De Westmaneilanden: een onontdekte parel van IJsland

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Zwarte stranden en ongelofelijke uitzichten zijn overal te vinden op IJsland. Tijdens onze reis met onze gehuurde Camper hebben we zo veel indrukwekkende natuur gezien en indrukwekkende landschappen! Omdat het ons tweede bezoek was aan dit mooie land, willen we graag meer ontdekken dan de highlights langs ringweg 1. Een bijzondere verrassing tijdens ons verblijf zijn dan ook de Westmaneilanden, of Vestmannaeyjar in het IJslands. Ik neem je graag even mee!

Waarom zou je de Westmaneilanden bezoeken?

Wij hebben goed ervaringen met het huren van een camper bij CampEasy en Happy Camper of een auto met daktent en ook daarmee kun je naar de Westmaneilanden. Duizenden papagaaiduikers, actieve vulkanen en beloegawalvissen, dit zijn maar een paar van de redenen waarom je de Westmaneilanden zou kunnen bezoeken. 

De Westmaneilanden is een archipel van vijftien eilanden, waarvan er officieel één bewoond is. Officieel, want op een paar van de andere eilanden staat wel een huisje en lopen er, hoe kan het ook anders: schapen. Deze eilanden bestaan uit enorme rotsen in de Atlantische oceaan.

IMG 7786

Wanneer je de Westmaneilanden bezoekt, start je sowieso op Heimaey. Hier kom je aan met een veerboot. Wanneer je een van de andere eilanden wilt bezoeken, zul je gebruik moeten maken van een dagexcursie die je kunt reserveren bij een van de kantoortjes in de haven.

Wij genoten echt van de vele papegaaiduikers op de Westmaneilanden! Op deze eilandengroep vind je de grootste Atlantische papagaaiduikerskolonie van de wereld. Het is dan ook niet lastig om er een paar te spotten. En mocht je buiten het seizoen zijn, dan kun je ze nog altijd zien in Puffin Rescue Centre. Daar zijn deze grappige vogels het hele jaar.

IMG 7792

Wanneer je dan toch in dit centrum bent, kun je ook veel leren over de witte beloegawalvissen. Twee vrouwtjes van deze relatief kleine walvissoort zijn namelijk opgevangen in een baai van dit eiland. Eerder werden zij als attractie ingezet in Shanghai, maar nu genieten ze van een meer natuurlijke omgeving in de Klettvikbaai. Daarom staat een groot deel van het Sea life centre in het teken van deze dieren.

Klettvik kun je vanaf het eiland zien. Er zijn meerdere plekken waar je een iets hoger uitzicht hebt op deze baai. Uit ervaring weet ik dat je wel heel veel geluk moet hebben, wil je de beloega’s spotten met een verrekijker. Toch is het idee dat er twee van deze bijzondere dieren hier zwemmen al genoeg om even je verrekijker erbij te pakken!

Lees ook:  Georganiseerde kampeerreizen, alles wat je moet weten! | Interview

IMG 7781

Hoe zit het met die actieve vulkanen?

Naast de beloega’s en de papegaaiduikers heeft Heimay nog veel meer te bieden. Het eiland is nog niet lang geleden een derde groter geworden door een uitbarsting van de vulkaan Eldfell. Deze vuurberg (wat Eldfell betekent) is in 1973 voor het laatst uitgebarsten.

Wanneer je op een uitzichtpunt staat, kun je heel goed zien welk deel ‘nieuw’ is. Je ziet heel duidelijk het verschil, doordat de grond rondom Eldfell heel zwart is en de rest van het eiland groen. Daarnaast kun je ‘het Pompeï van het noorden’ bezoeken, waar je nog huizen vindt die voor een deel verzwolgen zijn door de lava.

Je kunt ook helemaal de vulkaan oplopen en genieten van het uitzicht over het eiland. Daar zie je naast de mooie groene en zwarte omgeving ook de witte huizen van het dorp aan de haven van het eiland.

Hoe reis je naar de Westmaneilanden?

Om op het eiland te komen moet je met een veerboot. Wanneer je vanaf Reykjavík rijdt, dan moet je net voor Selfoss afslaan naar Landeyjahöfn. Omdat wij in coronatijd reizen door IJsland, is het erg rustig en hebben we de boot niet gereserveerd.

IMG 7787

Doordat we in Noorwegen ook vaak op de bonnefooi naar veerboten rijden, durven we het hier ook wel aan. Wanneer we met de eerste boot niet mee zouden kunnen, dan kan het misschien met de volgende. Toch wordt reserveren wel aangeraden, zeker in het hoogseizoen en in de weekenden.

Onze kampeerauto is een Renault Trafic, wat inhoudt dat we naast de tickets voor onszelf een kaartje kopen voor een auto van minder dan vijf meter. Wanneer je de auto in de veerboot hebt gereden, kun je op het dek genieten van het uitzicht. Bij ons vliegen er onder andere jan-van-genten, onze favoriet, en papegaaiduikers om ons heen. We laten ons vertellen dat je hier af en toe ook walvissen en dolfijnen kunt zien.

IMG 7770

Nadat we minder dan een uur op de veerboot hebben gezeten, komen we aan in Heimaey. Wanneer je aankomt, vaar je langs de baai waar Little Grey and Little White, de beloega’s, zwemmen. Het zou toch tof zijn wanneer het lukt om ze te zien! Mocht het je lukken, dan ben ik nu al jaloers op je.

Waar kampeer je op de Westmaneilanden?

Wij zetten onze kampeerauto op het bijzondere terrein van glamping & camping Vestmannaeyjar. Dit terrein is zo bijzonder vanwege zijn ligging. Het ligt in een krater van een vulkaan en wordt daardoor omringd door steile heuvels.

Lees ook:  Kampeerspullen gestolen uit de auto? Zo zit het met je verzekering

In deze steile heuvels nestelen papegaaiduikers en andere zeevogels. Die diertjes vliegen af en aan. Daarnaast is het een heerlijk rustige plek, waar je dus vooral het geluid van deze vogels hoort. Alleen in de weekenden weten IJslanders deze plek ook te vinden en is het misschien niet meer zo rustig.

IMG 7783

Wanneer je niet wilt kamperen, kun je er hier ook voor kiezen om in een schattig huisje te slapen. Er zijn twee verschillende soorten: een soort groot wijnvat en kleine punthuisjes. Beide staan tegen een van de steile hellingen, waardoor je je waant in een Lord-of-the-rings-omgeving.

IMG 7789

Vanaf de camping maken wij een prachtige wandeling waarbij we de steile helling trotseren, tussen de papegaaiduikers omhoog, om uiteindelijk te genieten van het prachtige uitzicht. Met helder weer zie je vanaf hier het vasteland van IJsland, met als hoogtepunt de Eyjafjallajökull. Dat is misschien wel de bekendste vulkaan en gletsjer van IJsland.

IMG 7791

Wanneer je deze wandeling doorloopt, kom je uit in het dorp van Heimaey. Voor IJslandse begrippen is dit best wel een grote plek. Dat merk je onder andere door de vele terrasjes. Het is dan ook echt een gezellige plek.

Verrast door deze archipel

Wij zijn echt verrast door deze verborgen parel van IJsland. Wanneer je iets anders wilt zien tijdens je roadtrip door Ijsland dan de gemiddelde reiziger op IJsland, dan is dit echt een aanrader.

Wij hadden geweldig weer, dus dat heeft ook wel invloed gehad, maar we hebben van elk moment op deze archipel genoten! De prachtige uitzichten, de steile heuvels en het gezellige dorp maken het echt de moeite waard, maar meestal is een warme trui geen overbodige luxe. 

IMG 7785

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter