Wespen verjagen! De beste 19 tips tegen wespen- Kampeermeneer.nl

Wespen verjagen en bestrijden! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

Wespen verjagen en bestrijden! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips
Wespen verjagen en bestrijden! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips
4.5 (90.59%) 17 votes

Kun je wespen verjagen of bestrijden? Wespen ik heb er een hekel aan en hoewel ik er niet zoals anderen van in paniek raak vind ik wespen wel super irritant. Dus vroeg ik me af wat er tegen wespen te doen is. Op mijn vraag op Facebook kwamen super veel tips om wespen op afstand te houden. Niet alle tips werken voor iedereen. De werking is afhankelijk van onder andere weersomstandigheden, lichaamsgeur en jaargetijde.

KAMPEERTIPS Wespen verjagen en bestrijden! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

Foto: Jorbasa Fotografie

Kun je wespen verjagen of een wespensteek voorkomen?

Er zijn iets van 5 verschillende soorten wespen in Nederland, daarvan zijn de gewone wesp en de Duitse wesp het meest voorkomend. Helaas zijn dat ook meteen de wespensoorten die het snelste zullen steken. Andere wespen zoals graafwespen, galwespen of zelfs grote hoornaars van drie centimeter zijn over het algemeen minder agressief. Wespen zullen vooral steken wanneer ze zich opgejaagd of in het nauw gedreven voelen. Belangrijkste tips om een wespensteek te voorkomen zijn daarom:

Wepensteek voorkomen:

 1. Kijk uit of er een wesp zit. (Klinkt een beetje logisch maar de meeste wespensteken ontstaan doordat de wesp in het glas, op de stoel of bij hetgeen je vastpakt niet gezien is. )
 2. Blijf rustig en ga niet snel bewegen. Zodra jij met je armen gaat zwaaien of je hoofd laat tollen voelt een wesp zich opgejaagd en zal daardoor sneller gaan steken.
 3. Pas op met zoetigheid! Wespen voeden zich normaliter met suikers uit bloemen, honingdauw, vruchten of met eiwitten uit andere insecten. Zijn deze voedselbronnen niet voorhanden dan gaan ze op zoek naar jouw limonade, cola of ijsje om daar de suikers te vinden.

Hoe kan ik wespen verjagen?

Er zijn vele manieren om wespen echt op afstand te houden. Want zelfs als je bovenstaande tip hebt gebruikt en geen zoetigheden op de campingtafel hebt staan kun je nog steeds wespen tegenkomen bij de lunch of de borrel. Er zijn in hoofdzaak 3 verschillende manieren die tegen wespen helpen:

Wespen verjagen door:

Iets op te hangen
Te spuiten of smeren
Wespen met geur te verjagen
Wat niet werkt tegen wespen

KAMPEERTIPS Wespen verjagen en bestrijden! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

Ophangen om wespen te bestrijden

 1. Wespenval: Het meest gebruikte middel tegen wespen is de wespenval. Je snijdt een frisdrankfles door midden, vult de bodem met iets zoetigs en zet de bovenkant van de fles ondersteboven in het onderste deel. Inmiddels zijn er ook kant en klare wespenvallen of wespenzakken te koop. Over met welke zoetigheid je de wespen het beste bestrijd en je dus in de fles moet doen verschillen de meningen. Limonade, ranja, bier en afwasmiddel lijken allemaal te werken. 

  Zelf gebruik ik altijd een combinatie van limonade en afwasmiddel. Door dat laatste wordt de zoetigheid dikker en kunnen de wespen er minder goed uitkomen. Eén wespenval kan werken maar je kunt er ook prima meerdere ophangen. Dat werkt nog beter om de wespen te verjagen. Hang ze wel op enige afstand van je tent of terras zodat ze niet in je leefgebied vliegen. Wel pas ophangen als je last van de geel zwarte insecten hebt anders trek je ze juist aan.KAMPEERTIPS Wespen verjagen en bestrijden! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

 1. Nep wespennest: The Waspinator is een nep wespennest dat je aan een boom naast je tent of terras hangt. Wespen zijn territoriaal en denken dan dat ze in het territorium van een andere familie komen en blijven op afstand. Het verjaagt de wespen dus op een natuurlijke manier. Op Facebook kreeg ik dit verschillende keren als tip van mensen die dit al een aantal jaar met goede resultaten gebruiken. Voor komende zomer ga ik er zelf ook één aanschaffen.
 2. Waterzak ophangen: Vul een stevige doorzichtige pedaalemmer zak met water of ijs, of bekleed deze met aluminiumfolie. De flikkeringen van het water of het folie is licht waar wespen niet tegen kunnen. Daarmee kun je de wespen dus makkelijk verjagen.
 3. Insectenlamp: Zelf heb ik hier niet zulke goede ervaringen mee maar een aantal lezers gaf aan dat het voor hun wel goed werkte tegen wespen. De lamp trekt met UV licht insecten aan waarna ze door tegen de lamp aan de vliegen eigenlijk geëlektrocuteerd of verbrand worden. Een insectenlamp is effectief en je ziet ook goed het resultaat. Wat ik het nare vind is dat het dus inderdaad de insecten naar je toetrekt en de geur van verbrande insecten tijdens het eten of de borrel staat mij ook niet aan.
KAMPEERTIPS Wespen verjagen en bestrijden! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

Foto: nerissa’s ring

Geuren verjagen wespen


Wespen blijken erg gevoelig te zijn voor geurtjes. Vooral de gewone en de Duitse wesp, de meest voorkomende in Nederland, komen immers ook op die zoete geur af. Wespen laten zich daarom ook verjagen door geuren die ze minder lekker vinden. Het goede nieuws is dat de meest van deze geuren ook muggen op afstand houden. Welke geuren? Dat zijn:

 1. Lavendel is een plant waarvan de geur wespen niet kan behagen. Ter bestrijding van wespen werkt het dus prima. Voor thuis kun je een paar grote bossen planten in je tuin of een paar plantenbakken voor je raam hangen. Op de camping kun je ook wat zakjes met gedroogde lavendel in de tent of caravan leggen of jezelf insmeren met lavendel olie.
 2. Knoflook werkt niet alleen goed om mensen op afstand te houden maar ook tegen wespen. De geur houdt muggen en mensen op afstand. Op de camping misschien niet altijd de beste optie als je ook nog op de koffie bij de buren wilt maar wel effectief.
 3. Filterkoffie rook: Echt zo’n middeltje uit de koker van oma. Leg een beetje filterkoffie en steek het in de brand. Je zult merken dat het behoorlijk stinkt. Dat vinden de wespen ook waardoor je ze op afstand kunt houden.
 4. Koper: Koper schijnt ook een geur te hebben hoewel ik die zelf eigenlijk niet zou kunnen onderscheiden. Wespen ruiken het wel en laten zich er door verjagen heb ik me laten verstellen. Je zou maar enkele muntjes op tafel hoeven leggen om het te laten werken.
 5. Kruidnagel: Deze manier wordt veel op terrassen toegepast. Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar wat kruidnagels in. Dat leg je op een schoteltje en zet je neer vlakbij waar je zit. De geur zal de wespen verjagen. Ook is er kruidnagelolie te koop wat eenzelfde effect heeft.
 6. Azijn: Ja ook azijn vinden de meeste mensen stinken en wespen denken daar hetzelfde over. Zet een schoteltje op tafel en de wespen blijven op afstand. Je kunt ook de kruidnagels in de azijn leggen dan werkt het dubbel zo hard.
 7. Tomaten tak of muntplant: Ook deze twee planten hebben een geur die wespen niet fijn vinden. Met munt heb ik zelf echter geëxperimenteerd door het gekneusd op tafel te leggen en dat leek weinig uit te halen.
 8. Wierook: Zelf hou ik helemaal niet van wierook en ik weet ook niet of je campingburen er blij van worden maar het helpt wel om wespen te bestrijden. De geur en de rook zijn beide niet fijn voor een wesp.
 9. Ammoniak: Dit vind ik zelf zo erg stinken dat ik het enkel bij grote overlast van wespen zou inzetten. Een schaaltje water met ammoniak houd de wespen namelijk wel op afstand.
 10. Ui: Uien helpen niet alleen tegen verkoudheid maar ook tegen wespen. Een vers gesneden ui heeft een scherpe geur die mensen doet huilen en wespen kan bestrijden. Ook hier helpt het om de ui in een klein laagje water te leggen om de geur langer te verspreiden.
 11. Rozemarijn op de BBQ: Deze tip kreeg ik ook van een lezer. De geur van rozemarijn werkt ook tegen wespen. Daarnaast is het barbecueën een stuk fijner als je in de heerlijke rozemarijn walm staat te braden.
KAMPEERTIPS Wespen verjagen en bestrijden! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

Foto: Kathy Büscher

Smeren en spuiten tegen wespen

 1. Wesp weg roller: Deze roller maakt eigenlijk gebruik van dezelfde oliën als de onderstaande twee tips maar is wel in een handige roller verpakt. Door de kruidnagel en citronella olie krijg je een geur die wespen bestrijd. Je ruikt gewoon niet lekker genoeg meer. De Wesp Weg roller is online en bij de drogist te koop. Werkt prima ook tegen muggen.
 2. Tea tree olie: heb ik zelf nog nooit gebruikt maar werd door verschillende van jullie aanbevolen. De olie van de Melaleuca Alternifolia, een boom, werd vroeger door Aboriginees in Australië al gebruikt vanwege zijn heilzame werking. De olie heeft een aparte geur waar je van moet houden maar tegen wespen en muggen werkt het goed want die houden er in ieder geval niet van. Tea tree olie werkt door jezelf er mee in te smeren en is gewoon te koop bij de meeste drogisterijen.
 3. Citronella olie: Dit is net als de tea tree olie een natuurlijke olie die ook gebruikt kan worden tegen muggen. Smeer een paar druppels op de ontblote lichaamsdelen en de muggen blijven weg. Ook citronella olie is te verkrijgen bij de drogist.
 4. Water: Yep water! Op de camping vaak wat lastig maar thuis kun je de struiken en bomen met een tuinslang bespuiten wanneer daar bladluis op zit om wespen te bestrijden. Wespen zijn gek op het eiwit in bladluis wat ze dus aantrekt.

Wat niet werkt tegen wespen


Er zijn verschillende fabels over wespen die de ronde doen. Daarom ook even kort zat je zeker niet moet doen als anti wespen middel.

Dood slaan: Hoe vervelend je wespen ook vindt, je kunt ze beter niet doodslaan. Er komen geen extra wespen af op een dode wesp, maar een dode wesp scheidt wel een stof uit dat andere wespen agressiever maakt. Daarmee verjaag je ze niet en trek je ze toch ook niet aan wel maak je de kans groter dat je gestoken wordt.
Haarlak / deodorant: Je hoort weleens dat mensen wespen bestrijden met door ze dood te spuiten met haarlak of deodorant. Dit is gevaarlijk om twee redenen. Ten eerste maakt de stof die een dode wesp uitscheidt andere wespen agressiever. Daarnaast doet de onnatuurlijke scherpe geur precies hetzelfde waardoor ze nog agressiever worden.

Bonus anti wespen tip

Als laatste nog één bonus tip tegen wespen:
Wind: Wespen houden niet van wind. Als je bang bent voor wespen kun je op de camping het beste een niet al te beschutte plek uitzoeken. Dat geeft met je tent in de storm weer andere problemen maar goed het blijft compromissen sluiten.

Wat is de beste tip tegen wespen?

Genoeg tips om wespen te verjagen dus. Zelf gebruik ik de zelfgemaakte wespenvallen met limonade en afwasmiddel als effectief middel tegen wespen. Ook zet ik soms een citroen met kruidnagel op tafel. Maar volgend jaar ga ik mijn wespen bestrijden met het fikken van filterkoffie en The Waspinator uitproberen. Al was het maar omdat het zo’n coole naam heeft. Heb jij nog andere anti wespen tips die voor jou werkten? Laat het weten in een reactie hieronder.

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en af en tips om wespen te verjagen.

Share

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Lees mijn bio

Comments

 1. […] .u2970f57948839c4735d1f8801be55574 { padding:0px; margin: 0; padding-top:1em!important; padding-bott… […]

 2. […] Ik heb altijd geleerd. ’s nachts alles open, overdag alles dicht om de tent koel te houden werkt dat voor ons meestal minder goed. Wij zetten eigenlijk gewoon altijd alle flappen open als het even kan. In een caravan werkt het vaak wel beter  om ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts alle ramen open te zetten en overdag de gordijnen en ramen juist dicht te doen om zo de caravan koel te houden.Je kunt dan wel beter ook even gebruik maken van mijn anti muggen  en wespen tips. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *