Slapen op een kampeervlot is alsof je even leeft in één van de boeken van ‘De schippers van de Kameleon’. Afgelopen weekend het ik met drie generaties kampeermeneren geslapen op een kampeervlot in de buurt van Utrecht. We hebben ons even echt Hielke en Sietse gevoeld en een fantastisch avontuur beleefd.
Drie generaties kampeermeneren op avontuur
Slapen op het water dat had ik in een zeilboot wel eerder gedaan. Een kampeervlot onveilig maken die moest nog van de bucketlist dat is zoveel meer dan alleen slapen op het water. Dit jaar hebben we ons mannenweekend dus al vlotkamperend doorgebracht. Drie mannen van 66, 37 en 6 op avontuur en alle drie hebben we ondanks de plensbuien en het onweer superveel lol gehad.
Vlotkamperen?
Het vlotkamperen komt oorspronkelijk uit Zweden. Langzaam met je kampeervlot de rivier afdrijven en genieten van de rust en de natuur. Toen de vader van Jeroen Akkermans dat tien jaar geleden ook in Nederland wilde introduceren bleken onze rivieren daar helaas niet geschikt voor. Er is te weinig stroming en het is te druk. Dus besloot hij wel de vlotten te bouwen maar ze op vaste plekken in de natuur te leggen. Op dit moment liggen er tien vlotten op drie locaties in Noord-Brabant, Limburg en Utrecht. Op deze laatste locatie dichtbij IJselstein hebben we twee nachten een beetje kunnen voelen waarom die Zweden zo dol zijn op vlotkamperen.
Met de kano naar ons kampeervlot
De belevenis begint al lang en breed voordat je op het kampeervlot zit. Met zijn drieën krijgen we een Canadese kano inclusief kampeermatjes, stoeltjes en een kist met gasbranders en een toiletemmer. Daar moet onze eigen zooi; een krat met proviand, drie zware tassen en twee vuilniszakken met slaapspullen, nog bij. Met enige moeite wringen we onszelf tussen de spullen en peddelen de Hollandsche IJssel op. Onze jongste kampeermeneer heeft nog niet eerder gekanood. Voordat hij doorheeft hoe de peddel het water in moet hebben we alle drie al een natte broek. Gelukkig is het maar een paar honderd meter varen voor we aankomen op ons kampeervlot. Het vlotkamperen kan nu écht beginnen.
Vlotkamperen met kinderen
De jongste kampeermeneer van zes kan een beetje zwemmen maar zijn A diploma heeft hij nog niet dus hij mocht mee op voorwaarde dat hij een zwemvest droeg. Het water om het kampeervlot heen is redelijk ondiep, ons kampeermeneertje kon er gewoon staan, maar het is wel een fijn gevoel dat je niet continu moet opletten. Zwemdiploma of zwemvest is dus een aanrader als je zelf ook een beetje wilt relaxen.
Een jaar of zes is sowieso wel een beetje de minimumleeftijd voor vlotkamperen als je het mij vraagt. Er is niet ontzettend veel ruimte op het kampeervlot dus ze moeten zich wel in rust kunnen vermaken. Teun heeft gevist, futen en vliegende vissen gespot (hij heeft ze écht gezien), pootje gebaad, Duckies en boekjes gelezen, spelletjes gedaan getekend en ontzettend veel moppen getapt. Hij had de tijd van zijn leven en voelde zich een echte Hielke!
Een avontuur én echt geen glamping
Bij vlotkamperen krijg je al snel een luxe glamping gevoel. Nou wees gewaarschuwd dit kampeervlot heeft echt niets met glamping te maken, het is juist erg back-to-basic. Het vlot heeft voor en achter een plateau van ongeveer twee bij drie meter en daartussen staat een houten tent met een voor en achterdeur van zeil. We slapen op dunne maar redelijk comfortabele kampeermatjes (Voor de oudste generatie kampeermeneer hadden we zelf een extra dik Exped matras meegenomen en daar was hij erg blij mee. ), koken op twee primusjes en gebruiken het meertje als ons toilet. In de jachthaven op 300 meter varen zijn eventueel wel toiletten en douches beschikbaar. Maar omdat wij op mannenweekend was het adagio: ‘Wat is er erger dan één dag niet douchen? Twee dagen niet douchen! Etc’ De luxe waren voor ons de Crespo stoeltjes waardoor je toch wat warmer en minder hard zit. Voor ons mannenweekend was het precies goed. Echt veel heb je ook niet nodig, het is vooral genieten van elkaar, de natuur die zich voor je neus afspeelt én de schitterende wolkenpartijen.
Naast ons kampeervlot zat een zwarte zwaan te broeden
De bewoonde wereld om het kampeervlot heen is echt nog wel zichtbaar. We hadden uitzicht op een boerderij aan de ene kant en de jachthaven op de andere kant. Toch voelt het alsof je midden in de natuur op het water kampeert. Op vijf meter van ons vlot zat een zwarte zwaan te broeden. Of ze ook echt eieren had hebben we niet kunnen controleren. Wel blies ze af en toe flink hard maar is nooit onze kant opgekomen. De futen doken constant rond ons kampeervlot en zaterdagavond waren we getuige van de zoektocht naar eten van een reiger. Resultaat een schouwspel van een half uur met als klapstuk de vangst van een klein visje. Dat is echt een cadeautje!
Ik logeer op een kampeervlot en neem mee:
Op het vlot zelf is niets aanwezig, maar voor vertrek krijg je een krat met de belangrijkste benodigdheden mee. Omdat het vlotKAMPEREN is moet je ook zelf nog één en ander meenemen:
- Slaapzak en kussen
- Matrashoes
- Pannen
- Borden
- Bekers
- Bestek
- Sponsje of afwasborstel
- Afwasmiddel
- Opvouwbaar teiltje
- Kleding
- Zwembroek
- Proviand
- Toiletspullen
- Boek, spelletje of hengel
- Kano
- Waterdichte ton
- Stoeltjes
- Self inflatable matjes
- Twee primussen
- Extra gastankjes
- Vuilniszak
- Aansteker
- Toiletemmer
- Jerrycan met water
Onze ervaring
Wij voelden ons Hielke en Sytse op het kampeervlot
-
Algemeen
8.0
-
Omgeving
8.0
-
Natuurbeleving
10.0
-
Sanitair
6.0
reageer