5 redenen om in Zweden te kamperen

Reageer

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Zweden kennen we van Pipi Langkous, Ikea en Zlatan Ibrahimovic. Misschien denk je aan Lapland, sledehonden of het noorderlicht, maar dat het ook een goed kampeerland is, wist je dat wel? Afgelopen zomer reisden we voor de tweede keer naar Zweden om daar te kamperen. De eerste keer was het vooral een doorreisland op weg naar de Lofoten in Noorwegen, maar nu zal het onze eindbestemming zijn. Dit jaar reizen we niet meer met z’n tweeën, maar gaat ook ons zoontje van drie maanden mee.

kamperen zweden 4

Hoe kom je in Zweden?

Er zijn verschillende routes mogelijk om in Zweden te komen. Het ligt er een beetje aan waar je naartoe wilt in Zweden. Wij reizen met onze auto, zodat we alle kampeerspullen mee kunnen nemen. Daarnaast geldt voor ons dat we in het zuiden blijven, dus de veerboot van Kiel naar Göteborg valt af. De keuze bestaat nu uit de route volledig met de auto via Flensburg en een heel deel van Denemarken en de route met een oversteek met een veerboot tussen Puttgarden en Rudby.

Voor de heenreis kiezen we voor de route via Flensburg, omdat we niet weten of we de veerboot wel gaan halen en dit voelt wat ongedwongener. Op de terugreis nemen we wel de veerboot en eigenlijk bevalt ons die route via Puttgarden het beste.

We staan namelijk veel minder lang in de file bij Hamburg, omdat je daar minder van meepakt, en we hoeven een keer minder te stoppen, omdat we een heel relaxte voeding voor de baby doen op de boot. Overigens hebben we de veerboot niet van te voren geboekt.

Beide keren ga je over de brug tussen Kopenhagen en Malmö en dat is niet gratis. De veerboot is dat ook niet, dus de goedkoopste route is de route via Flensburg. Voor de Öresund-brug betalen wij zo’n €108,- (2021) voor een retourreis per personenauto. Voor een auto met caravan of camper betaal je €216,-. Om snel door te kunnen rijden hebben we van te voren een ticket geboekt via deze site. Met zo’n ticket kun je in een andere rij staan, waar het sneller doorrijdt.

Hoe werkt dat nu eigenlijk, kamperen in Zweden?

Wanneer je dan over de brug bent, is het tijd om een camping te vinden. Natuurlijk kun je op de bonnefooi naar Zweden reizen. Zeker buiten het hoogseizoen is er voor een tent al gauw plek. Zweden  reizen zelf veel met campers en caravans en veel campings zijn daar ook op gericht door bijvoorbeeld speciale verharde plekken aan te bieden.

Lees ook:  Mijn mooiste natuurcamping in Zweden: Getnö Gård Lake Åsnen Resort

Via camping.se vind je ongeveer 450 campings die aangesloten zijn bij SCR Svensk Camping. Natuurlijk zijn er meer campings, maar via de zoekmachine op deze website kun je makkelijk kijken wat je voor soort camping wilt. Van daaruit word je doorgestuurd naar de websites van de campings die je wilt bekijken.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Leuk om te weten is dat je bijvoorbeeld ook naar rondjezweden.se kunt gaan om naar campings in Zweden te reizen met Nederlandse eigenaren. De meeste campings die hieraan meedoen, vind je ook op de site van SCR Svensk Camping.

Binnen de zoektermen is het mogelijk om aan te geven hoe luxe je de camping wilt. Er staat dan ook zeker een aantal mooie natuurcampings tussen en twee heuse ‘wildernesscampings’. Hier bezoeken wij er eentje van.

Je kunt ook Camping Key Europe aanschaffen online of via ANWB en je op deze manier gemakkelijk identificeren of zelfs kortingen krijgen op je verblijf.

kamperen zweden 9

1.      Rust vinden in Zweden

Dat Zweden zoveel groter is dan Nederland en België merk je ook aan de ruimte die dit land je te bieden heeft. Het is een van de dunst bevolkte landen van Europa. Hierdoor is er erg veel ruimte voor de natuur en dat merk je.

Op campings als Glaskogen, Tiveden en Getnö Gard is er ruimte voor jou middenin die prachtige natuur. Je hoeft in het zuiden niet ver te zoeken om op een camping bij een meer te staan. Wat mij opviel, was dat de Zweden ook met 20 graden al het water ingaan om te zwemmen.

kamperen zweden 1

2.      Zwemmen, kanoën en suppen

Naast de meren zit een groot deel van Zuid-Zweden ook aan ander water: de Baltische zee of het Kattegat bijvoorbeeld. Je kunt dus ook het strand bezoeken en is overal wel wat te doen op het water.

Wat mij tof lijkt, maar wat nu nog niet kon met onze baby, is meerdere dagen met een kano eropuit. Op bijvoorbeeld Getnö Gard is er een mogelijkheid om kano’s of kajaks te huren, maar er zijn ook roei- en motorbootjes.

Lees ook:  Anton & Kirstens' eerste seizoen als campingeigenaar! | Interview

kamperen zweden 3

3.      Kilometers maak je makkelijk

Anders dan in Noorwegen, reis je heel gemakkelijk door Zweden. Dat we de eerste keer door Zweden naar bovenin Noorwegen reisden, was niet voor niks. De wegen zijn over het algemeen goed en je kunt dan ook makkelijk kilometers maken.

Omdat Zweden ongeveer elf keer groter is dan Nederland en vijftien keer zo groot als België, zijn er ook wel wat kilometers te maken. Het land heeft in het zuiden heel wat anders te bieden dan in het noorden.

kamperen zweden 5

4.      Het weer is een goede reden om naar Zweden te gaan

Anders dan je misschien zou vermoeden, is dat het weer een goede reden is om naar het Zuiden van Zweden af te reizen. De meeste mensen denken dat Scandinavië per definitie koud is, maar dat is niet waar.

Natuurlijk hebben wij wel eens een bui gehad, maar de temperatuur in het zuiden is te vergelijken met de zomer in Nederland. Wij hadden het geluk dat het weer zelfs beter was dan in Nederland.

Wanneer je toch meer bent van het kamperen met heel warme temperaturen, dan is het grote voordeel van de meeste Zweedse campings dat ze stugor hebben, dat zijn een soort trekkershutten. Vaak heb je hier alleen je eigen beddengoed voor nodig, maar is voor de rest de basis voor een verblijf aanwezig.

Met een kleine baby vonden wij die stugor wel een uitkomst. Want ’s nachts was het af en toe nog wel koud, waardoor er steeds een wakker werd. De trekkershutten die we aangedaan hebben, waren erg goed geïsoleerd. Nadat we besloten hadden onze reis in stugor voort te zetten, hebben we dan ook geen last meer van koude nachten gehad.

kamperen zweden 8

5.      Zweden als land voor natuurliefhebbers

Had ik al gezegd dat Zweden prachtig is? Nou, dan zeg ik het nu! Heerlijke bossen, geweldige meren en zelfs de mogelijkheid om beren te spotten zijn maar een paar voorbeelden van hoe mooi dit land is.

Wij hebben veel routes gewandeld tijdens onze reis en waren steeds weer onder de indruk van de prachtige uitzichten ook wanneer we van de ene camping naar de andere reden. Vooraf had ik niet verwacht dat Zweden de moeite echt waard zou zijn.

Ik verwachtte een relatief ‘degelijk’ land, dat erg geschikt zou zijn voor gezinnen. Dat laatste is wel waar: het is zeker geschikt voor gezinnen, maar niet per se voor degelijke gezinnen. In de natuur is genoeg uitdaging te vinden en Zweden kan je een erg actieve vakantie bieden.

In de toekomst hoop ik dan ook dat we teruggaan en met een kano een aantal dagen de wildernis in kunnen. Dat lukt vast wanneer onze baby een paar jaar verder is!

kamperen zweden 6

Dit artikel is geschreven op basis van een reis die Akke maakte naar Zweden op uitnodiging van VisitSweden.

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto, maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland, maar ook, zonder hond, in Scandinavië, Oeganda en afgelopen zomer op IJsland. Leer Akke kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending