Slapen op een kampeervlot is alsof je even leeft in één van de boeken van ‘De schippers van de Kameleon’. Afgelopen weekend het ik met drie generaties kampeermeneren geslapen op een kampeervlot in de buurt van Utrecht. We hebben ons even echt Hielke en Sietse gevoeld en een fantastisch avontuur beleefd.

Drie generaties kampeermeneren op avontuur

Slapen op het water, dat had ik in een zeilboot wel eerder gedaan. Een kampeervlot onveilig maken die moest nog van de bucketlist, dat is zoveel meer dan alleen slapen op het water. Dit jaar hebben we ons mannenweekend dus al vlotkamperend doorgebracht. Drie mannen van 66, 37 en 6 op avontuur en alle drie hebben we ondanks de plensbuien en het onweer superveel lol gehad.

Vlotkamperen?

Het vlotkamperen komt oorspronkelijk uit Zweden. Langzaam met je kampeervlot de rivier afdrijven en genieten van de rust en de natuur. Toen de vader van Jeroen Akkermans dat tien jaar geleden ook in Nederland wilde introduceren bleken onze rivieren daar helaas niet geschikt voor. Er is te weinig stroming en het is te druk. Dus besloot hij wel de vlotten te bouwen maar ze op vaste plekken in de natuur te leggen. Op dit moment liggen er tien vlotten op drie locaties in Noord-Brabant, Limburg en Utrecht. Op deze laatste locatie dichtbij IJselstein hebben we twee nachten een beetje kunnen voelen waarom die Zweden zo dol zijn op vlotkamperen.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Met de kano naar ons kampeervlot

De belevenis begint al lang en breed voordat je op het kampeervlot zit. Met zijn drieën krijgen we een Canadese kano inclusief kampeermatjes, stoeltjes en een kist met gasbranders en een toiletemmer. Daar moet onze eigen zooi; een krat met proviand, drie zware tassen en twee vuilniszakken met slaapspullen, nog bij. Met enige moeite wringen we onszelf tussen de spullen en peddelen de Hollandsche IJssel op. Onze jongste kampeermeneer heeft nog niet eerder gekanood. Voordat hij doorheeft hoe de peddel het water in moet hebben we alle drie al een natte broek. Gelukkig is het maar een paar honderd meter varen voor we aankomen op ons kampeervlot. Het vlotkamperen kan nu écht beginnen.

Een avontuur én echt geen glamping

Bij vlotkamperen krijg je al snel een luxe glamping gevoel. Nou wees gewaarschuwd dit kampeervlot heeft echt niets met glamping te maken, het is juist erg back-to-basic. Het vlot heeft voor en achter een plateau van ongeveer twee bij drie meter en daartussen staat een houten tent met een voor en achterdeur van zeil. We slapen op dunne maar redelijk comfortabele kampeermatjes (Voor de oudste generatie kampeermeneer hadden we zelf een extra dik Exped matras meegenomen en daar was hij erg blij mee. ), koken op twee primusjes en gebruiken het meertje als ons toilet. In de jachthaven op 300 meter varen zijn eventueel wel toiletten en douches beschikbaar. Maar omdat wij op mannenweekend was het adagio: ‘Wat is er erger dan één dag niet douchen? Twee dagen niet douchen! Etc’ De luxe waren voor ons de Crespo stoeltjes waardoor je toch wat warmer en minder hard zit. Voor ons mannenweekend was het precies goed. Echt veel heb je ook niet nodig, het is vooral genieten van elkaar, de natuur die zich voor je neus afspeelt én de schitterende wolkenpartijen.

Naast ons kampeervlot zat een zwarte zwaan te broeden

De bewoonde wereld om het kampeervlot heen is echt nog wel zichtbaar. We hadden uitzicht op een boerderij aan de ene kant en de jachthaven op de andere kant. Toch voelt het alsof je midden in de natuur op het water kampeert. Op vijf meter van ons vlot zat een zwarte zwaan te broeden. Of ze ook echt eieren had hebben we niet kunnen controleren. Wel blies ze af en toe flink hard maar is nooit onze kant opgekomen. De futen doken constant rond ons kampeervlot en zaterdagavond waren we getuige van de zoektocht naar eten van een reiger. Resultaat een schouwspel van een half uur met als klapstuk de vangst van een klein visje. Dat is echt een cadeautje!

Vlotkamperen met kinderen

De jongste kampeermeneer van zes kan een beetje zwemmen maar zijn A diploma heeft hij nog niet dus hij mocht mee op voorwaarde dat hij een zwemvest droeg. Het water om het kampeervlot heen is redelijk ondiep, ons kampeermeneertje kon er gewoon staan, maar het is wel een fijn gevoel dat je niet continu moet opletten. Zwemdiploma of zwemvest is dus een aanrader als je zelf ook een beetje wilt relaxen.

Een jaar of zes is sowieso wel een beetje de minimum leeftijd voor vlotkamperen als je het mij vraagt. Er is niet ontzettend veel ruimte op het kampeervlot dus ze moeten zich wel in rust kunnen vermaken. Teun heeft gevist, futen en vliegende vissen gespot (hij heeft ze écht gezien), pootje gebaad, Duckies en boekjes gelezen, spelletjes gedaan getekend en ontzettend veel moppen getapt. Hij had de tijd van zijn leven en voelde zich een echte Hielke!

Ik logeer op een kampeervlot en neem mee:

Op het vlot zelf is niets aanwezig maar voor vertrek krijg je een krat met de belangrijkste benodigdheden mee. Omdat het vlotKAMPEREN is moet je ook zelf nog één en ander meenemen:

[one_half]

Wat neem je zelf mee?

 • Slaapzak en kussen
 • Matrashoes
 • Pannen
 • Borden
 • Bekers
 • Bestek
 • Sponsje of afwasborstel
 • Afwasmiddel
 • Opvouwbaar teiltje
 • Kleding
 • Zwembroek
 • Proviand
 • Toiletspullen
 • Boek, spelletje of hengel
[/one_half] [one_half]

Wat is aanwezig?

 • Kano
 • Waterdichte ton
 • Stoeltjes
 • Self inflatable matjes
 • Twee primussen
 • Extra gastankjes
 • Vuilniszak
 • Aansteker
 • Toiletemmer
 • Jerrycan met water

 

 

[/one_half]

Wij voelden ons echt even Hielke en Sietse op het kampeervlot

Het is al bijzonder om met drie generaties op mannenweekend te gaan maar het kampeervlot heeft daar nog een extra dimensie aan toegevoegd. Vlotkamperen is gewoon een klein avontuur in de natuur waarbij we ons alle drie even in een jongensboek mochten wanen. Lijkt het jou ook leuk om eens te vlotkamperen?

Volg kampeermeneer ook op facebook, twitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en tips voor een bijzondere overnachting.

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

1 reactie

 • Hey kampeermeneer! Mooie site heb jij! We hebben denken we iets leuks voor je we kwamen op de site http://www.natuurlijknoorden.nl Tralaluna tegen…met je retrocamper of carvan op vakantie naar de leukste campings in het Noorden of waar jij maar wilt. Wij hebben net geboekt dus we kunnen niet zeggen, hoe leuk het wordt en ook niet zo leuk schrijven als jij..maar dat we wel denken dat zou jij eens moeten doen! Liefs uit Gelderland!