Beste gratis fietsrouteplanner 2024? – 5 zelf getest!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Het voorjaar komt er weer aan en bij mij beginnen dan altijd de fietsvakantiekriebels. Niet alleen het fietsen zelf, maar ook de voorpret van het plannen van de route, het vinden van kampeerplekken en het zoeken naar leuke dingen voor onderweg zorgen ervoor dat ik volop energie krijg. Als startpunt voor een fietsvakantie gebruik ik soms een van de vele landelijke langeafstandsfietsroutes. Maar soms wil ik ook gewoon een eigen rondje plannen. In die gevallen vind ik een fietsrouteplanner een uitkomst. 

Welke fietsrouteplanner is nou echt handig?

Als je zoekt met Google vind je behoorlijk wat gratis fietsrouteplanners. Maar welke past nou het best bij jou en welke is het best? Ik vergeleek 5 fietsplanners voor Nederland op verschillende aspecten en deel mijn bevindingen met je. In deze blog de planners van ANWB, de Fietsersbond, Routeyou, Route.nl en de wat onbekendere planner van Waypoint. Route.nl veranderde overigens haar planner tijdens de test, een keuze die wat mij betreft niet heel gunstig uitpakte. Ik was namelijk best positief over hun oude planner, maar hun nieuwe Routiq-planner blijkt echt een flinke achteruitgang.

Waar moet een goede fietsrouteplanner aan voldoen?

Wat mij betreft, is er een aantal basisvoorwaarden aan een fietsrouteplanner. Zo moet je natuurlijk van adres naar adres kunnen plannen, moeten er verschillende tussenpunten instelbaar zijn en moet er een keuze zijn in route-opties. De ene keer wil je immers een toeristische route, terwijl je een andere keer een route wil die snel doorfietst. Verder vind ik het ook fijn als er extraatjes in de planner zitten, zoals de mogelijkheden tot het downloaden van routes naar de GPS, info over het hoogteprofiel en verwijzingen naar points of interest, zoals campings, rustpunten enzovoorts.

Fietsersbond siteFietsrouteplanners: de één is de ander niet

Om de planners goed te kunnen vergelijken, probeerde ik met alle planners een rondje Achterhoek te plannen met zes tussenpunten. Omdat de webversie meestal de meest uitgebreide versie is, gebruikte ik voor deze test steeds die versie op een laptop. Het kan dus zijn dat de resultaten anders zijn als je de app-versie van de planners gebruikt. Als dat nodig was, maakte ik een account aan, waarbij ik steeds alleen de gratis variant koos. Bij printen of downloaden nam ik steeds de meest uitgebreide gratis opties. Bij alle planners keek ik naar de gebruiksvriendelijkheid, de veelzijdigheid en de extraatjes. Er blijken best wat verschillen.

Lees ook:  11 x waarom jij wel / niet op fietsvakantie moet gaan!

Welke routeplanner voor de fiets? 

Bij lang niet alle planners is het mogelijk om campings op naam te zoeken. Alleen bij Route.nl en de planner van de Fietsersbond kan dit, bij de andere heb je toch echt het precieze adres nodig. Ook hebben niet alle planners de mogelijkheid om routes via de knooppunten te plannen.

De ANWB is het meest merkwaardig: die heeft voor gewone routes en recreatieve routes via knooppunten een aparte planner. Recreatieve voorzieningen zijn echter alleen in de gewone planner terug te vinden. Het had me een stuk beter geleken als beide planners waren samengevoegd tot één en in de test heb ik me beperkt tot de knooppuntenplanner. Ook eigenaardig: de planner van Waypoint heeft de mogelijkheid op een adres een waypoint aan te maken, maar plannen gaat vervolgens alleen van knooppunt tot knooppunt.

Route.nl site

Leuk: een planner in het Fries

Alle planners worden in het Nederlands aangeboden. Voor de ANWB en Waypoint houdt het daar ook op.  De Fietsersbond-planner biedt wat meer: die planner kan ook worden ingesteld op Engels, Duits, Frans en Fries. Route.nl doet dat laatste niet, maar biedt dan weer Spaans en Deens als extra en Routeyou gaat met 14 instelbare talen voor super-internationaal.

Fietsrouteplanner RouteYou

Tussenpunten plannen en verschuiven gaat vaak soepel, maar soms ook niet

Bij alle planners uit de test lukte het om een route met tussenpunten te plannen, hoewel het soms even zoeken is. Bij de Fietsersbond zitten tussenpunten bijvoorbeeld verstopt n het ‘meer opties’-menu. Bij Routeyou was het eigenaardig dat de route niet exact via de gewenste tussenpunten werd gepland, maar steeds via centrale punten een paar straten verderop.  Zo werd de Loilseweg in Wehl in de planner bijvoorbeeld opeens de Heikantseweg.

Gratis iedere 2 weken even kamperen met ons e-magazine?

Iedere 2 weken ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Het verschuiven van tussenpunten in de route gaat niet bij alle planners even makkelijk. Waar het bij Route.nl en de planner van de Fietsersbond eenvoudig is om tussenpunten te veranderen, is de volgorde bij Routeyou en Waypoint helemaal niet aan te passen. Voor het hergroeperen van je route zit er niets anders op dan alles weer helemaal opnieuw in te voeren. Het plannen van een rondrit of van een retourrit kan bij de meeste planners dan weer wel eenvoudig. Routeyou laat je zelfs instellen hoe lang je je rondrit wil maken.

