Het hele gezin, inclusief ikzelf, is de afgelopen maanden meermaals door de griep geveld. Ook zijn we weleens ziek tijdens de vakantie. Afgelopen zomer heeft Fien door een dubbele oorontsteking de hele camping anderhalve week uit de slaap gehouden en met Teun hebben we al eens twee weken in een Italiaans ziekenhuis mogen bivakkeren. Wat doe je als je zelf ziek bent is op de camping of je kind? Hoe vind je een goede dokter en wanneer is de maat vol en ga je naar huis?
Ziek tijdens de vakantie
Fien was negen maanden en had al een oorontsteking voordat we uit Nederland vertrokken, maar met de antibiotica moest het volgens de huisarts zo over zijn. Op de camping was het slapen echter elke dag drama. Overdag vertikte ze het gewoon en ’s nachts was het ieder uur raak en ging de sirene af. Het kan iedereen overkomen, ziek tijdens de vakantie, maar het geeft wel een opgelaten gevoel. Want ook al stonden we op een kindercamping, je wilt niemand tot last zijn. Na vier dagen besloten we dus toch maar een Franse docteur op te zoeken.
Hoe vind je de juiste arts?
Met wifi is dat tegenwoordig natuurlijk super makkelijk. Één blik op google maps en je ziet meteen de dichtstbijzijnde huisarts. Voor de zekerheid ben ik toch maar even gaan vragen bij de campingeigenaren. Die waren heel resoluut. ‘Die hier vlakbij moet je niet hebben, ben je ziek tijdens de vakantie? Klotz Wolfram, 10 kilometer verderop, daar moeten jullie zijn’ Zonder afspraak konden we gewoon in de wachtkamer plaatsnemen. In ons hoofd probeerden we alvast een uitleg van de situatie te bedenken in ons steenkolen Frans. Toen we éénmaal aan de beurt waren bleek Klotz vloeiend Duits en Engels te spreken, nam alle tijd, onderzocht Fien uitgebreid, schreef ons de medicijnen voor en wenste ons een fijne vakantie. En o ja, betalen konden we gewoon direct met de PIN.
De medicijnen moesten we even verderop bij de apotheek ophalen. Een even vriendelijke vrouw deed opnieuw ontzettend haar best om in het Frans en Engels de bijsluiter van de medicatie uit te leggen. Met de medicijnen ging het steeds beter met Fien maar echt over is het deze vakantie niet gegaan. Thuisgekomen dus toch nog een keer naar de eigen huisarts. Toen ik die de antibiotica liet zien schrok ze zich rot. De dosis die Klotz ons had gegeven was ongeveer de dubbele van die in Nederland gangbaar was. Blijkbaar houden artsen er in andere landen ook andere standaarden op na.
Ziek tijdens de vakantie, hoe zit dat met de verzekering?
Het bedrag dat we bij Klotz en de apotheek hebben gepind was alles bij elkaar nog geen dertig euro waardoor we het uiteindelijk niet eens bij de verzekering hebben geclaimd. Bij de twee weken ziekenhuis van Teun in Italië was dat wel een ander verhaal. Niet alleen waren daar de medische kosten een stuk hoger, ook hadden we hoge kosten doordat we een week langer onderdak nodig hadden en bijvoorbeeld nieuwe vliegtickets moesten boeken.
Teun kreeg op dag twee van onze Italië vakantie flinke benauwdheidsklachten, die zich doorontwikkelden in een longontsteking. Hij werd met een ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis vervoerd. Gelukkig bleek Ospedale Meyer het beste kinderziekenhuis van Italie te zijn. We hebben er helaas 2 weken moeten blijven. Niet alleen zie je dan je vakantie in duigen vallen je zit ook in eens in een ziekenhuis in Italië waar bijna niemand Engels spreekt met een ziek mannetje waar je je ontzettend zorgen om maakt. Verzekeringen en geld zijn dan het laatste waar je aan wilt denken. We kwamen er op de dag van vertrek achter dat onze doorlopende reisverzekering niet meer geldig was en hebben toen last minute nog een verzekering afgesloten en dat was maar goed ook.
Het ziekenhuis heeft op een gegeven moment zelf met de zorgverzekeraar in Nederland contact opgenomen en daar werden de kosten gewoon direct gedeclareerd. De andere extra kosten voor extra verblijf, tickets, eten, telefoonkosten (450 euro, ik heb nog nooit zo’n hoge telefoonrekening gehad) en noem maar op werden grotendeels door de reisverzekering vergoed. En die kosten lopen snel op want die extra week kostte ons al snel zo’n 3000 euro extra. Daarnaast heeft de reisverzekering ook contact onderhouden met de artsen en in samenspraak met hen de tickets voor de terugreis kunnen boeken, nadat we nog twee dagen van Florence hebben kunnen genieten omdat we moesten wachten op het sein om te mogen vliegen. Al met al was het een helse vakantie maar wat was ik blij met onze reisverzekering. Onze doorlopende reisverzekering zetten we daarom ook nooit meer stop.
Al met al zijn onze ervaringen met buitenlandse artsen eigenlijk best goed. Ben jij weleens bij een arts in het buitenland geweest? Hoe was dat? Laat het weten in een reactie!
Op mijn laatste reis was het raak… en ziek zijn op reis is echt laatste wat je wilt. Longontsteking in Nicaragua niet echt een pretje en dankbaar dat ik me redelijk kan redden in het Spaans. Denk dat je antibiotica verhaal opgaat voor grote delen van de wereld. De eerste dosis kreeg ik al gewoon bij drogist omdat ik zei dat ik keelpijn had. 🙂
Verhaal te lang, maar wel tip, check indien mogelijk de voorschriften met huisarts thuis.
Met een kleintje dergelijke avonturen lijkt me echt niet fijn…. jullie zijn wel stoere ouders.
Bah wat naar een longontsteking in Nica. Je zou toch zeggen dat met het lekkere weer daar het een uitzondering is. Maar je kunt gewoon pech hebben. Qua ziekenhuizen etc voelen we ons ook wel een beetje stoere ouders. Maar jammer genoeg is dat zo gegroeid door veel ervaring in die nare dingen. Maar 2 weken in dat ziekenhuis in Italië is ons ook echt niet in de koude kleren gaan zitten. Ik krijg nog kippenvel als ik er aan terugdenk.
Ziek zijn op vakantie is nooit leuk en voor onze reis naar India was ik best een beetje bang dat 1 van onze meiden ziek zou worden… gelukkig niet gebeurd. Ik ben 1 keer zelf als meisje naar de Franse dokter gemogen, toen ik door een kwal werd gestoken. Geen pretje, maar niks vergeleken bij een kind op vakantie met longontsteking… wat een pech, gelukkig kwamen jullie in het beste ziekenhuis terecht!
Een kwallenbeet is echter ook niet fijn. En bij een buitenlandse arts is het toch altijd lastig om jezelf duidelijk te maken waardoor he tnet even spannender is dan een bezoekje aan de huisarts thuis.
Zelf drie ervaringen gehad:
Een klein stukje ijzer aan het eind van een hartig Frans worstje kostte me mijn kies. Wat is kies eigenlijk in het Frans. Een bezoek aan de dentiste in het locale dorpje leidde tot veel bekijks bij de overige clientele (flukse 80 plussers), en tot een bescheiden rekening van €40,-. Hiermee was de noodvulling een feit en de vakantie gered.
Een kinderteentje tegen een WC deur leidde in Amerika tot een bezoek aan de spoedeisende hulp in een locaal ziekenhuis. Eerste actie bij binnenkomst was de creditcard swipen $500,-. Na even wachten kreeg mijn zoontje een klein gaasje en een pleister om zij teen. Toen mochten we weer gaan. Na zeven telefoontjes wilde men uiteindelijk wel $420. – terug storten. Voortaan toch eerst zelf met de pleisters in de weer.
Een zieke huilbaby leidde in Frankrijk naar de apotheek, na sluitingstijd speciaal voor ons opengemaakt voor baby-paracetemol, zeer vriendelijke uitleg en een rekening van €0,89. Super service en grote opluchting bij ons als bezorgde ouders.
Dit soort ervaringen maken je toch dankbaar dat er überhaupt artsen en ziekenhuizen bestaan, ook in het buitenland. Hoewel $500 voor een gaasje inderdaad wel een beetje erg gortig is. Nog een reden voor een goede reisverzekering. Zeker in landen waar de gezondheidszorg duurder is dan in Nederland moet je vooraf altijd goed checken of de reisverzekering dat verschil dekt want onze zorgverzekering doet dat in ieder geval niet.
Vorig jaar op 14 juli, man met kaakontsteking in frankrijk. Naar ziekenhuis in autun, kreeg iets op een suikerklontje, pijn weg en hele middag een very good trip ahaha. Antibiotica, pijnstilling, dokter gezien op een zondag, en verder bij andere apotheek medicijnen halen. 23 euo pillen en rekening hele ziekenhuisbezoek, inschrijven, verpleegkundige, arts, suikerklontje met wonderampul 42 euro
Inderdaad antibiotica veel hogere dosering, de ampul is hier verboden, maar heel effectief, en de prijs nihil voor een feestdag zeker
Ht is natuurlijk geen leuke aanleiding maar medicijnen waar je very happy van wordt op vakantie. Ach ik kan me slechtere omstandigheden voorstellen. Verder staan wij inderdaad ook telkens weer versteld van de lage kosten die op veel plekken in Europa in rekening worden gebracht voor medische handelingen.