Winterkamperen met de camper! | 15 echt handige tips!

8da6aad278abf0b97e006b84228e911e?s=55&d=mm&r=g Rick Ieder jaar wordt het populairder om ook in de winter met je camper eropuit te trekken. Maar of je nu tijdens wintersport gaat winterkamperen of je gaat de winterse natuur in Scandinavië opzoeken, goed voorbereid op pad gaan is wel zo handig. Daarom heb ik dit artikel ingedeeld in 3 belangrijke delen: De camper winterklaar maken, Warm blijven in de camper en Tips voor op de camping. Met deze tips ga jij een ongelofelijk winterkampeeravontuur tegemoet.

beste winterbanden

Je camper winterklaar te maken

Het idyllische plaatje van sneeuw op en rondom de wegen is ontzettend mooi, er is alleen een grote maar. Want gevaren als gladheid, bevriezing of zelfs ingesneeuwd raken, liggen op de loer. Met deze 10 tips voor winterkamperen met je camper, ga jij goed voorbereid op pad:

1. Winterbanden

Een cliché, maar o zo belangrijk. Omdat jij nu je camper ook in de winter uit de stalling gaat halen, moet je zorgen voor goede winterbanden. In landen als Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland zijn winterbanden verplicht in bepaalde periodes in het jaar. Ga je naar Scandinavië, dan is op bepaalde wegen zelfs een setje met winterkettingen verplicht. 

2. Warme dekens mee

Nummer twee mag ook zeker niet ontbreken: warme dekens. Wanneer je camper de geest geeft en je komt langs de kant van de weg te staan, zal je snel afkoelen. Tegenwoordig mag je niet meer in je auto blijven zitten, dus moet je aan de kant van de weg gaan staan. Zorg daarom voor warme dekens zodat je niet afkoelt. Zelf gebruiken we deze fijne fleece dekens.  Maar ook een infrarood warmtedeken zoals The.Plaid die we eerder testten of een stoelverwarmer kan erg fijn zijn. 

3. Deurrubbers behandelen

Je kent het misschien wel: je wil snel naar je werk toe, en dan kun je de deur van de auto niet open krijgen. De rubbers van je deur zijn vastgevroren tegen het metaal. Maar met een beetje vaseline of talkpoeder kan je dit fenomeen verhelpen. Ook tijdens je wintersportvakantie wil je niet na een hele dag op de pistes nog je camper hoeven openbreken.

wintercampng

4. Startaccu winterklaar?

Het einde van je wintervakantie is in zicht. Je wil de camper starten en hij blijft ratelen, maar de motor gaat niet draaien. De startaccu is ontladen in de minus temperaturen. Controleer in Nederland altijd of je accu nog voldoende spanning heeft. Dit kan je zelf doen met een multimeter, maar dit wordt ook standaard gecontroleerd bij het winterklaar maken van je camper.

Een voordeel van de camper is dat er vaak een boord-/huishoudaccu aanwezig is. In sommige gevallen zorgt deze voor druppellading van je startaccu wanneer je aangesloten op de walstroom bent of zonnepanelen op het dak hebt. Maar controleer dit eerst voordat je op pad gaat.

5. Ruitenvloeistof vervangen

Er zijn twee verschillende ruitenvloeistoffen, voor in de zomer, maar ook voor in de winter met antivries. De laatste heb je nodig. Want deze zorgt ervoor dat je diepgevroren ruiten makkelijk ontdooien door enkel wat op de ruiten te spuiten. Wees ook alert dat je in sommige landen aansprakelijk bent wanneer je niet de juiste ruitenvloeistof gebruikte in de winter. Dit wordt altijd gecontroleerd na een ongeval.

Lees ook:  Camper huren in Australië? - Handige tips & trucs!

6. Brandstoftank altijd minimaal kwart vol

Kom je erachter dat de camper defect is op een parkeerplaats of moet je uitwijken naar een vluchthaven? Dan kan je met een volle tank lekker blijven zitten. Maar met een kachel die aan het loeien is, wil je zeker weten dat je brandstoftank nog vol genoeg is. Zorg dus altijd voor een ruime brandstoftank, ik zou zeggen minimaal 25% gevuld. Zo kan je urenlang in de auto blijven zitten wachtende op de wegenwacht zonder dat je in de problemen komt.

Winterkamperen camper

Winterkamperen met de camper, zo blijf je warm

Zo, je kan nu met een veilig gevoel op pad in de winter met je camper. Dan komt nu nummer twee aan bod. Dit is het lekker warm blijven in de camper, ongeacht waar je bent. Dit kan je doen door je camper te verbouwen, maar ook met een paar handige praktische tips. Ik geef je zowel verbouwtips voor je toekomstige of renovatiecamper als tips die je nu gelijk al kan inzetten als je deze winter nog op pad gaat.

7. Isoleer je camper

Wij hadden in 2020 onze eigen zelfbouwcamper. Nadat alles was gestript, hebben we hem volledig geïsoleerd. Hierdoor hebben we heerlijk kunnen slapen, ook toen we met -10 boven op een berg stonden. De warmte blijft dan beter in de camper hangen. Wij hadden een kleine camper waardoor je hem ’s avonds met een klein kaarsje al redelijk kon opwarmen.

8. Gasvoorraad & het juiste gas

Dit zijn twee tips in één. Wanneer je gaat winterkamperen met de camper, wil je meer gas meenemen dan in de zomer. Een extra gasfles is zelfs aan te raden, omdat je veel meer gebruikt dan in de zomer. Vooral wanneer je ervoor kiest om de standkachel in de camper te gebruiken. Welke gasfles? Kies in de winter altijd voor propaangas. Butaangas bevriest namelijk, maar propaan pas bij poolcirkeltemperaturen. 

raamisolatie winter camper

9. Isolatie met schermen en covers

In sommige campers zitten standaard isolatieschermen in de ramen. Maar de meeste campers, en vooral de oudere, hebben gewoon nog enkelglas. Door isolatiecovers op het dashboard te leggen, maar ook schermen voor de ramen te gebruiken blijft de warmte beter binnen. Je kan deze gemakkelijk op maat maken en bijvoorbeeld klittenband gebruiken om ze gemakkelijk vast te maken rondom de ramen. Er zijn ook universele raamisolatieschermen te koop en voor sommige merken maatschermen

10. Gebruik kaarsen in de camper

Een paar gewone kaarsen in de camper kunnen al een wereld van verschil maken in de temperatuur. Dit is een klein kacheltje dat zeker weten gaat werken bij het verwarmen van kleine ruimtes zoals in je camper en het wordt er nog gezellig van ook. 

11. Vloerverwarming in de camper

Ja, tegenwoordig is er steeds meer mogelijk ook voor in je camper. Op 230V en zelfs op 12V kan jij vloerverwarming krijgen voor in de camper. Je kan dit natuurlijk volledig integreren in je vloer, maar als je dat niet standaard hebt, is dat best prijzig. Je kan het ook los aanschaffen en onder een kleed leggen of als kleed gebruiken. Deze verschillende matten kan je aansluiten op je accu en zo heb je heerlijk warme voeten in de camper.

12. Een houtkachel in de camper

Wil je het nog gekker? Waarom bouw je dan niet gewoon een houtkachel in je camper. Het vergt natuurlijk wel wat doe-het-zelf-ervaring om een houtkachel op een veilige manier in te bouwen. Maar toen wij aan het reizen waren met de camper, hebben wij verschillende camperaars gezien met een houtkachel ingebouwd in de camper. Het is dus zeker mogelijk!

Lees ook:  Getest: Nikki Amsterdam The.Plaid, geschikt voor kamperen?

12. Knusheid en Hygge in je camper

Warmte zit hem niet alleen in praktische zaken. Maar zoals de Denen zeggen: ‘Hygge’. Dit betekent zoiets als winterse gezelligheid. Zorg voor een kopje thee, steek een kaarsje aan en zet een lekker muziekje op. De kou in de camper maakt al snel ruimte voor warmte en gezelligheid of gebruik één van onze winterkampeertips. 

Winterkamperen met de camper tips

Wintertips voor op de camping

Je hebt een mooie warme reis gemaakt naar die ene wintercamping. Aangekomen op de camping kan je een heleboel doen om het extra aangenaam te maken voor jezelf. Doordat je nu bijvoorbeeld stroom hebt, gaat er een wereld voor je open. Na de wintersport duik je nu gewoon een warme camper in. Met deze tips is er niets meer dat je winterkampeeravontuur in de weg kan staan.  

13. Ventilator kacheltje

Wij hebben 5 weken in de winter op een camperplaats gestaan met gratis stroom. Terwijl wij ingesneeuwd stonden, konden we onze ventilatorkachel gebruiken. Zo hebben we heerlijk warm binnen gezeten. Met een standaardomvormer en een gewoon accupakket zou ik afraden om een ventilatorkachel te gebruiken. Dit kan voor snelle ontlading zorgen waardoor je accu’s snel achteruit zullen gaan, maar met walstroom wordt het heerlijk warm.

14. Condensvorming is de vijand

Terwijl je lekker warm binnen zit, zullen de ramen binnen de kortste keren beslaan. Condensvorming kan zorgen voor schade aan je camper. Dit kan in de houten wanden en het plafond trekken, maar ook kan het voor roest zorgen. Om zo veel mogelijk condens tegen te gaan wil je dus luchten. Een gouden tip hierin is om dit niet constant te doen, zo wordt het natuurlijk nooit warm.

Maar het is goed om om de twee uur even vluchtig alles open te zetten. Op deze manier kan het vocht toch weg. In de nacht wanneer je warm onder de wol ligt, is het wel aan te raden om de ramen op een kiertje te zetten.

15. Bevriezing vuilwatertank tegengaan

Als je het water gewoon wil blijven gebruiken in de camper, zet dan het kraantje van de vuilwatertank buiten open. Door er een emmer onder te zetten blijft het water rustig aan doorlopen. Zorg ook dat je af en toe heet water door de leidingen laat lopen. Eventueel bevroren delen kunnen nu ontdooien.

Ga gewoon zelf eens winterkamperen met de camper!

Al deze tips kunnen er misschien voor zorgen dat je het winterkamperen met de camper nog even gaat uitstellen. Maar ik wil je adviseren om toch gewoon op pad te gaan. En begin dan gewoon eens met een trip in Nederland. Wanneer het kwik nog niet onder het vriespunt is gedaald, kan je het beste eens oefenen. Heb je de juiste spullen? Een winterslaapzak en fijne handschoenen zouden je kunnen helpen, maar probeer het eerst gewoon eens en kijk waar je tegenaan loopt? Je zult zien: winterkamperen met de camper is heerlijk. 

Je hebt veel verschillende tips van mij gekregen in dit artikel. Maar waarschijnlijk heb je zelf ook nog wel wat tips die beginnend winterkampeerders kunnen gebruiken. Zet deze vooral in de opmerkingen onder dit artikel. Zo helpen we elkaar veilig en warm de winter door.

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

4 reacties

Laat jouw reactie achter

Sending