Welke De Waard tent voor een gezin?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Welke De Waard tent past het beste bij jouw gezin? Voor mij staan De Waard tenten nog voor het echte kamperen. Ze zijn mooi om te zien, oersterk en van katoen wat zorgt voor een fijn klimaat. Maar welke De Waard tent gaat het worden? Een De Waard is een flinke investering en omdat ze lang mee gaan is het goed om bij de aanschaf van zo’n familietent ook even naar de toekomst te kijken of een tweedehands De Waard te overwegen. Een hoop vragen dus tijd om de 34o grams katoenen De Waard  tenten eens op een rij te zetten. Wordt het de mooie Albatros, een ruime Vergrote Zilvermeeuw of toch een tunneltent, één van de uilen.

Welke de Waard familietent wil je?

Als je dan besloten hebt dat het één van de De Waard tenten moet worden en geen andere familietent van DecathlonKarsten of Esvo bijvoorbeeld kom je erachter dat er ook dan nog best wat te kiezen valt. Wordt het een éénmaster, tweemaster of tunneltent? Moet er een binnentent in komen? Hoeveel leefruimte hebben we nodig? Op internet is veel informatie beschikbaar en op het De Waard forum zijn veel ervaringsdeskundigen. Belangrijke overwegingen daarbij zijn:

 • Leef je vooral buiten of binnen op de camping? Bij de Papagaaiduiker, Stormvogel, Albatros en de Vergrote Zilvermeeuw kun je een varioluifel kopen die tot de grond loopt. Ook voor de andere modellen zijn er luifels, maar dan vaak zonder de variabele opties van een varioluifel. Je zit dan erg beschut en kunt vooral in de zomer prima lang buiten blijven zitten en regent het kun je hier ook nog prima onder eten. Wil je wat meer bescherming en privacy dan zijn de tenten met wat meer binnen leefruimte geschikter.
 • Ga je trekken met je gezinstent? Ben je van plan veel te gaan rondtrekken of blijf je vooral lang op één plek? Niet iedere De Waard is even geschikt om te trekken, maar de Kuifmees, Bonte Specht juist wel.
 • Waar ga je vooral kamperen? Kampeer je vooral in Nederland én ook in het voor- en naseizoen dan is een beetje extra leefruimte fijn en moet je eens kijken naar een Albatros, Vergrote Zilvermeeuw of Velduil. Nadeel van deze grotere tenten is wel dat ze in de kou lastiger warm te houden zijn.
 • Met hoeveel mensen ga je kamperen? Officieel zijn alle De Waard tenten hieronder voor 4 personen met uitzondering van de Vergrote Zilvermeeuw die is voor 6 personen. Maar met 2 volwassenen en twee pubers in een Stormvogel is het toch echt wel krap in het leefgedeelte tenzij je de 2 pubers gewoon in aparte tent laat slapen. Dus denk goed na over hoe je nu kampeert maar ook over een jaar of 5 á 10 want een De Waard kan makkelijk 30 jaar mee als je er zuinig op bent.
 • Wat is e budget? Tussen de duurste en goedkoopste de Waard familietent zit een kleine tweeduizend euro verschil zonder de extra’s zoals slaapcabines en   Dat is natuurlijk een flink bedrag. Toch zou ik eerst kijken welke De Waard familietent het beste bij jouw manier van kamperen past en daarna pas naar het budget te kijken. Je koopt zo’n tent eigenlijk voor de rest van je kamperende leven. Een jaartje extra sparen zou ik dan liever doen dan me 30  jaar ergeren aan bijvoorbeeld een te lage stahoogte.
 • Hoe deel je een De Waard tent in?  Alle De Waard tenten zijn te gebruiken als enkelwandige tenten en hebben niet per sé een slaapcompartiment nodig.  Je kunt ze dus als één grote ruimte gebruiken wat veel ruimte geeft. Wil je toch liever wat meer privacy of comfort/warmte? Je kunt in de tenten slaapcabines creëren. Dat kan met gordijnen of met slaapcabines. De mogelijkheden hiervoor verschillen per tent, maar geven je veel flexibiliteit.
Lees ook:  Kinderslaapzak review van de vrolijke Outwell Butterfly

Kijken en vergelijken

Je ziet het we hebben door al het je moet eigenlijk al een hoop overwegingen hebben gemaakt voordat je een keuze kunt maken welke De Waard tent het wordt. Automatisch vallen er dan al een paar af. In dit overzicht staan trouwens niet alle De Waard tenten. Er zijn ook nog kleine De Waard tenten die voor gezinnen te klein zijn en een aantal tenten zoals de Lepelaar en de Roerdomp wordt niet meer gemaakt.

Welke tweemasters van de Waard zijn geschikt voor gezinnen?

De tweemasters zijn de tenten met twee stokken aan de voorkant. Voordeel hiervan is dat je meer vierkante meters  met stahoogte hebt binnen de tent.

De Waard Albatros, een ruime klassieker

welke de waard albatros

17m2, 4 personen, 2 slaapvertrekken, 35 kg  

De Albatros is een echte De Waard klassieker. Volgens mij de meest bekende De Waard familietent. Zowel het slaapgedeelte als het leefgedeelte is ruim genoeg voor vier volwassenen. De binnentent zorgt voor wat meer warmte in de slaapvertrekken. Vergeleken met de Grote Zilvermeeuw heb je per persoon meer leefruimte. Opzetten duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. Ingepakt neemt de Albatros wel nog behoorlijk wat ruimte in. Er is een mooie extra luifel met zijwanden bij te krijgen waardoor de leefruimte een stuk te vergroten is.

Plussen
+ Relatief veel leefruimte
+ Binnentent
+ Stahoogte
+ Met extra luifel veel ruimte
+ Geschikt voor slecht weer kamperen
Minnen
– Behoorlijk zwaar
– Slaapruimte erg schuine wand
– Groot pak
– Minder geschikt om te trekken

De Waard Vergrote zilvermeeuw, ruim, ruimer, ruimst en flexibel

welke tent zilvermeeuw

21m2, 6 personen, 3 slaapvertrekken, 40 kg 

De De Waard Vergrote Zilvermeeuw is als je hem vergelijkt met de Albatros echt een flinke slag groter. Hij is zo’n 50 cm breder en dat merk je. Als de slaapcabines er niet in hangen lijkt hij echt kolossaal. De 3 slaapcabines of gordijnen zijn individueel op te hangen waardoor je er dus ook voor kunt kiezen om er maar 2 op te hangen voor extra ruimte. De slaapcabines zijn 140 cm breed ( 1 X 150 cm) wat ruim genoeg is en aan het voeteneind is nog ruimte voor bagage.  Met de extra vario luifel kun je de buitenruimte nog verder vergroten. Het is een grote tent en dat merk je met opzetten ook. Daarmee ben je al snel anderhalf uur bezig. Door de grote binnenruimte een prima tent om in Nederland ook in het voor- en naseizoen mee te kamperen, maar zelf vind ik hem eigenlijk een beetje te groot.

Plussen
+ 6 persoonstent
+ Veel stahoogte
+ Flexibele slaapvertrekken
+ Veeeeel ruimte
+ Geschikt voor slecht weer kamperen
Minnen
– Zwaar
– Anderhalf uur om op te zetten
– Grote plaats nodig
– Groot pak
– Minder geschikt om te trekken

De Waard Stormvogel, het kleine broertje van

welke de waard stormvogel

11m2, 3-4 personen, 1 slaapvertrek, 25 kg 

De Stormvogel is vergeleken met de Albatros en de Zilvermeeuw het kleine broertje. Hij is maar drie meter 20 breed. Voor vier volwassenen vind ik hem echt te klein, maar met 1 of 2 kleine kinderen is het prima te doen. Het slaapvertrek is één ruimte, maar deze kun je wel opdelen in twee slaapvertrekken. Wel zo makkelijk als je er ’s nachts nog vaak uit moet voor de kids alleen als ze wat groter zijn mis je dan misschien wel een beetje privacy. Omdat de tent wat kleiner is, neemt hij ook minder ruimte in de auto en is hij prima binnen 45 minuten op te zetten. Helemaal de nieuwe versie van de Stormvogel want die heeft aanzienlijk minder scheerlijnen. Ook de leefruimte is wat kleiner waardoor de Stormvogel geschikter is voor mooi weer kampeerders.

Plussen
+ Makkelijk op te zetten
+ Kleinere pakmaat
+ Minder grote tentplaats nodig
+ ! slaapcabine
Minnen
– Minder leefruimte binnen
– 1 slaapcabine 😉
– Leefruimte aan de kleine kant
– Niet echt een vierpersoons tent

Welke De Waard tunneltent?

Sinds een paar jaar heeft De Waard ook tunneltenten. Voor sommigen voelt dat een beetje als vloeken in de kerk, maar persoonlijk vind ik de boogtenten erg mooi.  Het grote voordeel van deze tenten is ook dat ze door de relatief rechte wanden veel ruimte hebben.

Lees ook:  Mijn Tent is Top: De CanvasCamp Sibley 400 van Pieter-Jan!

De Velduil is eigenlijk de Vergrote Zilvermeeuw van de tunneltenten

welke de waard velduil

21m2, 4 personen, 2 slaapvertrekken, 47 kg

De De Waard Velduil is qua binnenmaat even groot als de Vergrote Zilvermeeuw, maar deze familietent voelt zelfs nog groter. De boogtenten van De Waard zien er minder origineel uit, maar ik vind ze wel heel mooi en ze zijn erg strak op te zetten. Door de bogen die redelijk verticaal omhoog gaan voelt de tent erg ruim. Dat geldt zowel voor de twee grote slaapcabines als voor de leefruimte. Je kunt er ook prima met twee volwassenen en drie kinderen in slapen. De tent is erg geschikt om lang op één plaats te blijven en ook bij slecht weer heb je veul ruimte. Ik heb geen ervaring met het opzetten, maar ik verwacht dat je wel even bezig bent met deze familietent.

Plussen
+ Veul ruimte
+ Veel staruimte
+ Grote slaapvertrekken
+ Ramen aan de zijkant
Minnen
– Erg Zwaar
–  Je hebt waarschijnlijk een kar nodig
– Neem de tijd voor het opzetten.
– Grote plaats nodig

De Bosuil, klein maar met veel ruimte

welke de waard bosuil

14m2, 4 personen, 2 slaapvertrekken, 24 kg 

De De Waard Bosuil is net zo’n mooi vormgegeven tent als de Velduil maar een stuk kleiner. Dat heeft zowel voordelen als nadelen. Doordat de tent 3 meter 20 breed is, is alles wat smaller. Wat mij betreft zijn de slaapcabines nog steeds prima qua grootte met nog voldoende ruimte voor bagage achterin, maar de leefruimte is wat krap voor een vier-persoonstent. Doordat hij kleiner is is hij wel ook een stuk lichter en makkelijker in de auto te passen. Opzetten duurt ongeveer een uur. Alles bij elkaar vind ik de Bosuil een erg fijne gezinstent voor als je voornamelijk bij mooi weer kampeert.

Plussen
+ Ruime slaapcabines
+ Extra boogluifel verkrijgbaar
+ Past makkelijker in de auto
+ Mooie vormgeving
+ Kleinere tentplaats nodig
+ Ramen aan de zijkant

Minnen
– Weinig leefruimte binnen
–  Beetje smal
– Groot pak
– Minder geschikt om te trekken

Welke éénmaster gaat het worden?

De éémasters zijn bij De Waard de echte trekkerstenten. Ze staan een stuk sneller dan de andere De Waard tenten, zijn lichter maar ook een stuk kleiner.

Vergrote Kuifmees, wat mij betreft de mooiste

welke de waard kuifmees

10m2, 4 personen, 2 slaapvertrekken, 24 kg 

De Kuifmees is misschien wel de mooiste en snelste De Waard gezinstent om op te zetten.  Een echte éénmaster is het niet, want voor de luifel heb je ook een stok nodig. Hij ziet er gewoon gaaf uit met de boogluifel. Eventueel zijn daar nog zijstukken, een kuipzeil en een front in te ritsen zodat je een soort voortent hebt. De standaard tent staat in ongeveer 20 minuten wat lekker snel is. De tent heeft niet echt een binnenleefruimte, maar wel twee slaapvertrekken. De Kuifmees is dus echt een familietent voor trekkers en kampeerders die buiten leven of je moet de extra stukken erbij kopen. Voor zijn afmetingen is hij nog relatief zwaar.

Plussen
+ Snel op te zetten
+ Flexibel te gebruiken
+ Trekkerstent
+ Erg mooi!
Minnen
– Relatief zwaar
– Standaard geen binnen leefruimte
– Extra zijwanden etc niet bij prijs inbegrepen

Grote bonte specht, een échte trekkers tent.

welke de waard specht

8m2, 2-4 personen, 1 slaapvertrek, 11 of 15 kg

De Grote Bonte Specht is een echte De Waard éénmaster. Door zijn gewicht, grootte en opzetgemak echt een trekkerstent. De tent is beschikbaar in een gewone katoenen versie (15kg) en een lichtere variant van technisch katoen (11 kg). De tent bestaat uit één grote ruimte waarin je slaapt en je je bagage opbergt. Als je er met zijn vieren in ligt, is er weinig ruimte meer over voor bagage. Het grote voordeel is dat hij lekker snel binnen 20 minuten staat. Het is een ideale trekkerstent of tent voor weekendjes weg.

Plussen
+ Snel op te zetten
+ Trekkerstent
+ Lichtgewichtversie beschikbaar
+ Relatief kleine pakmaat
+ Bijpassende tarp te koop
Minnen
– Beperkte stahoogte
– Geen aparte slaapruimte

Welke De Waard tent is het geworden?

Na veel wikken en wegen hebben wij zelf uiteindelijk toch voor een Holtkamper vouwwagen gekozen. Maar na al het uitzoekwerk blijf ik de De Waard tenten echt een heel mooi en oerdegelijk merk vinden. Ik denk dat ook dat als ons oudste niet meer in de vouwwagen wil slapen dat we er een kleine De Waard tent bij gaan zetten. Weet jij al welke De Waard tent je wilt hebben voor jouw gezin?

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

9 reacties

 • Wat een geweldig overzicht! De ontknoping zag ik alleen niet aankomen hahaha! Wij zitten precies met dit dilemma en zijn er nog niet uit… Ik zag wel twee foutjes: de nieuwe stormvogel (die ook op het plaatje staat) heeft namelijk wél twee slaapvertrekken (in tegenstelling tot de oude stormvogel) en is daarmee nu dus wel een echte 4-persoonstent. Hij is eigenlijk even groot als de bosuil en nu ook 3.20 m breed. De bosuil heeft geen mogelijkheid voor een varioluifel: die heeft een boogluifel, net als alle boogtenten.
  Wij twijfelen nog even verder… misschien dus toch maar een vouwwagen 😉

 • Bedankt Charlotte voor je oplettendheid. Ik ga het even aanpassen. Lastig kiezen is het hé. Ze zijn ook echt heel mooi. Wij hebben uiteindelijk voor de vouwwagen gekozen omdat we dan net iets makkelijker konden trekken maar het echte kamperen blijft voor mij toch in een zo’n tent! Succes met je keuze!

 • Wij ( en een heleboel mede kampeerders zo ook die van het de Waard Forum) slapen in het voor en na seizoen juist in een niet te grote tent in Tegenstelling tot wat jij stelt. In deze kleinere tenten is de temperatuur beter te reguleren, en zijn indien ze toch nat opgebroken moeten worden, beter te drogen, in huis bijvoorbeeld.

 • Ik mis de goudplevier! Die hebben wij met een gezin van 4. De kinderen passen in de tent en slapen ook wel in hun eigen tentje ernaast. Hij staat vrij vlot en met de varioluifel van de papegaaiduiker eraan heb je een ideaal buiten gedeelte! Ook als we straks uiteindelijk met zijn tweeën gaan kamperen als de kinderen niet meer mee gaan. Daarbij hebben we een kleine bonte specht als trekkerstent waar we precies met zijn vieren in passen, echt super!

 • De Goudplevier zit nog altijd in het assortiment. Het is dan ook een van de meest praktische tenten zeker met de Varioluifel van de Papagaaiduiker eraan de ideale 2+2 tent.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending