Dit zijn de veiligste winterbanden uit de winterbanden test

Reageer

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wat zijn de beste winterbanden van 2018. Ieder jaar doet Autoweek een uitgebreide winterbanden test samen met hun Duitse collega’s. Dit jaar zijn er 4 winterbanden die het predicaat beste winterband hebben gekregen. De verschillen tussen banden lopen nogal uitéén dus de moeite waard om je hierin te verdiepen.

Wanneer heb je winterbanden echt nodig?

Wanneer moet ik mijn zomerbanden voor winterbanden omruilen? Eigenlijk zijn er maar twee redenen waarvoor je winterbanden nodig hebt. 1. Je gaat in het winterseizoen naar een land waar winterbanden verplicht zijn. 2. Je wilt wanneer er ijs en sneeuw op de weg ligt veiliger rijden in Nederland.  

Een winterband moet vervangen worden wanneer het profiel op de winterband minder dan 4 millimeter diep is geworden.

7 graden fabel over winterbanden

Er gaat een fabel de ronde dat winterbanden al onder een temperatuur van 7 graden Celsius beter zouden presteren dan zomerbanden omdat de laatste dan te hard/stug zouden worden.

Volgens Autoweek is deze fabel al lang achterhaald. Winterbanden hebben alleen echt een toegevoegde waarde wanneer er sneeuw en ijs op de weg ligt. Wil je dus op zeker spelen of ga je in de winter naar een land waar winterbanden verplicht zijn dan kun je het beste voordat de eerste sneeuw verwacht wordt je banden laten wisselen.

In welke landen zijn winterbanden verplicht

In Nederland en Belgié zijn winterbanden gedurende het winterseizoen niet verplicht. In andere Europese landen geldt deze verplichting echter wel. Het niet hebben van winterbanden kan in deze landen leiden tot flinke boetes en problemen met je verzekering.  De data en of voorwaarden waarop winterbanden verplicht zijn wisselen echter per land. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht ‘Bij winterse omstandigheden’ in andere landen zijn er gewoon data. 

Winterbanden verplicht

Bosnië-Herzegovina, Duitsland, Estland, Finland, Kroatië, Luxemburg, Letland, Litouwen, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië,  Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije, IJsland en Zweden

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Lees ook:  'We zijn er bijna!' 2023? Waar en wanneer?

 Winterbanden verplicht op plaatsen met bord

Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland. 

winterbandentest

Hoe zijn de winterbanden getest?

Autoweek heeft in samenwerking met het Duitse AutoBild dit jaar 50 verschillende winterbanden getest van het bandenformaat 195/65R15. Ze hebben de banden onderworpen aan een remtest op nat wegdek met 80 km per uur. Hierbij vielen al 21 winterbanden af en werden er verschillen van meer dan 15 meter gemeten.

Winterbanden met langste remweg op nat wegdek

  • Chengshan Montice CSC-901: 45,5 meter
  • Momo W1 North Pole: 44,0 meter
  • Taurus 601 Winter: 43,7 meter
  • Syron Everest 1 plus: 43,7 meter
  • Meteor Winter: 43,3 meter

Winterbanden met kortste remweg op nat wegdek

Slechts 6 winterbanden slaagden er in om binnen 35 meter tot stilstand te komen. Waaronder de:

  • Bridgestone Blizzak LM 001-Evo
  • Continental WinterContact TS 860
  • Hankook Winter i’cept RS2
  • Fulda Kristall Control HP2
  • Goodyear UltraGrip 9
  • Dunlop Winter Sport 5-banden

Test: Winterbanden remmen tot 16 meter sneller in de sneeuw

De 30 overgebleven banden zijn getest op hun remweg in de sneeuw bij een snelheid van 50 km per uur. Alle winterbanden stonden binnen 30 meter stil. De Goodyear UltraGrip 9 stond zelfs binnen 27 meter stil. De remweg van een gemiddelde zomerband is ruim 43 meter.

Ook bij de slalom in de sneeuw scoorde de Goodyear-band goed. Deze behaalde een snelheid van bijna 53 km per uur. Met een gemiddelde zomerband werd een snelheid van 27,7 km per uur gemeten. Ook de andere winterbanden behaalden minimaal 50 km per uur.

beste winterbanden

Grote verschillen in levensduur winterbanden

Ook de levensduur van de winterbanden is door de twee autobladen getest. Hierin waren grote verschillen zichtbaart. Waar de Pirelli Cinturato Winter-rubber al bij 28.800 kilometer aan vervanging toe is kun je met de Michelin Alpin 5-band bijna drie keer zo lang doen, namelijk 72.450 kilometer.

Beste winterbanden uit de test

Wanneer alle criteria beoordeeld zijn verdienen vier winterbanden uit de test het predicaat “zeer goed”. Dit zijn de banden die je dus onder je auto wilt laten zetten om zo lang en veilig mogelijk te rijden met jouw winterbanden.

Welke winterbanden heb ik nodig voor mijn auto?

Uit de winterbandentest komen vier winterbanden die je veilig de winter door brengen wanneer er sneeuw en ijs op straat liggen of snel en zonder boetes naar de wintersport brengen. De beste test resultaten hadden de:Dunlop Wintersport 5,  Continental WinterContact TS 860,  Kleber Krisalp HP3, en de Fulda Kristall Control HP2.

Lees ook:  Een caravan of vouwwagen verzekering wanneer is dat nodig?

De volledige winterbandentest vind je op AutoWeek.nl

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending