Alle 24 wintercampings om te winterkamperen in België?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Winterkamperen in België? Ja, op steeds meer campings en kampeerterreinen in Vlaanderen en Wallonië kun je het hele jaar kamperen. Even weg uit de sleur op zoek naar rust ruimte en een miniavontuur in de winter. Kamperen in de winter heeft juist veel voordelen. De campings zijn minder druk en vaak goedkoper, je slaapt echt uit, want vroeg je nest in is een vereiste en het is heerlijk om zo veel buiten te zijn. Zeker in de heuvelachtige gebieden in België kan dat schitterende plaatjes opleveren. In België is het echter nog niet zo makkelijk om een wintercamping te vinden, maar op deze campings kan het wel!

belgie winterkamperen

Wat is winterkamperen?

Kamperen in de winter, het woord zegt het al. Waar de meeste campings in oktober dicht gaan en met Pasen weer open, zijn wintercampings het hele jaar open. Je kunt hier kamperen in de herfstvakantie, krokusvakantie en zelfs de kerstvakantie, of tussendoor als het echt lekker rustig is. Lekker een kampvuurtje stoken, vaak heb je een groot deel van het kampeerveldje voor jezelf en valt het weer vaak mee. Als er sneeuw ligt, wordt het pas echt bijzonder. Natuurlijk is het in de herfst en winter kouder en moet je voorzorgsmaatregelen nemen om te kamperen in de kou

winterkamperen belgie

Waar winterkamperen in België?

Er zijn een kleine 30  wintercampings in België die wij kennen die het hele jaar open zijn of die bijvoorbeeld alleen in januari of oktober sluiten.  In dit overzicht heb ik geprobeerd zo veel mogelijk campings waar je kunt winterkamperen op te nemen. In Nederland zijn een kleine 200 wintercampings te vinden. 

In de lijst heb ik geen campings opgenomen die eigenlijk voornamelijk een vakantiepark met huisjes of chalets zijn. Daar zijn er natuurlijk ook nog wel een paar van. Ook de bivakzones in België heb ik hierin niet opgenomen, maar ook daar kun je prima in de winter kamperen als je echt back to basic wil gaan.

Wat heb je nodig voor winterkamperen? 

Dat is altijd een lastige vraag maar een goede slaapmat, warme slaapzak, lekkere Foetsie kachel en een lekker schapenvachtje zijn een goed begin. Daarnaast zijn wat tips voor winterkamperen nooit weg én een gezonde kronkel in je hersenen kan ook helpen om ervan te genieten. Ga je met een caravan of camper op pad in de winter, dan is het wel fijn als de wanden geïsoleerd zijn en de kachel het doet. 

Lees ook:  34 x winterkamperen op een luxe wintercamping

Welke camping in België is het hele jaar open

De onderstaande campings zijn het hele jaar open. Dat wil niet zeggen dat op deze wintercampings in België ook alle faciliteiten beschikbaar zijn die je in het hoogseizoen ook gebruikt. Dingen als een buitenzwembad, de broodjesservice en het animatieteam zijn vaak in de winter niet beschikbaar. Ook zijn op sommige campings in de winter enkel campers welkom. Hou daar dus rekening mee. 

Winterkamperen in Vlaanderen

Hoewel ik verwachtte dat we nog wel wat wintercampings in Belgisch-Limburg zouden tegenkomen, lijkt het er toch op dat de meeste plekken om te winterkamperen in Vlaanderen in en nabij De Kempen te vinden zijn: 

Wintercampings in Oost- en West-Vlaanderen

Campspacewinterkamperen bij particulieren in Vlaanderen
Kustpark Strand Westende – Westende
Camping Nieuwpoort – Nieuwpoort
Holiday Village Knokke – Knokke-Heist
Camping Beachside – Blankenberge
Camping Memling – Brugge
Camping Malpertuus – Lembeke
Camping De Gavers – Geraardsbergen

Winterkamperen in Antwerpen (De Kempen)

Camping De Lilse Bergen – Gierle
Camping Baakse Hei – Turnhout
Camping Houtum – Kasterlee,
Vakantiepark Breebos – Rijkevorsel
Campspacewinterkamperen bij particulieren in De Kempen

Winterkamperen in Belgisch-Limburg

Camping De Hoge Kempen – Zutendaal
Camping Natuurlijk Limburg – Voeren
Camping Wilhelm Tell – Opglabbeek

wintercampings belgie

Wintercampings in Wallonië

Eigenlijk alle wintercampings in Wallonië bevinden zich in de Belgische Ardennen en Namen. In Henegouwen zijn we ze nog niet tegengekomen. Maar de Ardennen zijn natuurlijk ook wel een fantastisch gebied om te winterkamperen. Kun je je voorstellen hoe het is om vanuit je voortent uit te kijken op een glooiend winterlandschap? 

Winterkamperen in Luik  (Ardennen)

Campspace – winterkamperen bij particulieren in Luik en de Ardennen
Camping Oos Heem – Amel/Deidenberg
Camping Floreal Gossaimont – Odrimont
Camping de la Gileppe – Jalhay
Camping Worriken – Bütgenbach
Camping Du Moulin – Malmedy
Camping Wiesenbach – Sankt Vith
Camping La Plage – Robertville
Camping Chalet Weekend – Stoumont

Wintercampings in Namen

Camping Ardinam – Olloy-sur-Viroin

campings hele jaar open belgie

Wintercampings in Belgisch Luxemburg (Ardennen)

Camping Petite Suisse – Dochamps
Camping de Chênefleur, Tintigny
Camping Tro Do Way – Bertogne
Camping Aux Massotais – Bihain/Vielsalm
Camping Pont de Berguème – Tenneville
Camping Le Val de l’Aisne – Blier-Erezée
Campspace – winterkamperen bij particulieren in Belgisch Luxemburg en de Ardennen

Lees ook:  Alle campings met privé sanitair in België op een rij

Alle wintercampings in België op de kaart

Welke camping mis je nog? 

Mijn gevoel zegt dat we met deze lijst een goed begin hebben gemaakt, maar dat er meer campings in België zijn waar je kunt winterkamperen. Ken je een mooie wintercamping die nog niet op het lijstje staat? Laat dan in dit formulier je campingtip achter en we voegen hem toe. Samen weten we meer!

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

10 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending