5 écht goede warme winterslaapzakken! Mijn lievelings

8da6aad278abf0b97e006b84228e911e?s=55&d=mm&r=g Rick Steeds vaker gaan we op zoek naar discomfort en testen we onszelf als personen. Op vakantie gaan in de winter en winterkamperen hoort hier helemaal bij. Met de tent op pad of in de camper een weekend overnachten op een natuurcamping. Niet onbelangrijk hierbij is een goede winterslaapzak. In dit artikel lees je dus alles wat je moet weten over zo’n slaapzak voor in de winter en vertellen we wat volgens ons de beste is en de beste koop.

Welke winterslaapzakken vergeleken?

De keuze voor een goede winterslaapzak is nog best lastig. In dit artikel geef ik een aantal adviezen. Maar voor vrouwen zal de keuze misschien op een andere winterslaapzak voor volwassenen vallen dan bij mannen. Kijk dus goed naar de juiste comforttemperatuur, activiteit die je gaat beoefenen en je persoonlijke behoeften qua gewicht en pakmaat voordat je een winterslaapzak aanschaft. Wij hebben  5 van onze favoriete slaapzakken vergeleken, ze zijn allemaal EN getest, wat betekent dat de comforttemperaturen te vertrouwen zijn:

Orion 900 Mummy SlaapzakSEA TO SUMMIT-Spark SpIV RAB Solar Eco 3 MummyTherm-a-Rest Saros  0F/-18CExped Ultra -20° 
Comfort temp. vrouw-8℃-8℃-0℃-10℃-10℃
Comfort temp. man-15℃-15℃-6℃-10℃-17℃
Extreme temp-37℃-36℃-24℃-24℃-39℃
EN getestJajajajaja
Tochtstrookjajajajaja
Vulling3D-Polardown Plus100% donsEco synthetische vezelEraLoft synthetische isolatie100% dons
Gewicht900 gram880 gram1235 gram2235 gram1340 gram
lichaamslengtetot 195 cm regular tot 183 cm
long tot 198 cm
regular tot 185 cm
long tot 200 cm
tot 183 cm M tot 180 cm
L tot 195 cm
Pakmaat33 x 18 cm30 x 18 cm 40 x 22 cm28 x 30 cm 29 x 16 cm
Prijs€€€€€€€€€€€€
Check prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijs

Onder aan het artikel geef ik je nog wat extra tips.

Wat is de beste winterslaapzak? 

Dé beste winterslaapzak bestaat niet! Het hangt allemaal af van waar ga je kamperen, wat je gewenste comforttemperatuur is en wat je acceptabel vindt qua pakmaat en gewicht. Ga je een winterwandeling maken of een trekking, dan is dat laatste belangrijker dan wanneer je er met de camper of auto op uittrekt: 

Beste winterslaapzak: Veruit de beste winterslaapzak uit deze rij is de Exped Ultra -20°. Deze heeft een comforttemperatuur van -17°, kleine pakmaat en weegt 1340 gram. Maar met prijzen tot €1000 is dit echt interessant als je een expeditie naar de poolcirkel gaat maken. 

Beste koop: Zowel een goede comforttemperatuur van -15°, 100% donzen slaapzak en een gewicht van maar 880 gram heeft de Sea to Summit Spark spIV. Hiermee kun je zowel een wintertrekking doen als gewoon winterkamperen. Omdat de prijs minder dan de helft van de Exped Ultra is, krijgt deze het predikaat Beste koop.  

Beste voor winterkamperen in Nederland: Maar veel kampeerders zijn juist op zoek naar een slaapzak voor winterkamperen in Nederland. Dan kun je met een comforttemperatuur van -6° tot -10° vaak prima uit de voeten en is gewicht en pakmaat minder belangrijk. Dan zijn de Rab Solar Eco 3 (de goedkoopste en kleinste)  en de Thermarest Saros (groter en zwaarder, maar warmer) prima alternatieven waarmee je onder de 200 euro klaar bent. 

winterkamperen

Welke comforttemperatuur heb je nodig?

Ben je op zoek naar de juiste slaapzak voor het winterkamperen? Dan is er een aantal dingen erg belangrijk: comforttemperaturen, de verschillen tussen mannen- en vrouwenslaapzakken, maar ook het materiaal dat wordt gebruikt. Waarom dit zo belangrijk is, lees je hier:

Lees ook:  Slaapmat kopen? Dit is waar je écht op moet letten!

Temperatuurclassificaties

Op de meeste slaapzakken vind je drie verschillende classificaties: comfort, limiet en extreem. Dit betekenen deze temperatuurclassificaties:

Comforttemperatuur: Deze aanduiding is de temperatuur waarbij een gemiddeld persoon het comfortabel heeft. Comforttemperatuur is ontwikkeld voor de man die in z’n onderbroek slaapt. Vrouwen zijn vaak koudbloediger waardoor ze het gemiddeld kouder hebben dan mannen. Het is niet gek om daar dus 3 tot 5 graden bij op te tellen als vrouw bij de keuze voor de juiste winterslaapzak.

Limiettemperatuur: Dit is de temperatuur waarbij je niet comfortabel meer slaapt. De slaapzak houdt je net warm genoeg om de nacht door te komen. Maar je wordt waarschijnlijk erg vaak wakker.

Extreemtemperatuur: Deze temperatuuraanduiding is alleen voor in noodgevallen. Lig je in je slaapzak bij deze temperatuur, dan helpt het je 6 uur totdat je onderkoeld raakt. Een echte comfortabele nachtrust wordt het dus niet.

Waarom je een mummie winterslaapzak moet kiezen

Van expedities naar de poolcirkel tot winterkamperen op de Veluwe. Je zal de meeste ervaren kampeerders zien in een mummie slaapzak in de winter. Maar waarom precies? Wat zijn de voordelen van een mummie slaapzak? Ik geef je een aantal voordelen op een rij:

Isolerend vermogen

Mummie slaapzakken zijn er in allerlei verschillende pasvormen. Van erg strak om je lichaam naar nog iets van bewegingsvrijheid. Hoe strakker jij hem kiest hoe beter hij zal isoleren. Dit is omdat er praktisch geen ruimte is voor tocht waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd.

Gewicht

Een mummie slaapzak is een stuk lichter. Er wordt minder materiaal gebruikt. Vooral tijdens een wandeltocht in de winter wil je een lichtgewicht winterslaapzak. Je kan hem dan makkelijker inpakken in je rugzak.

Voor meerdere weertypes

Een mummie slaapzak is vaak al gemaakt voor koudere dagen. Maar er wordt ook vaak rekening gehouden met gebruik in vochtige omstandigheden. Daarom zal je zien dat ook de buitenzijde van mummie slaapzakken vaak voorzien is van een extra laag. Soms van Gore-Tex en soms van een alternatieve coating.

Hoofd compartiment

Een mummie winterslaapzak trek je niet alleen over je lichaam, maar één van de belangrijkste onderdelen, je hoofd, kan je er ook mee warm houden. Er zit namelijk een capuchon aan je mummieslaapzak. Hierdoor zal ook je hoofd lekker warm blijven gedurende een koude winternacht.

Exped ultra winterslaapzak

1. Exped Ultra -20° | Beste maar prijzig

Wil je het beste van het beste? Dan komen we uit bij de Exped Ultra -20 winterslaapzak. Deze slaapzak wordt gebruikt voor expedities richting de poolcirkel. De prijs is daarom erg hoog in vergelijking met andere slaapzakken. De Exped Ultra is gemaakt in verschillende maten. Zo heb je ook de LW-versie.

Deze versie is geschikt voor iemand met een lichaamslengte van 203 cm. Erg lekker om dus in te duiken. Er is gebruikgemaakt van RDS-gecertificeerd dons en ook hebben ze gekozen voor PFC- en PFAS-vrije materialen. Een duurzame slaapzak voor de echt extreme condities.

Check prijs en beschikbaarheid>>
Sea to Summit Spark winterslaapzak

2. Sea To Summit –  Spark SpIV | Beste koop

Steeds vaker zie ik de Sea to Summit Spark spIV voorbijkomen. Deze slaapzak is super lichtgewicht en daardoor wordt hij veel gebruikt door hikers en winterkampeerders. De reden dat hij zo licht is, heeft hij te danken aan de buitenlaag die ultradun is. Daarnaast ook doordat er 90% dons wordt gebruikt.

De slaapzak is gemaakt om comfortabel in te slapen tijdens -8 temperaturen. Hij is niet erg strak om het lichaam en je hebt daardoor de ruimte om nog wat te kunnen draaien. Iets dat veel mensen toch wel lekker vinden aan deze slaapzak. Je moet wel wat neertellen voor deze slaapzak, hij is namelijk een stuk duurder dan veel andere winterslaapzakken op de markt.

Rab solar eco 3 witnerslaapzak

3. RAB Solar Eco 3 Mummy | Prima voor Nederland

Bij RAB kijken ze altijd net even verder om hun producten zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Daardoor is deze slaapzak 100% gemaakt van gerecyclede materialen. Desondanks weegt hij nog steeds slechts 1.235 kilogram. Qua comforttemperaturen kan het nog wel beter, maar dan ga je al snel in prijs omhoog en voor Nederlandse winters is deze RAB meer dan prima. Andere optie voor winterkamperen in Nederland is de Nomad Orion 700 die iets warmer is maar ook flink duurder. 

Lees ook:  Review: Slaapmat Redwood Stretch Limousine 10

Voor nog geen 180 euro heb je de RAB Solar Eco 3 mummy slaapzak al in huis. Ideaal dus wanneer jij wil gaan winterkamperen in Nederland, maar niet op zoek bent naar extreme Lapland avonturen. Deze slaapzak is niet erg groot en geschikt voor personen van maximaal 1,85 meter. Zelf heb ik deze dus ook en ik ben 1,86 en slaap er prima in. 

