Een pop-up camping vol tipi’s en yurts verrijst deze zomer in de bossen bij Nijmegen. Festivals kunnen niet doorgaan deze zomer. Daarom heeft een aantal vrienden die normaal gesproken festivals aankleden, besloten hun tenten op te zetten tussen de mooie Hatertse en Overasseltse vennen om daar een lekker relaxte sfeer neer te zetten. Per 1 juli gaat tipi pop-up camping “De Wereld” open. Wij namen alvast een kijkje.
Update: Voorlopig is Camping de Wereld gestopt
Voorlopig is Camping de Wereld na nog een seizoen op een nieuwe locatie er mee gestopt. Wij hopen natuurlijk dat het komend seizoen toch weer haar tenten kan opzetten! Dat zou tof zijn. Ben je op zoek naar een andere pop up camping? Dan hebben we hier nog een lijst met Pop-up campings.
Wat is een pop-up camping?
Pop-up campings zie je steeds meer in Nederland. Een tijdelijke camping die voor één seizoen wordt opgezet en na het seizoen weer wordt afgebroken. Op zo’n camping zijn alle faciliteiten aanwezig die je ook op een gewone camping verwacht, vaak zelfs nog sfeervol aangekleed ook. “Camping de Wereld” is zo’n pop-up camping met festivalsfeertje die deze zomer is neergestreken tussen Nijmegen en Grave.
Op Camping de Wereld slaap je in een tipi of een yurt
Op Camping de Wereld kun je je eigen tent of caravan thuis laten. Er zijn alleen glamping accommodaties. Verspreid over het terrein staan een kleine 50 grote tipi’s en yurts met lekker veel ruimte eromheen. De tenten zijn helemaal ingericht en hebben stroom, een gasstelletje en koelkast, dus je hoeft zelf alleen wat proviand mee te nemen. Auto’s komen het terrein niet op, je bagage wordt met een karretje naar je tent gebracht. Iedere tent heeft zijn eigen toilet en douche. Deze staan echter niet bij de tent, maar bij het grote centrale veld.
Een festivalsfeer met yoga in plaats van muziek
Als je de pop-up camping oploopt, kom je door de grote tipi’s in het bos en door de aankleding met tarps meteen in een festivalsfeertje. Er zijn verschillende kleine veldjes en één groter centraal veld met in het midden een vennetje met daaromheen chillplekken met hangmatten.
Omdat je midden in het bos zit, mag je bij de tenten geen vuur stoken, maar er is een gemeenschappelijke kampvuurplek waar dit wel kan. Rondom het kampvuur kunnen kinderen een broodje of marshmallows roosteren en later op de avond is het een gezellige ontmoetingsplek. Iedere week gaan ze op Camping de Wereld een kampvuur-pubquiz organiseren en komen er singer-songwriters met hun gitaar aanschuiven bij het kampvuur om het festivalsfeertje compleet te maken!
Een foodtruck mag natuurlijk niet ontbreken
Een festival zonder foodtruck kan natuurlijk niet, dus is er in plaats van een restaurant iedere dag lunch en diner af te halen bij de foodtruck. Voor als je zelf geen zin hebt om te koken best lekker. Even verderop als je de camping uitloopt, struikel je bijna over het pannenkoekenrestaurant St. Waldrick, waar ook een speeltuin is, en ze een lekker terras hebben.
Speelparadijs voor kids én ouders
Er is volop ruimte om te ballen en rennen en in de bosrand worden door de kinderen gave hutten gebouwd. Daarnaast worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Daarbij nemen ze de kids mee het bos in voor bosspellen en leren ze een eigen boomhut bouwen. Terwijl de kids op pad zijn, kun je zelf natuurlijk even lekker een boekje lezen in de hangmat, maar als je iets actiever wilt relaxen, is hardlopen in de bossen supermooi of kun je meedoen met één van de yogalessen.
De Hatertse vennen hebben veel kleuren
Zodra je de snelweg afrijdt, besef je hoe mooi Nederland kan zijn. De Hatertse vennen is namelijk een gebied waar bos, kleine vennen met libellen en hei elkaar afwisselen. Je kunt er heerlijk wandelen, struinen en fietsen. Het verwondert mij iedere keer weer als ik hier loop, hoeveel verschillende kleuren de natuur kan hebben. Camping de Wereld ligt hier middenin op een aantal grasvelden in een bosachtig deel van dit gebied. Hierdoor voelt het als een natuurcamping.
Foto: Bairro Alto
Wat is er te doen in de omgeving?
Als je even uitgekeken bent op bos en hei, is er in en rondom Nijmegen nog genoeg te beleven. In het vennetje op de camping kun je niet zwemmen, maar op een klein kwartier fietsen van de camping ligt recreatieplas de Beerendonck met een strandje waar dat wel kan.
De Nijmeegse binnenstad is op de fiets in ongeveer 20 minuten te bereiken. De moeite waard zijn in ieder geval het Muzieum en Museum het Valkhof (beide ook leuk voor kinderen), een picknick in het park van Bairro Alto, zoek de verstopte muurschilderingen van Wally in de binnenstad of doe een drankje of lunch op het terras van stadsbrouwerij De Hemel.
Iets verder weg kun je met een fietswagen over het spoor van Duitsland naar Nederland rijden, geocachen bij de Duivelsberg of de kabouterroute door Beek wandelen met de kleintjes.
Camping de Wereld praktisch
Verse broodjes zijn iedere dag bij de receptie te bestellen. Op de camping is geen wifi, maar wel 4G-bereik. Omdat de omgeving het beste te voet of op de fiets te ontdekken is, zou ik zeker fietsen meenemen. Mocht dat niet lukken, dan worden bij de receptie ook fietsen verhuurd. Kampvuur is alleen toegestaan op de centrale kampvuurplek.
Camping de Wereld op een wereldse plek
De Hatertse vennen zijn voor mij als Nijmegenaar mijn achtertuin. Daar te kunnen kamperen is echt bijzonder, want het is een stukje Nederland dat werelds mooi is. De crisis dwingt deze vrienden om, nu de festivals gesloten zijn, hun spullen op een andere manier in te zetten. Gaaf dat ze dat door middel van een tipi pop-up camping doen en er meteen zo’n goede sfeer neerzetten. Ik ga zeker een kijkje nemen bij Camping de Wereld.
reageer