Alles wat je nog niet wist over zonnebrand

Reageer

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Dat goed smeren met zonnebrand belangrijk is weten we allemaal. Maar hoeveel beter bescherm je je huid met factor 30? Welke zonnebrand is het beste voor de gevoelige huid en hoe vaak moet je nu echt smeren voor een goede bescherming? Op de camping en outdoor ben je veel buiten in direct zonlicht dus hoe bescherm je je nou echt goed?

Welke factor zonnebrand heb je nodig voor een gevoelige huid?

KWF Kankerbestrijding adviseert iedereen om minimaal factor 15 te gebruiken ongeacht het huidtype. De beschermingsgraad gaat maar minimaal omhoog door een hogere factor te nemen. Slechts 3% van factor 15 naar factor 30. De factor bepaalt enkel de tijd die je in de zon kunt doorbrengen. Stel je kunt normaal gesproken 10 minuten in de zon blijven zonder te verbranden dan zorgt een factor 15 ervoor dat je maximaal 150 minuten in de zon kunt blijven zonder te verbranden, met factor 30 dus 300 minuten.

Basis zonnebrand regels voor een gevoelige huid die je vaak vergeet?

Op de camping en als je outdoor wandelt of fietst weet iedereen dat goed smeren van belang is. Veel mensen gebruiken zonnebrand factor 30 of 50 en denken dat ze daarmee goed beschermd zijn. Toch is de werkelijkheid vaak anders. Een aantal basisregels op een rij:

  • Smeer 30 minuten voordat je de zon ingaat al in. Bij biologische zonnebrand is dat niet nodig die werkt meteen.
  • Gebruik minimaal factor 15 en als je een huidtype hebt die snel verbrandt minimaal factor 30 adviseert KWF Kankerbestrijding.
  • Zonnebrand verouderd dus de zonnebrand van vorig jaar of die in de zon heeft gelegen is in beschermingsgraad achteruit gegaan.
  • Dik insmeren is nodig. Om je hele lichaam in te smeren zou je 30 ml moeten gebruiken. In werkelijkheid gebruikt men gemiddeld maar een kwart hiervan.
  • Op het heetst van de dag kun je beter de schaduw opzoeken, een pet en een zonnebril opzetten.
  • Hoe vaak je je moet insmeren is afhankelijk van de factor die je gebruikt en je huidtype.
  • Kies zonnebrand met een goede filter en zonder irriterende stoffen, hierover later meer.

Het klinkt nogal bemoeizuchtig al die regeltjes maar als je zoals ik vroeger een paar keer met je rug vol blaren  in de handdoeken met karnemelk hebt moeten liggen dan gebruik je ze graag.

Lees ook:  9 echt toffe kindercampings in Normandië, groot en klein!

Welke ingrediënten moet je mijden met een gevoelige huid?

Zelf heb ik een gevoelige huid maar ik ben er niet altijd even zuinig op. Dan uit zich vaak in snelle uitdroging, bultjes en andere narigheid die jeukt. Het checken van de ingrediënten van eigenlijk bijna alle verzorgingsproducten inclusief zonnebrandcrème  Wat voor veel cosmetica geldt geldt ook voor zonnebrand. Er zijn bepaalde ingrediënten die je beter kunt mijden. Mijn vuistregel is: ‘Begint de ingrediëntenlijst niet met het ingrediënt ‘water of aqua’ dan is dat vaak vragen om problemen. Hieronder een overzicht van de stoffen die je wilt mijden:

[highlight2] Alle soorten alcohol behalve die met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin) – Balsam of Peru – Bergamot – Cinnamic acid – Mintachtige stoffen – Eucalyptus – Kamfer – Citrusachtige stoffen – Lavendel – Geranium – Methylisothiazolinone – Tea tree olie – Witch hazel – Ylang ylang – Oxybenzone – PABA – Propylene glycol – Sodium lauryl sulfaat – Methyl nicotinate – Synthetische kleurstoffen – Aceton [/highlight2]

Chemische filter of natuurlijke filter in de zonnebrandcrème

Het is een beetje een scheikundig verhaal, niet mijn beste vak vroeger op school, maar ik heb mij laten vertellen dat er twee soorten UV-filters zijn voor zonnebrand. Een chemisch filter, vaak gebruik makend van alcohol, dat in de huid trekt en in de huid de UV-straling opneemt. Daarnaast zijn er ook natuurlijke filters die een soort van laagje over je huid vormen en de UV-straling niet opnemen maar juist terugkaatsen. Voor mensen met een gevoelige huid zijn natuurlijke filters aan te raden omdat deze niet in de huid opgenomen worden en dus ook bijna nooit een allergische reactie of irritatie veroorzaken. Natuurlijke filters stoffen waar je op de achterkant van de zonnebrandcrème naar moet zoeken zijn bijvoorbeeld zinkoxide en/of titaniumdioxide. Heb jij een gevoelige huid zoals ik dan wil je die stoffen op de ingrediëntenlijst terugzien. Nadeel van de natuurlijke filters is wel dat het een dunne witte film op je huid achterlaat die als je goed kijkt zichtbaar blijft

zonnebrand gevoelige huidWelke zonnebrand gebruik ik voor de gevoelige huid?

Ik ben niet een heel merkvast persoon en met twee kinderen thuis verbruiken we iedere zomer heel wat zonnebrand waardoor ik me ook wel eens door een aanbieding laat verleiden wat ik dan weer met bultjes moet bekopen. Qua natuurlijke zonnebrand is de 100% natuurlijke zonnebrandlotion van Skalaris Health erg fijn. De zonnebrandcrème is beschikbaar in factor 15 en 30. Heeft natuurlijke filters waardoor de zonnebrand mijn gevoelige huid niet irriteert. De witte film is opmerkelijk minder dan bij andere zonnebrandcrèmes met een natuurlijke filter en het smeert makkelijk uit.

Lees ook:  Review: Biolite Charge 80PD: Een robuuste powerbank
[highlight2]Ingrediëntenlijst: water, olijfolie, jojobaolie, gele bijenwas, cacaoboter, zeoliet, frambozenolie, vitamine E, wilde wortelolie, radijswortelfermentatie filtraat, vlierbessenextract, goudsbloemextract, duizendbladextract, kokosolie, citroenzuur en zilvercitraat, dehydroacetic zuur en benzyl alcohol, lavendelolie, linalool, d-limonene[/highlight2]

Gratis iedere 2 weken even kamperen met ons e-magazine?

Iedere 2 weken ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending