Wespen verjagen! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kun je wespen verjagen of weghouden? Wespen ik heb er een hekel aan en hoewel ik er niet zoals anderen van in paniek raak vind ik wespen wel superirritant. Dus vroeg ik me af wat te doen tegen wespen. Op mijn vraag op Facebook kwamen superveel tips om wespen op afstand te houden. Niet alle tips werken voor iedereen. De werking is afhankelijk van onder andere weersomstandigheden, lichaamsgeur en jaargetijde.

Wespen bestrijden

Foto: Jorbasa Fotografie

Kun je wespen verjagen of een wespensteek voorkomen?

Er zijn iets van 5 verschillende soorten wespen in Nederland, daarvan zijn de gewone wesp en de Duitse wesp het meest voorkomend. Helaas zijn dat ook meteen de wespensoorten die het snelste zullen steken. Andere wespen zoals graafwespen, galwespen of zelfs grote hoornaars van drie centimeter zijn over het algemeen minder agressief. Wespen zullen vooral steken wanneer ze zich opgejaagd of in het nauw gedreven voelen. Belangrijkste tips om een wespensteek te voorkomen zijn daarom:

Wespensteek voorkomen:

 1. Kijk uit of er een wesp zit. (Klinkt een beetje logisch, maar de meeste wespensteken ontstaan doordat de wesp in het glas, op de stoel of bij hetgeen je vastpakt niet gezien is.)
 2. Blijf rustig en ga niet snel bewegen. Zodra jij met je armen gaat zwaaien of je hoofd laat tollen voelt een wesp zich opgejaagd en zal daardoor sneller gaan steken.
 3. Pas op met zoetigheid! Wespen voeden zich normaliter met suikers uit bloemen, honingdauw, vruchten of met eiwitten uit andere insecten. Zijn deze voedselbronnen niet voorhanden dan gaan ze op zoek naar jouw limonade, cola of ijsje om daar de suikers te vinden.

tegen wespen

Hoe kan ik wespen verjagen?

Er zijn vele manieren om wespen echt op afstand te houden. Want zelfs als je bovenstaande tip hebt gebruikt en geen zoetigheden op de campingtafel hebt staan kun je nog steeds wespen tegenkomen bij de lunch of de borrel. Er zijn in hoofdzaak 3 verschillende manieren die tegen wespen helpen:

En bijen verjagen dan? 

Bijen verjagen? Ik zou het gewoon niet doen. Bijen zijn veel minder agressief dan wespen en we hebben ze nog meer dan wespen nodig in de natuur voor de bevruchting van planten en bloemen. Bijen verjagen hoeft dus niet maar het goede nieuws is dat de meeste van de onderstaande middelen met uitzondering van de planten ook werken om bijen te verjagen. 

Wespen weghouden door iets op te hangen

 1. Wespenval: Het meest gebruikte middel tegen wespen is de wespenval. Je snijdt een frisdrankfles door midden, vult de bodem met iets zoetigs en zet de bovenkant van de fles ondersteboven in het onderste deel. Inmiddels zijn er ook kant en klare wespenvallen of wespenzakken te koop. Over met welke zoetigheid je de wespen het beste bestrijd en je dus in de fles moet doen verschillen de meningen. Limonade, ranja, bier en afwasmiddel lijken allemaal te werken. Zelf gebruik ik altijd een combinatie van limonade en afwasmiddel. Door dat laatste wordt de zoetigheid dikker en kunnen de wespen er minder goed uitkomen. Eén wespenval kan werken maar je kunt er ook prima meerdere ophangen. Dat werkt nog beter om de wespen te verjagen. Hang ze wel op enige afstand van je tent of terras zodat ze niet in je leefgebied vliegen. Wel pas ophangen als je last van de geel zwarte insecten hebt anders trek je ze juist aan.
 2. Nep wespennest: The Waspinator is een nep wespennest dat je aan een boom naast je tent of terras hangt. Wespen zijn territoriaal en denken dan dat ze in het territorium van een andere familie komen en blijven op afstand. Het verjaagt de wespen dus op een natuurlijke manier. Op Facebook kreeg ik dit verschillende keren als tip van mensen die dit al een aantal jaar met goede resultaten gebruiken en ook in het bovenstaande filmpje zijn ze enthousiast. Voor komende zomer ga ik er zelf ook één aanschaffen.
 3. Waterzak ophangen: Vul een stevige doorzichtige pedaalemmer zak met water of ijs, of bekleed deze met aluminiumfolie. De flikkeringen van het water of het folie is licht waar wespen niet tegen kunnen. Daarmee kun je de wespen dus makkelijk verjagen.
 4. Insectenlamp: Zelf heb ik hier niet zulke goede ervaringen mee maar een aantal lezers gaf aan dat het voor hun wel goed werkte tegen wespen. De lamp trekt met Uv-licht insecten aan waarna ze door tegen de lamp aan de vliegen eigenlijk geëlektrocuteerd of verbrand worden. Een insectenlamp is effectief en je ziet ook goed het resultaat. Het is echt wespen verdelgen zo. Wat ik het nare vind is dat het dus inderdaad de insecten naar je toetrekt en de geur van verbrande insecten tijdens het eten of de borrel staat mij ook niet aan.
wespen op afstand houden

Foto: nerissa’s ring

Wespen verjagen met geur

Wespen blijken erg gevoelig te zijn voor geurtjes. Vooral de gewone en de Duitse wesp, de meest voorkomende in Nederland, komen immers ook op die zoete geur af. Wespen laten zich daarom ook verjagen door geuren die ze minder lekker vinden. Het goede nieuws is dat de meest van deze geuren ook vliegen én muggen op afstand houden. Welke geuren? Dat zijn:

 1. Lavendel is een anti wespen plant waarvan de geur wespen niet kan behagen. Ter bestrijding van wespen werkt het dus prima. Voor thuis kun je een paar grote bossen planten in je tuin of een paar plantenbakken voor je raam hangen. Op de camping kun je ook wat zakjes met gedroogde lavendel in de tent of caravan leggen of jezelf insmeren met lavendel olie. Lavendel is één van de planten tegen wespen die werkt.
 2. Knoflook werkt niet alleen goed om mensen op afstand te houden maar ook tegen wespen. De geur houdt wespen en mensen op afstand. Op de camping misschien niet altijd de beste optie als je ook nog op de koffie bij de buren wilt maar wel effectief.
 3. Filterkoffie rook: Echt zo’n middeltje uit de koker van oma. Leg een beetje filterkoffie en steek het in de brand. Koffiepads werken hier ook goed voor. Je zult merken dat het behoorlijk stinkt. Dat vinden de wespen ook waardoor je ze op afstand kunt houden. 
 4. Koper: Koper schijnt ook een geur te hebben hoewel ik die zelf eigenlijk niet zou kunnen onderscheiden. Wespen ruiken het wel en laten zich er door verjagen heb ik me laten verstellen. Je zou maar enkele muntjes op tafel hoeven leggen om het te laten werken.
 5. Kruidnagel: Deze manier wordt veel op terrassen toegepast. Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar wat kruidnagels in. Dat leg je op een schoteltje en zet je neer vlakbij waar je zit. De geur zal de wespen verjagen. Ook is er kruidnagelolie te koop wat eenzelfde effect heeft.
 6. Azijn: Ja ook azijn vinden de meeste mensen stinken en wespen denken daar hetzelfde over. Zet een schoteltje op tafel en de wespen blijven op afstand. Je kunt ook de kruidnagels in de azijn leggen dan werkt het dubbel zo hard.
 7. Tomaten tak of muntplant: Ook deze twee planten hebben een geur waar wespen niet niet van houden. Met munt heb ik zelf echter geëxperimenteerd door het gekneusd op tafel te leggen en dat leek weinig uit te halen.
 8. Wierook: Zelf hou ik helemaal niet van wierook en ik weet ook niet of je campingburen er blij van worden maar het helpt wel om wespen te bestrijden. De geur en de rook zijn beide niet fijn voor een wesp.
 9. Ammoniak: Een tip van oma. Dit vind ik zelf zo erg stinken dat ik het enkel bij grote overlast van wespen zou inzetten. Een schaaltje water met ammoniak houd de wespen namelijk wel op afstand. Ammoniak kan dus wel degelijk wespen verjagen volgens oma. 
 10. Ui: Uien helpen niet alleen tegen verkoudheid, maar ook tegen wespen. Een vers gesneden ui heeft een scherpe geur die mensen doet huilen en wespen kan bestrijden. Ook hier helpt het om de ui in een klein laagje water te leggen om de geur langer te verspreiden.
 11. Rozemarijn op de BBQ: Deze tip kreeg ik ook van een lezer. De geur van rozemarijn is ook zo’n middel wat helpt tegen wespen. Daarnaast is het barbecueën een stuk fijner als je in de heerlijke rozemarijn walm staat te braden.
verjagen wespen

Foto: Kathy Büscher

Smeren en spuiten tegen wespen

 1. Wesp weg spray: Deze roller maakt eigenlijk gebruik van dezelfde oliën als de onderstaande twee tips maar is wel in een handige roller verpakt. Door de kruidnagel en citronellaolie krijg je een geur die wespen bestrijd. Je ruikt gewoon niet lekker genoeg meer. De Wesp Weg spray is online en bij de drogist te koop. Werkt prima ook tegen muggen.
 2. Tea tree olie: Heb ik zelf nog nooit gebruikt maar werd door verschillende van jullie aanbevolen voor het wegjagen van wespen. De olie van de Melaleuca Alternifolia, een boom, werd vroeger door Aboriginees in Australië al gebruikt vanwege zijn heilzame werking. De olie heeft een aparte geur waar je van moet houden maar tegen wespen, vliegen en muggen werkt het goed want die houden er in ieder geval niet van. Je kunt ze er prima mee weghouden. Tea tree olie werkt door jezelf er mee in te smeren en is gewoon te koop bij de meeste drogisterijen en online en helpt dus ook wespen wegjagen.
 3. Citronella olie: Dit is net als de tea tree olie een natuurlijke olie die ook gebruikt kan worden tegen wespen. Smeer een paar druppels op de ontblote lichaamsdelen en de wespen blijven weg. Ook citronella olie is te verkrijgen bij de drogist en online.
 4. Water: Yep water! Op de camping vaak wat lastig, maar thuis kun je de struiken en bomen met een tuinslang bespuiten wanneer daar bladluis op zit om wespen te bestrijden. Wespen zijn gek op het eiwit in bladluis wat ze dus aantrekt.
Lees ook:  Brandnetel jeuk, 24 x dit helpt echt en snel

Wat niet werkt tegen wespen

Er zijn verschillende fabels over wespen die de ronde doen. Daarom ook even kort zat je zeker niet moet doen als anti wespen middel.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Dood slaan: Hoe vervelend je wespen ook vindt, je kunt ze beter niet doodslaan. Er komen geen extra wespen af op een dode wesp, maar een dode wesp scheidt wel een stof uit dat andere wespen agressiever maakt. Daarmee verjaag je ze niet en trek je ze toch ook niet aan wel maak je de kans groter dat je gestoken wordt.

Haarlak / deodorant: Je hoort weleens dat mensen wespen bestrijden met door ze dood te spuiten met haarlak of deodorant. Dit is gevaarlijk om twee redenen. Ten eerste maakt de stof die een dode wesp uitscheidt andere wespen agressiever. Daarnaast doet de onnatuurlijke scherpe geur precies hetzelfde waardoor ze nog agressiever worden.

Wat te doen tegen wespen? Bonus tip!

Als laatste nog één bonus tip tegen wespen:
Wind: Wespen houden niet van wind. Als je bang bent voor wespen kun je op de camping het beste een niet al te beschutte plek uitzoeken. Dat geeft met je tent in de storm weer andere problemen, maar goed het blijft compromissen sluiten.

Wat is de beste tip tegen wespen?

Genoeg tips om wespen te verjagen dus. Zelf gebruik ik de zelfgemaakte wespenvallen met limonade en afwasmiddel als effectief middel tegen wespen. Ook zet ik soms een citroen met kruidnagel op tafel. Maar volgend jaar ga ik mijn wespen bestrijden met het fikken van filterkoffie en The Waspinator uitproberen. Al was het maar omdat het zo’n coole naam heeft. Heb jij nog andere anti wespen tips die voor jou werkten? Laat het weten in een reactie hieronder.

Lees ook onze tips om andere insecten te verjagen: 

Lees ook:  Teken: 7 tips om een tekenbeet te voorkomen!

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

23 reacties

 • Een schaaltje met rottend fruit. Wespen zijn daar dol op en herinneren zich de plek waar ze het gevonden hebben en zullen daar dan de volgende keer weer naartoe gaan.

 • Wij hebben al vele dingen geprobeerd, maar weinig werkt echt. Wierrook is eigenlijk de beste methode, maar dan wel in een afgesloten ruimte, want de rook blijft natuurlijk niet rondom je camping tafeltje hangen op t moment dat je aan t eten bent.
  Op dit moment heb ik in onze tent een aroma-lamp, zo’n verdamper waar je etherische olie in kan vaporizeren. Daarin heb ik kruidnagel- en salie-olie gedaan en het lijkt wel enigszins te werken. Wespen komen wel binnen, maar houden hun bezoek maar kortstondig.
  Wat ook erg scheelt is dat wij vegetarisch eten, want vlees komen ze ook voor.
  En verder geen etenswaren met suiker, geen limonade met suiker en geen jam of confituur, alleen hartige dingen zoals kaas of vegetarische worst op brood. Het scheelt echt, want onze buren hebben heel veel meer last dan wij, en zij eten vlees en drinken cola. En ja, wij mensen komen in hun domein, hebben veel voedsel bij ons, dus dat is vragen om onderzoekende beestjes.
  Dank voor je blog.
  Groetjes!

 • Het klopt dat wespen niet van wind houden.
  Dus als ze, ondanks je voorzorgsmaatregelen om ze met geurtjes te verjagen, tòch nog dichtbij komen
  (bijvoorbeeld doordat ze bij je mond iets ruiken, of steeds maar rond je nek of oksels blijven rondzoemen)
  dan kan je ze ook voorzichtig proberen bij jezelf weg te blazen.

  Blaas wel een kant op, dat ze niet per ongeluk bij een ander in de decolleté belanden.
  Soms moet je een tweede keer of derde keer blazen, maar vaak druipen ze daarna wel af.

  Ga in ieder geval niet om je heen slaan of met je handen wapperen…. blijf gewoon rustig en blaas ze rustig weg.

 • Er wordt gezegd dat een wespenval met zoetigheid erin werkt, maar aan de andere kant het doodmaken van een wesp is af te raden. De wespen die in de val komen sneuvelen toch ook? Scheiden die kadavers geen geur af die andere wespen aggressief maken, of word dat dan gemuskeert door de suikers?

 • Kreeg juli ’19 plaag in mijn (grote) bostuin. Geen nest te vinden, dus ook niks te bestrijden. Ten einde raad (in één middag 25+ in huis) gaan ‘voeren’: in verste hoek half meloentje neergelegd (of bakje Jello-pudding, jam – met suiker, suikervrij werkt niet!). Volgende ochtend: meloen was gevuld met een aaneengesloten laag wespen…
  Ik gebruik vaste plek, en leg nieuw voedsel neer in de vroegste schemering. Bij tuindeur en terras brand ik wierook – en je ziet de wesp echt wijken voor de rook.

 • Wespen houden niet van natte vleugels dan kunnen ze niet meer zo goed vliegen…… dus wij hebben altijd een plantenspuit met water op tafel op de vernevelstand. Komt er een wesp dan spuit je 2 / 3 x zijn richting op en weg vliegt hij.

 • In de tuin hebben we een knot wilg! Deze wilg zat vol met ontelbaar aantal wespen, ongetwijfeld een nest. Toen ik beter keek zag ik ook zwarte larven en veel, heel veel vliegen op de takken.
  Heb met de tuinslang de boom met water bespoten. De dag erna herhaald en nu 3 drie dagen verder lijken alle wespen en vliegen verdwenen. Nu maar hopen dat dit zo blijft.

Laat jouw reactie achter