Lees ook:  Beste camping pannenset 2024? – 7 écht getest!

RouteplannerKies je eigen kaartbeeld

Wat ik altijd prettig vind, is als een routeplanner een mogelijkheid heeft om het kaartbeeld te veranderen.  Routeyou biedt hiervoor tal van mogelijkheden: van een topografische ondergrond tot een open source of een satelliet-ondergrond. Ook Waypoint biedt meerdere kaartbeelden aan. Fietsersbond, ANWB en Route.nl hebben maar één kaartbeeld, maar zij hebben dan weer mogelijkheden om een laag met langeafstandsfietsroutes, horeca en/of bezienswaardigheden op de kaart te tonen.

Printen en opslaan

Bij het printen en opslaan van routes zijn er ook verschillen tussen de planners. ANWB staat opslaan alleen toe voor leden en Bij Routeyou kunnen routes alleen binnen de site worden opgeslagen. Printen is bij Route.nl dan weer niet mogelijk en ook een GPS-track kan daar alleen worden gedownload met een (betaald) premium-account. De andere planners bieden allemaal ten minste een GPX-bestand aan.

Routeyou is het compleetst, met een keur aan formats waarin de route kan worden gedownload, inclusief de veelgebruikte GPX, KML en CSV. Op de prints staan bij alle planners in ieder geval de kaart met de route en de knooppunten die worden aangedaan. Leuke extra bij Waypoint is het hoogteprofiel dat mee wordt geprint. 

Fietsrouteplanner

De totale vergelijking in één tabel

ANWBFietsersbondRoute.nlRouteyouWaypoint
ZoekenOp adresOp adres en POIOp plaatsOp adresOp adres
PlannenVan KP naar KPVan adres naar adresVan KP naar KPVan adres naar adresVan KP naar KP
OmdraaienNeeJaJaNeeNee
RondjeJa (handmatig)Ja (handmatig)JaJaJa
OndergrondOpen sourceKadasterFalkplanMeerdereMeerdere
LayersHorecaFietsroutesHoreca, bezienswaardighedenFietsroutes, bezienswaardigheden
PrintenJaJaNeeJaJa
PrintoptiesKaart, routeKaart, route-Kaart, routeKaart, route, hoogteprofiel
OpslaanNeeJaJaJaJa
GPS trackGPXGPX, KMLNeeGPX, KML, CSVGPX
TaalNLMeerdere talenMeerdere talenMeerdere talenNL
Extra'sInstelbare snelheid, instelbare routes (o.a. strooiroutes)Toeristische suggesties voor onderwegOplaadpunten op de kaart

Maar wat is nu de beste fietsrouteplanner?

Tussen de planners zijn er veel verschillen en het ligt natuurlijk erg aan je persoonlijke voorkeur welke jij het gemakkelijkst vindt. Bij mij staat vanwege het gebruiksgemak, de vele opties en de goede zoekfunctie de planner van de Fietsersbond in ieder geval met glans bovenaan.

De planner van Routeyou vond ik redelijk, hoewel ik me daar wel stoorde aan het feit dat bij het plannen steeds niet het exacte adres wordt genomen, maar een adres in de buurt. Verder ontving ik na registratie een vervelende hoeveelheid reclamemailtjes.

Voor rechttoe-rechtaanplannen van knooppunt naar knooppunt is zowel de ANWB planner als de planner van Waypoint bruikbaar. Deze laatste kan met name handig kan zijn als je daarna nog met de route aan de slag wil in specifieke GPS-software. Het minste enthousiasme riep de Routiq-planner van Route.nl bij mij op. Hun oude planner was beter en het spreekwoord ‘gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt’, is in dit geval dus echt van toepassing. Mijn advies is dus echter de planner van de Fietsersbond

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

4 reacties

  • Fietsrouteplanners

    • 10.0
      Algemeen
    • 8.0
      Gebruiksgemak
    • 8.0
      Pakmaat
    • 10.0
      Kwaliteit

    Fietsknoop app
    In Nederland en Belgie kun je ook prima met Fietsknoop leuke routes samenstellen. De app werkt goed en je kunt de route ook (naar jezelf) mailen inclusief gpx bestand en in jouw eigen fietsnavigatie of sporthorloge laden.

    • Als app werkt fietsknoop inderdaad goed. In de test zaten alleen web-planners, die je op een desktop kan gebruiken.
      Fietsknoop heeft wel een website, maar hun planner is volgens mij toch voornamelijk een app.

  • GPX
    We willen deze zomer in Frankrijk gaan fietsen en zouden de routes met GPX willen gebruiken. Hoe gebruik je dit? We kennen een beetje van computer maar hoie beginnen we hieraan?

    • GPX is een formaat waarmee je routes kan uitwisselen tussen verschillende programma’s. Vaak is er een knop “download als gpx”
      In een ander programma kun je het bestandje dan weer openen.

      Overigens zijn er ook apps waar je in kunt plannen en die je gelijk met je telefoon op de fiets kunt gebruiken. Die heb ik echter niet getest.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending