winterkamperen in Friesland. Ik ontdekte dat we in Nederland kliffen hebben, dat Friesland niet vlak is, we trots mogen zijn op onze voorouders én dat winterkamperen echt rust geeft.
In de afgelopen twee jaar hebben met mij veel Nederlanders de schoonheid van ons eigen Nederland herontdekt. Op uitnodiging van het NBTC ging ik in het kader van ‘Ode aan het landschap’Friesland in de winter heeft veel voordelen
Een weekend weg in de winter betekent vaak een citytrip en dan ligt Friesland niet voor de hand. Of toch wel? Het is tenslotte de ‘Elfsteden’-provincie. Je kunt prima twee of drie van de ‘Elfsteden’ in één weekend bezoeken en tussendoor de natuur tussen beide ontdekken. Groot voordeel is dat het in steden, musea en buiten een stuk rustiger is dan in andere jaargetijden. Dus ging ik winterkamperen in Zuidwest Friesland, oftewel het Gaasterland. Met de intentie om vooral Lemmer, Sloten, Hindeloopen en Workum te bezoeken, maar het werd uiteindelijk wandelen omdat de omgeving mij bleef verrassen.
Winterkamperen in Friesland
Dit weekend staan we op één van onze favoriete wintercampings in Friesland. Op De Waps zijn nog zo’n 30 andere winterkampeerders verspreid over de hele camping. We hebben een mooie ruime natuurplek in het bos.
Om het plaatje helemaal compleet te maken heeft de camping vuurschalen en haardhout klaarstaan om een lekker vuurtje te stoken. ‘Die gaat meteen dezelfde avond nog aan!’. ’s Avonds nog even een warme douche in het verwarmde toiletgebouw voordat we al starend naar de sterren door het panoramadak van de Kip Shelter in slaap vallen. Dat maakt winterkamperen in Friesland comfortabel.
Er zijn trouwens behalve De Waps nog meer wintercampings in Friesland, ook met iets meer faciliteiten voor wie dat fijn vindt.
Het Oudemirdumer klif
Langs de kliffen van Friesland
Wist jij dat we in Nederland kliffen hebben? Langs de IJsselmeerkust van het Gaasterland zijn verschillende kliffen te vinden zoals het Mirnser klif, Rode klif en Oudemirdumerklif. Dit zijn geen verkapte dijken zoals ik nog even dacht, maar aarden wallen die door het water zijn afgekalfd. In de tijd van de Zuiderzee bonkte er natuurlijk een enorme watermassa tegen Friesland aan.
Het Oudemirdumerklif is met stip binnengekomen in de top 10 van mooiste plekken in Friesland en misschien wel Nederland. Het glooiende, wilde landschap met aan de horizon de boten die voorbij varen en de windmolen die in cadans ronddraaien. Dit stukje Nederland heeft wel een ode aan het landschap verdiend.
Wandeling langs de kliffen en door het Rijsterbos
Vanuit Oudemirdum kun je een schitterende wandeling maken langs het Oudemirdumer en Mirnser Klif en terug door het Rijsterbos. Deze wandelroute is 19 km, maar door vanaf het Rijsterbos direct naar Oudemirdum te lopen kun je hem inkorten tot zo’n 12 km.
Naar de mooiste plek van Friesland
We starten bij het bezoekerscentrum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân Mar in Oudemirdum en lopen het dorp uit. Door een weids landschap én langs en over aardwallen wandelen we langzaam heuvelop richting het IJsselmeer Aan de horizon zien we de golven verschijnen en tot onze verbazing staan we daadwerkelijk boven aan een klif en kijken zo’n zes meter naar beneden. Het uitzicht is puur en echt Hollands.
Glooiend landschap
Wie denkt dat Friesland alleen vlak is, komt hier bedrogen uit. We lopen een stukje terug naar Oudemirdum over de laatste uitlopers van de Hondsrug. Over glooiende heuvels – nee het zijn geen terpen – en meanderende wegen komen we weer bij het IJsselmeer en de volgende klif uit. Het Mirnser klif is minder spectaculair en wild. Het is, door het ondiepe water, een geliefde plek bij kitesurfers die de wildste trucks uithalen, zelfs nu in de winter. Vanaf de aan het IJsselmeer gelegen strandtent ’t Mar kun je met een kop Fryske Kofje op je gemak de stunts bewonderen.
Van meer naar bos
Bij het Mirnser klif kun je direct het Rijsterbos inlopen. Kliffen, bossen, niet het eerste waar je aan denkt bij Friesland. De winter heeft het kale bos voorzien van een rood, geel en oranje kleed van bladeren. Naast de weerkaatsende watertjes is het een schitterend gezicht. De route loopt ongeveer een 20 minuten door het bos, maar het bos is nog een stuk groter en kun je ook prima voor een aparte wandeling bezoeken. Ook hier is een bezoekerscentrum en een prima plek voor een theestop halverwege. Vanaf de parkeerplaats van het Rijsterbos is het nog zo’n 4 km terug naar Oudemirdum, waarbij bossen en weilanden met winterse grazers elkaar afwisselen.
Verder kijken in Zuidwest Friesland
Ik verbaas me er telkens weer over hoe afwisselend ons Nederland is. Nee, de kliffen van Friesland zijn niet te vergelijken met die van Dover of Callais. Toch zijn er maar weinig plekken waar je binnen een straal van 10 kilometer strand, weidsheid, bos, kliffen, verschillende stadjes en een merenlandschap vindt. Wij hoefden geen winters weer te trotseren, maar verschillende musea zoals het Jopie Huisman-museum in Workum, het schaatsmuseum in Hindeloopen en knusse cafeetjes bieden ook dan genoeg uitwijkmogelijkheden.
Dit artikel is geschreven na een uitnodiging van NBTC aan Kampeermeneer.
Mooi te lezen
Camping Buorren 1 Warstiens
Leuk zoveel over Friesland te lezen, het is voor ons ook de favoriete provincie.
Wij komen regelmatig op camping Buorren1 en wandelen daar met grote regelmaat.
Het is een prachtige camping onder de rook van Leeuwarden. De eigenaar houd rekening met het milieu, chemisch toilet legen mag enkel zonder chemische toevoegingen, dus gebruiken wij er enkel schoonmaakazijn en vloeibare groene zeep. Gaat prima trouwens, zouden meer mensen moeten doen, houdt je afvaltank ook prachtig schoon.
Is het ook mogelijk bij de routes die u loopt te vermelden of deze routes ook rolstoel toegankelijk zijn ?
Momenteel lopen wij vaak van fietsknooppunt naar knooppunt, dat gaat prima, maar voor andere routes die bewandelbaar zijn is erg leuk.
De nieuwsbrief wordt met veel plezier gelezen.
Met vriendelijke groet,
Bert
Dankjewel Bert, ik ga je campingtip een chekcen want die ken ik nog niet. Deze wandeling is veel over onverhard terrein waardoor het niet echt passend is voor een rolstoel ben ik bang.
Hallo Tjerk, je schrijft het volgende; “ Wie denkt dat Friesland alleen vlak is, komt hier bedrogen uit. We lopen een stukje terug naar Oudemirdum over de laatste uitlopers van de Hondsrug. ” De Hondsrug loopt door Drente en Groningen, en niet door Friesland voor zover ik weet, het is een zandwal. Het kliffen gebied aan de Friese IJselmeer kust bestaat uit een afgeslagen keileem pakket.
Vriendelijke groet, Arjan
Dag Arjan, dank voor je aanvulling. een local vertelde mij daar ter plek dat dit de uitlopers waren maar of dat helemaal correct is weet ik dus ook niet 100% zeker