Zoals jullie weten houd ik van campings die nét een tikje anders zijn. Op zoek naar zo'n camping stuitte ik op Landgoed De Zonnebloem in Winterswijk. De website beloofde veel goeds, en na contact via de website kreeg ik al snel de uitnodiging er een nachtje te komen kamperen. Hieronder lezen jullie hoe het me verging, en waarom deze kampeerplek voor mij een blijvertje is!
Een landgoedcamping in een zee van groen
Het is een mooie herfstdag als ik aankom bij de zorgboerderij op het terrein van Landgoed De Zonnebloem in Winterswijk. Het is er bedrijvig: Een tractor rijdt af en aan en op het terrein van de boerderij zijn mensen in de weer met scheppen en kruiwagens. Even bekruipt me het gevoel van “waar ben ik nu weer beland?”, maar dan zie ik in een hoek van de boerderij de receptie. Een velletje papier op de deur vraagt me even op te bellen als er niemand is en al snel na mijn telefoontje verschijnt Siem, die me inschrijft en hartelijk welkom heet. Dan pakt hij zijn fiets en vraagt me achter hem aan te rijden.
Bij het vuur, het podium of back to basic?
Landgoed De Zonnebloem heeft een aantal grote velden. Ik mag kamperen waar ik maar wil en zoek een plekje uit op veld De Zonnegaard. Mijn tent staat daar in een oude boomgaard, tussen het struikgewas en met bomen met allerlei appels, stoofperen en zelfs mispels. Alles mag geplukt. Er is een stroomkast, een eenvoudige maar schone sanitairunit met warme douches en heel fijn voor de herfstavonden: een kampvuurplek.
Een heerlijk landgoed om overheen te struinen
Nadat ik mijn tent heb geïnstalleerd, dwaal ik over de rest van het landgoed. Twee eenvoudige trekkershutten bieden plaats aan mensen die zonder tent op het landgoed willen blijven. Ik vraag me af of ze eigenlijk wel trekkershut mogen heten, want ze zijn klein en een stuk primitiever dan je bij een trekkershut zou denken. Maar goed, je kan er wel droog in slapen.
Plek voor een intiem festival
Verderop kom ik bij veld De Woord, waar een klein kunstpodium is. Onder een paar verspreid hangende tarpen staan picknicktafels, er staat een mobiele toiletwagen en uit een yurt kringelt rook omhoog. Ongeveer vijf keer per jaar wordt op dit veld een kleinschalig festival georganiseerd. Het lijkt me leuk dat eens bij te wonen. Vandaag is het veld leeg, maar het is gemakkelijk om je voor te stellen hoe gezellig het hier kan zijn.
Diehards kamperen op het buitenveld
Achteraan op het landgoed vind ik twee tipi’s. Ze staan op Buitenveld de Zonnekracht, naast een grote kikkerpoel. Op dit veld kun je écht back to basic kamperen. Een plek voor diehards, want je vindt hier geen sanitair of andere faciliteiten, alleen een waterkraantje.
Dan valt de avond. In de avondschemering krijgt het landgoed iets mysterieus. Avondnevel hangt boven het veld en terwijl ik langs het labyrinth op het terrein loop, denk ik onwillekeurig aan Witte Wieven. Ik steek mijn kampvuurtje aan en zet de dutch oven erop voor een apple-crumble met net geplukte appeltjes uit de boomgaard. Lekker dat dat kan hier. Er is een grote buitenkeuken die ik mag gebruiken, maar ik heb er geen behoefte aan.
Doe een workshop, pluk bloemen of wandel door de omgeving
Die buitenkeuken, dat is trouwens een verhaal apart. Hij is van The Green Circle, een organisatie die op het landgoed natuurlijke workshops organiseert. De buitenkeuken maakt dan ook deel uit van een aantal overkapte werkplaatsen, waar je onder andere het ambacht van smid, leerbewerker en mandenvlechter kunt leren. De Zonnebloem is een fraaie setting voor dit initiatief.
Behalve aan the green circle biedt het landgoed ook plek aan pluktuin Klein Paradijs. Van juli tot oktober kun je hier bloemen en kruiden komen plukken, en ook nog een kopje koffie drinken, allemaal heel laagdrempelig.
Ook de omgeving is een dwaaltocht waard
Het coulisselandschap van de Achterhoek maakt dat je er fantastisch kunt wandelen. Vanaf De Zonnebloem haak je eenvoudig aan op het Scholtenpad, een streekpad met acht dagwandelingen tussen de 17 en 23 km rondom Winterswijk.
Ook Winterswijk is een leuke plek om te bezoeken. Je vindt er alle winkels die je nodig hebt, en ook de nodige horeca. En echte kampeerders slaan kampeergigant Obelink natuurlijk ook niet over.
Ga je liever de grens over? Ook dan zit je hier goed, want de Duitse grens ligt maar 4 kilometer van De Zonnebloem af. Had ik al gezegd dat deze kampeerplek voor mij een blijvertje is?
Onze ervaring
-
Algemeen
8.0
-
Natuurbeleving
9.0
-
Omgeving
9.0
-
Sanitair
6.0
Pluspunten
+ Ruime plaatsen
+ Rust en natuur
+ Prachtige omgeving
+ Kampvuur mogelijk
Minpunten
– Sanitair basic
– Trekkershutten erg basic