Is de Nigor Wickiup 5 de ideale lichtgewicht tent voor een gezin? In mijn zoektocht naar een geschikte lichtgewicht tent voor 4 personen + bagage voor fietsvakanties, trektochten en het backpacken kwam ik de Wickiup 4 en 5 tent steeds weer tegen. Inmiddels zijn we overstag en daar zijn we blij mee. In deze review onze eerste ervaringen met de Nigor tent.

nigor tenten

nigor wickiup lichtgewicht tent

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


De Nigor Wickiup 5 is een echte tipi

Een tipi tent is het oudste soort tent dat er bestaat en eigenlijk is het dan ook niet meer dan logisch dat dit simpele ontwerp nog steeds toegepast wordt. Ze zijn met één stok op te zetten, dat scheelt in gewicht, gemak en maakt dat de tent snel staat. Met de Nigor Wickiup 5 is daar helemaal op voortbeduurt en dat merk je

Nigor, een Nederlands merk, kende ik eigenlijk alleen van de 3 persoons Nigor Wickiup 3 tent. Een tent die al jaren erg geliefd is bij wandelaars en diehard outdoor fans door zijn gewicht en ruimte. Inmiddels blijkt er echter ook al een tijdje een 4 en een 5 persoons versie van deze tent te bestaan, de Wickiup 4 en de Wickiup 5.

Een echte familietent van 3800 gram!

In mijn zoektocht naar lichtgewicht tenten voor 4 personen ben ik wel meer tenten tegengekomen die onder de 4 kilo waren. Bij al deze tenten moest je een concessie doen op ruimte. Ruimte voor bagage of om apart van de kinderen te kunnen zitten in de avond of bij slecht weer.

Het fijne aan de Nigor Wickiup 5 is dat in die 3800 gram genoeg ruimte biedt om met 5 personen te slapen, een binnentent heeft om insecten buiten te houden én ruimte in de binnentent en de voortent heeft voor bagage. Wanneer je de binnentent gebruikt heb je ook nog eens een ruimte voortent zodat je niet naast de kinderen hoeft te zitten als ze in slaap vallen.

Dit kan allemaal voor dit gewicht omdat er maar één lichtgewicht paal nodig is en het buitendoek gemaakt is van sterk en ultra lichtgewicht GorLyn 30 ripstop nylon. Dit materiaal is echt voor zware outdoor omstandigheden gemaakt waardoor het zo’n 5 keer sterker is dan de standaard ripstop nylon tenten. Door zijn gewicht is hij ideaal voor fietsvakanties, backpacken of om mee te nemen in het vliegtuig. Ook voor wandelvakanties is hij licht genoeg, zeker als je de tent en de stokken verdeelt.

ventilatie wickiup 5

Wickiup ventilatie

Volop ventilatie

Omdat het een nylon tent is, is ventilatie van belang. Bij de Nigor Wickiup is daar volop aan gedacht. Het heeft in de binnentent een afsluitbaar ventilatievalak aan de achterzijde en ook in de deuren zit fijn ventilatiegaas. Bovenin de binnen en buiten tent zitten ook nog 3 ventilatiegaten. Daarnaast is de stok verstelbaar in hoogte. Hiermee kun je bepalen hoeveel lucht er onder de buitentent door mag komen. Wij hadden dan ook geen last van condens, zelfs niet in de herfst. 

Wickiup 5

nigor wickiup lichtgewicht tent 4 5 personen kopie

De Wickiup 5 heeft en zee van ruimte én hoogte

Als je gewend bent aan trekkerstentjes dan voelt de Nigor Wickiup 5 echt als een kasteel. De tent is op het breedste punt 310 cm en de binnentent is 240 cm diep. Onze matjes zijn 60 cm breed en daar passen er dus makkelijk 4 van naast elkaar. Vijf zouden er ook naast elkaar passen maar dan heb je net wat smallere matjes nodig. Wel fijn is dat je aan het voeteneind dan nog voldoende ruimte over hebt voor 2 grote rugzakken of meerdere kleinere tassen.

De voortent is 120 x 275 cm groot, en door de hoogte voelt dit als een zee van ruimte. Je kunt hier prima beschut zitten met zijn vieren en je spullen kwijt. Dit deel van de tent is echt een cadeautje. Standaard is er in de voortent geen grondzeil. In de zomer vind ik dit niet zo’n probleem in de herfst en het voorjaar met extra dauw is een droge voortent wel fijn.

De extra footprint voor de Nigor Wickiup 5 gaan we er dus nog wel bij bestellen. Deze is 830 gram en beslaat de hele tent. Je kunt dan als je wilt de binnentent thuislaten dat scheelt

De meeste lichtgewicht tenten zijn maximaal 120 cm hoog. Het fijne aan tipi tenten is dat deze hoger zijn zodat je een nog ruimtelijker gevoel krijgt. Bij de Wickiup 5 is dat extreem. Zoals ik al zei het voelt als een kasteel. Ik ben 186 lang en ik kan zowel in de voortent als in de slaaptent gewoon staan. Vooral met aankleden in de ochtend is dat echt fijn.

Opzetten en afbreken binnen 10 minuten

De tent opzetten is in principe echt makkelijk maar om het echt strak te kunnen doen, vraagt het wel wat oefening. Officieel moet je eerst de binnentent en daarna de buitentent opzetten. Maar omdat juist het aan elkaar klikken van de binnentent aan de buitentent best wat tijd kost zullen de meeste kampeerders, inclusief ikzelf, deze aan elkaar laten zitten. Dit maakt het strak zetten iets lastiger maar scheelt wel zo’n 10 minuten in het opzetten. De volgorde die bij mij het beste werkt is als volgt.

 1. Leg de tent uit
 2. Zet de haringen op de vier hoeken van de buitentent vast
 3. Zet de stok in de binnentent maar niet te strak
 4. Zet de scheerlijn aan de binnentent naar voren vast zodat de paal recht staat.
 5. Zet nu de resterende haringen vast
 6. Stel met de stok de tent strak en stel met de gespen de haringen op de plaasten waar het nodig is bij.

Op deze manier staat de tent in een kleine 10 minuten nadat je het een paar keer gedaan hebt. Afhankelijk van hoe schuin de ondergrond is kan het nodig zijn om op een paar plaatsen de klipjes waarmee de binnentent aan onderkant aan de buitentent vast zit los te maken.

wickiup 5 in zak

wickiup inpakken

Past met gemak in de zak

Afbreken en oprollen gaat makkelijk. Ook als je de binnen en buitentent aan elkaar laat zitten past het met gemak in de zak. Wij vouwen de tent in 5 stukken en rollen hem om de stokken op. Met de gespen op de zak kun je het tot een mooi klein pakket maken.

De pakmaat is officieel 18 x 60 cm maar met een beetje goed inpakwerk leek hij bij ons nog wat dunner. Er zijn ook mensen die zweren bij het in de zak proppen van de tent. Ik heb het geprobeerd en ook dan past het prima maar wel met wat meer moeite. En wat beter is voor de tent? Daar blijven de meningen over verschillen.

Nigor Wickiup 3, 4 of 5 voor ons was de keuze makkelijk

We hebben nog even getwijfeld tussen de Nigor Wickiup 4 en 5 maar uiteindelijk zijn we erg blij met onze keus. Ze verschillen namelijk weldegelijk van elkaar. De Wickiup 4 is met 2600 gram een stuk lichter maar ook echt kleiner. Wanneer je de binnentent gebruikt blijft voor een gezin van 4 wat mij betreft te weinig ruimte over voor bagage en is het worstelen om de 4 slaapmatjes, die dan kleiner moeten zijn, er in te krijgen.

Mijn adagio koop altijd een tent voor één persoon meer gaat voor de Nigor Wickiup 4 dus op. De Wickiup 5 is gewoon veel ruimer én in de aparte voortent kun je gewoon goed zitten en zelfs staan. Zelfs voor een gezin van 5 personen zou ik de Nigor Wickiup 5 gewoon kunnen gebruiken. Wat ons betreft zijn we erg blij met de keuze die we maakten. 1 kilo extra voor heel veel extra ruimte en gemak.

2 x een Nigor Wickiup 3 dan

Ander twijfelpunt was of we dan niet gewoon twee Nigor Wickiup 3 tenten zouden moeten kopen. Qua gewicht, 2100 gram per tent, maakt het niet zoveel uit. Je komt op een halve kilo meer uit dan bij de Wickiup 5. Daarvoor in de plaats krijg je wel iets minder ruimte maar wel meer flexibiliteit. Een extra lichtgewicht tarp erbij en klaar.

Dit is met pubers misschien een betere optie omdat het iets meer privacy biedt en omdat die zelf ook meer kunnen dragen. Voor ons zou het dus een toekomst bestendigere keuze zijn geweest maar voor nu vinden we één tent praktischer en gezelliger.

Nylon of Katoen

Inmiddels zijn de meeste Wickiup tenten ook in verkrijgbaar in technisch katoen. Dat is natuurlijk een stuk zwaarder dan Nylon maar de Wickiup 5 BTC weegt nog steeds maar 8,6 kilo wat niet veel is voor zo’n grote tent van katoen. Het binnenklimaat is dan wel meteen een stuk aangenamer, met name in de hete zomer en het doek is minder kwetsbaar. Maar wel bijna 5 kilo extra dus dat was voor ons, hoewel hij er mooi uitziet, geen optie. 

nigor wickiup lichtgewicht tent

Review: Is de Wickiup 5 de ideale lichtgewicht familietent.

Voor ons is de Nigor Wickiup 5 in ieder geval nu de ideale tent. De zee aan ruimte, aparte slaaptent en grote voortent en dat alles van sterke GorLyn 30 ripstop nylon voor 3800 gram inclusief zak en stokken zijn een super combi. Deze ultra lichtgewicht familietent kent eigenlijk maar weinig nadelen. Enige is dat het wat oefening kost om hem echt strak op te kunnen zetten, maar deze tent koop je om te trekken, daarnaast is hij ook niet goedkoop. Maar dit is wel een tent die een hele jeugd meegaat. Wij zijn er erg blij mee en ik hoop dat we hem nog tijdens veel fietsvakanties en backpack trips mogen gaan gebruiken.

Nigor Wickiup 5

Nigor Wickiup 4

Nigor Wickiup 3

Nigor Wickiup 6

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

4 reacties

 • Hoi kampeermeneer, wij hebben sinds vandaag ook een Nigor WickiUp 5. Het opzetten vonden we niet makkelijk. De binnentent stond niet mooi strak.
  Heb jij misschien nog tips of zelfs een filmpje hoe je hem opzet? Hartelijke groet, Annelies van der Haar

  • Hi Annelies, Het opzetten is zoals ik ook in de blog al schreef best even wennen inderdaad. Het is een kwestie van oefenen. Wat bij mij hielp was dat ik een aantal van de elastieken van de buitentent bij de haringen niet vastmaak aan de binnentent. Je hebt dan meer speelruimte. Als laatste zet ik hem met de paal dan strak. Succes!

   • Beste, wij zijn voor onze fietsreizen ook wel geïnteresseerd in de Wickiup 5. Worden ze nog steeds verkocht (want ik vernam dat Nigor wat problemen had)? Heb je er ook een grondzeil van?

    • In 2018 is de importeur van Nigor failliet gegaan maar het merk Nigor is overgenomen en ze bestaan nog steeds. De tenten zijn ook nog gewoon verkrijgbaar maar wat ik bij veel kampeermerken zie is dat de voorraden nu gewoon op zijn omdat er door deze viruszomer meer kampeerspullen zijn verkocht. Of heb jij iets anders gehoord?