Winterkamperen in Gaasterland, een weekend vol actie

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Winterkamperen, de één verklaart je voor gek, de ander is stinkend jaloers dat je het doet. Voor mij betekent een weekend op een wintercamping even helemaal uitchecken. Voor dit weekend is er een kans op sneeuw in Friesland en kunnen we een warme caravan lenen, dus: winterkamperen in Friesland. Het wordt het Waterland van Friesland oftewel ‘Het Gaasterland’, waar we naast lekker buiten zijn ook genoeg uitwijkmogelijkheden hebben als het weer tegenvalt.

wintercamping friesland

Voorbereidingen treffen

Winterkamperen vraagt niet per se om meer voorbereiding dan ‘standaard’ kamperen, maar er gaan wel andere dingen mee. Deze keer gaan we met een geleende Kip Shelter caravan, inclusief warme kachel. De kachel is elektrisch en kan ook ’s nachts op de laagste stand aanblijven. We hebben het niet koud gehad. Een voordeel van caravans en campers.

Ook winterkamperen met de tent of vouwwagen gaat prima. Neem goede slaapzakken mee met een comforttemperatuur tot onder -5 zoals onze Exped, liefst een slaapmat met dezelfde eigenschappen zoals de Human Comfort Gentilly, een muts én handschoenen, en onze tips voor kamperen in de winter kunnen je verder op weg helpen.

winterkamperen

Bij het kampvuur op wintercamping De Waps

Dit weekend staan we op één van onze favoriete wintercampings in Friesland. Op De Waps zijn nog zo’n 30 andere winterkampeerders verspreid over de hele camping. We hebben een mooie ruime natuurplek in het bos. Om het plaatje helemaal compleet te maken heeft de camping vuurschalen en haardhout klaarstaan om een lekker vuurtje te stoken.  ‘Die gaat meteen dezelfde avond nog aan!’.

Vanaf de camping loop je in vijf minuten naar het dorpsplein waar de VVV zit, maar ook verschillende restaurants. Zelf hebben we onderweg naar de camping een lekkere stoofpot besteld en opgepikt bij H.C.R. Teernstra in Balk die we in de caravan oppeuzelen. In de avond nemen we nog een warme douche in het verwarmde toiletgebouw. Wel zo fijn om warm je nest in te gaan! Er zijn trouwens behalve De Waps nog meer wintercampings in Friesland, ook met nog iets meer faciliteiten voor wie dat fijn vindt.  

winterkamperen in friesland

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

In beweging blijven

Wat winterkamperen voor mij wel echt anders maakt dan gewoon kamperen is je daginvulling. Waar we in de zomer en lente regelmatig lummeldagen hebben op de camping, ben ik tijdens het winterkamperen een stuk actiever. Het liefst doe ik zowel activiteiten binnen als buiten, zodat je af en toe kunt opwarmen.  De volgende ochtend gaan we de omgeving verkennen.

Lees ook:  9 x fijne camping met privé sanitair in Drenthe

winter kamperen friesland

wouda gemaal winter

Woudagemaal in de mist

Het Woudagemaal bij Lemmer is onze eerste stop dit weekend. Het is zo’n plek waar ik al tien keer langs gereden ben en telkens zeg ‘Wow, wat een gebouw!’, dus tijd om het ook van binnen te bekijken. Wil je het Woudagemaal van binnen bekijken dan  kan dat trouwens alleen op afspraak met een gids.

Onze gids Patrick staat ons op te wachten en neemt ons mee door het bezoekerscentrum met weetjes en doe-dingen over de waterhuishouding in Friesland. Dit is ook voor kinderen echt een aanrader. Hij vertelt ons met een lekker Rotterdams accent – je verwacht het niet, hè – honderduit over de geschiedenis van dit bakstenen gemaal in de Amsterdamse Schoolstijl. 

Het is die Architectuur die je in eerste instantie ‘Wow!’ laat zeggen, maar tijdens de rondleiding in het pomp- en ketelhuis  dat ze bijna 100 jaar geleden al hebben gebouwd, krijg ik echt respect voor de techniek. VIER miljoen liter per minuut kan hij verpompen! Nog steeds is het gemaal bij hoog water in gebruik en twee keer per jaar wordt hij getest en daar kun je bij zijn.  Dan komen we graag nog eens terug.

klif friesland

mirnser klif friesland

The Cliffs of Friesland zijn schitterend

Misschien wel de grootste ontdekking voor mij tijdens dit weekend winterkamperen in Friesland is dat we in Nederland kliffen hebben. Langs de IJsselmeerkust van het Gaasterland zijn verschillende kliffen te vinden zoals het Mirnser klif, Rode klif en Oudemirdumer klif.

Eerst lopen we een rondje door bezoekerscentrum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân Mar en Klif, leuke plek voor kinderen  om de ijstijd te ontdekken, uilenballen uit te puilen en zelf een kop-romp-staartboerderij te bouwen. Dit is ook waar onze wandeling naar het Oudemirdumer Klif start.

Door een glooiend landschap én langs aardwallen wandelen we langzaam heuvelop richting het IJsselmeer. Wie denkt dat Friesland alleen vlak is, komt hier bedrogen uit. Aan de horizon zien we de golvingen verschijnen en tot onze verbazing staan we daadwerkelijk boven aan een klif en kijken zo’n zes meter naar beneden.

friesland winterkamperen

Kleurenexplosie in het Rijsterbos

Eén van de grootste bossen van Friesland, het Rijsterbos, ligt op zo’n vijf kilometer van onze camping. Je kunt vanaf het Oudemirdumer Klif via ‘t  Mirnser Klif door het Rijsterbos wandelen en dan weer terug naar Oudemirdum, een mooie wandeling van zo’n 13 kilometer. In het bos zelf zijn verschillende routes uitgezet. Voor de liefhebber zijn er ook vrijwilligers, locals die gratis wandelingen en fietstochten verzorgen en je alles over de natuur en historie van het bos kunnen vertellen. Wij lopen zelfstandig de rode route van 3 km.

In de herfst en de vroege winter – wij waren er begin december – zijn de eiken en beuken in het bos een kleurenexplosie van geel, groen, oranje en rood. Onderweg komen we onverwachte gasten tegen: oude bomen omgetoverd tot paddenstoelen voor de kinderroute, de plaats waar in de Tweede Wereldoorlog een raketlanceerinstallatie richting Engeland heeft gestaan en voor de kinderen een grote klauterspeeltuin. Er lopen verschillende watertjes door het bos wat voor bijzondere doorkijkjes zorgt. Na afloop is het tijd voor warme choco!

Lees ook:  6 x de leukste campings in Limburg met zwembad!

winter kamperen friesland kitesurfen 1

winterzwemmen ijsselmeer

Winterduik tussen de kitesurfers

Wat is winterkamperen in Friesland zonder een winterduik in het IJsselmeer? Het is nog mistig en miezert nog een klein beetje als ik bij het Mirnser Klif het IJsselmeer in loop. Even verderop zijn een paar diehards aan het kitesurfen.  

Het water wordt hier heel langzaam ondiep, waardoor ik een flink stuk door moet lopen door het 4 graden koude water voordat ik erdoor ben. Na 10 minuten sta ik weer aan de kant. Mijn hele lichaam gloeit, is het niet van de kou dan wel van de trots dat ik het toch gedaan heb. Snel aankleden en naar binnen bij de naastgelegen strandtent ’t Mar voor espresso en erg lekkere tiramisu van Fryske duumkes. Mooie ervaring, maar een volgende keer denk ik dat ik toch voor bijvoorbeeld het Slotermeer zou kiezen omdat het daar wat sneller diep wordt.

workum wat doen

jopie huisman museum workum tips

Eén van de elf steden bezoeken

In dit stuk van Friesland liggen zeven van de Friese elf steden. De één is nog pittoresker dan de andere. Mijn favorieten zijn Hindeloopen, Sloten en Workum. De laatste dag van ons weekendje winterkamperen is het minder mooi weer, dus besluiten we naar Workum te gaan. Enerzijds omdat ik altijd zo blij word van alle trap- en klokgeveltjes daar en de gezellige ‘Merk’ midden in de stad. Anderzijds omdat daar het Jopie Huisman Museum staat.

Deze Workumer schilder vertelt met zijn schilderijen van afgedankte kleding en gebruiksvoorwerpen het levensverhaal van mensen. De schilderijen zijn bijna fotografisch echt geschilderd en doen me onze huidige wegwerpmaatschappij overdenken. De onderbroek van Meuke Albertje bijvoorbeeld. Meer dan honderd keer versteld. Eerst met garen op kleur maar na het overlijden van haar man zag toch niemand het meer en werden de herstelpogingen slordiger. Eén onderbroek voor het leven, hoe circulair is dat?

warme chocolademelk

Opwarmen en jezelf innerlijk verwennen

Gij die gaat winterkamperen, zorg goed voor de inwendige mens! Het is heerlijk om na een lange wandeling bij Hotel Jans in Rijs aan te schuiven voor een lunch met een portje. Na het slenteren door de haven van Lemmer bij Brasserie No. 14 een Poké bowl op te peuzelen Of jezelf op te warmen met een cappuccino en echte Friese oranjekoek bij Folkers in Workum. Ja, wij hebben dit weekend inderdaad goed voor onze inwendige mens gezorgd.

winterkamperen de waps

Winterkamperen in Friesland, doen!

Het Gaasterland is ook in de winter een plek waar je niet uitgekeken raakt. Lekker met een berenburg bij  het kampvuurtje voor je luifel op de wintercamping. Eindeloos wandelen door het glooiende landschap en  genoeg actie om warm te blijven. Voor mij persoonlijk waren de wandeling naar het Oudemirdumer klif en binnenkijken bij het Woudagemaal echt de hoogtepunten van dit weekend.

winterkamperen friesland

wintercamping

Dit artikel is voortgekomen uit een persreis, georganiseerd door VVV Waterland van Friesland.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending