Onze ervaring: Wonen in een camper: de voor- én nadelen!

Reageer

fb03d98ac79227b97dfc7daa579038e7?s=55&d=mm&r=g Rick Het klinkt allemaal superidyllisch, dat wonen in een camper. En steeds meer mensen doen het en maken leuke Instagram-accounts aan en gebruiken de hashtag: #vanlife. Maar is het wonen in een camper eigenlijk wel zo leuk als velen denken? Ik vertel je alles over ons leven in een camper. Maar ik vertel je ook graag de voor- en nadelen ervan. Lees je mee?

wielklem camper

Wij wonen al meer dan een jaar in een camper

Rozengeur en maneschijn is vaak ook gewoon zweetlucht en waar kan ik poepen? Samen met mijn vrouw reis ik nu meer dan een jaar in een camper. We zijn onder andere in Spanje, Portugal, Duitsland en Polen geweest. Voor ons is dit het ultieme leven, al missen we toch vaak bepaalde dingen. Het moeten missen van familie en vrienden, genoeg ruimte om te koken en dat het snel een rommeltje wordt op twee vierkante meter. Maar we halen ook energie uit het buiten zijn, minimalistische leven en het ontdekken van nieuwe plekken. In dit artikel vertel ik je wat nu eigenlijk de voor- en nadelen zijn van zo’n camperleven.

nomad leven werken

Waarom zou je reizen in een camper?

Net als veel mensen brandde er bij ons het verlangen om nieuwe plekken te ontdekken. Wij hadden niets wat ons in Nederland hield en gingen op stap met onze backpacks. Ja, backpacks, want daar begon het allemaal mee in november 2019. Na over land naar Georgië te zijn gereisd, vlogen we naar India. Toen we door de grote C terug moesten komen naar Nederland, besloten we ons leven voort te zetten in een busje: een eigenhandig gebouwde Fiat Doblo. We kwamen er al binnen een jaar achter dat dit te klein voor ons was. We hadden dromen en doelen en konden deze niet verwezenlijken in een kleine bestelauto. Daarom reizen we nu sinds vier maanden rond in Bernie de Benz, een Mercedes Benz 100.

Wat zijn de voordelen van het wonen in een camper?

Als het aan mij ligt zijn er te veel om op te noemen. Maar ik ga ze toch op een rijtje zetten voor jou:

Volledige vrijheid: We kunnen gaan en staan waar we willen. Via de Park4Night app of NKC Campercontact gaan we op zoek naar goede plekken waar we gratis of goedkoop kunnen overnachten.

Lees ook:  Een tweedehands camper kopen, waar moet je op letten?

wonen en werken in camper 1

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Werken in de natuur: Door gebruik te maken van een Mifi router zoals de Wifi Buddy of TP Link M7200 kunnen we gewoon blijven werken. Alleen dan in de natuur. Een vereiste is natuurlijk wel dat we goed internet hebben, dus daar moeten we soms wel wat voor omrijden.

Minimalistisch leven: Sommige mensen zullen dit zeker niet als voordeel zien, maar leven met minder spullen betekent ook dat je gaat houden van de spulletjes die je hebt. Je omarmt ze en leeft daardoor veel bewuster.

Lage kosten: Niet alleen  onze CO2 voetafdruk is laag, ook onze kosten zijn enorm laag. We geven zeker geen bakken met geld uit, dit omdat we maar een paar vaste lasten hebben in de maand. Denk aan zorgverzekering, camperverzekering en brandstof.

Nieuwe mensen leren kennen: Doordat je niet in een bubbel en maar op één locatie leeft, leer je enorm veel mensen kennen. Zo hebben we inmiddels contacten over de hele wereld door onze manier van leven. Dat voelt echt als een rijkdom.

camper beveliging

Wat zijn de nadelen van het wonen in een camper?

Zit jezelf na te denken over wonen in een camper? Dan ben je waarschijnlijk ook wel benieuwd naar de nadelen die wij ervaren van het wonen in een camper. Want deze zijn er ook zeker en ik zal geen blad voor de mond nemen:

Beperkte hygiëne: Als jij gewend bent om dagelijks te douchen, denk dan nog eens na over het wonen in een camper. Wij douchen één keer in de week wanneer wij op een camping staan. Voor de rest wassen wij ons met een washandje. Het is natuurlijk afhankelijk van het soort bus dat je hebt of je wel of niet kan douchen. Maar water blijft schaars in een camper.

Missen van familie en vrienden: Dit is en blijft toch wel het nummer-één-nadeel van het wonen in een camper. Zo houden we vaak wel contact via social media of door te videobellen. Maar het is en blijft lastig om vrienden en familie slechts één of twee keer per jaar te zien.

Lees ook:  Camper huren bij Goboony, onze ervaringen met de DumDum

vanlife

Gebruiken van het toilet: Vooral wanneer je met twee personen in een busje woont, zal het toilet, ik zal niet de woordgrap tissue maken, een issue worden. Plassen doe je in de Porta Potti en poepen doen wij vaak in een zak. Behalve als we in de natuur zijn, dan graaf je een kuil en poep je in de natuur. It is what it is! Maar echt fijn is anders. 

tips leven in camper

wonen in camper

Als er binnen geen ruimte is koken we buiten op de Biolite Firepit, daarmee laden we meteen onze telefoon op. 

Weinig bewegingsruimte: Het koken in een grote keuken kan je wel vergeten in een camper. Je hebt maar weinig ruimte om te kokkerellen. Sowieso weinig bewegingsruimte. Nu ben je vooral buiten, maar ik kan je vertellen dat na een week vol regen zo’n busje alleen maar kleiner wordt.

Wil je nog meer weten over het wonen in een camper?

Er is nog veel meer moois en minder moois aan het wonen in een camper. Dus heb jij specifieke vragen over het wonen in een camper, stel me die dan gerust. Je kan ons camperleven volgen op Instagram: via @ik.wil.hiken & @Simply.Nomads.

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

7 reacties

    • Frans, hele goede vraag. Wij staan ingeschreven op een adres in Nederland en dragen ook belasting gewoon af in NL. Omdat wij ook nog eigen bedrijven hebebn zijn wij gewoon belastingplicht. Nu is er sinds het begin van dit jaar een mogelijkheid om je op een adres in te schrijven zonder belastingverplichtingen. Zoek eens op postadres.

      Ik hoop je vraag zo te hebben beantwoord

  • Postadres
    Wij willen ons huis verkopen en in camper gaan wonen We lopen tegenaan dat je een vast adres moeten hebben en gelezen dat postadres maar ongeveer anderhalf jaar kan

    • Dat kan afhankelijk van de gemeente max 1 – 1,5 jaar zijn op 1 adres met mogelijk 2 keer een verlenging van 0,5 jaar… Zoals ik het lees mag je daarna dus wel een ander postadres nemen voor gedurende dezelfde periode, etc.

  • Wij willen ook in een camper gaan wonen maar ik kan geen enkele verzekering vinden die permanente bewoning dekt als je ingeschreven staat op een briefadres. Hebben jullie tips?

  • vrijheid, blijheid
    Wij zijn wat ouder, in het bezit van onze zoon zijn grote hippie bus, waar ook een grote tent aangezet kan worden…we gebruiken de bus nu alleen in nederland, ivm werken en verplichtingen, tja en als hier moet werken tot 68, is het maar de vraag of je hier nog toe in staat bent, heel lastig en moeilijk om dit soort beslissingen te nemen? wel heerlijk weg uit de hectiek van de allerdaagse sleur en waardeloze tv en nieuws berichten…. zou t liefste nu al vertrekken..

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending