzak waar ik direct bij denk: deze wil ik vaker gebruiken. 

Waar te koop?


Rockrider waterzak 2L, budget waterzak

Oordeel: ✪✪✪  5.5

9.0
Beoordeling
Platypus Hoser 2L
Vullen:✪✪✪
Dinken: ✪✪✪✪✪
Gebruiksgemaak:✪✪✪
Kwaliteit: ✪✪✪✪✪
Totaal:8
Check prijs
Rockrider waterzak 2L
Vullen:
Dinken: ✪✪
Gebruiksgemaak:✪✪✪✪
Kwaliteit: ✪✪✪✪
Totaal:5,5
Check prijs
Specificaties
Rockrider waterzak 2L
Gewicht105 gr.
Inhoud2 l.
Ook beschikbaar1,2, 3 l.
Lengte slang100 cm
Afmetingen37x18x4 cm
BPA-vrijja
Incl. rugzakoptioneel
Check prijs

Voor een instapprijs heb je de Rockrider waterzak van Decathlon. Met een inhoud van 2 liter heb je altijd voldoende water bij je. De sluiting bevat een flip-ritssluiting. Oftewel: eerst vouw je de waterzak om en vervolgens sluit je met het glijstaafje. De sluiting is het eerste onderdeel dat me teleurstelt. Het is een erg onhandige sluiting. Je moet immers de gehele zak nog onder de kraan houden en er zit nauwelijks stevigheid in de vorm van de zak. Dit betekent dat bij het vullen de zak snel om kan klappen en je weer opnieuw kunt beginnen met vullen.

De sluiting zelf is goed waterdicht, maar voor je deze goed en wel gesloten hebt, ben je een tijdje verder. Nee, deze sluiting heeft niet mijn voorkeur en zorgt voor een laag cijfer op het gebied van ‘vullen’. Het mondtuitje heeft een aparte on-/off-sluiting wat lekken voorkomt. Heel fijn als een drinksysteem dat heeft.

Lees ook:  7 tips om je toilettas handig in te pakken

Om te kunnen drinken bijt en zuig je tegelijk op het siliconen mondtuitje. Op een of andere manier komt dit drinktuitje exact tegen het spalkje dat achter mijn tanden zit om mijn tanden recht te houden. Dit weerhoudt me ervan om te drinken, terwijl zo’n waterzak juist is om voldoende te drinken. Voor beginners die de waterzak niet zo vaak gebruiken (en geen beugel hebben gehad met spalkje als gevolg), volstaat deze waterzak in prijs-kwaliteit.

Meer info

Waar te koop?


RevolutionRace Hydration bladder 2L waterzak

RevolutionRace Hydration bladder 2L

Oordeel:   2.5

9.0
Beoordeling
RevolutionRace Hydration bladder 2L
Vullen:
Dinken: 
Gebruiksgemaak:
Kwaliteit: ✪✪
Totaal:2.5
Check prijs
Specificaties
RevolutionRace Hydration bladder 2L
Gewicht120 gr.
Inhoud2 l.
Ook beschikbaarn.v.t.
Lengte slang
Afmetingen32x17x 3
BPA-vrijja
Incl. rugzaknee
Check prijs

De waterzak van RevolationRace is een slimme keuze voor jouw volgende outdoor trip. De waterzak is een eenvoudige waterzak en zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft tijdens jouw outdoor activiteit. Ook deze waterzak heeft een sluiting middels een glijstaafje. Net zoals bij de Rockrider van Decathlon werkt dit niet erg gebruiksvriendelijk. Je zou haast niet denken dat het kon, maar deze waterzak heeft nog minder vorm, waardoor het vullen nog lastiger gaat.

De Hydration Bladder van RevolutionRace heeft geen afsluiting rondom de drinktuit. Dit geeft meer kans op lekkage onderweg. Ook moet je extreem hard bijten en zuigen tegelijk om water te drinken. Dit levert mij de meeste frustratie op bij het gebruik. Wanneer je al meer gear hebt van RevolutionRace, kan ik me voorstellen dat je voor deze waterzak gaat. Hij is namelijk speciaal ontworpen om in de outdoor rugzakken van RevolutionRace te passen. Echter, ik pas voor deze waterzak.

Meer info

CamelBak HydroBak Light

Oordeel: ✪✪✪✪✪  9.5

9.0
Beoordeling
CamelBak HydroBak Light
Vullen:✪✪✪✪
Dinken: ✪✪✪✪✪
Gebruiksgemaak:✪✪✪✪✪
Kwaliteit: ✪✪✪✪✪
Totaal:9,5
Check prijs
Specificaties
CamelBak HydroBak Light
Gewicht360 gr.
Inhoud1.5 l.
Ook beschikbaarn.v.t.
Lengte slang
Afmetingen35x23x15 cm
BPA-vrijja
Incl. rugzakja
Check prijs

Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt maar voor de vergelijking wilde ik ook een wandelrugzak met waterreservoir meenemen in de test. Met de CamelBak HydroBak Light koop je mamelijk niet alleen een waterzak, maar een volledig drinksysteem inclusief rugzak. De rugzak biedt voornamelijk ruimte aan de waterzak, maar heeft ook nog enige ruimte voor belangrijke zaken zoals je portemonnee en sleutels (en ik hou ervan om er nog een snack bij te doen).

Het grootste voordeel van deze waterzak vind ik dan ook de bijpassende rugzak. Wil je korte wandelingen maken, dan is dit ideaal. Je hebt je handen vrij én toch alles wat je nodig hebt bij je. 

Het mondgevoel en de waterstroom zijn punten waar ik snel op afknap. Beide zitten bij de HydroBak Light in orde. Het drinktuitje heeft een prettig mondgevoel en je hoeft niet te hard te zuigen om te hydrateren. Er is duidelijk nagedacht over het ontwerp door CamelBak over dit drinksysteem:  in het rugzakje zit een haakje waarin je de waterzak kan ‘ophangen’.

Ook heeft het drinktuitje een mogelijkheid om on/off te zetten. Dit voorkomt ongewilde lekkage tijdens het wandelen. Tenslotte is de waterzak superhandig te vullen met een extreem grote draaiopening. Als ik dan toch nog een nadeel moet bedenken van de CamelBak HydroBak Light, zou het het volume zijn. In deze waterzak past namelijk ‘maar’ 1,5L. Wil je een grotere, dan kom je al snel uit bij de Camelbak Rogue Light 2 Liter.

Meer info;

Waar te koop?


Conclusie: De beste waterzak is…

Beste: Ben je een fanatieke outdoor liefhebber die nodig toe is aan een betrouwbare waterzak? Dan is CamelBak hét merk voor jou. Zelf kan ik niet zo goed kiezen tussen de Camelbak Fusion of de Camelbak HydroBak Light. De Fusion heeft een superhandige sluiting en drinkt fijn, maar de HydroBak komt met een handige rugzak wat handig uitkomt. Qua kwaliteit hoef je in ieder geval niet te twijfelen wanneer je voor een CamlelBak kiest. De Fusion is echter bij meerdere soorten wandelingen te gebruiken en heeft uiteindelijk mijn voorkeur. 

Beginner of budget: Als starter of als je eens een drinksysteem wil proberen, is de goedkope RockRider of de Platypus Hoser een prima keuze. Al heeft de Platypus net wat betere specificaties, maar die zie je ook terug in de prijs. Met name het mondgevoel van het drinktuitje bij Platypus overtuigde me en maakt dat deze mijn voorkeur heeft als je voor het eerst een waterzak wil proberen.

Heb jij een waterzak? Laat in de reacties weten waar je hem voor gebruikt en wat er zo handig aan is. We lezen graag mee. 

 

Auteur

Met bloedgroep Avontuurlijk is Laura altijd in voor een reis. Met haar vriend én hondje Scotty ontdekt ze graag Europa met tent. Maar voor weidse avonturen is ze ook altijd in: met een daktent door IJsland en Australië of een camper huren in Nieuw-Zeeland Zolang er mooie natuur om haar heen is, is ze in haar element.

2 reacties

 • Ook een fijne waterzak
  Hallo,
  leuk om te lezen over de verschillende waterzakken. Ik gebruik al 8 jaar dezelfde waterzak van 2 liter van Osprey, passend bij mijn Osprey-rugzak. Deze sluit ook middels een glijstaafje, maar doordat de achterkant van de waterzak hard blijft hij in vorm en is vullen geen enkel probleem.
  Groot voordeel vind ik dat je de waterzak en slang uit elkaar kunt halen waardoor je hem goed schoon kunt maken. Osprey heeft hier ook een schoonmaakkit voor die ik al veel gebruikt heb. Ook kun je losse onderdelen kopen (wat ik overigens nu pas voor het eerst heb hoeven doen).
  Het drinktuitje werkt prima en is afsluitbaar. ook kun je er een afdekdopje bij kopen zodat het drinktuitje niet op de grond komt wanneer je je rugzak bv even afdoet.
  Kortom; ik ben heel blij met deze waterzak.

Laat jouw reactie achter

Sending