7.4
gemiddeld

Review: My First Victorinox, voor mijn zoon van 7, kan dat?

My First Victorinox
Beoordeling
 • Algemeen
  7.5
 • Gebruiksgemak:
  8.0
 • Veiligheid:
  7.0
 • Functionaliteiten:
  7.0
€32,00
Op voorraad
Bol.com
€34,99
Op voorraad
Kampeerwereld.nl
€37,95
Op voorraad
Soellaart.nl
Bekijk beste aanbieding
Vergelijk prijzen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een zakmes voor een jongen van zeven, ben je dan niet als de dood dat hij zijn vingers eraf snijdt! Dat was de reactie die ik kreeg toen ik op mijn werk vertelde dat mijn zoon voor zijn zevende verjaardag een kinderzakmes had gekregen. Een echt scherp Zwitsers zakmes waarmee hij zichzelf, en anderen dus inderdaad pijn kan doen. Toch heb ik een echt zakmes voor hem gekocht en daar heb ik geen spijt van.

Laat ze maar ontdekken

Ben ik een onvoorzichtige vader? Nee, zo zou ik mezelf niet beschrijven. Ik ben echter ook echt geen beschermende ouder, daar zijn er naar mijn mening al genoeg van. Ik laat mijn kinderen graag ontdekken.  Lekker buiten rauzen, en meehelpen waar mogelijk. Ook als dat betekent dat een driejarige met een hamer in de weer gaat of mijn zevenjarige zoon een zakmes wil.

kinderzakmes

Vier meter hoog in een boom met een zakmes

Juist om te ontdekken gaat mijn zoon ook naar een buiten BSO. Het hele jaar door, zomer of winter, spelen in het bos, bomen klimmen, hutten bouwen en beestjes en sporen zoeken. Hoewel ik dat ontdekken dus aanmoedig, moet ik eerlijk bekennen dat ik wel even moest slikken toen ik het contract van de buiten BSO voor mijn, toen nog vierjarige, zoon mocht tekenen.  Er stond: ‘Uw kind mag onder toezicht tot 4 meter hoogte klimmen’ en ‘Mag zelf dunschiller pakken’. Op die dunschiller was hij na drie jaar wel uitgekeken dus nu wilde hij een zakmes.

my first victorynox reviewEen kinderzakmes?

Eigenlijk heb ik over het kopen van een zakmes ook niet echt nagedacht als zijnde een gevaarlijke aankoop. In Google typte ik in ‘zakmes jongen 7 jaar’. Zo ontdekte ik dat er een speciaal  kinderzakmes is. Dat is een  gewoon zakmes zonder veel poespas. Alleen een mes, opener, zaag, pincet en tandenstoker, zodat ze niet te dik zijn en goed in de hand liggen. Wel gewoon scherp, botte zakmessen gaan kinderen juist meer druk opzetten met het risico sneller uit te schieten. De messen klappen niet zomaar dicht en de punt is rond zodat ze zichzelf of anderen moeilijker kunnen prikken of steken. Zo’n kinderzakmes leek me wel wat. De naam My First Victorinox deed me een beetje denken aan mijn eerste cassettespeler toen ikzelf 7 was. Dat heeft me niet tegengehouden en ik heb het zakmes besteld.

Lees ook:  Dé perfecte opvouwbare bolderwagen? Dit is de onze…

“Yes een écht zakmes!” en een beetje vertrouwen

Je had zijn koppie moeten zien toen hij het doosje in bed openmaakte. ‘Yes een echt zakmes’. We hebben meteen wel even een mannengesprek gehad en wat afspraken gemaakt. Het kinderzakmes mag niet mee naar school. Hij mag het voorlopig alleen gebruiken als wij in de buurt zijn. Altijd van je af snijden. ‘Pap dat weet ik toch al lang!’ Hij mag het zakmes verder bij zich houden, maar goed opbergen zodat zusjelief van twee niet in de verleiding komt.  Dat vertrouwen en die verantwoordelijkheid geef ik hem graag, of het voor hem ook voelt alsof hij door het zakmes vertrouwen krijg weet ik niet. Hij is echter wel supertrots op zijn zakmes en gaat er voorzichtig mee om.

my first vicotrynox

Het leergeld van een My First Victorinox

De eerste keer dat er een vriendje kwam spelen vloeide er wel meteen bloed. Hij kwam snel de trap aflopen. ‘Papa ik heb bloed want ik heb het zakmes verkeerd vastgepakt.’ Een oppervlakkige snee, pleister er op en klaar. Ik zie dat als leergeld.  Hij weet nu hoe het moet en schakelde hulp in wanneer hij het nodig had.  Het zal vast niet het laatste zakmes wondje zijn.  Het is net als dat klimmen in bomen van 4 meter hoog. Voor een ouder misschien eerst wel even slikken, maar inmiddels is hij een ervaren klauteraar die zijn grenzen zelf bewaakt.

Met de pincet kun je ook prima mieren optillen

We zijn inmiddels een paar weken en een aantal kaal geschilde takken en geslepen pijlpunten verder. Er hebben zich nog geen nieuwe zakmes wonden voorgedaan. Hij ontdekt zijn My First Victorinox, kinderzakmes klinkt toch wat minder stoer, steeds meer.

‘Met de pincet kun je ook prima mieren optillen’ en de zaag die hij eerst over het hoofd had gezien heeft hij afgelopen weekend ook uitgeprobeerd. De ketting die hij bij zijn My First Victorinox heeft gekregen  is favoriet om hem aan zijn broek te bevestigen. Opeens snapte hij ook waarom het een Zakmes heet. Trots vertelt hij aan iedereen die het wil weten over zijn nieuwe bezit en scherpt daarna weer een pijlpunt aan een tak.

My First Victorinox – Echt Zwitsers kinderzakmes met veel mogelijkheden

Dit is het meest bekende kinderzakmes van het aloude Zwitserse Victorinox. Dit kinderzakmes heeft net als de andere messen  uit onze kinderzakmessen test een stompe punt wat extra veiligheid beidt. Het heeft niet zoals de Opinel een inklapbeveiliging. Daarnaast vraagt de My First Victorinox, omdat het handvat wat dunner is dan de andere zakmessen, om iets meer beheersing waardoor het minder geschikt is voor kleuters. Vanaf een jaar of 7 levert dat eigenlijk geen problemen op. 

Lees ook:  Kamperen in Amerika is met deze 25 tips een eitje

De My First Victorinox heeft veruit de meeste mogelijkheden van de 3 zakmessen.  Er zijn twee versies. Eén met 5 tools (flessenopener, mes, pincet, schroevendraaier en tandenstoker) én één met 9 tools (naast de eerdere 5 ook houtzaag, blikopener, draadstripper en schroevendraaier). Dit maakt dit zakmes het meest veelzijdig voor kinderen. Wij hadden 

Een ander voordeel van dit kinderzakmes is dat het geleverd wordt met een draagkoord voor om je nek én een ketting. Met die laatste kun je het zakmes makkelijk aan de broek ban je kind vastmaken zodat ze hem minder snel kwijtraken. Lees de uitgebreide review…

My First Victorinox
Beoordeling
7.4
gemiddeld
 • Algemeen
  7.5
 • Gebruiksgemak:
  8.0
 • Veiligheid:
  7.0
 • Functionaliteiten:
  7.0
€32,00
Op voorraad
€34,99
Op voorraad
€37,95
Op voorraad
Bekijk beste aanbieding

Pluspunten

+ Stompe punt
+ Veel verschillende tools
+ Makkelijk mee te nemen
+ Geleverd met draagkoord en ketting
+ Levenslange garantie
+ RVS

Minpunten

– Handvat minder geschikt voor onder de 7 jaar
– Geen inklapbeveiliging

Waar te koop?

Het zakmes is ook verkrijgbaar in de kleuren rood, blauw, roze en disco.

Maakt dat zakmes mij nu tot een ontaarde vader?

Ben ik nu echt een ontaarde vader omdat ik mijn zoon een zakmes geef voor zijn zevende verjaardag? Daar geloof ik niets van. Sterker nog ik geloof dat iedere jongen voor zijn zesde of zevende verjaardag standaard een zakmes zou moeten krijgen. Zichzelf een paar keer per ongeluk in de vingers moet snijden, om daarna trots na uren schilwerk zijn schone stok aan iedereen te kunnen laten zien. Ik zou het mooi vinden als deze My First Victorinox over 30 jaar weer doorgegeven wordt aan mijn kleinzoon of kleindochter als een teken van vertrouwen en om lekker mee te ontdekken.

De andere kinderzakmessen in de test
– De Opinel nno. 7 Junior
– De Morakniv Rookie

 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Veiligheid:
  Sending
 • Functionaliteiten:
  Sending