Nomad orion 900 winterslaapzak

4. Nomad Orion 900 – Beste winterslaapzak

Een echte winterslaapzak van Hollandse bodem is de Nomad Orion 900 Mummy Slaapzak. Bij Nomad ontwikkelen ze al jaren kampeermaterialen. De laatste jaren is het merk zich gaan specialiseren in lichtgewicht kampeermaterialen. Waaronder de Orion lijn. Deze slaapzakken zijn volledig van dons gemaakt.

Deze slaapzak weegt 1,25 kilogram en heeft een comforttemperatuur voor dames van -8 en heren voor -15. Wanneer je nog extreme avonturen wil aangaan, hebben ze ook nog eens de Orion 1200 (comforttemp. vrouw -13 en man -21) en ga je alleen winterkamperen in Nederland, dan heb je aan de Orion 700 (comforttemp. vrouw -6 en man -13) waarschijnlijk ook genoeg. Hij heeft een normale prijs voor de kwaliteit van deze winterslaapzak.

Thermarest Saros winterslaapzak

5. Therm-a-Rest Saros  0F/-18C

Jarenlang hebben ze zich bij Therm-a-Rest gericht op de slaapmatten. Ze hebben zelfs het meest lichtgewicht slaapmatje ooit weten te produceren. En voor de echte koude nachten hebben ze ook de Therm-a-Rest Saros winterslaapzak ontwikkeld. Deze slaapzak is geschikt voor temperaturen tot -10. Daar kan je de echte winters wel mee overleven.

Toch is de pakmaat wel iets aan de grote kant. De winterslaapzak weegt dan ook 2.235 kilogram. Dat is een stuk meer dan een paar winterslaapzakken hierboven. Hij wordt geleverd in één maat voor personen tot  1,85m. Wil je vooral winterkamperen in Nederland en is gewicht en pakmaat niet zo belangrijk, dan is dit een hele goede keuze. 

winterkamperen in Nederland

Waar je verder op moet letten bij het kopen van een winterslaapzak?

Winterslaapzakken zijn duurder dan een zomerslaapzak. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid vulling die wordt gebruikt voor een winterslaapzak voor volwassenen. Omdat het een dure aankoop is, wil je de juiste keuze maken. Let daarom op deze punten bij je aankoop:

Temperatuurclassificaties

Eerder in dit artikel vertelde ik je er al even over. Temperaturen zijn enorm belangrijk om het zo comfortabel mogelijk te hebben in je winterslaapzak. Kies daarom een comforttemperatuur die past bij jouw avontuur. Ga je winterkamperen in Zweeds Lapland of ga je een paar koude dagen tegemoet in de Ardennen? Dit maakt een groot verschil bij de keuze voor jouw slaapzak.

Vorm (mummie of deken)

Voor een winterslaapzak wordt er meestal gekozen voor één in mummievorm. Deze zit dichter om je lichaam waardoor er minder tocht en lucht in de slaapzak kan komen. Dit voorkomt dat de temperatuur kan afnemen in de slaapzak. Een deken of een quilt zijn ook geschikt voor in de winter, mits ze maar de juiste comforttemperatuur hebben. Al zal je qua gewicht er flink op vooruit gaan wanneer je een mummieslaapzak aanschaft.

Isolatiemateriaal (dons of synthetisch)

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor echt dons of voor synthetische isolatie. Dons heeft van nature het best isolerende vermogen. Maar tegenwoordig worden de synthetische materialen ook steeds beter. Je kan zelfs spreken van imitatiedons. Het enige is dat er meer vulling nodig is om je slaapzak warm genoeg te krijgen. Het nadeel is dan ook dat je slaapzak zwaarder zal zijn dan de winterslaapzak met dons.

Kies je voor dons? Dan is het altijd goed te kijken naar certificaten zoals het RDS-certificaat. Dit betekent dat je herleidbaar dons gebruikt waarbij dieren “goed” worden behandeld.

Gewicht en pakmaat

Vooral wanneer je een wandeltocht gaat maken of je zo compact mogelijk je auto of camper wil inpakken, zijn de pakmaat en het gewicht belangrijk. De kleinste pakmaten vind je vooral bij mummieslaapzakken gemaakt van echt dons.

Conclusie: Beste winterslaapzak voor winterkamperen in Nederland?

De beste winterslaapzak voor winterkamperen op de markt is de: Sea to Summit Spark spIV. Deze slaapzak is licht van gewicht en qua prijs is hij niet veel duurder dan bijvoorbeeld de Nomad slaapzak. Hij is geschikt voor winterse condities in Nederland, maar een milde Scandinavische winter moet hij ook aankunnen.

Bij goede winterslaapzakken zal je niet snel budget opties vinden. Dus alsnog betaal je natuurlijk een aanzienlijk bedrag. Ga je alleen winterkamperen in Nederland, dan kun je ook kijken naar de Rab Solar Eco 3 of iets warmere en duurdere Thermarest Saros. Een winterslaapzak is altijd een investering, maar als je daarop beknibbelt gaat je dat gegarandeerd tijdens koude nachten berouwen. 

 

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending