Beste kinderslaapzak 2024? – 6 slaapzakken écht getest!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een kinderslaapzak is dat überhaupt nodig? Zo ja, waar moet je op letten bij het kopen van een slaapzak voor je kind en welke is de beste? Een hoop vragen en je wil vooral dat je kinderen lekker slapen op de camping en bij voorkeur zonder teveel gespook zodat ze de volgende dag uitgerust en lekker kunnen spelen. Daarom hebben wij 7 kinderslaapzakken aan een uitgebreide review onderworpen in deze test.

Waarom een kinderslaapzak en geen gewone slaapzak?

Is zo’n kinderslaapzak wel nodig op de camping? Die vraag krijg ik geregeld. Als kind heb ik ook altijd in een gewone slaapzak geslapen, volgt dan vaak als argument er achteraan. Heel sec, natuurlijk kun je jouw kind ook in een gewone slaapzak laten slapen. Het past immers. Het grote nadeel is dat deze vaak te koud zijn voor kinderen. De comforttemperaturen van slaapzakken voor volwassenen zijn  ook op volwassenen berekend. Omdat er bij een kind veel meer loze ruimte overblijft, die allemaal opgewarmd moet worden, heeft een kind het vaak koud in een slaapzak voor volwassenen.

Vanaf en tot welke leeftijd in een kinderslaapzak?

Je kind kan in een kinderslaapzak slapen vanaf het moment dat ze zelf in staat zijn de dekens bewust weg te duwen. In het algemeen geldt dat dat ergens rond de tweeënhalf jaar is.

De lengte van de slaapzak is bepalend tot welke leeftijd hij te gebruiken is. De meeste kinderslaapzakken hebben een lengte van zo’n 165 cm lang. Om hier comfortabel in te kunnen slapen moet je bij de voeten van je kind nog zo’n 20 cm over hebben. Een kinderslaapzak van 165 cm lang is dus geschikt voor kinderen tot 145 cm lengte. De meeste kinderen zijn dan rond de 9 a 10 jaar en kunnen dan prima in een slaapzak voor volwassenen. Sommige slaapzakken zoals de Vaude Kobel Adjust 500 SYN hebben een rits-systeem dat verstelbaar is zodat de slaapzak kan dan meegroeien met je kind.

Frozen of Cars slaapzaken, niet doen!

Natuurlijk het oog wil ook wat en een kind dat met plezier naar bed gaat omdat hij zo’n gave kinderslaapzak heeft, is zeker wat waard. Maarrrr… over het algemeen geldt dat slaapzakken met mooie prints van Ernie en Bert of Frozen niet de beste slaapzakken zijn voor je kind. Ze zijn veelal super synthetisch waardoor ze knetteren en je een statisch kind hebt in de ochtend én zijn gewoon niet warm genoeg voor de meeste kampeerweekenden in Nederland.

Wat is dan wel belangrijk bij een kinderslaapzak?

Eigenlijk zijn de onderstaande zes dingen van belang voor een goede kinderslaapzak. In de alinea’s hieronder leg ik uit waar je op kunt letten:

 1. De comforttemperatuur
 2. Het gebruikte materiaal
 3. Deken slaapzak of mummie slaapzak
 4. De maat
 5. Makkelijk te wassen en snel drogen
 6. Allergieën

Een comforttemperatuur van -2 of 20 graden, wat heeft je kind nodig?

Alle slaapzakken in de EU worden voorzien van een comforttemperatuur. Deze temperaturen van alle slaapzakken in Europa worden uitgebreid getest door onafhankelijke testcentra volgens een Europese Norm (EN13537) zodat alle slaapzakken in Europa met elkaar vergeleken kunnen worden. Lijkt handig, maar is toch nog best complex omdat kinderen verschillen van lengte, lichaamsbouw en gevoel voor kou.

Welke comforttemperatuur kinderslaapzak heb ik nodig? 

Mijn advies is in het algemeen het volgende: Kampeer je met je kind in Nederland vooral in de zomer? Dan zou ik voor een comforttemperatuur van 10 graden gaan. Kampeer je vooral in Zuid-Europa in de zomer? Dan heb je aan een comforttemperatuur van 15 of 20 meer dan  genoeg. Kampeer je ook vaak in het vroege voor- en of late naseizoen (Meivakantie / Herfstvakantie)? Kies voor de comforttemperatuur van 0 of 5 graden. Voor echt winterkamperen kies je voor de speciale trekking slaapzakken met een comforttemperatuur van -10 of -15.

Is je kind warmbloedig of juist een koukleum?  Hou daar dan rekening mee bij de keuze voor een kinderslaapzak.  Als je het snel koud hebt kies je voor een comforttemperatuur die lager is dan normaal. Heb je het juist snel warm dan kies je één die net wat hoger is dan normaal. 

Katoen of polyester voor een kinderslaapzak? 

Over het algemeen zijn kinderslaapzakken beschikbaar met een buiten- en binnentijk van katoen of polyester. Met het buiten- en binnentijk wordt de stof bedoeld waarvan de binnen én buitenkant van de slaapzak zijn gemaakt.  De meeste kinderslaapzakken, en alle slaapzakken in de test, hebben een buitentijk van polyester. Een aantal slaapzakken heeft een binnentijk van katoen. 

Persoonlijk, en met mij het merendeel van Nederland, heb ik een voorkeur voor katoen. Het is een natuurlijk materiaal, voelt prettiger aan en kan zweet opnemen. Daarentegen gebruiken steeds meer fabrikanten een soort polyester voor het binnentijk dat het gevoel van katoen kan benaderen. Daarnaast is polyester makkelijker te wassen, sneller droog en weegt veel minder.

Coleman glow in the dark

De lengte van een slaapzak voor kinderen is van belang

De meeste kinderslaapzakken kun je gebruiken ongeveer tweeënhalf tot zo’n 9 jaar. Dit heeft te maken met de lengte van de slaapzak.  De meeste kinderslaapzakken zijn ongeveer 165 cm lang. De laatste 20 cm binnenin de slaapzak heeft je kind nodig om comfortabel te kunnen bewegen. Een slaapzak van 165 cm is daarom geschikt voor kinderen tot 145 centimeter.

Lees ook:  27 x cadeau voor kind dat graag buitenspeelt en kampeert

Mummie of dekenslaapzak voor een kind? 

Is een dekenslaap of een mummie slaapzak beter voor een kind? De Forclaz Ultralight Junior, Outwell Butterfly en Kobel Adjust 500 van Vaude zijn alle drie mummieslaapzakken. Deze slaapzakken hebben de vorm van een Egyptische mummie of in het Engels mummy. Dat betekent dat ze de vorm van het lichaam van je kind volgen. Dit heeft als voordeel dat je kind sneller opwarmt, ook het hoofd warm wordt gehouden en het nog wat krapper en knusser voelt. Een beetje het gevoel alsof je kind is ingestopt. Onze kinderen vinden dit erg fijn.

Een dekenslaapzak is echter rechttoe rechtaan en kan ook los geritst worden waardoor je hem als een deken over je kind heen kunt leggen. Sommige kinderen geeft een mummie kinderslaapzak een beetje een beklemmend gevoel. Een dekenslaapzak geeft ze dan meer bewegingsruimte.

Mummie slaapzak voor kinderen

+Warmer – minder warmteverlies
+ Capuchon 
+ Vaak lichter én kleiner
– Minder bewegingsruimte
– Rolt sneller van het matras

Dekenslaapzak voor kinderen

+ Meer bewegingsruimte
+ Lijkt  meer op dekbed
+ Makkelijker samen te ritsen
– Warmteverlies
– Meestal groter en zwaarder

Is de slaapzak goed wasbaar? 

Voor een kinderslaapzak is het van belang dat hij makkelijk te wassen is en snel weer droogt. Dit is ook de belangrijkste reden dat bijna alle slaapzakken voor kinderen van polyester zijn. Dit is namelijk makkelijk te wassen op 30 of  40 graden en droogt waar je bij staat. Erg handig als ze toch een ongelukje hebben gehad na een spannende nacht op de camping.

Het katoenen binnentijk van sommige slaapzakken is ook goed te wassen, maar het duurt wel langer voordat dit droog is. Dit is ook tevens de reden waarom ik een donzen slaapzak afraad voor kinderen. Dons is een stuk lastiger te wassen.

Hou rekening met allergieën

Vaak denkt men dat een allergische reactie na het slapen in een slaapzak komt door de dons. Recent onderzoek wijst uit dat in de meeste gevallen het waarschijnlijker is dat het een huisstofmijt allergie betreft. Ook dan is dons trouwens geen aanrader, maar ook katoen niet omdat beiden meer vuil vasthouden. Polyester is in die gevallen de beste keuze voor een antiallergische kinderslaapzak. De Nomad Brisbane Junior bijvoorbeeld heeft hiervoor ook een speciale synthetische vulling.

Kinderslaapzak met extra’s

Veel kinderslaapzakken komen met kleine extra’s zoals een zaklampje aan de rits of een zak voor de handen of de knuffelbeer. Hoe leuk dit ook klinkt meestal levert het alleen maar gedoe op. Kinderen gaan eindeloos spelen met de zaklamp of klagen dat hun handen koud worden als ze niet in de zak zitten.

quechua kinderslaapzak

De rits is juist wel een aandachtspunt

Een belangrijke praktische extra die wel van belang is zijn de ritsen en de ritsvoering. Ritswattes? De ritsvoering, dit is een gevoerde strook stof die langs de rits loopt en zorgt dat de rits niet tocht. Dit is fijn als het werkt, maar als de rits daardoor steeds vast komt te zitten juist een bron van irritatie. Daarnaast is het fijn als een rits naar twee kanten opent. Je kunt dan namelijk de onderzijde openritsen als het warm is, de zogenaamde ventilatiestand. 

welke kinderslaapzak

6 kinderslaapzakken in de test

We hebben in deze test 4 verschillende kinderslaapzakken getest. Dit heb ik gedaan door er vooral uitgebreid te kijken naar de gebruikte materialen en mogelijkheden. De echte testpersoon is mijn dochter van 4. Ze heeft in iedere slaapzak geslapen, ik heb haar daarbij geobserveerd en zelf ook gevraagd wat ze er van vond.

Technische gegevens kinderslaapzakken

TypeSoortBinnenBuitenVullingComfort temperatuurMaatPakmaatGewichtKleuren
PolydaunPelikaanDekenKatoenKatoenPolyester3160 cmNormaal1500 gr. 2
QuechuaMH500MummiePolyesterPolyesterPolyester0180 cm Normaal1200 gr. 1
QuechuaMH100Deken met capuchonPolyesterPolyesterPolyester10165 cm Normaal790 gr. 2
NomadTriple SDeken / MummiePolykatoenPolyesterPolyester4 -16140 - 180 cm Normaal1200 gr. 1
kinder mummieslaapzak

Nomad Triple S, De ultieme kinderslaapzak?

Deze Nomad Triple S Premium Junior kinderslaapzak heeft eigenlijk alles wat je van een slaapzak mag verwachten. Hij is dekenslaapzak en mummieslaapzak in één, voelt door de Dry-touch voering erg zacht aan, is makkelijk wasbaar en de capuchon is afritsbaar. De Triple S kun je op 2 punten aantrekken waardoor hij eigenlijk in lengte verstelbaar is en met je kind meegroeit. 

Daarnaast heeft deze Nomad kinderslaapzak met -2 tot +16 de beste comforttemperatuurrange van alle geteste slaapzakken. Dit komt doordat de slaapzak twee kanten heeft met verschillende vulling. Een zomer kant én een herfst kant. Je kunt er echt het hele kampeerseizoen mee kamperen.

Eigenlijk kun je met deze slaapzak door de verstelbare lengte bijna een heel kinderleven doen. Het enige nadeel van deze slaapzak is dat je voor al dit moois wel wat meer moet betalen. Lees de uitgebreide review van de Nomad Triple S Premium Junior die we eerder testten. 

Kinder model voor kinderen tot 150 cm 

Volwassen model voor kinderen vanaf 130 cm 

gabbag kinderslaapzak

Polydaun Pelikaan katoenen kinderslaapzak

De Polydaun Pelikaan dekenslaapzak is 160 cm lang en heeft een binnenzijde van katoen en een buitentijk van polykatoen. Fijn is dat de slaapzak door de katoenen binnenkant zweet kan opnemen en lekker zacht aanvoelt.

De slaapzak heeft een rits welke twee zijden op kan zodat je de voeten dus kunt ventileren. De rits loopt soepel beide kanten op. Er is echter geen ritsvoering. Handig want dan kan hij ook niet vast komen te zitten, maar dit gaat wel ten koste van de isolatie. 

Deze kinderslaapzak heeft een comforttemperatuur van 3 graden. Dit is voor Nederland voor het grootste deel van het seizoen voldoende en binnenshuis of in Zuid-Europa zeker. De slaapzak is makkelijk op te rollen, maar past alleen met een beetje goed proppen terug in de zak. De zak zelf is gemaakt van sterk materiaal. Een erg fijne slaapzak zijn voor een goede prijs

Plussen

+ Katoenen binnenkant
+ Soepele rits
+ Rits met ventilatiestand
+ Stevige opbergzak

Minnen

– Geen ritsvoering
– Past wat moeilijk in zak

quechua forclaz ultralight

Quechua MH500 kinderslaapzak

Deze mummie kinderslaapzak van Decathlon heeft qua temperatuur een streepje voor op de meeste andere kinderslaapzakken.  Het is de opvolger van de Forclaz Ultralight 0/5 die we eerder testten. Met een comforttemperatuur van 0 graden en limiettemperatuur van 0 graden kun je deze echt het hele kampeerseizoen gebruiken. We hebben hem zelf ook bij een nacht rond het vriespunt gebruikt en mijn dochter heeft heerlijk geslapen. 

Deze slaapzak is met 180 cm iets langer dan de andere kinderslaapzakken in de test.  Je kunt deze slaapzak waarschijnlijk tot een jaar of  9 gebruiken. Hij is geheel van glad polyester waardoor het soms even wennen is om in te slapen. Mijn dochter was na één nacht echter al fan omdat het zo knus voelde in een mummiemodel. Hij wordt geleverd met compressiezak waardoor hij een relatief kleine pakmaat heeft. Vooral voor jonge peuters en kleuters is dit een zeer passende slaapzak. 

Plussen

+ Comforttemperatuur tot 0°
+ Capuchon
+ Dubbele ritsen
+ Tot 155 cm
+ Soepele ritsen
+ Extra isolatie strook
+ Compressie zak

Minnen

– Gladde polyester
– Bij +20° te warm

forclaz 10 slaapzak

Quechua MH100 slaapzak voor kinderen

De Quechua MH100 is een mix van een mummie en een dekenslaapzak. Aan de ene kant is de capuchon fijn, maar het niet helemaal open kunnen vouwen is jammer. Evenals het ontbreken van een ventilatiestand op de rits.  Aan de andere kant de rits loopt wel soepel en  wat kun je verwachten voor €20,-. 

Je krijgt namelijk wel een slaapzak die voor de meeste kampeernachten in Nederland in de zomer warm genoeg is. Die relatief erg licht is en ook qua pakmaat weinig ruimte inneemt. Dus als budgetoptie is het nog helemaal niet zo’n verkeerde keus.

Plussen

+ Goedkoop
+ Licht en relatief kleine pakmaat
+ Comfortabele capuchon
+ Binnentijk voelt relatief prettig aan

 

Minnen

– Bij hoge temperaturen zweterig
– Rits kan niet helemaal open
– Rits heeft geen ventileerstand
– 10 graden comforttemperatuur

 

Decathlon Quechua Sleeping 7

Quechua Sleepin, slaapzak én slaapmat

De Decathlon Quechua Sleepin is echt handig, want van het matje afrollen en koud midden in de nacht wakker worden is verleden tijd. Voor iedereen die vooral van mei tot en met augustus kampeert, is de maximum comforttemperatuur genoeg.

Oprollen kost voor kinderen zelf te veel kracht, maar een volwassene kan dat zonder problemen en bij een ongelukje kun je de slaapzak loshalen en apart wassen. Enige echte nadeel is dat de rits niet helemaal tot beneden opent, waardoor je bij hoge nachttemperaturen minder ventilatie hebt en op een lakenzak bent aangewezen. Mijn dochter vond hem vooral heel lekker en knus slapen. Lees ook de uitgebreide review…

Plussen

+ Niet van mat afrollen
+ Alles in één
+ Los te halen
+ Voeteneind niet vast

Minnen

– Tot 10ºC ‘s nachts
– Rits opent niet helemaal

Beste kinderslaapzak 2024?

Wat is nou de beste kinderslaapzak? Die vraag is niet één op één te beantwoorden, want dat hangt af van wanneer en waar je kampeert, hoe oud je kind is, of gewicht een rol speelt of niet én wat je budget is. 

Mijn favoriet: De fijnste slaapzak voor kinderen was wat mij betreft de Nomad Triple S Premium Junior, Dat is omdat de Nomad Triple S Junior echt het hele kampeerseizoen mee, kan zowel in Nederland als Zuid-Europa, als mummie en deken gebruikt kan worden en lekker zacht aanvoelt en eigenlijk met je kind meegroeit. Ik zou er zelf voor kiezen om voor kinderen vanaf 7 á 8 jaar de volwassen Nomad Triple S te kiezen, zodat ze hem tot en met de pubertijd kunnen gebruiken. 

Budgetkeuze Nederland: Een budgetkeuze zou de Quechua Quechua M500 zijn, alleen is deze waarschijnlijk tijdens een hete zomer aan de warme kant en zou je een extra zomerslaapzak of katoenen lakenzak nodig hebben.  Ga je vooral in de zomer kamperen in Nederland dan is de Paulidaun Pelikaan of de Quechua MH100 slaapzak ook het overwegen waard.

Budgetkeuze Zuid-Europa: Gebruiken je kinderen de slaapzak enkel in Zuid-Europa dan is het ook te overwegen om de Quchua MH100 én een katoenen lakenzak mee te nemen.  De katoenen lakenzak voor als het echt heet is ‘s nachts en de MH100 als je toch nog een beetje warmte nodig hebt. 

 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

10 reacties

 • De Outwell Convertible junior mummieslaapzak is ook een aanrader in de categorie kinderslaapzakken! Hij is verstelbaar van 140 tot 170cm. Ik moet zeggen dat ik dacht dat hij van katoen was maar het is polyester. Echter geen krakende of knisperende en voelt heel zacht. Onze jongens slapen er heerlijk en goed warm in (tot nu toe getest in Zeeland en Belgische Ardennen). Hij is er in het groen en roze/paars voor 45euro. Goede koop qua prijs kwaliteit verhouding vind ik.

 • Hoi Tjerk! Superfijne tips allemaal. Nu gaat onze 3 jarige deze zomer voor het eerst een matje en slaapzak krijgen en ben ik op zoek naar een fijn zakje voor hem. De Nomad Triple S 2 Junior die je aanraadt, kan ik niet meer krijgen online. Ik kan niet vinden van welke datum jouw review is, maar is er een vergelijkbaar alternatief op de markt?

 • Fijn dit soort leesvoer!
  Is of komt er een vergelijkbare Nomad voor de overal uitverkochte Triple S Jr. dat je weet? Bedankt!

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending