Zakmes voor kind? Ik testte het My First Victorinox kinderzakmes - Kampeermeneer.nl

Ben ik een ontaarde vader als ik mijn zoon van 7 een zakmes geef?

Ben ik een ontaarde vader als ik mijn zoon van 7 een zakmes geef?
Ben ik een ontaarde vader als ik mijn zoon van 7 een zakmes geef?
4.6 (92%) 10 votes

Een zakmes voor een jongen van zeven, ben je dan niet als de dood dat hij zijn vingers eraf snijdt! Dat was de reactie die ik kreeg toen ik op mijn werk vertelde dat mijn zoon voor zijn zevende verjaardag een kinderzakmes had gekregen. Een echt scherp Zwitsers zakmes waarmee hij zichzelf, en anderen dus inderdaad pijn kan doen. Toch heb ik een echt zakmes voor hem gekocht en daar heb ik geen spijt van.

Laat ze maar ontdekken

Ben ik een onvoorzichtige vader? Nee, zo zou ik mezelf niet beschrijven. Ik ben echter ook echt geen beschermende ouder, daar zijn er naar mijn mening al genoeg van. Ik laat mijn kinderen graag ontdekken.  Lekker buiten rauzen, en meehelpen waar mogelijk. Ook als dat betekent dat een driejarige met een hamer in de weer gaat of mijn zevenjarige zoon een zakmes wil.

KAMPEERTIPS KINDEREN  Ben ik een ontaarde vader als ik mijn zoon van 7 een zakmes geef?

Vier meter hoog in een boom met een zakmes

Juist om te ontdekken gaat mijn zoon ook naar een buiten BSO. Het hele jaar door, zomer of winter, spelen in het bos, bomen klimmen, hutten bouwen en beestjes en sporen zoeken. Hoewel ik dat ontdekken dus aanmoedig, moet ik eerlijk bekennen dat ik wel even moest slikken toen ik het contract van de buiten BSO voor mijn, toen nog vierjarige, zoon mocht tekenen.  Er stond: ‘Uw kind mag onder toezicht tot 4 meter hoogte klimmen’ en ‘Mag zelf dunschiller pakken’. Op die dunschiller was hij na drie jaar wel uitgekeken dus nu wilde hij een zakmes.

KAMPEERTIPS KINDEREN  Ben ik een ontaarde vader als ik mijn zoon van 7 een zakmes geef?Een kinderzakmes?

Eigenlijk heb ik over het kopen van een zakmes ook niet echt nagedacht als zijnde een gevaarlijke aankoop. In Google typte ik in ‘zakmes jongen 7 jaar’. Zo ontdekte ik dat er een speciaal  kinderzakmes is. Dat is een  gewoon zakmes zonder veel poespas. Alleen een mes, opener, zaag, pincet en tandenstoker, zodat ze niet te dik zijn en goed in de hand liggen. Wel gewoon scherp, botte zakmessen gaan kinderen juist meer druk opzetten met het risico sneller uit te schieten. De messen klappen niet zomaar dicht en de punt is rond zodat ze zichzelf of anderen moeilijker kunnen prikken of steken. Zo’n kinderzakmes leek me wel wat. De naam My First Victoriynox deed me een beetje denken aan mijn eerste cassettespeler toen ikzelf 7 was. Dat heeft me niet tegengehouden en ik heb het zakmes besteld.

Lees ook:  Review: Campingstoel Crespo AL-237 Deluxe

“Yes een écht zakmes!” en een beetje vertrouwen

Je had zijn koppie moeten zien toen hij het doosje in bed openmaakte. ‘Yes een echt zakmes’. We hebben meteen wel even een mannengesprek gehad en wat afspraken gemaakt. Het kinderzakmes mag niet mee naar school. Hij mag het voorlopig alleen gebruiken als wij in de buurt zijn. Altijd van je af snijden. ‘Pap dat weet ik toch al lang!’ Hij mag het zakmes verder bij zich houden maar goed opbergen zodat zusjelief van twee niet in de verleiding komt.  Dat vertrouwen en die verantwoordelijkheid geef ik hem graag, of het voor hem ook voelt alsof hij door het zakmes vertrouwen krijg weet ik niet. Hij is echter wel super trots op zijn zakmes en gaat er voorzichtig mee om.

KAMPEERTIPS KINDEREN  Ben ik een ontaarde vader als ik mijn zoon van 7 een zakmes geef?

Het leergeld van een zakmes

De eerste keer dat er een vriendje kwam spelen vloeide er wel meteen bloed. Hij kwam snel de trap aflopen. ‘Papa ik heb bloed want ik heb het zakmes verkeerd vastgepakt.’ Een oppervlakkige snee, pleister er op en klaar. Ik zie dat als leergeld.  Hij weet nu hoe het moet en schakelde hulp in wanneer hij het nodig had.  Het zal vast niet het laatste zakmes wondje zijn.  Het is net als dat klimmen in bomen van 4 meter hoog. Voor een ouder misschien eerst wel even slikken maar inmiddels is hij een ervaren klauteraar die zijn grenzen zelf bewaakt.

Met de pincet kun je ook prima mieren optillen

We zijn inmiddels een paar weken en een aantal kaal geschilde takken en geslepen pijlpunten verder. Er hebben zich nog geen nieuwe zakmes wonden voorgedaan. Hij ontdekt zijn zakmes, kinderzakmes klinkt toch wat minder stoer, steeds meer. ‘Met de pincet kun je ook prima mieren optillen’ en de zaag die hij eerst over het hoofd had gezien heeft hij afgelopen weekend ook uitgeprobeerd. De ketting die hij bij zijn My First Victorinox heeft gekregen  is favoriet om hem aan zijn broek te bevestigen. Opeens snapte hij ook waarom het een ZAKmes heet. Trots verteld hij aan iedereen die het wil weten over zijn nieuwe bezit en scherpt daarna weer een pijlpunt aan een tak.

Maakt dat zakmes mij nu tot een ontaarde vader?

Ben ik nu echt een ontaarde vader omdat ik mijn zoon een zakmes geef voor zijn zevende verjaardag? Daar geloof ik niets van. Sterker nog ik geloof dat iedere jongen voor zijn zesde of zevende verjaardag standaard een zakmes zou moeten krijgen. Zichzelf een paar keer per ongeluk in de vingers moet snijden, om daarna trots na uren schilwerk zijn schone stok aan iedereen te kunnen laten zien. Ik zou het mooi vinden als deze My First Victorinox over 30 jaar weer doorgegeven wordt aan mijn kleinzoon of kleindochter als een teken van vertrouwen en om lekker mee te ontdekken.

Lees ook:  Review: Campingstoel Westfield Avantgarde 101

Volg kampeermeneer ook op facebook, twitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en tips voor een sfeervolle camping.

 

 

Share

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Lees mijn bio

Comments

  1. Mijn zoon heeft ook een eigen zakmes, hij is drie. Nix mis mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *