Appelscha en zuidoost Friesland met kinderen 7 x dit deden wij

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Meestal slaan we zuidoost Friesland onderweg naar de meren over, maar na een weekend in Haulerwijk snap ik eigenlijk niet meer zo goed waarom. De driehoek Heerenveen, Drachten, Appelscha heeft ons en de kinderen echt verrast. Bij Friesland denk ik vooral aan water, maar in dit deel zagen we zo veel actie, natuur en musea dat het echt een ander Friesland is. Met genoeg activiteiten voor de kinderen. Oh en die stugge Friezen, daar geloof ik niet meer in.

Zuidoost Friesland met kinderen?

Ja, bij het horen van Appelscha dacht ik ook vooral aan gezellige oudere stelletjes samen op de fiets, maar niets bleek minder waar. In de omgeving van Appelscha en de rest van zuidoost Friesland is zo veel te doen voor kinderen dat je je makkelijk een week kunt vermaken.  Ook handig is dat de meeste activiteiten gewoon per fiets te bereiken zijn. Dus ook een perfecte omgeving voor een fietsvakantie met het gezin.

pipowagen friesland

Wij stonden op sfeercamping Fraaij

Wij hebben de omgeving verkend gedurende een weekend vanaf Camping Fraai in Haulerwijk. Een kleine natuurcamping met een aantal retrocaravans en pipowagens waar je meteen vrolijk van wordt.  Op de camping is voor kinderen een kleine speeltuin en speelweide en voor de oudere kinderen een pingpongtafel. Direct tegenover de camping ligt het openluchtzwembad waar je op warme dagen kunt afkoelen. De camping is lekker overzichtelijk en groen en onze kids hadden al snel contact waarna wij geen kind meer aan ze hadden.

Wat te doen met kinderen in zuidoost Friesland

Zuidoost Friesland strekt zich uit van Appelscha naar Heerenveen tot aan Drachten en voor kinderen is hier veel te doen. Wij hebben het hele weekend geen wanklank gehoord, of het moet zijn geweest dat we al terug naar de camping moesten. En eerlijk gezegd zijn al deze activiteiten ook zonder kinderen leuk om gewoon met zijn tweeën te doen. 

sleuterl gevangenis

Het gevangenismuseum staat in onze top 5 van kindermusea

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen was ons favoriete uitje. Veenhuizen is zo’n naam die is omgeven met een beetje spanning.  Ik ken het nog van de ontsnappingen die ik in mijn jeugd op het Jeugdjournaal hoorde en natuurlijk van het boek ‘Het pauperparadijs’.  Er is nog steeds een gevangenis die in gebruik  is, maar het grootste deel van het dorp is nu museum.

Door het museum met Leo en Gajes

Het museum laat vooral zien, horen en voelen hoe het nu was om in de gevangenis in Veenhuizen te leven, hoe je er terecht kwam en tussendoor krijg je nog wat lessen in het Nederlandse rechtsstelsel.

Voor kinderen tot en met 6 jaar is er de route van boef Lange Leo, voor kinderen vanaf 7 jaar de route met Gajes, op zoek naar de Vloek van Veenhuizen. Tijdens deze routes worden de kinderen met opdrachten, filmpjes en de verhalen van Gajes door het buizenstelsel van het museum meegenomen naar de tijd dat Veenhuizen nog een opvoedkolonie was. De opdrachten vormen samen een puzzel die je moet oplossen. We hebben de route  in ongeveer een uur gedaan omdat het museum bijna dicht ging. Maar onze kinderen hadden er nog wel een uur aan vast willen plakken. Ze kregen er geen genoeg van.

Lees ook:  Natuurcamping in Limburg, mijn 6 favorieten!

gevangenismuseum veenhuizen

Indrukwekkende rondleiding door de Rode Pannen

Naast het museum kun je ook een rondleiding door het gebouw volgen dat tot 2012 nog in gebruik was als gevangenis. Je loopt samen door de poort, terwijl achter je de hekken weer sluiten. Als ik de cellen en luchtplaats bekijk, realiseer ik me pas echt wat vrijheidsontneming daadwerkelijk betekent. Geen pretje.  Onze kinderen kijken ook hun ogen uit. De jongste vind het een spannend idee dat hier echt boeven hebben rondgelopen. De oudste is onder de indruk van hoe klein het er is, maar vindt het wel stoer wanneer hij de poort met de echte gevangenissleutel mag openen.

bakkeveen heide

Natuurgebied Mandefjild en de Bakkeveense Duinen

Dit behoorlijk uitgestrekte natuurgebied was voor onze kinderen echt een speelparadijs. De Bakkeveense duinen, zoals het in de volksmond heet, is een gebied met bos, zandverstuivingen en heide. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet van tussen de 1,5 en 8 km, waarbij de kinderen de paaltjes kunnen zoeken. Wij liepen die van 3,5 kilometer en deden daar zo’n 2 uur over omdat er nogal wat klimbomen werden gespot. En die moeten natuurlijk beklommen worden.  Er is ook een schaapskooi en er lopen kuddes schapen en pony’s rond, maar die hebben wij niet gespot.

Je kunt op verschillende plekken het natuurgebied betreden. Wij deden dat vanaf het parkeerterrein in Bakkeveen zelf. Daar valt meteen de uitkijktoren op die gratis te beklimmen is. Zijn je kinderen dan nog niet uitgespeeld, dan is het Doolhofpark en de speeltuin die ook aan het parkeerterrein liggen, een aanrader. Na een ochtend wandelen en klimmen hebben we in het dorp bij Gewoon de Brink erg lekker gegeten. Vooral de Mexicaanse Nacho’s zijn een aanrader volgens mijn zoon.

suppen friesland

Ga lekker suppen

Hoewel het in dit stuk van Friesland niet stikt van de meren, zijn er wel veel kanalen en vaarten  waardoor het ideaal is om er te kanoën of de suppen.  Onze kids hadden het suppen op een meertje afgelopen zomer al ontdekt, dus konden ze niet wachten om weer op een board te stappen.  Er zijn verschillende plekken waar het kan, maar wij kozen voor Heerenveen.

Frieda van SUPAWAY organiseert daar tochten en suples. We kregen allemaal een eigen sup en na wat technische uitleg peddelden we zo weg. Voor mij was het de tweede keer op een sup, het is makkelijker dan het eruit ziet.  Frieda voer met ons onder het Museum Belvedére  en rond landgoed Oranjewoud. Een mooie, groene en rustige omgeving. Wil je wat meer reuring, dan neemt ze je mee de binnenstad van Heerenveen in.

Zelf heb ik het droog gehouden, maar beide kids hebben wel even een duik genomen. Dat water is ook veel te aanlokkelijk. Op zich ging het suppen met de kinderen harstikke goed. Voor een tocht bleek de jongste van 6 nog wat te veel onrust in haar kont te hebben, dus hebben we haar gesleept. De oudste van 10 ging als een speer. Na afloop kregen ze dan ook beiden een supdiploma voor boven het bed.

geocaching friesland

Geocachen en schatten vinden

Dat kun je natuurlijk overal doen. Voor wie het niet kent, het is een soort schatzoeken. Geocachen met kinderen kan prima en vinden ze erg leuk en een beetje spannend.  Waar het soms bij een gewone wandeling na 500 meter lopen al is ‘papa wil je mij tillen?’, hebben we met Geocachen eigenlijk nooit gezeur. Wij hebben de app tijdens onze wandeling door de Bakkeveense Duinen en het Blauwe Bos aangehad en weer een paar schatten kunnen loggen. De jongste van 6 vindt de traditionele caches leuk ,de oudste van 10 de multicaches. De hier bovenstaande hebben we zelf niet gelopen, maar kwamen we in onze zoektocht naar caches in de buurt wel tegen.

Lees ook:  Camping aan zee in Nederland? De 12 leukste!

kinderen appelscha

bosbergtoren appelscha

Springen op de Bosbergtoren in Appelscha

Net buiten Appelscha midden in de bossen is op de resten van de oude toren de nieuwe Bosbergtoren gebouwd op de fundamenten van zijn voorganger. Je kunt er natuurlijk naar boven klimmen, maar erop springen en liggen is veel leuker. Helemaal bovenin deze fotogenieke toren, op 33 meter hoogte,  zijn namelijk drie glazen plateaus. Daar kom je dus via een serie trappen, maar voor de mindervaliden of minder sportieven is er ook een lift. 

Vanaf de plateaus heb je een schitterend uitzicht tot aan Groningen toe. Nog leuker is om het lot te tarten. Springen op het glas, zou het kapot kunnen?  Liggen op het glas en je armen en benen spreiden terwijl je naar beneden kijkt. “Het lijkt wel of ik aan het parachutespingen ben!” In de omgeving van de toren kun je ook mooie boswandelingen maken. Uitgewandeld? Dan is de warme choco en zelfgebakken appeltaart van Gea bij restaurant de Bosberg een aanrader.

fietsen appelscha

Lekker op de fiets

Hup op de fiets de omgeving verkennen. Wij verbleven op Camping Fraaij in Haulerwijk, waardoor we behoorlijk centraal in zuidoost Friesland zaten. Bakkeveen was 7 km, Veenhuizen 8 km en Appelscha 15 km. Prima op de fiets te doen, ook voor wat oudere kinderen, en de omgeving is schitterend. Overal zie je stalletjes met fruit, koffie of ander lekkers langs de weg staan en er is een groot netwerk van fietspaden, waardoor je niet telkens op de weg hoeft te fietsen.

Klimbos  en blotenvoetenpad Appelscha

Klimmen en lekker door de blubber banjeren. In ons weekend zuidoost Friesland moesten we keuzes maken en konden we helaas niet meer naar het klimbos en het blotenvoetenpad in Appelscha. We zijn er el langsgereden en hebben op de camping mensen gesproken die er super enthousiast over waren.

Het klimbos is geschikt voor kinderen vanaf 140 cm groot. (Ben je kleiner dan mag je om veiligheidsredenen ook niet klimmen.) Er zijn verschillende routes die in hoogte verschillen van 4  tot 14 meter en een verschillende moeilijkheidsgraad hebben. Je klimt over touwbruggen, bewegende boomstammen en tokkelt van boom naar boom. Best spannend, maar je wordt gezekerd. De kinderen van de campingburen waren niet gevallen en vonden het supercool.  Je bent overal gezekerd, dus mocht je toch vallen, dan is het nooit ver.

Ook het blotenvoetenpad dat in Appelscha vlakbij het klimbos ligt, hadden zij gelopen en dat vonden ze erg leuk. Het blotenvoetenpad is ongeveer 2 km lang en je loopt op je blote voeten door blubber, over bomen, zand, stenen en hout. Het voelt soms een beetje vreemd aan je voeten, maar het is toch leuk dat rommelen in de modder een keertje moet in plaats van mag. Meteen in de ochtend moet je er wel rekening mee houden dat het nog best koud kan zijn aan de voeten, wat vooral voor de kleintjes de pret soms kan bederven.

bakkeveen hei

Zuidoost Friesland, wij komen nog een keer terug

Dit stukje Friesland is echt anders dan het Friesland dat je kent van alle watersporters. Het is groen, en met de hei, zandverstuivingen en weides een stuk meer divers dan je verwacht.  Onze kinderen hebben het enorm naar hun zin gehad en toen ik ze vroeg naar het hoogtepunt van het weekend, reageerden ze unaniem dat ze niet konden kiezen tussen het Gevangenismuseum in Veenhuizen en het bomenklimbos bij Bakkeveen. Een heerlijk weekend en wij komen zeker nog terug.

Kampeermeneer bezocht deze regio op uitnodiging van Regio Zuidoost Friesland

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

  • Hi Therk, wat leuk om dit te lezen, ik hoop dat we weer lekker kunnen kamperen zonder dat ‘gedoe’ er om geen..??
    Ik ben opzoek naar een leuke camping voor twee pubers,..
    We gaan met een vouwwagen..
    weet jij iets leuks in Nederland..

    • Hi Chantal, Die vraag krijg ik vaker en heel eerlijk gezegd heb ik er niet zo een antwoord op. Enerzijds omdat mijn eigen kinderen nog niet in die leeftijdscategorie vallen, anderzijds omdat de ene puber de andere niet is. Wel hebben we een artikel over tienercampings. die je misschien op weg kan helpen.

Laat jouw reactie achter