Au, gestoken door een wesp. De afgelopen jaren zijn er door de warme winters weer veel wespen in Nederland. Afgelopen jaar ben ik helaas op de fiets ook weer een keer gestoken door een wesp die mijn broekspijp ingevlogen was. Het is best even pijnlijk. Ik wist alleen niet zo goed wat ik tegen een wespensteek kon doen. Dus vroeg ik jullie wat voor jullie werkte en dit was het resultaat:

Is een wespensteek gevaarlijk?

Voor de meeste mensen is een wespensteek niet gevaarlijk, wel vervelend. Het jeukt, is pijnlijk en de gestoken plek zwelt een beetje op. Als de wespensteek in (de buurt van) je mond of keel plaatsvindt, kan het gevaarlijk zijn. Ook als iemand allergisch is of last heeft mastocytose. Wanneer de zwelling heel dik wordt of als degene die gestoken is door een wesp benauwd wordt of in shock raakt, moet je 112 bellen of een huisarts opzoeken.

VOORAL NIET KRABBEN

Je eerste reactie bij jeuk en pijn is krabben. Zo zijn onze hersenen geprogrammeerd. Dat is evolutionair zo gegroeid. Toch is krabben niet de goede oplossing voor wespenbulten. Door het krabben wordt de huid licht beschadigd en krab je de bult soms zelfs open. Hierdoor wordt de jeuk na het krabben juist erger.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Hoe lang heb je pijn van een wespensteek?

De pijn van de wespensteek blijft in de meeste gevallen tussen de vier dagen en een week aanwezig. De pijn en de zwelling worden langzaam minder, totdat ze totaal verdwenen zijn. Als je meerdere steken tegelijk hebt gehad, kan het wat langer duren, omdat er wat meer gif in je lichaam terecht is gekomen.

Gestoken door een wesp, meteen uitzuigen?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Het uitzuigen is bedoeld om de angel eruit te krijgen omdat deze nog gif kan blijven afgeven zolang hij in de huid zit. Volgens het Rode Kruis is uitzuigen niet per sé nodig, maar kun je de angel er ook met een pincet, je nagel of de stompe kant van een mes uit duwen. Artsen adviseren anderzijds het uitzuigen nog steeds. Dit moet dan wel meteen gebeuren en de angel moet daarna uitgespuugd worden.

Wat kun je doen tegen een wespensteek?

Als de angel is verwijderd, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de zwelling en de pijn van een wespensteek te behandelen. De werking verschilt per persoon. Wespen op afstand houden is natuurlijk nog beter. 

  1. IJsblokjes: De kou van een ijsblokje, of een coolpack, zorgt dat de zwelling van de bult wordt tegengegaan. Het werkt een beetje verdovend. Ben je in je mond of keel gestoken door een wesp, zuig dan op een ijsblokje en raadpleeg een arts. Koeling zorgt ervoor dat de bult en jeuk tot die plek beperkt blijft.
  2. Corticosteroïdenzalf: Deze zalf zorgt ervoor dat het afweersysteem van de huid wordt onderdrukt. Hierdoor komt er geen lichaamsreactie en blijft de last van de wespenprik dus beperkt. Corticosteroïden zijn beschikbaar als zalf en spray.
  3. Menthol: Mentholzalf of -spray zorgt ook voor verkoeling en daarmee stollen de eiwitten en worden de jeuk en pijnklachten snel verminderd.
  4. Aloë veraAloë vera gel wordt natuurlijk voor heel veel dingen gebruikt en zorgt voor verkoeling. Net als bij ijs verdooft dat de jeuk. Vooral als je armen of benen een wespensteek hebben gehad, lijkt me dit echt een fijn gevoel
  5. Calendulan: Je kunt Calendulan tegenwoordig in verschillende toepassingen krijgen zoals crème, emulsie en spray. Het werkt een beetje hetzelfde als de corticosteroïdenzalf, het gaat de reactie van de huid tegen, maar dan zonder hormonen. Het helpt tegen een hoop huidaandoeningen en dus ook tegen wespensteken.
  6. Antihistamine: Je lichaam maakt bij een wespenprik histamine aan om het gif van de wesp te bestrijden. Dit zorgt voor jeuk. Vooral als je langer last hebt van de pijn van wespensteken, dan kunnen antihistamine tabletten goed helpen. Dit werkt vaak wel langzamer dan de middelen van de andere tips.
  7. Aspirientje: Of dit echt helpt, weet ik niet, maar ik heb het van verschillende mensen aanbevolen gekregen. Het aspirientje moet je niet innemen, maar moet je drukken op de plek waar de wesp gestoken heeft. Dat schijnt ook te helpen.
  8. Azijn: Azijn is natuurlijk behoorlijk zuur en dit helpt goed tegen jeuk. Welk soort azijn je moet gebruiken, daar verschillen de meningen over. De één zweert bij appelciderazijn en een ander gebruikt gewoon keukenazijn. Beide zijn effectief volgens de lezers.

Meer tips tegen een wespensteek?

Dit zijn de tips die we ontvingen tegen een wespensteek. Ik hoop natuurlijk dat je deze zomer niet gestoken zult worden door een wesp en de tips niet nodig hebt. Mocht je toch een pechvogel zijn en nog een andere behandeling of remedie tegen een beet van dit geelzwarte beestje tegengekomen zijn, laat het dan hieronder weten.

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter