Wintertijd of zomertijd? De afgelopen jaren was het tweemaal per jaar in het nieuws maar de afgelopen weken zijn de zomer- en wintertijd een hot item. We moeten gaan kiezen voor zomertijd of voor wintertijd net als de rest van Europa. Maar wat betekent altijd wintertijd of altijd wintertijd voor kampeerders?
Hoe zit het ook alweer met wintertijd en zomertijd?
Ieder jaar gaat de klok eind maart een uur vooruit en eind oktober weer een uur achteruit. De vijf maanden tussen eind oktober en eind maart noemen we wintertijd. De zeven maanden van eind maart tot eind oktober noemen we zomertijd. Dus 22:00 ’s avonds in de winter is hetzelfde tijdstip als 23:00 in de zomer.
Wintertijd bestaat niet
Eigenlijk bestaat de wintertijd niet want wat we nu wintertijd noemen is de standaardtijd. Dit is de tijd die we eigenlijk altijd gehad hebben. Alleen de term zomertijd is van toepassing wanneer de klok in de zomer ten opzichte van de standaardtijd een uur later wordt gezet.
Hoelang hebben we eigenlijk al winter- en zomertijd?
Wat mij verbaasde is dat het verschil tussen zomer en wintertijd nog helemaal niet zo lang bestaat in Nederland. Hoewel in de Tweede Wereld oorlog Nederland tijdelijk een paar jaar zomertijd kende is het daarna meteen weer afgeschaft. De zomer- en wintertijd zoals wij die nu in Nederland kennen is pas in 1977 in Nederland ingevoerd. Pas in 2002 is deze ook in de rest van Europa gelijk getrokken.
Waarom hebben we zomertijd en wintertijd?
De belangrijkste reden voor de invoering van zomertijd in 1977 was energiebesparing. Omdat het in de zomer vroeg licht wordt liggen de meeste mensen nog te slapen terwijl het buiten nog al licht is. Daarentegen zijn veel mensen nog (buiten) actief als het in de zomer ’s avonds donker wordt.
Door de klok dus beter bij ons leefritme in de zomer aan te laten sluiten heb je meer wakkere of actieve uren in het daglicht. Dat betekend dus ook minder elektriciteit die gebruikt wordt voor straatverlichting, verlichting binnenshuis en zelfs de TV gaat later aan in de zomer.
Waarom is er nu zoveel gedoe over die tijd?
De EU heeft enige tijd geleden een raadpleging gedaan waaruit bleek dat 84% van de bijna 5 miljoen ondervraagde Europeanen naar één tijd wil die het hele jaar geldt. Daarom heef de EU besloten dat er inderdaad een einde gaat komen aan zomertijd en wintertijd.
Hoewel dat in eerste instantie binnen twee jaar zou worden ingevoerd is er in november 2018 besloten om de standaardtijd op zijn vroegst in 2021 in te voeren. Nu moet er echter nog besloten worden wat de standaardtijd moet worden. De huidige zomertijd of de huidige wintertijd?
Een Flitspeiling, waar overigens wel het één en ander in fout ging, onder 2000 Nederlanders liet zien dat 41% van de Nederlanders graag de huidige wintertijd als standaardtijd ziet, 27% wil juist de zomertijd als standaardtijd en de resterende 24% wil graag de klok twee keer per jaar blijven verzetten.
Willen kampeerders zomertijd of wintertijd als de standaard?
Voor het gros van de kampeerders die vooral in het voorjaar en de zomer kampeert maakt dat uurtje extra in de zomer toch echt wel een verschil. Waar ik echter niet helemaal uitkom is of wij als kampeerders nou juist voor de zomertijd of de wintertijd als standaardtijd zouden moeten kiezen want het heeft beide voordelen en nadelen. Als we die nou eens op een rij zetten dan kun jij zelf kiezen wat jouw voorkeur heeft.
Voor- en nadelen zomertijd voor kampeerders
Zomertijd betekent dat op de langste dag in juni de zon in Nederland om 5:20 opkomt en om 22:03 weer ondergaat. In Zuid Frankrijk komt de zon dan om 6:09 op en gaat om 21:04 onder.
Voordelen
- Langer licht in de avond waardoor je langer van de warme avond kunt genieten
- Langer slapen van kinderen in de ochtend omdat ze later wakker worden van het licht
- Minder elektriciteit en gasverbruik voor verlichting
- Je vakantie is actiever omdat mensen over het algemeen in het licht actiever zijn dan in het donker
- Minder ongelukken? Als het langer licht is zou je dan ook minder struikelen over scheerlijnen of lage paaltjes?
Nadelen
- Het kampvuur of de vuurkorf moet langer op zich laten wachten
- Vooral in Zuid-Europa blijft het langer warm in de avond
Voor- en nadelen wintertijd voor kampeerders
Wintertijd betekent dat op de langste dag in juni de zon in Nederland om 4:20 opkomt en om 21:03 weer ondergaat. In Zuid Frankrijk komt de zon dan om 5:09 op en gaat om 20:04 onder.
Voordelen
- Je duikt eerder je tent of caravan in waardoor je meer uitrust
- Vooral in Zuid Europa zal het eerder koeler worden
- De vuurkorf en het kampvuur kunnen eerder aan
- De kaarsjes en gezelligheid komen eerder op tafel
Nadelen
- Het wordt erg vroeg licht waardoor kinderen en de natuur eerder wakker worden
- Het elektriciteitsgebruik op campings zal omhoog gaan wat waarschijnlijk tot prijsstijgingen zal leiden.
- Meer ongelukken? Omdat je in het donker sneller een scheerlijn of kei over het hoofd ziet?
Er zijn vast nog meer voor en nadelen te bekenken die ik over het hoofd zie. Dus vul gerust hieronder aan.
Breng je stem uit wat wil jij?
Zelf ben ik er nog niet uit wat het beste voor mij is. Als ik dit lijstje zie neig ik naar zomertijd als standaardtijd. Het grote voordeel van de wintertijd als standaardtijd zijn voor mij de uren extra slaap. Dus ik weet het gewoon niet en ben erg benieuwd wat jij vindt. Dus breng je stem hieronder uit.
[poll id=”2″]Volg kampeermeneer ook op facebook, twitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en de laatste info over Oostenrijkse vignetten.
Je hebt het over meer slaapuren. Op vakantie oke… maar als we breed kijken blijven doorgaans de slaapuren het zelfde is het niet? Het grote gros van de bevolking moet immers wel op zelfde tijd op het werk verschijnen toch???
Of zie ik dit verkeerd?
Ik denk dat energie en veiligheid een groot en belangrijk aspect is bij de regering, dus eigenlijk snap ik de discussie niet zo goed.
Als (zomer)kampeerder wil ik uiteraard de zomertijd.
Als Nederlander die geld moet verdienen met de handel wil ik wat de omringende landen kiezen. Aangezien daar voor mij de grootste belangen liggen stem ik dus voor datgene wat europa kiest.