5 Top zakmessen voor kampeerders!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een zakmes voor op de camping of tijdens het kamperen is gewoon superhandig. Ik gebruik mijn zakmes als blikopener, schroevendraaier en om bijvoorbeeld verpakkingen te openen. Verder hou ik ervan om lekker mooie snijwerkjes te maken. Maar wat zijn nu echt de beste zakmessen voor kampeerders?

Multitool of (Zwitsers) zakmes?

Eigenlijk is een zakmes enkel een uitklapbaar mes. Een Zwitsers zakmes, zoals we de bekende rode van Victorinox, heeft naast een mes ook nog een paar extra uitklapbare functies zoals een blikopener of flessenopener en de overtreffende trap daarvan noemen we een multitool.

Een multitool heeft namelijk wel erg veel extra gereedschappen en kun je daardoor ook makkelijk thuis gebruiken. Een zakmes voor kamperen kan eigenlijk ieder van dit soort types zijn.

Het is maar net wat jij fijn vindt. En wat het beste zakmes is, hangt soms ook van het type vakantie af. Tijdens een fietsvakantie neem ik een multitool mee, gaan we met de vouwwagen, dan is het meestal een Zwitsers zakmes. Hieronder onze favoriete zakmessen voor op de camping.

beste zakmes kamperen

1. Het aloude Victorinox Huntsman zakmes

Lengte: 9,1 cm
Lemmet: 7 cm
Gewicht: 100 gram
Tools: 15

Wat mij betreft, is de Victorinox Huntsman het perfecte allround kampeerzakmes. Door de jaren heen is het geperfectioneerd van officiersmes voor het toen nog Zwitserse leger naar een allemansvriend.

De Victorinox Huntsman  is 9 cm lang en weegt 100 gram, maar heeft wel 15 verschillende gereedschappen. Naast een mes met een lemmet van 7 cm: een priem, flessenopener, kurkentrekker, multifunctionele haak, sleutelhanger, mes, zaag, schaar, schroevendraaier, kleine schroevendraaier, blikopener, tandenstoker, pincet en draadstripper.

Het roestvrij staal is voor kampeergebruik hard genoeg en goed te slijpen. Inmiddels zijn er naast rood ook andere coole kleuren. Zelf heb ik nog steeds de rode, maar ik heb ze ook al met een houten behuizing gezien.

2. Leatherman Wave Plus multitool

Lengte: 10,2 cm
Lemmet: 7,7 cm
Gewicht: 240 gram
Tools: 18

De Leatherman Wave Plus is het jongere broertje van de eerdere Leatherman Wave multitool. Het is echt een gereedschapskist in je hand, want er zit een bithouder, vijl, mes, tang, zaag, schaar, schroevendraaier, kleine schroevendraaier, blikopener, draadknipper, draadstripper, meetlat, metaalvijl, punttang en kruiskopschroevendraaier in dit verdraaid compacte ding.

Lees ook:  Review: Cocoon toilettas Hanging Kit Minimalist uitgebreid getest

Zo’n multitool is wel wat zwaarder dan een Zwitsers zakmes waardoor ik hier ook niet mee in mijn broek rondloop. Hij weegt ongeveer evenveel als een mobiele telefoon, maar hij ligt standaard in onze auto. De messen kun je met één hand openklappen, wat soms erg handig is en de tang is een uitkomst en ligt lekker in je hand. Dat scheelt een hoop gereedschap op de camping!

sleutelhanger zakmes

3. Victorinox Classic SD aan de sleutelbos

 Lengte: 5,8 cm
Lemmet: 3,4 cm
Gewicht: 155 gram
Tools: 7

Voordat ik de Victorinox Huntsman had, heb ik jarenlang met deze Victorinox Classic SD aan mijn sleutelhanger in mijn broekzak rondgelopen.  Dat is dan ook meteen het grootste voordeel van dit zakmes. Hij is zo klein, nog geen 6 cm, maar heeft wel 7 verschillende tools: vijl, sleutelhanger, mes, schaar, schroevendraaier, tandenstoker en pincet.

Bizar toch dat dat in zo’n klein ding past. Op de camping of onderweg heb je altijd alles wat je nodig hebt bij de hand. Op een gegeven moment wilde ik een groter mes, dus ging de Huntsman in mijn zak. Ik zag dat je ook van Victorinox Classic SD inmiddels een houten versie hebt!

opinel zakmes camping

4. Opinel zakmes No. 08

Lengte: 11 cm
Lemmet: 8,5 cm
Gewicht: 45 gram
Tools: 1

Dit is een fijn zakmes, niet meer en niet minder. Vroeger had ik al een Opinel No. 8 bij de Scouting omdat het gewoon simpele, maar goede zakmessen zijn. Als je op de camping echt alleen een zakmes zoekt en geen fratsen, is de Opinel waarschijnlijk je beste keuze.

Het mes ligt lekker in de hand, het lemmet is vlijmscherp en makkelijk te slijpen als dat even niet meer zo is. En doordat er geen fratsen aan zitten, weegt dit zakmes ook bijna niets. Je hebt amper door dat het in je broekzak zit.

5. Leatherman Signal Coyote mét Firesteel!

Lengte: 11,3 cm
Lemmet: 7,2 cm
Gewicht: 215 gram
Tools: 19

Deze Leatherman Signal Coyote multitool is vooral geschikt voor back to basic kamperen. Hij is wat lichter dan de Leatherman Wave maar wat ik vooral cool vind, is dat er een Firesteel in de tool zit. Je kunt dus met je zakmes het kampvuur aansteken.

Dit is dan ook meer een survival of bushcraft multitool, wat je ook terugziet in de verschillende andere gereedschappen: priem, bithouder, flessenopener, noodfluit, hamer, multifunctionele haak, mes, tang, zaag, schroevendraaier, blikopener, draadknipper, diamantslijper en punttang. 

Hier kun je heel wat mee bereiken en het gebruikte staal is ook van een zwaardere kwaliteit dan je bij de Victorinox zakmessen in dit rijtje terugziet. Een zakmes voor kamperen op de camping én in het bos dus.

zakmes kamperen

Een zakmes kopen? Let hier op!

Ga je zelf op zoek naar het beste zakmes voor jou, dan is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Lees ook:  27 x cadeau voor mannen die kamperen - Cadeautips

Type en gebruik zakmes

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er zakmessen, Zwitserse zakmessen en multitools. Bepaal vooraf waar je het zakmes voor gaat gebruiken, welke gereedschappen je echt nodig vindt en kies een zakmes of multitool dat alleen die tools heeft.

Gewicht

Juist wanneer je een zakmes uitkiest voor op de camping of waar je de hele dag mee rondloopt, wil je dat dit niet te zwaar is. Minder gereedschappen betekent ook minder gewicht. Mijn persoonlijke ervaring is dat een zakmes tot ongeveer 150 gram niet vervelend voelt in je zak, daarboven ga je het opmerken.

Afmetingen en lengte lemmet

Ook qua lengte moet je een keuze maken. Hoe langer het zakmes hoe groter ook het lemmet meestal. Welk lemmet je nodig hebt, is weer grotendeels afhankelijk van waarvoor je het zakmes gaat gebruiken. Een fijne maat voor het kamperen vind ik een lemmet van tussen de 7 en de 8,5 cm.  Dan heb je een goed mes om eten mee te bereiden, maar ook om flinke stokken mee te snijden.  

Linkshandig of rechtshandig zakmes

De meeste zakmessen zijn voor zowel linkshandigen als rechtshandigen. Maar sommige zakmessen zijn speciaal voor de één of de ander gemaakt. Check dit dus altijd even voordat je koopt. En vooral als je linkshandig bent, kan het slim zijn om een linkshandig mes uit te zoeken. Je kunt dan makkelijker je mes met één hand openen of de beveiliging bedienen.

Staalsoort

Ook de staalsoort kan van belang zijn. Voor kampeerders op de camping wil je dat een mes niet gaat roesten en qua staalsoort makkelijk te slijpen is, zoals staalsoorten als CPM S35VN, VG10, CPM S30V, Böhler M390, Böhler N690, 8Cr13MoV-staal of vergelijkbare soorten. Bij merken zoals hierboven van Leatherman, Victorinox en Opinel kun je ervan uitgaan dat dat goed zit.

Welk zakmes gebruik jij tijdens het kamperen?

Naast bovenstaande zakmessen zijn er natuurlijk nog tientallen andere soorten die misschien ook handig zijn op de camping of tijdens het kamperen. Dus laat ons zeker weten: Hoe kampeer je en wat is voor jou het beste zakmes voor kampeerders?

Beste zakmes camping

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knives and Tools, de selectie en ervaringen zijn van ons zelf.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending